Republica Moldova este pregatita sa se intoarca la masa negocierilor privind Transnistria, fara conditii prealabile, a informat vineri Ministerul Afacerilor Externe si al Integrarii Europene de la Chisinau, citat de agentia ITAR-TASS.

Potrivit comunicatului, delegatia moldoveana la sedinta Consiliului permanent al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a informat Consiliul despre noua initiativa care include dezarmarea treptata a partilor, libera circulatie a cetatenilor si lansarea de proiecte economice si sociale comune.

Agenitia ITAR-TASS a precizat ca liderii de la Tiraspol au reactionat cu prudenta la propunerea oficialilor moldoveni.

Presedintele autoproclamatei Republici Transnistrene, Igor Smirnov, s-a grabit sa caracterizeze initiativa ca “populista”, in timp ce presedintele Parlamentului, Evgheni Shevchuk, a anuntat ca Tiraspolul se pregateste “sa ofere un raspuns adecvat propunerilor Moldovei”.

Problema s-a complicat dupa ce autoritatile din republica separatista au afirmat ca, pe 18 octombrie, un avion "probabil din Romania" a efectuat un zbor de recunoastre deasupra localitatii Dubasari.

Negocierile 5+2, la care participa Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, precum si reprezentanti ai SUA si UE, au fost suspendate in februarie 2006, dupa ce delegatia de la Chisinau i-a acuzat pe oficialii transnistreni ca nu dau dovada de flexibilitate.

In luna martie a anului trecut, Ucraina a impus, la cererea Moldovei, noi reguli vamale pentru regiunea separatista, prin care cerea ca toate exporturile transnistrene sa fie inregistrate de vama moldoveana.

Tiraspolul a criticat “blocada economica” si a refuzat sa reia negocierile, cerand semnarea unui protocol de tranzit care sa-i garanteze dreptul de control asupra activitatilor economice externe.

Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a cerut, la inceputul acestei luni, reluarea negocierilor asupra statutului Transnistriei.