Parlamentul European vrea sa interzica complet fumatul la locul de munca in toate statele membre ale Uniunii Europene, indica un raport aprobat cu o larga majoritate la Strasbourg de forul european si anuntat pe pagina electronica a institutiei.

“Doar o interzicere completa a fumatului in toate locurile de munca inchise, incluzand restaurante si baruri, si toate cladirile publice si mijloace de transport poate proteja sanatatea angajatilor si a celor care nu fumeaza si-i va ajuta in mod considerabil pe fumatori sa renunte la acest obicei”, se afirma in rapotul care a fost adoptat cu 531 de voturi pentru, 63 de voturi impotriva si 36 de abtineri.

Raportul afirma ca 650.000 de persoane mor anual in Uniunea Europeana din cauza fumatului iar alti 80.000 de oameni cad victime ale fumatului pasiv.

Documentul cere Comisiei Europene sa pregateasca o lege care sa interzica fumatul in toate locurile de munca inchise, cladiri publice si mijloace de transport. Euro-prlamentarii au solicitat Comisiei sa analizeze costurile fumatului pentru serviciile de sanatate publica si sa stabileasca o taxa minima pentru produsele de tutun la nivelul intregii Uniuni Europene.

Raportul solicita masuri mai riguroase pentru reducerea fumatului cu 50% pana in anul 2025 in randul tinerilor, mentionand printre masuri instalarea masinilor automate pentru produse de tutun doar in locurile in care minorii nu au acces, interzicerea vanzarii de tigari prin internet si retragerea produselor de tutun din locurile cu autoservire din magazine.

Potrivit datelore statistice ale Parlamentului European, 70% dintre cetatenii europeni sunt nefumatori iar 86% dintre ei sunt favorabili interzicerii fumatului la locul de munca.

In martie 2004, Irlanda a devenit prima tara din lume care a interzis complet fumatul in locurile publice, exemplul sau fiind urmat de alte tari, precum Estonia, Finlanda, Franta, Italia, Lituania, Norvegia, Olanda, Spania, Suedia si Marea Britania, care au adoptat legi ce interzic total sau partial fumatul in locurile publice.