Referitor la stadiul “pregatirilor” Romaniei pentru raportul din data de 9 noiembrie, Dacian Ciolos, Ministrul Agriculturii, a spus ca testarea modulului de calcul (modul nefinalizat, in cadrul sistemului informatic pentru platile directe - n.r.) se incheie in aceasta dupa-amiaza, prin remedierea ultimelor deficiente constatate.

“Maine (31 octombire, n.r.), cel tarziu, ar trebui sa fie rezolvate elementele de blocaj. Mi-am luat o marja de siguranta cand am cerut ca pe data de 30 octombrie sa fie finalizate. Este important sa nu existe elemente care sa blocheze sistemul”, a spus Ciolos.

Pentru a trage concluzii asupra progreselor facute de Romania, Comisia Europeana va studia documentele furnizate de compania de audit care analizeaza activitatea Agentiei de Plati. “Daca realitatea din teren va fi pozitiva, si decizia Comisiei Europene va fi pozitiva. In mod similar, in varianta in care situatia se dovedeste una negativa: decizia va fi negativa.

Dat fiind ca exista reglementari europene clare, ea trebuie aplicata si sub nici un motiv nu se pot “inchide ochii” ”, a spus Orban.

Acesta a mai explicat ca, in momentul in care sistemul informatic functioneaza si vor putea demara platile, acestea se vor face numai pe suprafetele verificate, care sunt deja considerate in regula. Aceasta inseamna ca platile nu se vor face dintr-o data ci pe parcursul unui interval de 3-4 luni.

Ulterior, controlul si, respectiv, plata vor continua si pe celelalte suprafete”, a explicat Orban.

In consecinta, o data cu aplicarea sistemului respectiv, o parte din fermieri si-ar putea primi banii pentru anul 2007 abia in martie sau aprilie 2008.