Un reprezentant al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a cerut joi Ankarei sa propuna un ''plan de pace'' menit sa puna capat luptei rebelilor separatisti kurzi impotriva Turciei, in timp ce guvernul turc a decis inchiderea spatiului aerian pentru zborurile civile spre Kurdistanul irakian, informeaza CNN.

“Ii cer Turciei sa aiba curajul de a prezenta un plan de pace pentru a rezolva problema'', a declarat purtatorul de cuvant al PKK, Abdel Rahman Cadirci, adaugand ca, daca Ankara raspunde ofertei lor, rebelii vor depune armele.

Apelul responsabilului kurd privind o solutie pasnica a intervenit in ajunul deschiderii la Istanbul a unei conferinte a statelor vecine cu Irakul, la care vor participa si marile puteri.

Ankara a masat zeci de mii de soldati in regiune si ameninta cu lansarea unei operatiuni militare pentru eliminarea bazelor PKK in care se afla intre 3.000-4.000 de combatanti separatisti, care lanseaza operatiuni impotriva sudului Turciei din Kurdistanul irakian.

PKK a declansat o revolta armata incepand din 1984 cu scopul de a crea un stat independent in regiunile kurde din sud-estul Turciei. Oficialii turci afirma ca incidentele armate au provocat moartea a peste 37.000 de persoane.

Tot joi, Turcia a inchis spatiul sau aerian pentru zborurile civile spre Kurdistanul irakian, o sanctiune indreptata impotriva kurzilor din Irak despre care Ankara sustine ca ofera adapost rebelilor din cadrul PKK.

Masura face parte din cadrul sanctiunilor decise miercuri de guvernul turc impotriva PKK si a aliatilor sai din regiune.