Ramasitele mumificate ale unuia din cei mai faimosi conducatori ai Egiptului - Tutankamon, au fost expuse publicului iar vizitatorii au posibilitatea, pentru prima oara, sa vada fata faraonului, relateaza BBC.

Corpul faraonului, care a condus Egiptul cu peste trei mii de ani in urma, a fost depus intr-o caseta cu climatizare controlata in mormantul sau din Valea Regilor, in apropiere de Luxor. Evenimentul are loc la exact 85 de ani de la descoperirea mormantului de catre exploratorul britanic Howard Carter.

Pana acum, se crede ca numai 50 de persoane au vazut fata misteriosului faraon, in timp ce sarcofagul acestuia a fost vazut de mii de oameni.

Mumia fusese tinuta intr-o cutie de plexiglas, care avea in interior aparate speciale pentru controlul caldurii si al umiditatii. Cu timpul, acestea au devenit ineficiente, iar arheologii au decis sa scoata mumia din sarcofag, sa ii lase chiar fata descoperita, iar restul corpului sa fie acoperit cu bumbac.

Arheologii sustin ca mumia va rezista mii de ani de acum inainte. Sarcofagul lui Tutankhamon este vizitat zilnic de peste 5.000 de turisti.

Mormantul s-a numarat printre putinele edificii ale faraonilor neatinse de hoti, datorita pietrelor mari care blocau intrarea.