Atat productia cat si cifra de afaceri si volumul comenzilor noi din sectorul industrial au crescut in luna septembrie a acestui an, dupa scaderile notabile inregistrate in luna precedenta, a anuntat marti Institutul National de Statistica. In septembrie productia industriala a crescut fata de luna precedenta cu 4,2% si cu 3,2% fata de luna corespunzatoare din anul anterior.

In primele noua luni din acest an, cresterea a fost de 5,8%. In luna precedenta, rezultatele au fost negative, iar productia industriala din Romania a fost in topul scaderilor la nivel european.

Cresterea productiei industriale pe ansamblu din septembrie s-a datorat industriei prelucratoare (+6%), celelalte doua sectoare ale industriei, industria extractiva si energia electrica si termica, gaze si apa, inregistrand scaderi de 6,5% si respectiv 7,8%.

In primele noua luni, productia industriala a avansat cu 5,8% comparativ cu aceeasi perioada din 2006, cresterea fiind sustinuta de industria prelucratoare (+6,7%) si industria extractiva (+0,8%). Energia electrica si termica, gaze si apa a scazut cu 1,0%.

Situatia pozitiva s-a constatat si in privinta cifrei de afaceri si a comenzilor noi din industrie. In septembrie, cifra de afaceri din industrie, pe total (piata interna si piata externa), a crescut, atat fata de luna precedenta, cat si fata de luna corespunzatoare, cu 6,7%, respectiv cu 6,9%. In primele noua luni cresterea a fost de 12,2% fata de perioada similara aferenta anului trecut.

In privinta comenzilor noi din acest sector economic, rezultatele din septembrie sunt in crestere atat fata de luna luna precedenta, cat si fata de luna corespunzatoare din anul anterior cu 7,0%, respectiv 9,2%. Dupa primele noua luni, cresterea numarului de comenzi a fost de 21,1% comparativ cu perioada similara din 2006.

Amintim ca in luna august, atat productia industriala cat si afacerile din industrie au avut un trend descendent. La nivel european, in august, productia industriala din Romania a fost in topul scaderilor, conform datelor biroului de statistica european, Eurostat.