Constructorul american de automobile General Motors (GM) anunta ca a facut o reevaluare in sens negativ a bilantului contabil al grupului de 39 de miliarde de dolari, ceea ce potrivit analistilor va determina noi pierderi uriase in bugetul companiei pentru al treilea trimestru al acestui an.

Presa internationala scrie ca acestea ar putea fi cele mai mari pierderi inregistrate vreodata de GM intr-un trimestru.

Constructorul din Detroit a explicat ca a trebuit sa ajusteze valoarea dividendelor (la actiunile impozitate deja), din ultimele trei exercitii financiare, pentru a se conforma modificarilor reglementarilor contabile de pe piata americana.

Potrivit analistilor, anuntul ar putea duce la o scadere a valorii actiunilor companiei in trimestrul trei cu circa 11 centi pe actiune. La Bursa din New York actiunile GM pierdusera deja 2,93%, dupa anuntul surpriza de marti seara.

Grupul sustine insa ca reevaluarea bilantului contabil nu are niciun impact asupra lichiditatilor companiei si nici asupra perspectivelor financiare pe termen lung.

Cel mai mare producator mondial de automobile a inregistrat pierderi masive incepand din 2005, cand a inceput si restructurarea companiei pana acum fiind disponibilizati 40 de mii de angajati numai in Statele Unite.

In perioada ianuarie-august a acestui an, vanzarile GM pe piata europeana au crescut, insa, cu 101.800 unitati, pana la un total de 1,445 milioane unitati.

In trimestrul doi din acest an, GM Europe (GME) a raportat un profit net de 217 milioane dolari, comparativ cu trimestrul similar al anului trecut cand a inregistrat o pierdere neta de 39 milioane dolari. General Motors urmeaza sa-si faca publice miercuri rezultatele financiare pentru al treilea trimestru al anului.