Autoritatile georgiene au declarat stare de urgenta pentru 15 zile si au impus anumite restrictii temporare presei. Decretul lui Saakasvili va fi prezentat in urmatoarele 48 de ore in Parlament. Liderul de la Tbilisi a anuntat joi organizarea de alegeri prezidentiale anticipate la 5 ianuarie 2008.

Masura intervine dupa protestele opozitiei gerogiene care dureaza de aproape o saptamana si dupa inteventia brutala de ieri a politiei impotriva acestora. Opozitia cere demisia presedintelui si organizarea de alegeri legislative anticipate.

Fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene si tunuri cu apa pentru dispersarea celor cateva mii de protestatari pe care i-au acuzat ca blocheaza unul dintre principalele bulevarde din Tbilisi, in imediata apropiere a cladirii Parlamentului.

Televiziunile internationale au prezentat imagini cu protestatari loviti de politisti cu bastoane si scuturi. Manifestantii cer demisia presedintelui pro-american Mihail Saakasvili, pe care il acuza de coruptie si de esecul guvernarii.

Opozitia cere organizarea de alegeri legislative anticipate, insa liderul georgian a acuzat marti Rusia ca "a orchestrat" demonstratiile anti-prezidentiale din tara si a afirmat ca scrutinul se va desfasura in toamna anului viitor, "asa cum prevede Constitutia".

Simpatizantii opozitiei protesteaza pe strazile din Tbilisi de aproape o saptamana. Potrivit informatiilor, cel putin 47 dintre demonstranti se afla in greva foamei.

Ambasadorul Romaniei la Tbilisi, Dan Mihai Barliba, a declarat pentru Realitatea Tv ca politia i-a impiedicat pe demonstranti sa ajunga la Parlament, iar ciocnirile de miercuri dimineata au fost violente, protestatarii aruncand cu pietre, bete si sticle in fortele de ordine. Zeci de manifestanti au fost arestati de politisti, militari si trupe de comando.

Ministrul georgian de Interne a afirmat ca unii dintre liderii opozitiei sunt banuiti ca au legaturi cu serviciile secrete din Rusia dupa ce oficialii de la Tbilisi au dat publicitatii o inregistrare video in care sunt prezentati reprezentanti ai formatiunilor de opozitie care discuta cu angajati ai ambasadei ruse variante de inlaturare prin forta a guvernului georgian.

In cursul dupa-amiezii de miercuri, Georgia l-a rechemat pe ambasadorul sau in Rusia, Irakli Iubinisvili, "pentru consultari la Tbilisi", a anuntat Ministerul Afacerilor Externe georgian.

Demonstratia-maraton a opozitiei este cea mai importanta contestare populara in Georgia dupa Revolutia trandafirilor din noiembrie 2003, care l-a adus la putere pe Saakasvili, pe atunci opozant prooccidental.