Guvernul de la Bucuresti pregateste o strategie pentru aducerea acasa a romanilor plecati la munca in strainatate, a anuntat ministrul Muncii, Paul Pacuraru, adaugand ca programul ar putea sa fie finalizat in decembrie.

Invitat in cadrul unei emisiuni televizate la postul Antena 3, Pacuraru a declarat ca Ministerul Muncii lucreaza impreuna cu Ministerul Internelor si Reformei Administrative si cu Ministerul Afacerilor de Externe pentru a identifica facilitati legate de intoarcerea acasa si instalarea imigrantilor, precum si beneficii pentru angajatorul care ofera de munca celor veniti acasa.

De asemenea, oficialul a precizat ca romanii care se intorc acasa ar putea beneficia de scutiri de impozite.

Ministrul Pacuraru a afirmat ca programul a fost motivat, printre altele, si de criza din ce in ce mai mare a fortei de munca in sectoare precum constructiile, confectiile sau industria alimentara.

“De fapt, aproape in toate sectoarele avem o criza, inclusiv in sectoarele de inalta calificare incepem sa intram intr-o criza si, in acest context, daca pana acum exodul sau migrarea a fost o solutie si pentru somaj si pentru problemele sociale si pentru veniturile familiilor celor care plecau, pentru Romania, datorita relansarii economice, a cresterii economice, lucrurile s-au schimbat

fundamental in ultimii doi ani si din excedent de forta de munca am ajuns in deficit de forta de munca, si atunci independent de problema aparuta in ultimele zile, guvernul a decis sa facem acest program”, a precizat ministrul Muncii.

Paul Pacuraru a anuntat si constituirea unei celule de criza care sa monitorizeze situatia romanilor din Italia si modul in care sunt solutionate problemele acestora, masura facand parte din planul de actiuni stabilit luni de Guvern. Celula de criza este coordonata de Akos Derzsi, secretar de stat la Ministerul Muncii.