Expulzarea cetatenilor romani, in special a celor de etnie rroma, de catre Guvernul italian incalca obligatiile internationale asumate de Italia in privinta drepturilor omului, a declarat joi organizatia Human Rights Watch (HRW) intr-un comunicat oficial.

HRW precizeaza ca, la 31 octombrie, Guvernul italian a adoptat un decret de urgenta care prevede expulzarea imediata a cetatenilor comunitari in urma unei crime brutale comise, se pare, de un imigrant roman de etnie rroma. Decretul temporar, care a intrat in vigoare la 2 noiembrie, are nevoie de aprobarea Parlamentului de la Roma in 60 de zile.

"Romanii, si nu cetatenii europeni in general, sunt tinta reala a acestui decret de expulzare”, a afirmat Judith Sunderland, cercetator pe probleme europene in cadrul organizatiei internationale. "Autoritatiile italiene nu ar trebui sa pedepseasca o comunitate pentru presupusa crima comisa de un membru al sau.

Parlamentul italian ar trebui sa actioneze imediat pentru a asigura posibilitatea de a face recurs la aceste decizii de expulzare rapida", a precizat Sunderland.

HRW mentioneaza ca, dupa asasinarea italiencei la Roma, autoritatile au evacuat cu forta si au darmat tabara unde locuia presupusul ucigas. Politia a efectuat raiduri impotriva taberelor de nomazi din Bologna, Florenta si Genoa. Pe 2 noiembrie, un grup de barbati inarmati cu cutite si bare de metal a atacat cativa romani in parcarea unui magazin din Roma, ranind trei dintre ei.

In ziua urmatoare, o bomba a explodat in fata unui magazin cu patron roman, iar un fotbalist roman (n.red. Adrian Mutu) a fost tinta remarcilor rasiste in timpul unui meci din campionatul italian.

Ministrul italian de Interne, Giuliano Amato, a justificat adoptarea decretului-lege prin incercarea autoritatilor de a preveni sentimentele xenofobe si de a impiedica "bestia rasista sa iasa din cusca".

"Daca Guvernul este serios in combaterea actelor xenofobe, atunci trebuie sa reprezinte un exemplu", a afirmat Sunderland. "Raidurile politiei si expulzarile transmit mesajul potrivit caruia discriminarea rromilor si a romanilor este OK", a precizat ea.

Decretul-temporar al guvernului italian le permite prefectilor expulzarea unui cetatean comunitar considerat o amenintare la siguranta publica, chiar si in lipsa unei anchete a politiei. Ordinele trebuie aprobate de un judecator in 48 de ore.

HRW sustine ca, desi decretul se refera la cetatenii din toate statele membre, dezbaterea politica si actiunile oficiale s-au concentrat in mod exclusiv asupra romanilor, mai precis asupra cetatenilor de origine rroma. Discrimarea impotriva cetatenilor rromi nu este un fenomen nou in Italia, sustine Human Rights Watch.