Ministerul Agriculturii a transmis joi Comisiei Europene scrisoarea privind progresele din activitatea Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), CE urmand sa analizeze documentul si sa decida daca aplica sau nu Romaniei clauza de salvgardare.

Scrisoarea face referire la remedierea problemelor din activitatea APIA si asigura CE ca Romania nu va acorda platile din fonduri UE pana cand nu va fi finalizat controlul in teren al datelor declarate de agricultori in cereri.

Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat miercuri ca APIA a implementat toate modulele softului, ultimul dintre ele, cel care vizeaza autorizarea platilor, urmand sa fie testat. In plus, in scrisoarea trimisa de Romania va fi prezentat si stadiul programului de efectuare a controlului in teren.

Dupa primirea scrisorii, Comisia va face o analiza tehnica, iar ulterior va lua o decizie privind activarea clauzei.

Activarea clauzei de salvgardare in domeniul agriculturii ar insemna reducerea cu 25% a fondurilor alocate de UE pentru acordarea subventiilor agricole.

Potrivit comisarului european pentru multilingvism, Leonard Orban, Comisia Europeana ar urma sa ia o decizie in privinta activarii clauzei de salvgardare la data de 27 noiembrie.