Presedintele Centrului Crestin European al Romilor, Florin Cioaba, a anuntat, dupa o intrevedere cu ministrul de externe, ca s-a stabilit infiintarea unei comisii care sa se ocupe de problemele tiganilor aflati in afara Romaniei, transmite NewsIn.

Declaratia lui Cioaba a fost facuta la finalul unei intalniri pe care a avut-o, la Sibiu, cu Adrian Cioroianu.

Florin Cioaba a declarat ca din comisia constituita la MAE vor face parte “oameni reprezentativi, lideri si experti” care vor analiza situatiile din fiecare tara astfel incat “sa incercam sa gasim modalitati de a putea sa venim in sprijinul minoritatii noastre, de a putea sa schimbam imaginea”.

Potrivit lui Cioaba, in doua saptamani se va intalni la Bucuresti cu ministrul de Externe si vor stabili cine va face parte din comisie si care vor fi atributiile ei.

Cioaba a afirmat, de asemenea, ca seful diplomatiei si-a cerut scuze pentru declaratiile referitoare la minoritatea tiganeasca.

"A zis ca regreta, ca ii pare rau pentru ceea ce a zis, si eu cred ca intr-adevar ii pare rau pentru ceea ce a zis, dar el s-a referit la infractori, a fost un incident sau l-a luat gura pe dinainte, dar pot sa afirm cu certitudine ca, in urma celor doua ore in care am stat cu dansul de vorba, am vazut deschidere si sunt sigur ca vom rezolva problemele", a declarat Florin Cioaba, adaugand ca tiganii accepta scuzele ministrului.

"Acceptam aceste scuze. Poate a gresit, este omeneste sa gresim, dar noi trebuie, ca minoritari, sa nu ne mai uitam inapoi si sa ne uitam inainte", a afirmat Cioaba.

Ministrul Cioroianu a afirmat, in urma cu trei saptamani, in cadrul unei dezbateri televizate, ca in timpul vizitei oficiale in Egipt s-a gandit la posibilitatea "de a cumpara un teren in desertul egiptean pentru a trimite persoanele care dauneaza imaginii tarii". Ministrul si-a cerut ulterior scuze public pentru aceste afirmatii, excluzand insa posibilitatea de a demisiona.

Ulterior, premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca declaratiile sefului diplomatiei referitoare la infractorii romani sunt un moment de greseala, precizand ca era normal ca Adrian Cioroianu sa-si ceara scuze.