Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronuntat joi in alte doua dosare impotriva Romaniei, constatand incalcarea dreptului la proprietate, a informat Ministerul Afacerilor Externe pe pagina sa electronica.

Potrivit MAE, in cauza “Belasin impotriva Romaniei” CEDO a constatat incalcarea articolului 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si a articolului 1 din Primul Protocol Aditional la Conventie.

“Reclamantii s-au plans de incalcarea dreptului la un proces echitabil si a proprietatii prin recursul in anulare al Procurorului General si casarea unei hotarari prin care li se recunostea dreptul asupra unui imobil, vandut de stat catre terti cumparatori”, informeaza MAE, adaugand ca “CEDO a retinut ca vanzarea bunurilor reclamantilor i-a impiedicat sa-si exercite dreptul de proprietate si ca nicio despagubire nu le-a fost acordata”.

“De asemenea, Curtea a retinut faptul ca OUG nr. 81/2007, recent adoptata, include masuri de accelerare a procesului de acordare de despagubiri pentru bunurile nationalizate in mod abuziv de catre stat; totusi, a constatat faptul ca fondul 'Proprietatea' nu functioneaza, in prezent, de o maniera susceptibila sa conduca la acordarea efectiva a unei despagubiri”, mai precizeaza MAE.

In cauza “Prodanof si altii impotriva Romaniei, reclamantii s-au plans pentru neexecutarea sentintei civile din data de 19 iunie 1998 a Judecatoriei sectorului 1 Bucuresti, prin care le-a fost recunoscut dreptul de proprietate asupra unui teren situat pe raza municipiului Bucuresti, datorita ocuparii acestuia de catre Regia Autonoma a Administratiei Patrimoniului Protocolului de Stat”, informeaza MAE.

CEDO a obligat statul roman la plata a cate 2.000 de euro daune morale pentru fiecare reclamant, considerand ca RAPPS nu poate argumenta impotriva hotararii judecatoresti mentionate, pentru ca nu a fost parte in proces si ca neexecutarea hotararii intr-un timp rezonabil a fost arbitrara, se prcizeaza in comunicat.