Lupta pentru castigarea Primariei Craiova la alegerile locale din 5 iunie s-a complicat dupa ce principalul favorit, actualul primar PSD, Lia Olguta Vasilescu, este urmarit penal de DNA pentru luare de mita si spalare de bani. Potrivit datelor neoficiale din sondajele realizate de principalele partide, PSD si PNL, Vasilescu era creditata cu 50% din intentiile de vot, la mare distanta de principalul urmaritor, candidatul PNL, Pavel Badea(aproximativ 15%). Ecartul urias dintre primii doi favoriti se datoreaza si numarului mare de candidati de dreapta care si-au anuntat intentia de a candida si unor nemultumiri din interiorul PNL Dolj care au culminat cu mai multe demisii de rasunet.

Pentru candidatul PSD la Primaria Craiova, actualul edil, Lia Olguta Vasilescu, cursa pentru un nou mandat se anunta un galop de sanatate acum cateva luni. Votul intr-un singur tur, aparatul de partid consistent si orgoliul contracandidatilor de dreapta care si-au anuntat fiecare candidatura la primarie compensau din plin imaginea negativa in randul electoratului pe care primarul si-a creat-o in actualul mandat prin scandalurile in care a fost implicat.

Este vorba in principal de cheltuirea discretionara a banilor din bugetul local si nefinalizarea la termen a majoritatii proiectelor finantate din fonduri europene. Nici principalele promisiuni din campania electorala din 2012 ale Olgutei Vasilescu nu au fost duse la capat. Ele vizau crearea a 20.000 de locuri de munca, mii de locuinte pentru tineri la pret redus, construirea unui nou stadion si modernizarea Centrului Istoric al orasului.

Pe scurt, despre fiecare promisiune

Situatia economica a Craiovei nu s-a imbunatatit fata de anul 2012. Primaria nu a creat facilitati fiscale pentru a atrage investitori. Singura investitie consistenta in oras in ultimii patru ani este cea a producatorului de biscuiti din Turcia, ETI, dar si acesta a decis sa vina la Craiova pentru a profita de avantajele fiscale ale Parcului Industrial detinut de Consiliul Judetean Dolj.

Proiectul de construire a locuintelor pentru tineri nu s-a finalizat si risca sa intregeasca sirul esecurilor administrative. Primaria a concesionat o suprafata de teren de cateva hectare, primita gratuit de la Ministerul Apararii Nationale, unei firme chineze care trebuia sa contruiasca 1.800 de apartamente la un pret de 400 de euro pe metrul patrat fara TVA. Inaugurat cu mare fast in aprilie 2015, cartierul a fost parasit de constructori cateva luni mai tarziu din cauza crizei financiare in care se gaseste firma chineza. Cu ajutorul guvernului condus in 2014 de Victor Ponta, Compania Nationala de Investitii a alocat circa 45 de milioane de euro pentru construirea unui nou stadion la Craiova.

Contractul a fost atribuit firmei sibiene CON-A. In prezent, lucrarile au depasit cu putin stadiul de fundatie. Singura promisiune indeplinita este modernizarea Centrului Istoric al Craiovei din fonduri europene, un proiect conceput si initiat, de fapt, de fostul primar Antonie Solomon, condamnat pentru luare de mita. Granitul din Centrul inaugurat anult trecut a inceput sa se deterioreze.

Un alt scandal in care a fost implicata primaria este cel privind alocarea unui milion de euro Asociatiei Craiova Capitala Europeana a Culturii. Craiova prin care s-au organizat o serie de evenimente culturale de strada la care primarul a fost prezent. Opozitia din Craiova a acuzat in nenumarate randuri ca, de fapt, primarul Olguta Vasilescu si-a facut campanie electorala pe bani publici.

Cine sunt contracandidatii

In ultimele luni mai multi persoane si-au anuntat candidatura la fotoliul de primar. Cele mai importante sunt Pavel Badea - PNL, Horatiu Buzatu - Partidul Miscarea Liberala,Dan Cherciu - independent sustinut de Alianta pentru Craiova formata din partidul M10 al Monicai Macovei si PNTCD, Gelu Visan - PMP si Mircea Nastase - ALDE.

In cursa a intrat si deputatul Florentin Gust - PSRO, fost lider al Conventiei Organizatiilor Studenteseti din Craiova. De-a lungul celor patru ani de mandat, cel mai vocal consilier local impotriva proiectelor primarului Olguta Vasilescu a fost Dan Cherciu, consilier PNL, provenit din PDL prin fuziunea celor doua partide. Acesta a demisonat din Consiliul Local si din PNL in decembrie 2015 nemultumit de rezultatul sondajului intern comandat de PNL pentru desemnarea candidatului care sa lupte cu Olguta Vasilescu. In urma sondajului, candidat a fost desemnat Pavel Badea, consilier local PNL, aflat la al doilea mandat. Vom vorbi si despre el imediat.

Dan Cherciu

Dan Cherciu

Foto: Gazeta de Sud

La doua luni dupa ce a parasit PNL, Dan Cherciu si-a anuntat si el candidatura la primarie, ca independent, sustinut de partidul M10. Ulterior, M10 si PNTCD au format Alianta pentru Craiova. Dan Cherciu este la al doilea mandat de consilier local. In perioada 2008-2012 a fost reprezentat PDL in Consiliul Local si a facut opozitie si primarului de atunci, Antonie Solomon.

Cherciu este un potent si discret om de afaceri. Conform ultimei declaratii de avere, el detine, impreuna cu sotia, trei terenuri cu o suprafata totala de circa 2.000 de metri patrati in comuna Bucovat, de langa Craiova. Terenurile au fost cumparate in perioada 2010-2014. In 2010, consilierul si-am cumparat o casa tot in comuna Bucovat, cu o suprafata de 225 de metri patrati. Tot impreuna cu sotia, Cherciu detine capitalul majoritar al firmei Polisea specializata in repararea calculatorelor si a echipamentelor periferice. Firma a declarat, constant profit de circa un milion de lei pe an in ultimii patru ani, la o cifra de afaceri de circa trei milioane de euro. Cherciu a fost si administrator al firmei HD Automotive International, lichidata la sfarsitul anului trecut.

Principalul contracandidat - non-combat

In conditiile in care Olguta Vasilescu a divortat anul trecut, din declaratia de avere care va fi publicata in curand vor lipsi zecile de hectare de teren detinute de sotul sau. Ce va ramane atunci? Potrivit ultimei declaratii de avere publicata in iunie anul trecut, Olguta detine un autoturism Fiat Linea cumparat in 2007 in leasing si bijuterii si obiecte de arta estimate la 10.000 de euro.

In iulie 2014, Olguta sau sotul au vandut un apartament in Bucuresti cu 85.000 de euro. Primarul are un cont in euro de 13.000 de euro deschis in 2013, 490.000 de lei depusi in doua depozite, 5.000 de lei investiti intr-un fond de investitii si 3.800 de lei depusi intr-un alt cont. In rest, primarul nu figureaza ca ar detine vreo casa sau vreun teren.

Principalul contracandidat al Olgutei Vasilescu este Pavel Badea, consilier PNL, aflat la al doilea mandat, in prezent presedinte al PNL Craiova. Badea este cunoscut, mai degraba pentru calitatea sa de fotbalist la Universitatea Craiova si alte echipe din strainatate. Totusi, cu banii stransi de-a lungul carierei, Badea a ridicat doua cladiri de birouri, una dintre ele pe fonduri europene pe care le inchiriaza prin firma Reysol.

Firma a declarat constant profit in ultimii ani, de circa un milion de lei anual. Conform ultimei declaratii de avere, Pavel Badea este un om bogat. Impreuna cu sotia detine un teren in judetul Ilfov in suprafata de 16.900 de metri patrati, cumparat in 2006 si un teren in Craiova in suprafata de 1.600 de metri patrati cumparat in 2002. Badea si sotia sunt proprietarii unei case de locuit in Craiova in suprafata de 430 de metri patrati, cumparata in 1997, ai unui apartament in Craiova, cumparat in 1997 si a patru spatii comerciale achizitionate in perioada 2000 - 2010. Badea are doua conturi deschise la BRD si Alpha Bank, aceasta din urma fiind chiar chirias in cladirea consilierului. Unul dintre conturi contine 200.000 de euro, iar celalalt - 250.000 de dolari. Badea este, de asemenea, director al Clubului Sportiv Universitatea Craiova din subordinea Ministerului Educatiei. In declaratia de avere, Badea nu a precizat sumele incasate drept chirie, ci doar a mentionat contractele incheiate.

Horatiu Buzatu

Horatiu Buzatu

Foto: Gazeta de Sud

Cel de-al treilea contracandidat provine tot din tabara liberala si este un prosper om de afaceri. Horatiu Buzatu, fost presedinte al PNL Dolj inainte de anul 2014, indepartat in urma unui scandal legat de spargerea sediului partidului, a cochetat o perioada cu partidul lui Calin Popescu Tariceanu, Partidul Liberal Reformator, apoi si-a infiintat propriul partid la Craiova: Partidul Miscarea Liberala al carui candidat la primarie si este.

Buzatu are afaceri in mai multe domenii: auto(Plus Auto), spa&relax(Plus Aqua Relax, Plus Aqua Waters), papetarie si birotica(Arhi Design). Candidatul PMP, Gelu Visan, a fost deputat PDL in perioada 2008-2012 si senator PD-L in perioada 2004-2008. Potrivit ultimei sale declaratii de avere, Visan este sarac lipit si dator pe deasupra. Nu are casa, teren, masina, ci doar un credit de o suta de mii de lei contractat de la CEC, scadent in 2040.

Mircea Nastase

Mircea Nastase

Foto: Gazeta de Sud

Mircea Nastase este candidatul ALDE la Primaria Craiova si a fost director pana in 2013 al unuia dintre cele mai cunoscute colegii din Craiova, Elena Cuza. Potrivit ultimei sale declaratii de avere, Nastase detine circa 17 hectare de teren agricol si padure in comuna mehedinteana Isverna. In perioada 1996-2002, Nastase a cumparat trei apartamente in Craiova. La capitolul datorii acesta a contractat mai multe credite in valoare totala de peste 60.000 de euro si circa 40.000 de lei. Nastase si-a intregit veniturile prin participarea in mai multe proiecte educationale din fonduri europene. Nastase fusese numit director in 2004.

Deputatul Florentin Gust, aflat la al doilea mandat, s-a plimbat prin mai multe partide si a ajuns, in cele din urma, la PSRO-ul condus de Mircea Geoana. Gust a fost deputat PSD in perioada 2008-2011 apoi a stat independent patru luni, a intrat in PDL pentru o luna, in martie 2012, s-a intors in PSD in 2012 unde a stat pana in februarie 2015. De atunci a devenit iar independent, iar acum candideaza la Primaria Craiova din partea PSRO. Gust nu detine terenuri, are are in proprietate jumatate dintr-o casa de 326 de metri patrati in comuna doljeana Carcea si un apartament cumparat prin credit ipotecar impreuna cu sotia sa, Manuela, directoarea postului Tele U Craiova, finantat de Universitatea din Craiova. Deputatul a contractat in nume personal sau cu sotia credite bancare de circa 60.000 de euro si 30.000 de lei.

O prezenta exotica in grupul candidatilor este un angajat al Primariei Craiova, Arthur Andritoi, fost jurnalist. In prezent el este angajat la Serviciul Imagine din cadrul municipalitatii si se declara de dreapta. Ceilalti contracandidati il considera un "iepure" al Olgutei Vasilescu pentru a rupe din voturile alegatorilor de dreapta.

Cum va influenta alegerile din Craiova urmarirea penala a Olgutei Vasilescu

Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie inteles contextul politic anterior intrarii in scena a procurorilor DNA. Din partea lui Pavel Badea, singurul contracandidat creditat cu sanse teoretice sa-i creeze emotii Olgutei Vasilescu in cursa electorala, se astepta o atitudine bataioasa prin care sa scoata in evidenta toate esecurile actualei administratii.

In schimb, Badea a preferat o atitudine pacifista, pe motiv ca el se poarta civilizat si ca nu i se potriveste stilul combativ. Atitudinea i-a deranjat pe multi din PNL, mai ales aripa provenita din PDL. La un moment dat, au aparut zvonuri despre retragerea sa din cursa electorala sau numirea unui alt candidat, in contextul in care unul dintre copresedintii PNL Dolj, deputatul Mihai Voicu, a anuntat ca renunta la presedintie si se muta la Bucuresti.

Celalalt copresedinte, europarlamentarul Marian Jean Marinescu, a fost schimbat din functie, conducerea centrala a PNL numind un presedinte unic in persoana lui Nicolae Giugea, fost prefect de Dolj, si candidat al PNL pentru presedintia Consiliului Judetean Dolj.

Desi avea nevoie de o crestere in sondaje pentru a reduce distanta intre el si Olguta Vasilescu, Badea a refuzat sa participe la dezbaterile organizate de AlegeTv, motivand ca el se confrunta doar cu Olguta Vasilescu. In conditiile in care Olguta Vasilescu a adoptat si ea o strategie non-combat, de conservare a procentelor detinute, acum o luna candidatii de dreapta s-au intalnit pentru a vedea daca pot ajunge la un numitor comun si pentru a sustine un singur candidat.

Paradoxal, datele aratau ca, daca si-ar uni toti fortele, un candidat unic al dreptei al reusi sa obtina mai multe voturi decat Olguta Vasilescu. Intalnirea a fost un fiasco, deoarece fiecare dintre candidati a considerat ca el are cele mai multe sanse.

Apoi, in scena a intrat DNA care a retinut-o pe Olguta Vasilescu. Reactia contracandidatilor dupa arestul la domiciliu a fost echilibrata. In timp ce Pavel Badea sustinea ca o vrea pe Olguta contracandidat in continuare, Dan Cherciu se declara de acord cu masura luata de judecatori pe care o considera una civilizata.

Cel mai virulent a fost Horatiu Buzatu care acuzat coruptia din primarie. Eliberarea din arestul la domiciliu si cercetarea Olgutei Vasilescu in libertate a fost tratata apoi cu tacere de toti contracandidatii, cu unele nuante. Dan Cherciu a condamnat articolele presei obediente primarului care clamau victoria acesteia impotriva DNA in timp ce, spunea Cherciu, eliberarea din arest nu inseamna ca este nevinovata sau ca acest lucru inseamna o victorie impotriva DNA.

Ruptura dintre conducerea PSD si filiala din Dolj

In acest moment, cel mai de temut adversar pentru Olguta Vasilescu in campania electorala nu sunt contracandidatii sai, ci DNA si, surprinzator, conducerea centrala a PSD.

In momentul in care a fost retinuta de DNA, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea nu s-a declarat indignat de acest lucru, asa cum au facut-o, de exemplu, Traian Basescu sau Elena Udrea, ci a pus accentul pe ideea ca DNA sa-si faca treaba. Desigur, ideea a fost ambalata politicos. "Nu este un moment favorabil cand unul dintre cei mai buni primari pe care ii ai este retinut de DNA, in care unui fost important membru de partid ii este ceruta de DNA retinerea si arestarea. Suntem foarte buni prieteni. Imi pare rau pentru familie si sunt alaturi de ea, in rest nu am comentat niciodata deciziile justitiei.

Intrebat cu cine ar putea PSD sa o inlocuiasca, Zgonea a raspuns: "Nu stiu. E decizia presedintelui organizatiei impreuna cu presedintele partidului. Cunosc foarte bine organizatia de la Craiova. Am anuntat de la inceput ca nu am dorit niciodata sa fiu primarul Craiovei. Am sa ma consult cu presedintele organizatiei Claudiu Manda (PSD DoLj - n.r.) si cu presedintele CJ, domnul Prioteasa (Ion Prioteasa - n.r.), sunt doua optiuni foarte puternice. La un moment dat, inainte sa anunte doamna Vasilescu ca vrea sa candideze si pe domnul Prioteasa il aveam in sondaje in locuri foarte bune. si acum are o cota de incredere foarte buna la nivelul judetului si al municipiului", spunea Zgonea dupa retinerea Olgutei Vasilescu.

Claudiu Manda, care este finul lui Valeriu Zgonea, a spus scurt ca nu-l poate contrazice pe nasul sau.

Dupa ce Olguta Vasilescu a scapat si de arestul la domiciliu si s-a intors in Craiova, nici un membru important al PSD nu a facut vreo declaratie de sustinere a acesteia. Atunci Olguta Vasilescu a amenintat direct, intr-o declaratie facuta la o televiziune nationala ca va candida lsa primarie chiar si ca independent daca PSD nu o mai sustine. Vasilescu s-a declarat deranjata de declaratiile lui Valeriu Zgonea prin care acesta se lepada prea usor de ea. La varful PSD tacerea s-a mentinut.

Singurul care a anuntat ca Olguta Vasilescu ramane candidatul PSD la Primaria Craiova a fost Codrin Stefanescu, secretarul general adjunct al PSD. "Va pot spune ca partidul, imensa majoritate a membrilor PSD, este de neclintit. PSD sustine candidatura Liei Olguta Vasilescu la primaria Craiova. Ne dorim sa candideze, desigur, daca nu se va lasa intimidata, daca va continua sa lupte, sa se expuna", a declarat Stefanescu.

Presedintele PSD Dolj: Nu se pune problema schimbarii candidatului

Liderii PSD nu au iesit din silenzio stampa. Intrebat daca Vasilescu ramane candidatul PSD, presedintele PSD Dolj, Claudiu Manda, a declarat ca nici nu se pune problema schimbarii. Potrivit unor surse judiciare,citate de mai multe agentii de presa, Claudiu Manda ar fi deputatul despre care DNA spune ca ar fi cerut unui om de afaceri sa sponsorizeze campania Olgutei Vasilescu din 2012 cu promisiunea ca va primi inzecit. Manda a negat acest lucru si a precizat ca nu a fost chemat la DNA.

O alta voce care i-a sarit in aparare Olgutei si a lansat un atac la conducerea PSD a fost Victor Ponta. Intr-o postare pe Facebook el a scris urmatoarele: "Stiu ca nu am voie sa critic deciziile Justitiei si respect aceasta interdictie. Dar sper ca am voie sa laud din toata inima o decizie corecta asa cum este cea luata azi de Curtea de Apel Bucuresti in cazul uneia din cele mai eficiente si curajoase primarite din Romania! Ar fi bine sa avem in PSD si in politica din Romania mai multi "barbati" asa cum e Olguta!", scria Victor Ponta.

Conducerea PSD nu a reactionat nici de aceasta data. Insotita de presa obedienta platita generos din bani publici, Olguta Vasilescu a anuntat joi pe Facebook ca va bea o cafea cu prietenii in Centrul Istoric al Craiovei, practic o invitatie la o baie de multime care sa-i accentueze imaginea de "doamna de fier" care a reusit sa invinga procurorii DNA. La intalnire a participat conducerea primariei, tineri pesedisti si directori ai institutiilor din subordinea primariei.

NOTA: Amintim ca alegerile se desfasoara intr-un singur tur de scrutin, dar ca hotararea de guvern prin care s-a stabilit ziua de 5 iunie ca fiind data alegerilor a fost contestata cu scopul de a se ridica o exceptie de neconstitutionalitate. Primul termen de judecata intr-unul din procese este 11 aprilie. Ramane de vazut daca instanta va trimite exceptia la Curtea Constitutionala si daca judecatorii vor decide revenirea la doua tururi.

HotNews.ro publica o serie de articole despre candidatii la alegerile locale din mai multe orase, monitorizate in cadrul unui proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.