A fost sau n-a fost? Aceasta este intrebarea care inca il urmareste pe Robert Turcescu, devenit intre timp candidatul PMP la Primaria Capitalei. Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Turcescu afirma in premiera ceva care contrazice tot ce a spus in septembrie 2014. Azi Turcescu sustine ca “nu a raspuns niciodata, nici ca jurnalist nici in alta ipostaza, la ordinele vreunui serviciu secret”. In septembrie 2014 marturisea insa pe blog ca a fost “locotenent colonel sub acoperire”. Azi incearca sa spuna ca a fost doar colonel facut de Gabriel Oprea odata cu alte 2000 de persoane. Cand a spus adevarul? Atunci sau acum?

  • Plus: Robert Turcescu afirma ca a discutat cu Traian Basescu inca de acum o luna varianta de a candida la primaria Capitalei. De ce s-a mai prezentat in tot acest timp ca jurnalist, mai ales ca devenise si consultantul PMP pe comunicare?

Filmat cu echipament Nikon

---

Dan Tapalaga: Cu toate ca ne stim de ceva timp, va propun sa ne adresam cu formula de politete. Sunteti candidat de acum, jucati alt rol public. Va propun sa incepem chiar de aici. Cand ati stiut ca sunteti o posibila optiune la primaria Capitalei, o posibila optiune a PMP?

Robert Turcescu: Discutia e destul de veche. A fost purtata pentru inceput intre mine si presedintele PMP, Traian Basescu, care si-a exprimat la vremea respectiva optiunea la un moment dat de a lua in calcul si optiunea de a nu candida la Primaria Capitalei. Prin urmare, de mai bine de o luna de zile am inteles din discutia cu presedintele ca poate exista aceasta varianta, ca eu sa fiu candidatul partidului la primaria Capitalei. Presedintele insa, in acealasi timp, lua in calcul si varianta sa candideze in mod foarte serios. Decizia de a nu candida sau de a fi in paralel si varianta Turcescu - Basescu a fost comunicata inclusiv presedintilor filialelor PMP din Bucuresti cred ca in urma cu mai bine de trei saptamani. Deci colegii mei stiau acest lucru. S-au pregatit pentru aceasta varianta astfel incat, poate, intr-adevar, pentru restul partidului decizia presedintelui a fost o surpriza extraordinara dar pentru colegii de la Bucuresti care erau avertizati despre aceasta varianta nu cred ca a fost o surpriza extraordinara.

DT: Deci de cel putin o luna de zile ati luat in calcul candidatura asta?

RT: Discutia a fost in urma cu vreo o luna de zile. N-as putea sa va spun data exacta, dar in aceasta luna de zile va garantez ca m-am aplecat cu mare seriozitate in ceea ce inseamna pregatirea unui program de campanie, indiferent care era varianta, Turcescu sau Basescu. Presedintele, dupa cum a anuntat, a luat decizia de a nu candida dupa actiunea Parchetului.

DT: Si in tot timpul asta, cel putin in ultima luna, Robert Turcescu, nu era corect sa anuntati public ca va pregatiti de o cariera politica, nu neaparat de o candidatura ca poate asta tinea de strategia politica, si sa NU mai fiti prezenti in spatiul public in calitate de jurnalilst? Asa cum ati aparut din cate am vazut la UNDE TV, la NASUL TV la B1 TV.

RT: Domnule Dan Tapalaga, optiunea mea, si in calitate de basist, daca vreti, si in calitate de jurnalist de dreapta este cunoscuta in spatiul public romanesc de foarte multa vreme. Prin urmare, pozitiile mele publice, va garantez si in postura de candidat, si in postura de consultant, si am facut public acest lucru, va rog sa consultati arhivele ziarelor, ca a fost o declaratie publica a presedintelui executiv al PMP, domnul Eugen Tomac, care a anuntat ca Robert Turcescu consiliaza Partidul Miscarea Populara in chestiuni legate de comunicare. Deci lucrurile acestea erau cat se poate de transparente, da? Din aceasta perspectiva nu ma simt cu nimic vinovat si nu am retracta nimic din lucrurile pe care le-am afirmat in spatiul public in postura de comentator al evenimentelor de actualitate.

DT: Poate singura precizare care se cerea s-o faceti in tot acest timp de cand ati devenit comunicator PMP si potential candidat e urmatoarea: "eu nu mai vin in fata publicului in calitate de jurnalist, nu mai am aceasta calitate, ma ocup cu altceva".

RT: Nu m-am prezentat ca jurnalist.

DT: Ba da.

RT: Nu m-am prezentat ca jurnalist. M-au prezentat colegii cu care am participat la astfel de emisiuni. O minima documentare a acestor colegi si o scoatere in evidenta a faptului ca lucrez pentru partidul Miscarea Populara.

DT: Deci e vina lor...

RT: Nu e vina nimanui.

DT: Si dvs ati profitat ca v-au prezentati ce nu mai sunteti.

RT: Dle Tapalaga, era o chestiune publica. Si vreau sa nu fim farisei. Avem o gramada de colegi in presa care activeaza si astazi ca jurnalisti, despre care si dvs si eu stiti foarte bine...

DT: Numiti-i.

RT: ...ca de ani de zile consiliaza oameni politici.

DT: Numiti-i.

RT: N-am sa-i numesc eu. Dar cred ca ii stiti deja.

DT: Nu-i stiu.

RT: Avem colegi din presa care in vreme ce apareau la televiziuni in calitate de realizatori isi pregateau postul de ambasador la Paris, domnule Tapalaga.

DT: Aici e vorba de dvs.

RT: Bun, e vorba de mine. Dar eu in momentul de fata am o intreprindere privata de presa numita UNDE TV, am doua firme cu care activez in zona media - una dintre ele suspendata din activitate de ani multi. Prin urmare din aceasta perspectiva nu am nimic a-mi reprosa.

DT: Unii ar putea sa va reproseze dle Turcescu ca v-ati inselat publicul.

RT: Nu, nu mi-am inselat publicul, pentru ca publicul meu stia foarte bine, spun inca o data, de aceasta optiune a mea de a sprijini partidul Miscarea Populara. La fel cum publicul meu stie de foarte multi ani de zile ca sunt basist, ca am sprijinit zona de dreapta din Romania. Din aceasta perspectiva nu ma simt cu nimic vinovat. Iar daca va uitati pe ceea ce am spus de-a lungul acestor zile, saptamani sa spunem, in legatura cu alti contracandidati de-ai mei, intrati in competitia electorala, nu cred ca exista vreo afirmatie care sa nu poata fi validata in timp. I-am spus domnului Ciucu ca oportunismul de care da dovada este unul gretos, cu o zi inainte ca Monica Macovei sa faca o afirmatie in spatiul public in sensul acesta, delimitanudu-se de dl Ciucu. Am afirmat despre Nicusor Dan, pe buna dreptate, ceea ce se afirma si acum, anume ca este miraculos, sa nu spun altfel, sa strangi sute de mii de euro intr-o perioada foarte scurta de timp si iata ca astazi avem surprize in legatura cu fondurile pe care le-a strans Nicusor Dan, care raman in ceata. Despre domnul Marian Munteanu am afirmat un lucru atat: si anume ca mi s-a parut realmente hiatusul autoimpus de a sta cinsprezece ani...

DT: De pe ce pozitii faceati aceste afirmatii?

RT: De pe pozitia de observator al vietii publice, dle Tapalaga.

DT: N-o sa ma cantonez in acest subiect. E totusi important sa introducem o anumita onestitate in viata publica.

RT: Nu ma puteti acuza pe mine dle Tapalaga de lipsa de onestitate.

DT: Ati fost prezentat drept altceva in aceasta parioada nu ce erati in realitate.

RT: Nu incercati sa deformati realitatea.

DT: Nu eu am deformat-o. Cred ca dvs. prin prezenta in calitate de jurnalist in viata publica.

RT: Aparitiile mele... la televizor dle Tapalaga apar consulanti politici...

DT: Dar scria jurnalist acolo, si n-ati spus, "domnule, nu sunt jurnalist, sunt comunicatorul PMP, sunt potential candidat".

RT: Nu scriu eu burtierele de la televiziuni.

DT: Dar nu va deranja minciuna?

RT: Nu am timp sa ma uit in timpul unei emisiuni de televiziuine si nu-i o minciuina, va rog sa retractati lucrul acesta.

DT: Pai nu mai erati jurnalist.

RT: Eu nu m-am dus la televiziune sa le dau o carte de vizita ce sa scrie pe burtiera. Puteau sa spuna Robert Turcescu, punct. Cred ca sunt suficient de cunoscut in spatiul public incat, in momentul de fata, sa nu trebuiasca sa spuna...Ce ar trebui sa spuna, tata? Robert Turcescu....

DT: Consultant PMP. Ceea ce erati.

RT: Era publica informatia dle Tapalalga. Adresati-va jurnalistilor care n-au fost atat de atenti incat sa spuna, domnule, consultant PMP pe comunicare. Informatiile sunt publice, spun inca o data, n-am ascuns faptul ca la vremea respectiva consultam partidul Miscarea Populara in legatura cu activitatile de comunicare in campania electorala. Nu a fost o surpriza extraordinara. Vreau sa va rog un singur lucru. Nu incercati sa accentuati in mod lipsit de substanta faptul ca as fi mintit cumva opinia publica.

DT: Asta ramane sa stabileasca publicul care v-a vazut in aceasta luna de zile si va stabili daca ati fost onest cu el sau nu. Noi subliniem niste adevaruri: ati fost prezent pe televiziuni dar n-am vazut pe nimeni sa va spuna consultant PMP niciodata.

RT: In aceasta campanie, domnule Tapalaga, asa cum am spus-o de fiecare data, am intrat fara sa cersesc sau sa cer un post pe o lista. Am intrat incercand sa obtin voturi. Mi se pare cea mai onesta forma de competitie electorala si de validare a unui om care vrea sa faca politica. Daca voi avea in spate un numar suficient de voturi incat sa cred ca viitorul meu in politica poate fi unul bun, voi continua sa fac politica.

DT: Inapoi la discutia cu Traian Basescu de acum o luna, foarte interesant ca v-a propus sa fiti candidatul PMP si n-a propus cum spune dna Udrea cuiva din PMP, din partid.

RT: E posibil sa fi propus si altcuiva din PMP, din partid.

DT: Dar cum de v-a propus dvs.

RT: Intrebati-l pe presedintele Traian Basescu.

DT: Nu l-ati intrebat: de ce imi propuneti mie asta?

RT: Nu, m-am simtit onorat sa pot intra intr-o astfel de competitie. M-am gandit foarte serios daca pot sa-mi asum o astfel de batalie electorala. Mi-am calculat, daca vreti, si lucrurile pe care le stiu despre administratia publica, si cele pe care nu le stiu. Evident ca este o trecere dintr-o zona de activitate profesionala intr-o alta zona.

DT: Radical diferita, discutam si despre asta.

RT: Nu stiu daca-i radical diferita. Si ata-i o discutie. Pentru ca 25 de ani nu cred ca sunt eu singurul jurnalist care a inteles la un moment dat sa se implice in politica. Ganditi-va, fara sa dau exemple sulfuroase, la oameni extraordinar de apreciati si de mine si de dvs: de la Sever Voinescu, la Traian Ungureanu si la multi altii care au inteles sa faca si politica intr-un fel sau altul. Chiar si Luca Niculescu ca ambasador, chiar si Dan Suciu ca purtator de cuvant al guvernului. Si mai sunt nenumarate astfel de exemple. Putem sa vorbim si sa mergem in timp pana la Adriana Saftoiu, care a facut o astfel de trecere, dintr-o parte de la Mediafax, de la agentia de presa, in calitate de consultant.

DT: Chiar si astazi aveti contracandidat pe doamna Firea, tot din presa venita, doamna Cireac la sectorul 1. Insa subiectul mare ca va urmari in aceasta campanie este declaratia publicata pe blog in data de 21 decembrie 2014. Dati-mi voie sa o citesc ca e important. "Da, am fost lt.-colonel sub acoperire. Public mai jos câteva dintre statele de plată, cu sumele de bani pe care le-am primit. Am ales să nu-l tradez pe bunul Dumnezeu si să fac această mărturisire publică. Refuz să fiu Iuda în fața lui Christos, chiar dacă astăzi, celor ce vor citi și vor vedea acest text poate că nu le va fi foarte clar ce se întâmplă. Rugati-vă pentru mine si cu mine să fim iertati și izbăviti. Sunt pregătit să îndur oprobiul public, îl merit, dar sper să avem parte de legi și de judecători drepti. Cu Dumnezeu înainte si va fi bine! Vă cer iertare tuturor". E ceva gresit aici?

RT: E textul pe care l-am publicat la vremea respectiva pe blog.

DT: In text e ceva gresit?

RT: E textul pe care l-am publicat pe blog. Dar va spun un lucru care cu siguranta sunt convins ca va va enerva.

DT: Pe mine nu ma enerveaza mare lucru din ce spun polticienii.

RT: Sper sa va pastrati calmul dle Tapalaga. Subiectul acesta din punctul meu de vedere este inchis. Lucrurile pe care le-am spus de la acel moment pana astazi cred ca sunt suficiente si in acest moment, orice as spune, oamenii care s-au fixat de o parte sau de alta daca vreti a acesti baricade sau punct de discutie nu vor putea sa-si schimbe opinie.

DT: E inchis din punctul dvs de vedere. Din punctul de vedere al presei nu este inchis.

RT: Nu va doresc decat succes in a investiga mai ales ca astazi aveti in continuare discutii pe care sa le purtati inclusiv pe marginea declaratiilor de domnul Ponta, in legatura cu dl Isar, in legatura cu dl Ghita, declaratiile presedintelui Basescu...

DT: Sunt multe lucruri sulfuroase aici, dar aici as vrea cu ajutorul dvs as vrea sa lamuresc ceea ce tot dvs ati introdus - si Traian Basescu - in discutia publica.

RT: V-am spus ca o sa va enervati. Din punctul meu de vedere, acest subiect este inchis, domnule Tapalaga.

DT: Nu-l puteti inchide cand doriti dvs.

RT: De ce?

DT: Va spun de ce. Pentru ca ati spus la inscrierea candidaturii ca era vorba de fapt de calitatea de colonel pe care dl Oprea v-a dat-o in 2012. Si citez aici din Traian Basescu: "Am apreciat faptul că a găsit puterea de a fi corect la un moment dat, recunoscând că l-a făcut Oprea ofiţer în rezervă” - o afirmatie mincinoasa cap coada. Ati spus cu totul altceva pe blog.

RT: Domnule Tapalaga, ati intrebat-o vreodata pe doamna Kovesi cu aceasta situatie.

DT: Pana la doamna Kovesi haideti sa lamurim asta.

RT: Dati-mi si mie raspuns la o intrebare. Ati intrebat-o pe doamna Kovesi in legatura cu aceasta situatie?

DT: Pai nu stiu despe ce situatie e vorba. Dvs pe blog ati vorbit de o situatie, acum invocati alta situatie.

RT: Aveti 2000 de oameni dintr-o lista a lui Oprea din anul 2012. Din 2012 pana in 2014 domnule Tapalaga, repet, deci din 2012 vara, cand a fost scandalul...cum i-a spus Antena 3 ...coloneilor PDL, da, deci din 2012 primavara - vara pana in septembrie 2014 la momentul acestei chestiuni pe blogul subsemnatului, dvs si alti fosti colegi de ai mei din presa, au ridicat vreodata problema aceasta in spatiul public? Au investigat? Au pus intrebari celor 1998 de persoane care mai erau pe lista respectiva in afara de mine si de dna Kovesi? V-a interest sa vedeti, mai cunoasteti alte personaje care au fost pe acea lista?

DT: Ma tem ca asta e alt subiect.

RT: Va temeti ca nu ati investigat vreme de doi ani de zile nici dvs, nici alti colegi acest subiect dle Tapalaga. Nu credeti ca era de importanta? De ce a fost pus doar Turcescu la un moment dat? Pentru ca asa vroia Antena 3 vreme de doi ani de zile in aceasta chestiune?

DT: Dle Turcescu dvs mergeti intr-un subiect despre care am spus: putem discuta. Dar haideti sa-l lamurim pe asta pe care dvs l-ati introdus.

RT: Iar eu v-am spus ca incepand cu septembrie 2014 in aparitii publice, in interviuri, in discutiile pe care le-am avut inclusiv impreuna dle Tapalaga, am mai discutat de acest subiect, da? Am oferit explicatii inclusiv in aparitiile mele televizate din ultimele zile.

DT: N-ati lamurit-o. Unu: Ce inseamna "am fost locotenent colonel sub acoperire"?

RT: N-am lamurit-o din punctul dvs de vedere.

DT: Ce inseamna "am fost locotenent colonel sub acoperire"? Pentru ce serviciu?

RT: Pentru nici un serviciu, dle Tapalaga.

DT: Dar ce inseamna "am fost locotenent colonel sub acoperire"? Ce inseamna asta?

RT: Pentru ce serviciu a fost ofiter acoperit domnul Victor Ponta? Stiti asta astazi?

DT: Dar acuma discut cu dvs, inca o data, e vorba de candidatura dvs. Dl Ponta nu mai candideaza la nimic.

RT: Iar eu va spun ca intrarea din perspectiva mea in aceasta campanie electorala exclusiv in acest subiect in ceea ce-l priveste pe Turcescu mi se pare o chestiune lipsita de onestitate, dle Tapalaga.

DT: Dvs ati introdus confuzia, spunand, impreuna cu dl Basescu ca e vorba de calitatea de ofiter in rezerva pe care v-a dat-o Oprea in 2012.

RT: Va las in calitatea dvs de jurnalist de investigatie sa incercati sa lamuriti astfel de lucruri.

DT: Nu. Sfidati publicul caruia ii cereti votul. Pentru ca nu noi v-am acuzat de nimic. Dvs domnule Turcescu ati venit si ati spus in 2014: "am fost locotenent colonel sub acoperire" si tot dvs spuneti in 2016 "am fost colonel facut de Oprea".

RT: Nu. Eu va intreb din nou si repet chestiunea asta pentru ca asta mi se pare din perspectiva fostului jurnalist Turcescu...

DT: Evitati raspunsul si acest lucru nu va ajuta.

RT: Nu evit. Daca nu ma ajuta vom vedea dle Tapalaga.

DT: Pai nu va ajuta.

RT: Bun. Eu va spun asa. Din 2012, de la momentul declansarii scandalului cu lista coloneilor facuti la secret de Oprea ...

DT: Daca doriti o luam de la capat. Ce inseamna "am fost locotenent colonel sub acoperire"?

RT: Cunosc tehnica asta. Domnule Tapalaga, fac presa de 23 de ani. Am mai multi ani in presa decat dvs.

DT: Cu vreo doi.

RT: Cunosc aceasta tehnica.

DT: O luam de la capat. Ce inseamna "am fost locotenent colonel sub acoperire"?

RT: Ce inseamna ca n-ati investigat din 2012 pana in 2014 nici dvs nici alti colegi de-ai dvs scandalul listei lui Oprea?

DT: E vina noastra ca dvs v-ati deconspirat? E vina noastra ca ati sustinut dvs ca sunteti colonel sub acoperire? E vina noastra ca astazi spuneti altceva?

RT: E si vina dvs ca vreme de de doi ani de zile domnule Tapalaga, nimeni in doi ani de zile nimeni nu a incercat sa vada ce se ascunde in spatele acestei chesituni.

DT: Admitand asta, cu ce lamureste situatia dvs, acuzatia asta pe care ne-o aduceti noua, in general, ziaristilor? Ca nu inteleg.

RT: Dar nu va aduc nici o acuzatie domnule Tapalaga.

DT: Cu ce va lamureste situatia, explicati-mi putin?

RT: Nu-i vorba de a lamuri o situatie.

DT: Dar dvs candidati, nu noi. Dvs aveti de lamurit ceva domnule Turcescu. N-o luati personal, nu e nimic personal. Luati-o ca un candidat care are de lamurit ceva, daca doreste. Iar noi, datoria noastra de jurnalisti...

RT: Considerati ca v-ati facut datoria domnule Tapalaga, considerati ca raspunsul meu este ca de astazi incepand, din acest moment, din punctul meu de vedere, tot ce am avut de spus am spus. Si cred ca putem merge mai departe.

DT: Daca doriti, haideti sa ne intoarcem acolo dar n-o sa va placa ce auziti. Ca si dvs au mai fost vreo 2000 de colonei. Oprea alerga prin oras dupa multa lume sa-i faca colonei. Unii acceptau, altii refuzau. Cine refuza, nu era facut colonel. Pot sa va dau cateva exemple.

RT: Va rog.

DT: Dar n-am acordul lor, deci nu pot sa vi le dau.

RT: Ups.

DT: Pai n-am acordul lor, dar le stiu.

RT: Pai spuneti-le.

DT: N-am cum.

RT: De ce?

DT: Pai le stiu, dar nu pot sa va dau aceste exemple.

RT: Pai asta ati spus ceva mai devreme, spuneti-le dle Tapalaga. Asumati-va si dvs lucrul acesta.

DT: Deci, unii refuzau.

RT: A incercat sa va faca cineva colonel pe lista lui Oprea?

DT: Nu, niciodata.

RT: Bun, atunci asumati-va si spuneti cine a refuzat.

DT: Niciodata. Nu pot sa va spun ca n-am acordul lor, ce Dumnezeu, e simplu.

RT: Pot sa va spune ceva ce n-o sa va placa din calitatea dvs de jurnalist?

DT: Spuneti.

RT: Aveti copia acelui document pe care l-am publicat pe site aici la dvs acum?

DT: Nu.

RT: De ce?

DT: Le-am consultat la documentare, dar avem altceva de lamurit.

RT: Nu, nu, nu. Stai putin. Daca aveati copia respectiva, v-as fi dat un autograf aici in fata dvs. Dati-mi voie sa-l pun pe foaia asta ca sa-l aveti. Ca sa-l aveti, da? Deci, aceasta este semnatura lui Robert Turcescu (semneaza pe foaie) pe care o veti regasi pe dosarul de candidatura si oriunde.

DT: Asa....

RT: Va rog sa comparati aceasta semnatura cu cele doua semnaturi care apar pe documentul respectiv, pe stampila documentelui respectiv.

DT: Asa, spuneti ca sunt alte semnaturi?

RT: Nu, nu . Stiu ale cui sunt. Cele doua semnaturi sunt ale domnului Gabriel Oprea.

DT: Si ati facut sesizare penala pentru asta?

RT: Sesizare penala? Am facut public acest lucru, domnule Tapalaga?

DT: Nu, dar sesizare penala, daca cineva v-a falsificat semnaturile.

RT: Nu, nu, nu mi-a falsificat semnatura. Sa ne intelegem foarte bine. N-am semnat nimic.

DT: Dar n-a venit nimeni sa va propuna inainte sa va faca colonel dl Oprea?

RT: De aia va spuneam, trebuia sa fiti aici cu documentul respectiv domnule Tapalaga. Ala nu este CNP-ul meu, fotografia este luata de pe internet, da?

DT: Si ce relevanta are?

RT: Spuneti-mi dvs ce relevanta are.

DT: Pai ca v-a facut colonel si ati refuzat dupa aia. Cand presa a publicat lista, ati zis domne eu renunt. Dvs si Kovesi.

RT: Domnule Tapalaga, ati facut armata ca eu n-am facut-o?

DT: N-am facut-o nici eu.

RT: Nici eu, domnule Tapalaga. Vorbim in momentul de fata despre niste lucruri pe care nu le cunosc.

DT: Dar ce relevanta are episodul asta?

RT: Pai are relevanta, ca dvs spuneti ca mi-ar fi oferit cineva sa fiu colonel...

DT: V-am intrebat, v-a oferit cineva inainte asta? E o intrebare.

RT:Nu mi-a oferit nimeni.

DT: Pentru ca eu v-am spus, cunosc oameni carora li s-a oferit, Oprea a mers dupa ei sa-i faca colonei, aia au zis nu si nu i-a mai facut. Iar intrebarea mea e urmatoarea: V-a propus si dvs Oprea?

RT: Nu.

DT: Bun, am lamurit-o. Aici sunteti dispus sa dati lamuriri, dar dincolo la acoperit nu sunteti dispus.

RT: As fi vrut sa lamurit dvs, repet, poate presa in doi ani de zile din 2012 pana in 2014...dar va rog din suflet un lucru ca e important in economia discutiei si o spun fara a incerca sa credeti ca duc subiectul in alta parte. Data viitoare cand in acest studio sau la o coferinta de presa va intalniti si cu dna Kovesi cu care am avut un dialog telefonic, o spun din nou, dupa ce mi-am facut publica cererea catre Ministerul Apararii de retragere a acestui grad. Deci dna Kovesi m-a sunat si m-a intrebat: domnule Turcescu, am vazut ca sunteti in aceeasi situatie, dvs ce faceti? Si i-am spus doamnei Kovesi, doamna, am si facut deja: i-am inaintat domnului Dobritoiu care era ministru apararii la acel moment succedandu-i domnului Oprea, o solicitare de retragere a gradului, motivand ca as fi fost onorat sa fiu colonel al armatei....

DT: ....ati explicat pe televiziuinile din Romania de dimineata pana seara. Dar asta este ALT SUBIECT! Si dvs stiti ce incercati sa faceti acum? Exact ce a incercat sa faca Traian Basescu. Sa amestecati doua momente, prin manipulare si minciuna.

RT: V-as sugera sa retrageti genul acesta ....

DT: Nu, nu retrag. Nu retrag pentru ca va spun inca odata, citat din Traian Basescu: "Am apreciat faptul ca a gasit puterea de a fi corect la un moment dat recunoscand ca l-a facut Oprea ofier in rezerva". Dvs ati recunoscut altceva, citez "Am fost locotenent colonel sub acoperire. Public mai jos cateva dintre statele de plata..." De ce spune Basescu aici e o minciuna, amesteca planurile.

RT: Domnule Tapalaga, de ce era lista aia secreta? V-ati intrebat ca jurnalist. Lista celor 2000 de nume, cu avansari cum titra Antena 3, la secret? De ce era secreta? Imi raspundeti si mie la o intrebare, va rog frumos.

DT: Domnule Turcescu, cred ca confundati rolurile. Dvs nu sunteti jurnalist, dvs raspundeti la intrebari. Nu eu raspund la intrebari, eu nu sunt aici sa va raspund la intrebari. Nu, nu, nu, eu nu sunt aici sa va raspund la intrebarile dvs. Eu sunt aici sa pun intrebari iar dvs sa raspundeti. Daca doriti, daca doriti sa raspundeti la intrebari e ok, daca nu ne oprim si ne vedem fiecare de treaba.

RT:Raspunsul meu a fost foarte clar din punctul asta de vedere. Pe marginea acestui subiect, lucrurile pe care le-am spus in spatiul public pana acum cred ca sunt suficiente. Cu tot respectul v-o spun, da. Si dati-i voie electoratului din Bucuresti care stie subiectul asta, ca a fost pe toate televiziunile, peste tot, da, sa judece daca-l va vota sau nu-l va vota pe Turcescu.

DT: Fata de acest electorat din Bucuresti imi fac datoria sa mai pun o ultima data doua intrebari care mi se par importante. 1. Ce inseamna "am fost colonel sub acoperire" si pentru ce serviciu ati lucrat?

RT: Uitati-va la declaratiile pe care le-am facut de-a lungul timpului, inclusiv declaratia pe care o cititi dvs este publica, da? Uitati-va la dezbaterile de azi din spatiul public si incercati dvs in momentul acesta sa lamuriti. Cred ca avem acum declaratii ale unui fost prim ministru....

DT: Sunteti in fata mea, in fata publicului, si aveti ocazia sa lamuriti dvs, nu eu!

RT: Va lamuresc asa, domnule Tapalaga: Nu am raspuns niciodata, nici ca jurnalist, nici in alta ipostaza, la ordinele vreunui serviciu secret. NI-CIO-DA-TA! Ma uit in ochii dvs si va spun acest lucru, da? Nici la comenzi editoriale, nici la altfel de comenzi, ca lucrurile sa fie limpezi din aceasta perspectiva. Ni-cio-da-ta. N-am turnat pe nimeni, n-am facut vizite la SRI, la SIE, n-am fost in padurea la Baneasa cum s-au dus de-a lungul anilor politicieni, decat de doua ori am fost prezent la SIE impreuna cu 20 si ceva de jurnalisti, odata la invitatia domnului Razvan Mihai Ungureanu, altadata la invitatia domnului Melescanu. Punct. Ca sa fie lucrurile foarte clare, insotit de jurnalisti. N-am batut la portile niciunui serviciu secret.

DT: Perfect. Si atunci ce sens a avut dramoleta din 2014 cand ati spus ca ati fost acoperit, ca ati dus bolovani in spate, ca Dumnezeu sa va ierte, ca ati mintit...asta ce sens a avut?

RT: Astazi ce se intampla in spatiul public domnul Tapalaga?

DT: Va intreb inca o data, aveti tendita sa puneti intrebari dar nu sunteti in pozitia aia.

RT: Ba da, sunt in pozitia pe care vreau eu sa mi-o asum domnule Tapalaga.

DT: Nu, sunteti in pozitia sa oferiti niste raspunsuri unui public pe care, daca-l respectati, ii raspundeti. Daca nu, va faceti ca puneti intrebari.

RT: Nu, categoric imi respect publicul. Si spun inca o data pentru publicul care priveste aceasta dezbatere, care sigur se poarta intr-un anume ton, dar ni-l asumam, ca....

DT: Ati fost jurnalist, nu erati chiar asa blandut.

RT: Fara discutie, niciodata, am dat tonul....

DT: Asa ca nu va plangeti, haideti, mai departe...

RT: Mai departe, domnule Tapalaga. Am spus din nou, eu nu merg pe o lista acum. N-am vrut sa fiu ambadador numit, nici purtator de cuvant al guvernului, nici consilier de ministru. Nimic din aceasta categorie. Chestiuni care ar trebui sa fie mult mai blamabile pentru niste jurnalisti decat postura pe care mi-o asum eu azi. Merg in fata electoratului bucurestean, cu bunele si relele mele, cu lucrurile pe care le stiu, pe care nu le stiu, cu felul in care m-a perceput spatiul public, cerand un vot, domnule Tapalaga. S-ar putea sa obtin mai mutle decat isi inchipuie unii. S-ar putea sa obtin mai putine decat imi doresc eu. Dar n-am venit sa cer nimenui o sinecura. Pur si simplu ma prezint in fata electoratului. Daca electoratul intelege ca trebuie sanctionat Turcescu, repet, pentru bunele si relele lui, in 23 de ani de prezenta in spatiul public, se va vedea la vot.

DT: Inca o data: Ce sens a avut scena din 2014 cand ati spus ca ati dus bolovani in spate, ca dvs sa va ierte, ca vreti sa aveti parte de judecatori drepti, ca ati fost acoperit. Aia ce sens a avut? Daca spuneti ca n-ati executat nici o misiune, n-ati raspuns la nici o comanda?

RT: Dupa prezenta mea in emisiunea de la B1 TV sau in timpul emisiunii respective am mai spus ceva. Ca le doresc unor colegi din presa sa lase si ei niste bolovani din spate, domnule Tapalaga.

DT: Si la cine v-ati referit?

RT: Mi-ati spus dvs cine erau aia carora li s-a oferit...?

DT: N-am acordul lor, e simplu.

RT: Nici eu n-am acordul lor.

DT: Dvs nu trebuie sa aveti acordul lor daca va asumati niste acuzatii atat de grave.

RT: Dvs ati spus mai devreme ca unii prin oras au fost cautati sa fie facuti colonei si au refuzat. Si eu v-am intrebat cine. Mi-ati spus ca nu aveti acordul lor.

DT: E vorba de persoane publice totusi, nu-mi permit, sunt oameni cu care mai vorbesc uneori.

RT: Vi se pare ca astazi in spatiul public din Romania nu exista - poate as spune chiar mai intemeiat decat acum doi ani de zile - suspiciunea ca exista oameni si in presa si in viata publica in general, de la politicieni pana la oameni de afaceri, care au avut legaturi intr-un fel sau altul cu serviciile secrete?

DT: Pai dumneavoastra sunteti primul care spuneti ca ati avut.

RT: Ar fi trebuit sa urmeze si o dezbatere publica in sensul asta. Sigur, se intampla astazi, la inceputul anului 2016. Tot e bine, domnule Tapalaga. Pana la urma va spun un lucru: democratia cu epoleti nu exista. Si o stiti la fel de bine ca mine. Indiferent ca la un moment dat niste oameni au crezut ca, intrand in legatura cu servicii secrete sau cu procurori sau raspunzand la niste comenzi editoriale din diverse motive, ei stiu, sa-si poarte pacatele, cu toate ca au crezut ca servesc un bine public. Eu cred in democratia in care la un moment dat votul este cel care conteaza. Despre asta vorbim.

DT: In asta credem cu totii si in numele acestei democratii ar fi bine sa lamuriti si ce inseamna "statele de plata cu sumele de bani pe care le-am primt". Ati primit banii astia mai exact pentru ce?

RT: Verificati toate chestiunile pe care le-am facut publice. Va sta la dispozitie, repet, o suma de....

DT: Dar suntem in masura sa lamurim din moment ce dvs sunteti aici. Si aveti un public in fata caruia ii cereti votul, nu eu!

RT: Da, domnule Tapalaga, va propun in acelasi timp, din nou, spun ca tarie, pentru a duce lucrurile intr-o anumita ordine, daca vreti, din perspectiva asta, sa incepeti cu 2012. Cu lista ofiterilor facuti la secret de domnul Oprea. Si sa incercati sa lamuriti lucrurile acestea, dupa care sa treceti la episodul Turcescu din 2014. Din pacate, o spun inca o data, desi i-am rugat pe unii dintre colegii din presa. Cred ca si pe dvs, sa incercati sa invesigati...

DT: Nu, pe mine nu m-ati rugat. Iar noi avem o agenda editoriala, totusi, absolut independenta, care nu raspunde la comenzi, nu are de-a face cu persoane din afara care zic investigate asta sau asta.

RT: Nu va oprea nimeni. Nu era vorba sa treceti intr-o chestiune editoriala subiectiva, domnule Tapalaga. Era vorba de un caz cu 2000 de nume, in care apareau ziaristi, politicieni, procurori, toata floarea cea vestita daca vreti a spatiului public romanesc, 2000 de persoane, iertati-ma. Ati fost in Statele Unite ale Americii, sunteti un admirator, cred, al presei americane. Un astfel de eveniment nu trece acaparat doar de o televiziune precum Antena 3. Si el putea fi investigat,

DT: Bun, ce avem de lamurit acuma este propriul dumneavoastra trecut, pentru ca repet, dvs sunteti cel care solicita votul bucurestenilor. Nu cei 2000 de oameni.

RT: Ati fost in emisiunea mea cred ca de mai multe ori. Vreodata in emisiunile pe care le realizam cu Dan Tapalaga si cu alti colegi jurnalisti, inainte de emisiune, in timpul emisiunii, cum vreti, pe SMS, pe telefon, v-am rugat vreodata, v-am solicitat vreodata sa nu abordati niste subiecte? Sa nu vorbiti despre niste oameni? Sa nu atingeti anumite dimensiuini ale problematicii din spatiul public romanesc?

DT: Raspunsul este nu, pentru ca stiati ca nu se poate intampla asta.

RT: As vrea sa stiu, dincolo de dumneavaostra, ca banuiesc ca va referiti la faptul ca dvs sunteti un jurnalist care….

DT: Nu, dar ma cunosteati bine. De aia raspunsul e nu.

RT: De aia va si invitam. Alminteri ar trebui sa mai spunem ca v-am invitat in afara aparitiilor dvs de zeci de ori in toate momentele importante care se intamplau. Adeseori spunandu-mi “nu pot sa vin” din diverse motive, este firesc, nu trebuia sa raspundeti la solicitarea lui Turcescu de fiecare data. Va multumesc pentru momentele in care ati ajuns. Nici un alt coleg jurnalist care a participat la emisiunile cu Robert Turcescu nu poate spune ca vreodata i-as fi spus “pe ala sa nu-l atingem”, “despre ala sa nu vorbim” sau despre o situatie mai complicata la un moment dat sa ne facem ca ea nu exista.

DT: O sa imi incerc norocul pentru ultima data. Si trecem la alte subiecte. Ce inseamna “statele de plata cu sumele de bani pe care le-am primit”.

RT: Norocul va ocoleste azi, domnule Tapalaga, din aceasta perspectiva, pentru ca spun din nou: subiectul acesta, din punctul meu de vedere, este inchis.

DT: Era bine sa-l inchideti lamurindu-l, nu lasand lucrurile in aer.

RT: Va las, in momentul de fata, si dvs, ca jurnalisti, cu aceasta observatie, ca ar trebui sa incepeti, spun din nou, eventual sa faceti astfel de interviuri, altminteri foarte bune, cu macar o parte din cele 2000 de nume, de persoane care s-au aflat in situatia de a fi in 2012, atentie, desecretizata o lista cu coloneii locotenenti facuti la un moment dat de Gabriel Oprea

DT: Deci, nu stim, ca sa sa tragem o concluzie, nu stim de fapt…

RT: Concluzia dumneavoastra.

DT: Incercam sa tragem o concluzie.

RT: Nu, nu incercam, ca folositi pluralul.

DT: Incerc sa trag o concluzie si spuneti daca-i corecta sau nu. Simplu.

RT: Nu va dau note eu, domnule Tapalaga.

DT: Nu stim daca ati fost colonel sub acoperire pentru un serviciu secret. N-ati raspuns la intrebarea asta.

RT: Raspunsul meu a fost clar. Niciodata nu am raspuns la ordinele niciunui serviciu secret. Cred ca-i o deductive logica din aceasta perspectiva si o puteti face.

DT: Doi. Nu stim ce sens a avut atunci dramoleta din 2014, cu bolovani in spinare, cu muntele, cu judecatorii, cu Dumnezeu. Ce sens a avut?

RT: Domnule Tapalaga, in cate redactii ati lucrat. Ati lucrat in multe, nu?

DT: Aveti tendinta sa puneti prea multe intrebari, or sunteti in pozitia sa dati mai multe raspunsuri.

RT: Am tendinta de a incerca si in aceasta campanie electorala, da, de a aduce in spatiul public genul de discutie vie, domnule Tapalaga, cu argumente, cu contraargumente, in care, daca vreti intr-adevar sa fim onesti cu totii, trebuie sa admitem ca si un candidat la primaria municipiului Bucuresti sau in orice alta pozitie are legatura sa se ingrijoreze in legatura cu un lucru care se intampla in spatiu public, nu sa fie neaparat genul de individ care raspunde la niste intrebari.

DT: Da, aveti acest drept. Nu vi-l ia nimeni. Daaaar, eu o sa insist cu intrebari. Si o sa incerc sa obtin de la dvs niste raspunsuri. Deci: ce sens a avut scena din 2014?

RT: Spuneam ca ati lucrat in mai multe redactii ca s ava dau un raspuns la aceasta chestiune, si ca stiti foarte bine ca, de-a lungul anilor, exista in mai multe redactii, ca sa nu spun in toate, momente de maxima tensiune, generate poate de apropierea perioadelor electorale. Ati parasite vreodata o redactie, domnule Tapalaga, pentru ca vi s-a parut ca, la un moment dat, poate politica editoriala, poate unele lucruri, nu sunt in acord….

DT: Stiti bine ca da. Dar spuneti ce doriti sa spuneti.

RT: Pai, deduceti dvs, ca spun inca odata. E simplu. Sunt lucruri care intra la un moment dat in contradictie cu felul in care tu gandesti ca jurnalist ca trebuie sa-ti faci meseria. Si va mai spun din nou, in 23 de ani de presa…

DT: Puteati pleca si fara sa va prezentati drept ofiter sub acoperire, cu state de plata…

RT: Domnule Tapalaga, spun din nou, va rog sa lamuriti, sunteti jurnalist…

DT: Puteati pleca simplu.

RT: …ati facut anchete jurnalistice, unele dintre ele foarte bune, poate reusiti sa o luati de la 2012 incoace. Nu puneti totul in carca mea, domnule Tapalaga. Incercati sa va uitati si la alte spinari, care s-au indoit terbil in ultimii ani.

DT: In spinarea dvs v-ati pus singur bolovani grei pe care ati spus ca i-ati dat jos in 2014. Azi sunteti candidat, doriti votul bucurestenilor, si din respect pentru ei incercam sa lamurim exact cum au stat lucrurile, pentru ca ele nu au fost lamurite.

RT: Inca o data, poate va ajuta o discutie similara, poate purtata pe acelasi ton si cu alti oameni de pe acea lista. Puteti incepe cu doamna Kovesi, puteti continua cu alti colegi, puteti continua cu procurori care se afla acolo sau judecatori. Ca sa nu mai vorbim de o liota intreaga de oameni politici. Va inteleg, categoric, curiozitatea, dorinta de a descifra niste lucruri, dar iertati-ma, domnule Tapalaga, nu sunt eu singurul din tara asta caruia trebuie sa i se arunce in momentul de fata toate aceste lucruri in spinare, in fata, in ochi. De ce alti oameni de pe lista aceea de 2000 de persoane nu au iesit nici o clipa in acel moment incercand sa lamureasca niste episoade?

DT: Uitati ce cred: dumneavoastra ati spus ceva in 2014, ceva referitor la locotenent colonel sub acoperire, referitor la state de plata, la bolovani in spinare…

RT: state de plata…

DT: ..state, state, Dumnezeu stie cum sunt..

RT: state, cu s.

DT: si toata lumea a inteles ca ati fost acoperit, ofiter acoperit pentru un serviciu secret. Asta a inteles toata lumea, sunt articole, tone, mii de articole pe tema asta, dvs n-ati avut nimic de zis. Dupa doi ani de zile, aflam din gura dvs si a lui Traian Basescu, aflam ca toata povestea asta ….

RT: Domnul Procuror General de la vremea aia, Tiberiu Nitu, ce a zis?

DT: Inca o data, puneti cam multe intrebari in acest interviu.

RT: Iertati-ma, e dreptul meu sa pun si intrebari, domnule Tapalaga.

DT: Cand NU veniti si cu raspunsuri, a pune intrebari e un mod de a evita un raspuns.

RT: Nu, asta este viziunea dvs despre exact ce inseamna un dialog la un moment dat.

DT: Exact asta faceti.

RT: Noi n-am avut niciodata dialoguri comode in toti anii acestia, dupa cum bine stiti. Chiar si in discutiile private.

DT: Asa e, dar acum ocoliti un raspuns. Si eu va spun asa. Incercati sa minimalizati ce ati facut in 2014, reducand totul la acest episod din 2012. Si anume: m-a facut Oprea colonel, si asta e tot, de fapt.

RT: Va inselati, domnule Tapalaga. Va inselati.

DT: Lamuriti dvs atunci cum stau lucrurile.

RT:Am facut declaratiile, mi-am asumat la vremea respectiva lucrurile pe care le-am spus, da? Publicul meu de la acel moment, impartit in oameni care s-au considerat tradati, dezamagiti, da? Am stat si stau in continuare in fata acestor oameni, spun inca o data, cerand un vot, nimic altceva. Este si pentru mine daca vreti un examen, domnule Tapalaga, aceasta competitie pentru primaria Capitalei, pentru a vedea daca oamenii mai au incredere in Robert Turcescu au ba. Este o varianta. Eu nu m-am dus, spun inca o data, nici la Traian Basescu, nici la alti oameni politici zgariind usa sa devin consilier, secretar de stat, purtator de cuvant, parlamentar pe o lista sau mai stiu eu ce. Niciodata nu am facut-o, pentru ca mi s-a parut firesc ca, daca vreau sa fac pasul in politica, ar trebui si asa ar fi firesc sa incerc sa obtin un vot. Poate bucurestenii vor spune da, Turcescu e bun de primar. Apropo, n-am discutat nimic despre primarie.