"Muncim ca domnul primar sa iasa cu majoritate", i-a spus lui Victor Ponta un preot din cadrul Metropoliei Moldovei facand referire la primarul PSD Gheorghe Nechita, potrivit B1TV. Declaratia a fost facuta pe 31 mai in fata premierului Victor Ponta care era venit la Iasi sa inaugureze un complex comercial si rezidential. Deputatul PDL Nicusor Paduraru, candidat la primarie, a trimis vineri o scrisoare deschise catre Mitropolitul Moldovei in care cere corectarea erorii "facuta probabil doar ca urmare a unor patimi lumesti individuale".

Preotul care il sustine pe Nichita in fata lui Victor PontaFoto: captura B1 TV

Premierul Victor Ponta a facut o vizita, joi, 31 mai, la Iasi unde a asistat la inaugurarea unui complex comercial si rezidential. Insotit de primarul PSD Gheorghe Nechita, Victor Ponta a ajuns la un moment dat la Mitropolie unde urma sa se intalneasca cu IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Inaintea lui Ponta si lui Nichita, au iesit in intampinare preotul Florin Chirila, seful Corpului de Inspectie si Control din cadrul Centrului Eparhial Iasi, si preotul Dosoftei Scheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane, noteaza Adevarul.

Victor Ponta a intrebat "Ce mai faceti", moment in care preotul Florin Chirila a raspuns: "Ce sa facem? Muncim ca domnul primar sa iasa cu majoritate".

"Sa iasa, sa iasa. Si dupa aia sa munceasca si el", a raspuns zambind Victor Ponta.

Vezi video surprins de B1TV

Potrivit adevarul, preotul Florin Chirila este si parohul bisericii ridicate in mijlocul celui mai mare campus studentesc din Iasi, Tudor Vladimirescu.

Nicusor Paduraru, deputat PDL, cere mitropolitului printr-o scrisoare deschisa "sa echilibreze asemenea derapaje"

Fata de gestul si declaratiile preotului Florin Chirila, deputatul PDL Nicusor Paduraru, candidat la primarie, a trimis catre IPS Teofan o scrisoare deschisa in care cere remedierea erorii.

"Din respect fata de principii si fata de posibile devieri individuale de la o cale normala a spiritualitatii bisericesti, ma simt nevoit sa va rog sa echilibrati asemenea derapaje si sa oferiti un semnal public de pastorire echidistanta a relatiilor bune pe care le aveti cu lideri politici din toate partidele", sustine deputatul democrat liberal.

"Cu tot respectul pe care nu voi inceta nicio clipa sa il ofer conducatorilor bisericii si sfintilor parinti, va rog sa primiti solicitarea mea aducandu-va aminte de sensul unei pilde pe care mi-ati spus-o la un moment dat. Fata de lumea in care traim, de multe ori intunecata de patimi, oamenii curati si normalitatea sunt precum lumina unui chibrit aprins intr-un spatiu intunecat, lumina care patrunde pentru cateva clipe in toate ungherele intunecate.

Va rog sa readuceti lumina si echilibrul corectand aceasta eroare, facuta probabil doar ca urmare a unor patimi lumesti individuale", mai scrie Nicusor Paduraru.

Ce spun regulile BOR: Preotii pot candida doar ca independenti la consiliile locale sau judetene. In rest, implicarea clerului in politica este interzisa

La data de 6 martie 2008, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a reexaminat hotararea sa nr. 410, luata in sedinta de lucru din 12 - 13 februarie 2004, care interzicea implicarea preotilor in politica.

In 2008, BOR a decis mentinerea regulii prin care clerului ii este interzis sa se amestece in politica, dar acorda dreptul preotilor sa candideze la consiliile locale sau judetene, dar doar ca independenti.

"Totodata, aplicand principul iconomiei (pogoramant, dispensa), Sfantul Sinod hotaraste ca, de la caz la caz, preotii care isi exprima, in scris, dorinta de a candida numai ca independenti si numai pentru consiliile locale si consiliile judetene sa primeasca aprobarea chiriarhilor lor", scria in 2008 in HotNews.ro teologul Radu Preda.

Citeste: Biserica si politica. Un nou experiment

Nu e clar daca intre timp Sfantul Sinod a dispus modificari ale regulemantelor sau daca si-a schimbat optiunea fata de implicarea clerului in politica.

Citeste si: