Înainte de alegeri, Camera Deputaților a măcelărit legea spațiilor verzi: Primăriile vor putea permite construirea pe majoritatea spațiilor verzi proprietate privată / Asociația Peisagiștilor cere președintelui Iohannis să nu promulge legea

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 20 octombrie 2020, 11:30 Actualitate | Administratie Locala


Drujba
Foto: pixabay.com
În ședința de plen de pe 13 octombrie, chiar înainte de alegerile parlamentare, proiectul de modificare a Legii spațiilor verzi din intravilanul localităților a fost amendat, principala schimbare fiind că autoritățile locale vor putea permite construirea pe spațiile verzi proprietate privată, cu condiția ca Primăria să amenajeze în altă parte un spațiu verde cu o suprafață cu 10% mai mare. O altă modificare nocivă este că ”parcul istoric sau grădina istorică” precum și „scuar sau parc de buzunar” nu se mai găsesc în categoria spațiilor verzi, dispărând între comisii și plen, deci teoretic nu mai beneficiază de protecție. De exemplu, Parcul Cișmigiu este parc istoric, la fel și Herăstrăul. Proiectul de lege astfel modificat a fost aprobat de Camera Deputaților cu voturile PSD, PNL, UDMR și PMP și trimis la promulgare.


”Terenurile încadrate în categoria spațiilor verzi care nu îndeplinesc criteriile de clasificare prevăzute la art. 4 și care au trecut în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice anterior intrării în vigoare a prezentei legi, autoritățile publice locale le pot schimba încadrarea urbanistică în baza documentațiilor de urbanism aprobate conform legislației în vigoare, cu obligația de a crea în unitatea administrativ-teritorială studiată, o suprafață de spațiu verde cu 10% mai mare decât cea a cărei încadrare se schimbă”, prevede amendamentul aprobat.

Articolul 4 are trecute la categoria spații verzi doar următoarele: aliniament de arbori, baza sportivă sau de agrement, cimitirul verde, cordon forestier, grădina, grădină zoologică cu funcțiunea de spațiu verde, parc, parc de reconversie funcțională/de regenerare urbană, pădure urbană sau pădure parc, pepinieră, perdea forestieră de protecție, perdea de protecţie intravilană, seră, sistem plantat de separare și ghidare a carosabilului, terenuri umede, mlaştini, bălți, smârcuri-suprafețe de teren cu sol permanent sau periodic saturat cu apă, cu floră și faună caracteristică, zonă de campare.

Dar acesta se citește la pachet cu alt articol din lege, introdus în urmă cu câțiva ani, și reconfirmat printr-un alt amendament, care prevede că: ”Terenurile înscrise în cartea funciară ca fiind în categoria curţi-construcţii, terenuri ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spaţii verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislaţiei în domeniu”.

Dan Trifu, vicepreședintele Asociației Ecocivica, este de părere că acest amendament vizează spațiile verzi nereglementate, care sunt trecute ca spații verzi în documentațiile de urbanism, majoritatea din București. Acesta cere președintelui Klaus-Werner Iohannis să nu promulge legea în această formă.

Și Asociația Peisagiștilor din România cere președintelui același lucru.

”După 4 ani de încercări de îmbunătățire a legislației spațiilor verzi, Asociația Peisagiștilor din România – AsoP solicită Excelenței sale Klaus-Werner Iohannis, Președintele României, să nu promulge Legea privind modificarea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților[1], adoptată de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, în data de 13 octombrie 2020, deoarece în textul formei trimise spre promulgare s-au strecurat grave erori materiale, iar unele dintre acestea fac ca prevederi ale legii să fie neaplicabile”, a postat AsoP pe site.

Solicitarea Asociația Peisagiștilor din România – AsoP (AsoP România) cere președintelui să nu promulge legea din următoarele motive:

 • Excluderea categoriilor de spații verzi „parc istoric sau grădină istorică” precum și „scuar sau parc de buzunar” este deosebit de gravă, acestea ieșind de sub protecția legii din cauza unor erori materiale. Astfel, nu mai pot fi cuantificate ca spații verzi Parcul Regele Mihai I (fost Herăstrău – aproximativ 80 ha), Parcul Cișmigiu (aproximativ 16 ha), Parcul Carol I (36 ha), Parcul Central din Cluj-Napoca (13 hectare), Parcul Nicolae Romanescu din Craiova (96 ha) și multe altele.
 • Neintroducerea în lege a Anexei nr. 6 „Indicatorii specifici pentru categoriile de spații verzi” prin care se reglementează procentul de suprafețe construite în categoriile de spații verzi definite de prezenta lege, va permite construirea necontrolată în perimetrul spațiilor verzi deoarece, spre deosebire de varianta Legii nr. 24/2007 aflată în vigoare în prezent, textul de lege transmis spre promulgare nu mai conține nici o prevedere în acest sens.
 • Noul act normativ introduce posibilitatea de a schimba destinația unor importante spații verzi aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice și juridice prin documentații de urbanism, la dorința autorităților publice locale, în contradicție cu alte măsuri stipulate în lege pentru astfel de cazuri atinge dreptul fundamental al populației la un mediu sănătos, drept garantat prin Art. 35 din Constituția României.

În plus, HotNews.ro a mai descoperit următoarele prevederi controversate:

 • Prin derogare de la art. 71 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările și completările ulterioare, schimbarea destinației terenurilor amenajate ca spații verzi, reducerea suprafețelor acestora sau strămutarea lor se poate face numai pentru lucrări de utilitate publică necesare realizării unor obiective de interes național sau lucrări de restaurare a monumentelor istorice în baza unor documentații de urbanism care prevăd realizarea unor spații verzi cu caracteristici similare și dimensiuni cel puțin egale cu cele ale terenurilor inițial reglementate ca spații verzi.
 • Prin excepție de la prevederile alin. (7), pepinierele, serele, cimitirele verzi şi grădinile zoologice își pot schimba destinația cu condiția transformării acestora în alte categorii de spații verzi.
Acestea pot duce la abuzuri și la diminuarea suprafeței de spațiu verde.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


5149 vizualizari

 • -11 (13 voturi)    
  Oricum stam acasa. (Marţi, 20 octombrie 2020, 11:44)

  Lok [utilizator]

  Nu mai au nici un folos spatiile verzi.
  • +6 (6 voturi)    
   clar (Marţi, 20 octombrie 2020, 14:15)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   se stie ca fiintele umane nu au nevoie de oxigen...
   ele respira cu certuri la tv si in parlament
  • +2 (2 voturi)    
   poate (Marţi, 20 octombrie 2020, 14:43)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   pentru tine si psd-istii tai.
   Restul oamenilor au nevoie de spatii verzi, si asa primarii vostrii au ciuntit sau desfiintat foarte multe parcuri in toate orasele, vorba aia, bani sa iasa!
   • -1 (1 vot)    
    Oricine vine la putere, va lua bani de la paduri (Marţi, 20 octombrie 2020, 16:21)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui varavara

    Atata timp cat e aceeasi retea de padurari si ocol silvic, nu schimbi nimic daca schimbi vreun partid. .
 • +6 (12 voturi)    
  PNL, UDMR si PMP vor avea majoritate (Marţi, 20 octombrie 2020, 11:48)

  emil bobu [utilizator]

  in Parlament si blat cu PSD.

  Sunteti pregatiti de noul USL, mai mare si mai rau?
  • +5 (7 voturi)    
   Unul din marii distrugatori ai spatiilor verzi, (Marţi, 20 octombrie 2020, 13:01)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   primarul IAsiului, e acum in PNL, pardon, in USL, alaturi de Alexe zis Drujba, distrugatorul padurilor
 • +8 (10 voturi)    
  suprafata nou creata (Marţi, 20 octombrie 2020, 11:54)

  Constanti [utilizator]

  "cu condiția ca Primăria să amenajeze în altă parte un spațiu verde cu o suprafață de 10 ori mai mare"

  si

  "cu obligația de a crea în unitatea administrativ-teritorială studiată, o suprafață de spațiu verde cu 10% mai mare decât cea a cărei încadrare se schimbă”


  Sunteți sigură că suprafața nou creată va fi de 10 ori mai mare?
  • +6 (6 voturi)    
   tot aia (Marţi, 20 octombrie 2020, 12:21)

   EQUANT [utilizator] i-a raspuns lui Constanti

   ce mi-e 10X, ce mi-e 10% in plus, tot aia, tot nu vor mai construi nimic, sau vor amenaja "in alta parte", aka. la Cucuietii din Deal un spatiu :)
  • -1 (3 voturi)    
   Pai e greu cu matematica pentru Catiusa (Marţi, 20 octombrie 2020, 12:53)

   adi_69 [utilizator] i-a raspuns lui Constanti

   ...
  • +2 (2 voturi)    
   de 10 ori... (Marţi, 20 octombrie 2020, 12:55)

   287 [utilizator] i-a raspuns lui Constanti

   sunteti siguri ca va veti putea muta in apropierea acelui spatiu de 10 ori mai mare, cand in cartierul vostru cu blocuri de 4 etaje se fac blocuri noi de 5-6 etaje pe spatiile de joaca sau pe spatiile verzi dintre blocurile vechi? de ex Aviatiei...
  • 0 (0 voturi)    
   In cat timp? (Marţi, 20 octombrie 2020, 13:02)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Constanti

   Poate peste 100 de ani :))))
 • +8 (10 voturi)    
  au votat fix partidele (Marţi, 20 octombrie 2020, 12:06)

  mmmircea [utilizator]

  care sub diverse nume si forme au distrus Romania in ultimii 30 de ani. Macar udmr-ul a fost consecvent si ca nume si ca agenda, una profund anti-romaneasca.
 • +3 (5 voturi)    
  totul pentru fust! (Marţi, 20 octombrie 2020, 12:14)

  liviu_ [utilizator]

  e clar ca se pregateste un furt similar cu cel din anii 90 si e la fel de clar ca FSN se reuneste (in cazu asta psd cu pnl)
 • +6 (6 voturi)    
  sa contruiasca tot herastraul (Marţi, 20 octombrie 2020, 12:20)

  EQUANT [utilizator]

  Complex rezidential HERASTRAU / CISMIGIU. Deja parca vad. Sa le contruiasca pe toate, da-le in colo de parcuri, blocuri sa fie si bani la cine trebuie.
 • +7 (9 voturi)    
  o lege beton (Marţi, 20 octombrie 2020, 12:24)

  tahomir [utilizator]

  Ca doar atat se pricep rromanashii sa faca, sa betoneze totul ca sa se dea cu masinutele, da-l dreac de spatiu verde, spatiu verde e decat salata care o mancam cu ceafa de porc si cartofi prajiti.
 • +6 (8 voturi)    
  distrugem spatiile verzi (Marţi, 20 octombrie 2020, 12:47)

  GNG [utilizator]

  ...si apoi ne plangem ca este poluare in oras si dam vina pe circulatia auto. Daca distrugeti spatiile verzi puteti sa va deplasati cu caii in oras ca tot plin de praf si mizerie o sa fie.
  • +1 (3 voturi)    
   masinile sunt ma de vina (Marţi, 20 octombrie 2020, 14:17)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui GNG

   ce nu intelegi...
   e clar ca masinile sunt de vina ca se distrug parcuri si se construiesc complexe rezidentiale in loc!

   ceea ce nu inteleg oamenii e ca si fara nici o masina pe strada, tot un oras ultra aglomerat si plin de betoane, de arderi de deseuri s.am.d. avem!
 • +5 (7 voturi)    
  Iar (Marţi, 20 octombrie 2020, 13:02)

  Akylas [utilizator]

  Ciuma rosie nu se lasa, acest grup infractional organizat vrea sa distruga tot ce se mai poate distruge pana in ultima zi a actualului parlament....
  Asta e marea reforma de care vorbea nea colacu' dupa esecul de la locale.....
 • +7 (9 voturi)    
  deci (Marţi, 20 octombrie 2020, 13:04)

  Cetateanu [utilizator]

  Prin voturile celor care au "retrocedat" ce le-a dat burebista la "mostenitori" , spatiile verzi vor deveni istorie. Pentru a sublinia jegosenia sparlamentarilor de toate culorile trebuie subliniat ca si acum la fiecare copac taiat trebuie replantati altii. Avand in vedere cat se taie in Bucuresti, pe aja zisele proprietati private (sa fim clari ma refer mai ales la cele "retrocedate", ar tyebui sa avem codrii Vlasiei macar pe terenurile din jurul orasului !. A vazut cineva UN SINGUR COPAC PLANTAT DE ORGANELE ABILITATE?
 • 0 (0 voturi)    
  cum putem sa ajutam? (Miercuri, 21 octombrie 2020, 11:38)

  Mihaela_N [utilizator]

  eu sunt sincer ingrijorata in momente de genul asta ca nu stiu cum sa reactionez sau ce sa fac, ca sa imi exprim oficial dezacordul fata de astfel de decizii. am cautat petitii pe aceasta tema, dar nu am gasit nimic. cum pot sa ajut?
  ma face sa ma gandesc ca as fi putut sa invat ceva util la educatie civica in scoala, in schimb ne invatau cum sa potrivim culorile in casa sau cum sa facem planul casei.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by