RADET a cerut in instanta suspendarea executarii silite cerute de ELCEN pentru suma de 118 milioane lei

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 15 iulie 2015, 16:30 Actualitate | Administratie Locala

Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) a  cerut in instanta suspendarea executarii silite impuse de catre ELCEN  pentru suma de circa 118 milioane lei. Reprezentantii RADET spun ca actiunea a fost decisa ca urmare a imposibilitatii in care se afla regia autonoma de a mai asigura continuitatea serviciului de utilitate publica. Aceasta suma este o mica parte din penalitatile de circa 700 milioane lei calculate de ELCEN pentru intarzierile la plata energiei termice.

"Am recurs si la aceasta solutie pentru ca din lipsa banilor au fost blocate toate activitatile regiei pentru efectuarea reviziilor si reparatiilor la instalatiile de alimentare cu energie termica a Municipiului Bucuresti, activitate care este necesara si obligatorie sa fie desfasurata pe timpul verii si care, in lipsa fondurilor, nu mai poate fi realizata. Daca nu vor fi efectuate aceste lucrari, cat mai urgent, respectiv in lunile de vara, vor exista pagube iminente atat pentru regie, cat si pentru populatia Capitalei. Suntem responsabili si trebuie sa asiguram caldura si apa calda pentru cetateni si aici vorbim de  peste o suta de scoli, 76 de gradinite si crese, 22 de spitale, 42 de licee si 27 de unitati de invatamant superior, circa 300 agenti economici si 564.449 apartamente, adica aproximativ 1.200.000 de bucuresteni care ar putea fi afectati daca lucrarile de reparatii la instalatiile de alimentare nu vor fi facute urgent", a declarat Presedintele Consiliului de Administratie al RADET, Gabriel Dumitrascu.

Reprezentantul CA RADET a aratat ca diminuarea facuta in luna iulie, de catre ELCEN cu 6, 57 procente a popririi impuse pe contul Escrow este insuficienta si nu asigura banii necesari reparatiilor.


Suma impusa de ELCEN pentru executare este in valoare de 118.146.981,44 de lei, suma compusa din:

-    112.226.665,97 de lei reprezentand penalitati de intarziere, ce se actualizeaza in functie de rata inflatiei incepand cu data de 19.12.2012 pana la data platii efective,
-    1.130.382,66 de lei reprezentand cheltuieli de judecata
-    4.724.742,64 lei reprezentand actualizare creanta cu indicele de inflatie (in perioada 19.12.2012 - 31.05.2015)
-   65.190,17 lei reprezentand cheltuieli de executare silita.

In prezent, datoria RADET catre ELCEN este de 3,256 miliarde de lei. Din aceasta suma, circa 2,5 miliarde lei reprezinta energia termica si dobanzile, iar 700 milioane lei reprezinta penalitatile.

ELCEN furnizeaza energie termica catre RADET in baza unui un contract semnat in 2009 si aprobat printr-un ordin emis de presedintele de la acea vreme al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) Petru Lificiu (PDL). Contractul expira in 2014 si prevede ca RADET trebuie sa achite facturile catre ELCEN in termen de 15 zile. Potrivit primarului Capitalei, Sorin Oprescu, aceasta prevedere este cea care a generat acumularea datoriei de 1,3 miliarde lei, deoarece RADET are nevoie de 30-40 de zile pentru a colecta banii de la populatie, deci nu poate plati in 15 zile. Contractul mai prevede ca presedintele ANRE decide cat costa gigacaloria produsa de ELCEN, pe care apoi o vinde catre RADET, care la randul sau o vinde bucurestenilor. RADET este obligata sa cumpere energia termica de la ELCEN indiferent de ce pret impune ANRE.

Incepand cu anul 2014, conturile RADET au fost blocate si in proportie de 80-100% de catre ELCEN pentru recuperarea datoriile, astfel ca Regia s-a aflat in imposibilitate de a face reparatiile necesare in sistem.​MASA ROTUNDA Ce fac si ce ar putea sa faca bancile pentru economie si companii? Economistii sefi ai primelor 3 banci comerciale, in dialog cu cititorii  HotNews.ro, luni, de la ora 9:00

Am vazut saptamana trecuta ca Institutul de Statistica a anuntat o crestere economica record - insa analistii si economistii, ne anuntam ca de fapt lucrurile nu sunt chiar atat de roz. Este economia bine finantata in acest moment? Se fac investitii private? Dar publice? Cum pot ajuta bancile mai mult economia, statul si companiile private? La toate aceste intrebari vor raspune Horia Braun, economistul sef al BCR, alaturi de Florian Libocor (economistul sef al BRD-GSG) si de Andrei Radulescu (economist sef al BT) in cadrul mesei rotunde care va avea loc, luni, 20 noiembrie, incepand cu ora 9:00.

575 vizualizari

  • -1 (1 vot)    
    RADET = CAPUSA (Miercuri, 15 iulie 2015, 16:45)

    Saracu' [anonim]

    sa-i desfinteze ca sunt capuse. subveniile de la primarie sa fie date pentru centrale de personale si contorizare individuala.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică