Politia din Hong Kong a anuntat vineri seara ca a arestat 228 de persoane dupa un mars in timpul caruia mii de oameni si-au exprimat nemultumirea fata de politicile guvernului si fata de cresterea preturilor pe piata imobiliara, transmite AFP. Organizatorii au afirmat ca la demonstratie au luat parte 218.000 de persoane, in timp ce politia sustine ca numarul manifestantilor nu a depasit 54.000 de persoane.

Proteste in Hong KongFoto: Reuters

Marsul a avut loc in ziua in care s-au implinit 14 ani de cand Marea Britanie a cedat Chinei controlul fostei sale colonii.

Manifestantii au protestat impotriva mai multor decizii guvernamentale, inclusiv fata de un plan controversat de a renunta la asa-numitele "alegeri speciale", organizate in momentul in care un post devine vacant prin demisia, moartea titularului sau demiterea acestuia.

Politia a declarat ca unii dintre protestatari au refuzat sa paraseasca o sosea dupa ce marsul se incheiase. Manifestantii au fost arestati sub acuzatia ca participau la o demonstratie ilegala si si ca au provocat "obstructionarea" unor locuri publice.

Posturile de televiziune au transmis imagini cu politisti care au folosit spray-uri iritante in incercarea de a-i imprastia pe demonstranti, dupa ce acestia au refuzat sa plece.

Unii dintre manifestanti au fost indepartati cu forta, incatusati si urcati in camioane ale politiei, dupa ce s-au confruntat cu fortele de ordine.

AFP precizeaza ca arestarile de acest fel sunt foarte rare in Hong Kong, regiune care a revenit Chinei in 1997, dar care pastreaza un statut semi-autonom. Locuitorii se bucura de libertati civile, inclusiv dreptul de a protesta, de care nu beneficiaza cetatenii din China continentala.

Organizatorii au declarat ca numarul mare de manifestanti la mars, unul dintre cele mai mari din ultimii ani, se datoreaza in principal unei propuneri guvernamentale de a renunta la "alegerile speciale", daca un loc devine vacant, mandatul urmand sa fie repartizat in urma rezultatelor de la ultimele alegeri. Propunerea guvernamentala a fost intens criticata, fiind considerata o incalcare a drepturilor fundamentale ale alegatorilor.

Analistii afirma ca actualul nivel de nemultumire al locuitorilor fata de guvern este apropiat cu cel din 2003, cand 500.000 de persoane au luat parte la un mars pro-democratie.

Manifestantii au fortat atunci guvernul sa renunte la o lege contestata privind securitatea nationala si au determinat plecarea din functie a liderului Tung Chee-hwa.