In ultimii ani, discutiile despre declinul Americii au capatat amploare. Sustinatorii ideii afirma ca, lovite napraznic de criza economica si impotmolite in doua razboaie costisitoare, Statele Unite vor urma trendul marilor imperii si se vor prabusi in viitorul apropiat. Este acest declin real? Sau, asa cum spunea cineva recent, cum poate sa intre in colaps o tara unde au aparut Yale, Harvard, Google, Apple, Microsoft, Facebook si CocaCola? Care sunt semnele decaderii Americii si ce efecte va avea ea asupra celorlalte tari de pe glob? Ce ar insemna pentru noi, restul lumii, sfarsitul dominatiei americane? HotNews.ro a invitat specialisti in chestiuni americane, fini cunoscatori ai lumii Unchiului Sam, sa-si exprime opinia despre declinul, real sau inchipuit, al Statelor Unite. Astazi, Bruce Tefft, fost agent in cadrul Agentiei Centrale de Informatii (CIA).

Bruce TefftFoto: Arhiva personala

Iata care sunt cele mai importante declaratii facute pentru HotNews.ro de fostul agent CIA:

Ce crede despre dezbaterea "America este damnata":

Bruce Tefft: Rapoartele legate de colapsul Statelor Unite sunt premature. Economia SUA este numarul unu in lume, fiind echivalenta cu un sfert din intregul PIB mondial; ea reprezinta o cincime (19%) din productia economica globala.

In Statele Unite isi au originea 139 din cele mai mari 500 de companii din lume, un numar dublu fata de oricare alta tara.

Dolarii americani reprezinta 60% din rezerva valutara la nivel mondial, in timp ce euro reprezinta doar aproximativ 25%.

Cheltuielile militare ale SUA insumeaza 45% din totalul la nivel mondial, urmate la mare distanta de China (6.6%), Franta (4.2%), Marea Britanie (3.8%) si Rusia (3.5%).

Dezbaterea aceasta despre "America este condamnata" este mai degraba o discutie iluzorie, fara nicio baza in realitate.

In cazul in care, printr-un miracol, SUA vor intra in colaps, lumea se va prabusi si ea odata cu ele...

Ce motive exista sa credem ca previziunile despre caderea SUA sunt in prezent corecte:

Bruce Tefft: Nu exista nici un motiv pentru ca predictiile despre declinul SUA sa fie mai corecte acum decat in trecut, in ciuda prezentei la Casa Alba a unui pretins presedinte, lipsit de experienta si complet inept. Erorile sale politice sunt in plin proces de a fi corectate de catre electoratul american.

Ce semnifica revolta anti-dolar, tot mai accentuata la nivel mondial:

Bruce Tefft: Din fericire (sau din nefericire), nu exista nicio o valuta capabila sa inlocuiasca dolarul american. Cine sa faca asta, anemicul euro?

Europa are mai multe slabiciuni economice structurale decat SUA. In plus, nimeni nu ar avea incredere intr-o hegemonie valutara a Rusiei sau a Chinei.

Cine ar putea inlocui America - Uniunea Europeana, Rusia sau China:

Bruce Tefft: Nicio tara nu ia locul SUA, desi este un fapt natural ca tari subdezvoltate sa se dezvolte, sa creasca si sa obtina o cota mai mare din piata mondiala. Desi se straduieste din greu, Uniunea Europeana n-a fost inca in stare sa depaseasca efectele politicilor sale socialiste din ultimele decenii.

Euro este o moneda slaba, in mare parte din cauza nationalismului tarilor care compun UE. Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania sunt toate in apropierea colapsului economic si multe alte state din UE sunt la fel de slabite.

a lucrat 21 de ani in CIA, 17 ani fiind petrecuti in strainatate, cei mai multi ca sef de centrala* in 1985, a fondat Centrul pentru contraterorism din cadrul CIA* dupa 11 septembrie 2001, a fost consultant pe probleme de contraterorism si inteligenta al NYPD* a calatorit peste 350.000 de mile in intreaga lume si a pregatit peste 17.000 de ofiteri din domeniul securitatii si din echipele de interventie din SUA, Canada, Europa si Mexic* in prezent este vicepresedinte al Institutului occidental pentru studii de aparare si director al Centrului pentru evaluarea terorismului din cadrul CRA * detine un masterat in Istorie si un doctorat in Drept International al Universitatii din Denver

Dr. Bruce Tefft

Rusia are o economie subdezvoltata, de tara din Lumea a Treia, bazata pe exportul de materii prime. Instabilitatea politica a Chinei nu-i va permite acesteia sa-si mentina actualele rate de crestere (si nici restul lumii nu-i va ingadui mult timp Beijingului sa triseze in legatura cu acordurile sale comerciale sau cu manipularea valutara).

Care ar fi consecintele eventualului declin al SUA pentru restul lumii:

Bruce Tefft: Nu e niciun fel de problema daca partea ce revine SUA in economia globala va descreste datorita cresterii naturale inregistrate de alte tari. Insa daca SUA se prabusesc, lumea dezvoltata (incluzand aici Rusia si China) va pati la fel, datorita intrepatrunderii si interdependentei majore a economiilor lumii, fie ele mari sau mici.

Cat de serioasa e teoria avansata de dr. Igor Panarin, un fost agent KGB, privind destramarea SUA in sase state separate, in 2010:

Bruce Tefft: Ar trebui sa nu punem deloc pret pe gandirea iluzorie a NICIUNUI agent KGB. Asa cum se spune: ia in considerare sursa, apoi ignor-o.

Oricine poate vedea ca 2010 este aproape de final si ca SUA nu s-au prabusit, nici n-au aratat vreun semn ca vor face asta. De fapt, redresarea lor economica (si politica) este un proces in curs de desfasurare, de aproape un an de zile.

Asa cum am spus si mai inainte, previziunile legate de colapsul sau destramarea SUA sunt premature, datorita sistemelor sale economice si politice foarte bine integrate.

Daca un lider precum Barack Obama, considerat el insusi un "brand", poate sa aduca inapoi maretia Statelor Unite:

Bruce Tefft: Desemnarea unui "brand" cu ajutorul opiniei publice este o masura extrem de inadecvata, din moment ce nu exista vreo dovada ca parerea maselor neinformate, usor de manipulat de catre guvern si de catre media, are cumva vreo legatura cu realitatea. In mod clar, Obama nu are mai multa substanta decat orice alta vedeta rock, creata de presa.

Despre semnele sfidarii SUA la nivel mondial:

Bruce Tefft: Economia americana o duce prost numai daca luam in considerare potentialul sau si performantele sale trecute. Nu este slaba in raport cu nicio alta putere din lume. Sondajele de opinie si perceptiile nu sunt in mod necesar o reflectare a realitatii.

Nu exista niciun fel de semn ca Statele Unite se confrunta cu vreo sfidare globala (lasand la o parte razboiul cu Islamul, insa acesta este o problema a tuturor non-musulmanilor) la niciun nivel. Economiile dezvoltate au adoptat politici economice din perioada pre-Obama, devenind mai puternice datorita acestui lucru.

Iar pe masura ce Statele Unite resping politicile economice dezastruoase ale Administratiei Obama, revenindu-si de pe urma acestora, America isi va armoniza mai mult economia cu cea a altor tari dezvoltate ce au fost inspirate de perioada Reagan.

De ce lumea are nevoie de o America puternica, infloritoare, dinamica si prospera:

Bruce Tefft: Deoarece alternativele sunt prea ingrozitoare pentru a le lua in considerare: tiraniile totalitare ale nazismului, comunismului sau islamului, precum si pierderea totala a libertatii si a progresului umanitatii.

Daca lumea nu ar avea o America (sau, cum a avut inainte, un Imperiu Britanic, un Imperiu Roman sau Grecia), nu ar exista un garant al libertatii si niciun exemplu al celor mai bune idealuri ale naturii umane. Daca nu ar exista o America si lumea n-ar putea inventa una, alternativa ar fi o reintoarcere la Evul Mediu.

Cat de realist mai este faimosul "vis american":

Bruce Tefft: Evidenta bazata pe realitate spune ca "visul american" inca exista si inca depaseste toate vicisitudinile si esecurile temporare. Nu a aparut nimic altceva pentru a-l inlocui si nu exista nimic comparabil cu el.

Daca SUA continua sa fie cea mai mareata tara care a existat vreodata:

Bruce Tefft: Se pare ca da. SUA este in continuare singura tara din lume care are ziduri si fortificatii construite la granitele sale pentru a tine oamenii afara, nu pentru a-i impedica sa iasa.

SUA sunt inca destinatia aleasa de orice persoana din lume ce tanjeste la libertate, educatie si prosperitate economica.

Singurul sondaj de opinie din lume care conteaza cu adevarat este acela care spune ca, daca i se ofera alternativa, oricine cauta sa aiba o viata mai buna pentru el si familia lui incearca sa ajunga in Statele Unite.

  • N.A. Citeste in zilele urmatoare opiniile si altor analisti despre "declinul Statelor Unite".