"Sotul meu are o gramada de ticuri nervoase. Isi drege tot timpul vocea. Misca foarte des mana din umar. Daca atinge un obiect, trebuie sa il atinga de mai multe ori. Face tot timpul ordine si aranjeaza totul dupa linii drepte. Nu vrea sa mearga la doctor si imi spune ca o sa-i treaca daca nu se mai enerveaza. Nu stiu cat mai rezist asa, ce pot sa fac pentru el?" Ticurile nervoase fac parte din viata noastra si au cauze bine ascunse in subconstientul nostru. Rosul unghiilor este primul pe lista. Altii isi trosnesc oasele mainii. Unii isi smulg fire de par din cap, unul cate unul. Despre ticuri nervoase, dr. Catalina Dumitrescu, psiholog clinician specialist si psihoterapeut in psihoterapie cognitiv-comportamentala, a discutat online cu cititorii MedLive.ro.

Catalina Dumitrescu, psihoterapeut, psiholog clinicianFoto: Hotnews
  • Intra pe MedLive.ro pentru a citi raspunsurile invitatei

Dr. Catalina Dumitrescu este psiholog clinician specialist, psihoterapeut in psihoterapie cognitiv-comportamentala, cu competente in medicina muncii.

Alte situatii:

"Imi rod mereu pielitele de la degete, pana la sange de multe ori. Deseori, imi caut fire tocite din par si le tai cu dintii. Daca vad un film subtitrat, tind sa grupez cuvintele scrise patru cate patru (nu ma enervez daca imi da cu virgula). De felul meu, sunt o persoana destul de calma si am o viata plina, asa ca mi se par ciudate manifestarile astea." (Adnana, 32 de ani)

"Copiii din orfelinate prezinta ticuri nervoase din cauza abandonului samd; dar acum intreb eu, un copil normal crescut intr-o familie foarte normala de ce prezinta ticuri? Eu am un baietel de 10 ani si de peste un an prezinta tot felul de ticuri la nivelul fetei si umerilor. Am fost cu el si la neuro, psihiatrie, psiholog; degeaba, s-au ameliorat dar odata cu inceperea scolii s-au accentuat iarasi. Sunt disperata, nu mai stiu ce sa mai fac, daca ma poate ajuta cineva... va rog! Este un copil de care m-am ocupat destul de mult, deci nu se poate discuta de faptul ca nu primeste atentie sau afectiune." (Iulia, cititor MedLive.ro)