​Lipsa de comunicare intre profesori si elevi, incurajarea plagiatului si "frica elevilor de profesori" sunt printre principalele probleme ale scolii romanesti. Concluzia le apartine Ioanei Tamas si lui Radu Bumbacea, ambii absolventi de clasa a XII-a si membri ai lotului national care va participa in iulie la Olimpiada Internationala de Matematica din Argentina. De cealalta parte, profesorul coordonator al lotului olimpic, Radu Gologan, a declarat intr-un interviu acordat lui Cristian Sima, presedinte Director General al Bursei de la Sibiu, ca ar "desfiinta, sub forma actuala, examenele nationale" si ar introduce evaluari "prin quiz-uri", dupa sistemul american.

Nascut in 1952 la Brasov, profesorul Radu Gologan a fost premiat cu argint si bronz la Olimpiadele Internationale din 1970 si 1971. Este profesor universitar la Universitatea Politehnica Bucuresti, cercetator la Institutul de Matematica al Academiei Romane si coordonator al olimpiadelor de matematica din 2000.

Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Radu Gologan a declarat ca forma actuala a examenelor nationale "este cea mai mare carenta a invatamantului romanesc in acest moment". Evaluarea Nationala "trebuie facuta dupa sistemul bine implementat in Statele Unite al acelor teste nationale date aleator, printr-o baza mare de date, pe calculator, individualizat, care sa faca evaluarea pe tot campul copilului de cunostinte. Acelasi lucru si la Bacalaureat", considera profesorul coordonator al lotului olimpic national de matematica.

Evaluarea s-ar face astfel "doar prin quiz-uri date aleator, personalizat, la niste centre nationale, in judete". In ce-i priveste pe elevii olimpici, Gologan sustine ca este anormal ca statul sa nu infiinteze nicio institutie scolara special pentru pregatirea acestora.

Cele mai importante declaratii ale profesorului coordonator Radu Gologan:

  • As desfiinta, sub forma actuala, examenele nationale. Asta este cea mai mare carenta a invatamantului romanesc in acest moment.
  • Copilul se dezvolta normal si scoala pare a fi normala pana cand copilul ajunge in clasa a V-a - a VI-a, uneori chiar numai in a VII-a.
  • In momentul in care in familie, in scoala apare la orizont ideea examenului national de evaluare toata lumea se precipita spre un formalism exagerat. Nu conteaza ce stim, nu conteaza cum stim, important este sa luam note mari si sa stim sa facem la examenul national, care are putine variante de dezvoltare intelectuala.
  • Aceasta evaluare trebuie facuta dupa sistemul bine implementat in Statele Unite al acelor teste nationale date aleator, printr-o baza mare de date, pe calculator, individualizat, care sa faca evaluarea pe tot campul copilului de cunostinte. Acelasi lucru si la Bacalaureat.
  • Sigur ca atunci cand este vorba de o limba straina, cand e vorba de limba romana trebuie scris si un eseu. Se gaseste o forma de genul asta.
  • Dar copilul sa stie ca baza lui de date intelectuala trebuie sa fie foarte intinsa si el trebuie sa participe intelectual la acest examen. Nu sa repete niste retete.
  • Evaluarea sa se faca doar prin quiz-uri date aleator, personalizat, la niste centre nationale, in judete. Copilul se inscrie, primeste o programare, se duce primeste o cartela care contine punctajul pe care l-a realizat si cu care se duce frumos in viata: Uite asta sunt eu. 

(N.R. Cristian Sima este actionar HotNews.ro)

Ioana Tamas a absolvit anul acesta Liceul International de Informatica, Bucuresti. S-a remarcat cand era eleva in gimnaziu la Scoala Generala nr 79, Bucuresti, iar la Olimpiada Nationala de Matematica din acest an de la Constanta a catigat premiul "Laurentiu Panaitopol" care se acorda pentru intreaga activitate de olimpic pe parcursul scolii. Acum face parte din lotul olimpic national care in perioada 4-16 iulie va participa la Olimpiada Internationala de Matematica din Argentina.

Dupa olimpiada va merge la Universitatea Jacobs din Bremen, Germania, pentru a studia matematica aplicata. "Mi se pare ca foarte multi elevi considera scopul scolii sa scape cat mai repede de ea, sa ia note cat mai mari si folosesc mijloace prin care sa evite adevaratul scop", a declarat aceasta intr-un interviu acordat HotNews.ro.

"Sistemul (de invatamant - n.red.) nu este neaparat rau, dar depinde foarte mult de profesori, de cat de dedicati sunt, cat de multa rabdare au sa explice ceea ce trebuie sa explice. Tine pana la urma de tensiunea asta dintre elevi si profesori. Elevilor le e frica de profesori", a afirmat Ioana Tamas.

Cele mai importante declaratii ale Ioanei Tamas:

  • La mine se fac pregatiri la liceu cu toti olimpicii la matematica din clasa, mai este si o pregatire care se face cu toti de IX-XII, si se face cam in fiecare zi. In medie cred ca sunt 3 ore pe zi si e constanta.
  • La Olimpiada Internationala de Matematica de regula sunt elevi de liceu de la clasa a IX-a pana la clasa a XII-a, dar in ultimul timp se remarca elevi cu varste din ce in ce mai fragede.
  • Mi se pare ca foarte multi elevi considera scopul scolii sa scape cat mai repede de ea si sa ia note cat mai mari si folosesc mijloace prin care sa evite adevaratul scop. Adica sa invete numai pentru momentele in care au examene si apoi sa uite cunostintele alea, sa nu le asimileze sau chiar sa plagieze eseuri.
  • Sistemul (de invatamant din Romania - n.red.) nu este neaparat rau, dar depinde foarte mult de profesori, de cat de dedicati sunt, cat de multa rabdare au sa explice ceea ce trebuie sa explice. Tine pana la urma de tensiunea asta dintre elevi si profesori. Elevilor le e frica de profesori.

Radu Bumbacea a absolvit Colegiul National Tudor Vianu din Bucuresti, a castigat medalia de aur la Olimpiada Internationala de Matematica, Amsterdam 2012 si Kazakhstan 2011. Este castigator al olimpiadelor de matematica nationale incepand din clasa a VIII-a si face parte si anul acesta din lotul pentru olimpiada internationala de matematica.

Studiile si le va continua la Universitatea Cambridge. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Radu Bumbacea a vorbit despre modul in care se desfasoara o olimpiada internationala de matematica, despre modul de formulare a subiectelor, dar si despre deficientele scolii romanesti.

"Se vorbeste in ultimul timp destul de mult de invatamantul pe competente, dar trebuie sa preluam si aceasta idee cu grija. (…) Poate ar fi bine sa incepem cu competentele de comunicare, adica reusim sa comunicam intre noi, la clasa, cu profesorii, mult mai bine. Spre exemplu, intr-o ora obisnuita elevul sa nu se simta amenintat de profesor, sa stie ca in orice moment profesorul poate sa-l asculte si daca ceva nu stie sa ii dea nota proasta. Ci mai degraba sa fie incurajat sa intrebe, sa afle cat mai multe, ca atunci cand vine de exemplu o lucrare de control sa stie ce sa faca", este de parere acesta.

Potrivit lui Radu Bumbacea, "am putea sa exploatam si mai mult partea creativa a elevilor. (…) Bineinteles mai e si problema plagiatului. Nu este atat de important cand faci un eseu sau un referat sa fie original".

Cele mai importante declaratii ale lui Radu Bumbacea:

  • La olimpiada internationala sunt doua zile de concurs, a cate 3 probleme scurte, fara sub-puncte, si apoi urmeaza asa-zisa mediere in care liderul echipei Romaniei si liderii tuturor tarilor se prezinta in fata juriului si incearca sa negocieze oarecum ce punctaj ia fiecare concurent pe fiecare problema.
  • Punctajele sunt de la 0 la 7 pe fiecare problema, pentru ca intervalul asta acopera foarte bine orice fel de rezolvare partiala, adica nu e nevoie de o marja de 0-10 cum e in scoala.
  • Aceasta mediere o putem asemana cu contestatiile, dar in general liderii merg si propun ei niste punctaje pentru lucrarile participantilor din tara respectiva, iar daca juriul este bun de regula propune aceleasi punctaje si nu este decat o simpla intelegere. Profesorul Radu Gologan este liderul echipei Romaniei.
  • Sunt 4 ore jumate pentru trei probleme pe care le rezolvam individual. Singura parte care tine de echipa e ca la sfarsit se face suma punctajelor, se face si un clasament pe tari, care este neoficial, dar toti vor ca tara lor sa iasa prima.
  • Punctele tari ale scolii romanesti sunt ca se face, cred eu, destul de multa scoala in unele domenii cum ar fi matematica, fizica, daca ai norocul sa dai peste un profesor bun. Dar depinde foarte mult de profesor, caci nu este foarte standardizat cum se preda la clasa, ceea ce nu stiu daca este un lucru bun sau rau.
  • Se vorbeste in ultimul timp destul de mult de invatamantul pe competente, dar trebuie sa preluam si aceasta idee cu grija. (...) Poate ar fi bine sa incepem cu competentele de comunicare, adica reusim sa comunicam intre noi, la clasa, cu profesorii, mult mai bine.
  • Spre exemplu, intr-o ora obisnuita elevul sa nu se simta amenintat de profesor, sa stie ca in orice moment profesorul poate sa-l asculte si daca ceva nu stie sa ii dea nota proasta. Ci mai degraba sa fie incurajat sa intrebe, sa afle cat mai multe, ca atunci cand vine de exemplu o lucrare de control sa stie ce sa faca.
  • Am putea sa exploatam si mai mult partea creativa a elevilor. Nu mi se pare ca in scoala e incurajata foarte mult creativitatea.
  • Bineinteles mai e si problema plagiatului. Nu este atat de important cand faci un eseu sau un referat sa fie original, ci tocmai toata lumea e intr-o oarecare masura tacit de acord cu chestia asta.
  • Dupa doctorat, vreau sa fac cercetare in matematica, dar ideea este ca cercetarea in matematica nu se poate face decat pana la o anumita varsta, caci perioada creativa a oricarui matematician nu tine pana la batranete si de aceea rezultatele cu adevarat importante sunt pana in 40, cateodata pana in 30 de ani. Si de aceea probabil ca la un anumit moment s-ar putea sa nu mai fac matematica si m-am gandit si la alte variante.
  • M-am gandit la un moment dat si sa intru in politica. Ma voi mai gandi pana atunci. Sau poate sa ajut si eu in vreun fel la dezvoltarea invatamantului de matematica in Romania as fi foarte incantat.
  • Cred ca este important daca reusesti sa aduci niste idei si sa le concretizezi in politica. E o realizare poate mai mare decat as putea avea daca nu as intra in politica. Acum mi-e greu sa detaliez, dar mi se pare ca am inceput si in Romania lucrurile sa se mai schimbe putin si s-ar putea ca pana sa ajung eu la 30-40 de ani sa fie altfel decat este acum.  

In perioada 4-16 iulie se va desfasura la Mar del Plata, Argentina, editia 2012 a Olimpiadei Internationale de Matematica. Lotul olimpic care va reprezenta Romania la aceasta importanta competitie internationala este condus de profesorul Radu Gologan.

Romtelecom sustine Lotul Olimpic de Matematica al Romaniei

Citeste si raspunsurile a patru membri ai lotului national de Matematica la intrebarile HotNews.ro