Reuniunea Consiliul National al PSD, desfasurat vineri si sambata la Palatul Parlamentului, s-a dovedit ocazia perfecta pentru Adrian Nastase pentru a poza in liderul de facto al partidului. In timp ce Victor Ponta s-a ascuns de presa iritat de declaratiile lui Ion Iliescu si telefoanele lui Marian Vanghelie, Adrian Nastase, relaxat, a acordat interviuri, a trasat sarcini tinerilor pesedisti si a cerut mobilizare generala pentru campania electorala din 2012. Pentru a compensa deficitul de imagine, in a doua parte a Conventie, Victor Ponta a tinut un discurs de doua ore jumatate iar liderii PSD si invitatii i-au profetit functia de viitor premier al Romaniei.

Victor Ponta, Adrian Nastase, Liviu Dragnea Foto: Agerpres

In calitate de presedinte al Consliliului si organizator sef al evenimentului, Adrian Nastase a fost timp de doua zile in centrul atentiei social democratiilor. Sub sigla 2012 - ANUL VICTORIEI Consiliul National al PSD s-a desfasurat pe parcursul a doua zile (pentru prima oara in istoria partidului) si l-a avut ca amfitrion pe Adrian Nastase.

In prima zi, asa cum anuntase Nastase pe blogul personal, au fost organizate ateliere de lucru pe diverse domenii (educatie, sanatate, agricultura, cultura, justitie sau administratie) in care s-au dezbatut teme ideologice si politice.

Cum la fiecare eveniment PSD presa relata despre delegatii care stateau mai mult pe holuri sevind fripturi si band cafele, organizatorii au adoptat de aceasta data o alta abordare si au amplasat standuri cu produsele traditionale romanesti si au invitat edituri si caraicaturisti.

Astfel, pe holuri printre social democrati s-au plimbat tinere costumate in port traditional romanesc care au promovat magiunul de Topoloveni, carnatii traditionali si mierea de albine.

In fata salii principale, Institutul Social Democrat Ovidiu Sincai a expus mai multe caricaturi ale liderilor si membrilor PSD realizate de Viorel Baciu. Nu au lipsit standurile de carti iar social democratii au putut cumpara volume semnate de presedintele Consiliului National, Adrian Nastase si presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.

Victor Ponta, Adrian Nastase si Liviu Dragnea au alergat de la o sedinta la alta vorbindu-le social democratilor despre necesitatea mobilizarii in campania electorala si strategia care trebuie aplicata pentru castigarea alegerilor.

In ciuda faptului ca evenimentul a fost un bun prilej de imagine pentru conducerea PSD, in prima zi, Victor Ponta si Ion Iliescu au evitat presa. Intentia lui Vanghelie de a imparti 10 000 de telefoane mobile l-a iritat pe Ponta, care a evitat pe tot parcursul zilei sa vorbeasca cu presa.

Si linistea lui Ion Iliecu a fost tulburata de criticile lui Mircea Geoana, presedintele de onoare al PSD fiind nevoit sa se abtina de la comentarii pentru a nu umbri activitatea Consiliul National.

Nastase, omul zilei la Consiliul National

Adrian Nastase la CN al PSD

Adrian Nastase la CN al PSD

Foto: Agerpres

In schimb, Adrian Nastase, decretat de Ion Iliescu in urma cu cateva zile in urma "un mai bun premier decat Ponta", a fost in forma maxima si a trasat sarcini tinerilor social democrati, a laudat femeile din partid pentru activitatea depusa si a acordat interviuri.

  • Nastase, pentru Radio Romnia Actualitati: "Consiliul National are mai putin de 1.000 de membri, dar este nucleaul, pana la urma, politic, este structura care functioneaza intre congresele partidului pentru a valida activitatea structurilor politice dar si pentru a lansa anumite mesaje, pentru a lansa bataliile pentru alegeri, ceea ce s-a intamplat in 1999 sau 2007. Practic, platforma pentru alegeri si platforma de idei, de solutii, este pornita, este gestionata pana la urma de aceasta structura"

In deschiderea oficiala a Consiliul National, Adrian Nastase le-a recomandat social democratiilor sa-i cumpere cartea. "Activitatea in atelierele de lucru, entuziasmul dvs pentru dezbateri, ne-au pus in imposibilitatea de a semna autografele. Avem totusi o sugestie pentru dvs, sa cumparati cartile respective si sa ne gasiti in diverse momente astazi si maine sa va dam eventual autografe", a le-a spus Nastase delegatilor.

De altfel, pe hol in jurul orei 17:00 era programata o dubla lansare de carte: Ion Iliescu, "Fragmente de viata si de istorie traita" si Adrian Nastase "Batalia pentru viitor - sezonul II".

Iliescu: Ponta s-a maturizat, el este viitorul premier

Ion Iliescu, in prima zi al CN

Ion Iliescu, in prima zi al CN

Foto: Agerpres

Prima zi a Consiliului a fost incheiata de presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu care i-a rdicat mingea la fileu lui Victor Ponta. Dupa ce in urma cu cateva zile presedintele de onoare il cataloga pe Adrian Nastase drept "un premier mai bun, cu mai multa experienta" decat Ponta, Iliescu si-a retractat declaratia.

"L-am sprijinit si il sprijin pe Victor Ponta in calitatea sa de presedinte al partidului. A fost ales democratic si are responsabilitatea de a conduce partidul in actuala batalie politica. (...)Eu cred ca Victor Ponta are toate atuurile pentru raspunderile pe care si le-a asumat. A dovedit dorinta si capacitate de invatare si asta este esential. Altii nu stiu s-o faca. Eu constat ca se maturizeaza rapid. Am toata increderea in capacitatea sa. Trebuie sa-l sprijinim cu totii", a declarat Iliescu.

  • Crin Antonescu, presedintele PNL: "Stiu foarte clar ca vom castiga alegerile, stiu si cum il cheama pe viitorul prim-ministru. Il cheama Victor Ponta si tineretea lui este un atu si nu un handicap. Este nevoie categoric de experienta buna a tuturor si este nevoie sa credem noi insine ca, tinand minte trecutul putem sa ne concentram energiile spre viitor. Dragi prieteni, ii batem, dar greul va incepe abia dupa aceea".

In timp ce invitatii conducerii PSD dadeau asigurari de la tribuna ca viitorul premier va fi dat de USL, Ion Iliescu il promova pe Victor Ponta in interviuri la TV. "Omul zilei este Victor Ponta. Partidul trebuie sa stranga randurile in jurul lui Ponta si sa il sprijine. (...) Adrian Nastase a fost premier, a demonstrat calitati. El a spus ca nu are de gand sa candideze, el l-a sprijinit pe Ponta", a declarat Iliescu, intr0un interviu acordat RealitateaTV.

Dupa discursurile invitatilor, conducerea PSD a accelarat ritmul si s-a grabit sa bifeze agenda Consiliului. Liviu Dragnea a prezentat pe scurt startegia de mobilizare pentru 2012 iar Nastase a cerut un singur vot delegatiilor pe toate cele patru rezolutii propuse de conducerea PSD.

"Vreau sa lasam specualtiile si intentiile rautacioase ale presei si sa clarificam un lucru: asa cum a stablit partidul, Victor Ponta va fi urmatorul premier", s-a simitit dator sa sublinieze si Adrian Nastase de la tribuna.

Interventia presedintelui PSD, Victor Ponta, la Consiliul National a durat doua ore jumatate. Presedintele PSD si-a inceput discursul anuntandu-i pe social democrati ca are doua vesti bune pentru ei.

Ponta: Ma las de raliuri

Victor Ponta la CN al PSD

Victor Ponta la CN al PSD

Foto: Agerpres

"Ma las de raliuri ca sa nu mai aveti niciun fel de surprize din partea presedintilor dvs. Cred ca ati avut mult prea multe si nu toate placute si trebuie anul viitor cu adevarat cu totii sa lasam tot ceea ce tine de viata privata, de lucrurile obisnuite(...)

O alta veste buna este ca cei doi copii ai mei nu intentioneaza sa intre in politica. Am vorbit cu baiatul meu, Andrei. Vrea sa se faca pilot, nu vrea sa faca politica. Am vorbit si cu Irina. Vrea sa se faca balerina, nu vrea sa faca politica. Puteti sa stati linistiti, din familia Ponta-Sarbu nu mai intra nimeni in politica" i-a anuntat Ponta pe pesedisti.

Presedintele PSD a amintit ca in timpul participarii sale recente la reuniunea laburistilor, a remarcat discursul unui tanar vorbitor care a entuziasmat audienta. Ponta si-a intrerupt discursul invitand la microfon un tanar militant PSD.

Tanarul, lider al elevilor social-democrati, a criticat politicile Guvernului, referindu-se la experientele avute cu sistemul sanitar. Acesta a povestit cum a trebuit sa o duca pe mama sa, care suferise un atac cerebral, la Urgente, in Suceava, iar acolo nu a primit nicio ingrijire timp de cateva ore. Interventia tanarului nu a entuzasmat prea mult sala care a aplaudat anemic.

Ponta despre Vanghelie: Nu ne-am placut niciodata

Ponta a preluat microfonul si s-a lansat in atacuri la adresa adversrilor din partid. "Din pacate, soparlele si strambele bagate intre membrii PSD au functionat, dar sper ca in urmatoarea perioada astfel de atacuri ne vor gasi mai inteligenti si mai echilibrati si mai vaccinati la astfel de mesaje.

Mi-ar fi foarte simplu sa reduc totul la un conflict intre mine si Marian Vanghelie. Nu ne-am placut niciodata, avem o lunga istorie de batalii in interiorul partidului, dar relitatatea nu este aceasta. Cred ca organizatia de Bucuresti trebuie sa se schimbe, cum se schimba si partidul in ansamblul sau", a explicat Ponta.

Ponta i-a sfatuit pe social-democrati ca, dupa inchiderea urnelor la alegerile din 2012, sa nu mai vina seara la sediul central al partidului din Kiseleff, ci sa mearga in sectiile de votare din care fac parte pentru a supraveghea numaratoarea voturilor. ''Nu cu vanghelioane si telefoane castigam alegerile, ci cu voturi'', a mai aruncat Ponta o sageata catre Vanghelie.

Ponta nu a uitat de Adrian Nastase si Ion Iliescu si le-a transmis acestora ca nu are cum sa le semene deoarece lumea s-a schimbat. "Am spus si o sa spun tot timpul cat de mult ii admir pe Ion Iliescu si pe Adrian Nastase, dar eu nu pot si nu am cum sa fiu Ion Iliescu sau Adrian Nastase, pentru ca lumea si Romania s-au schimbat, iar in 2012 noi trebuie sa fim cei care sa inteleaga aceasta schimbare", a explicat Ponta.

Din nou, presedintele PSD si-a oprit discursul si organizatorii au pus un filmulet cu promisiunile facute de presedintele Traian Basescu si imagini cu Elena Udrea si EBA care il lauda pe premierul Emil Boc. In cea de-a doua parte a interventiei lui Ponta, delegatii PSD si-au pierdut rabdarea, o parte din acestia parasind sala.

Presedintele PSD a continuat propunandu-le social democratilor un decalog de 10 puncte care sa-i ghideze in activitatea politica si guvernamentala a partidului printre care depolitizarea administratiei de la functia de secretar de stat in jos si stabilirea unui alt tip de relatie cu Rusia.

Dupa doua ore jumatate, Ponta si-a incheiat discursul in aplauzele salii pe jumatate goala. Delegatii social democratii nu s-au putut abtine de la comentarii "A fost cel mai lung discurs la care am asistat in partid", "Dupa sedinta de aseara, credeam ca azi scapam mai repede" au comentat doi delegati in drum spre iesire.