Naveta spatiala Endeavour a fost lansata de la Cape Canaveral la ora 18:03 (01:03 ora Romaniei) dupa ce NASA a decis amanarea lansarii de cinci ori pana acum. Naveta Endeavour, cu sapte astronauti la bord, va instala ultimele componente ale laboratorului japonez Kibo la bordul Statie Spatiale Internationale (ISS) intr-o misiune ce va dura 16 zile.

Lansarea navetei Endeavour a fost amanata pana acum de cinci ori. In iunie au avut loc alte doua tentative de lansare, anulate dupa producerea unor scurgeri de hidrogen. Sambata seara dupa ce rampa de la Cape Canaveral a fost lovita de fulgere, oficiali NASA au anuntat ca vor amana lansarea pana cand vremea va permite efectuarea acesteia in conditii de siguranta. Tot conditiile meteo nefavorabile au impiedicat lansarea navetei ce a fost reprogramata duminica, 12 iulie, si apoi luni, 13 iulie.

Echipajul navetei americane urmeaza sa instaleze ultimele componente ale unui laborator spatial japonez, Kibo. Primele doua module presurizate ale laboratorului au fost amplasate in 2008, la bordul ISS, alaturi de laboratorul european Columbus.

Echipajul, care este format din sase americani si un canadian, Julie Payette, are programate cinci iesiri in spatiu pentru a fixa ultima parte a laboratorului. In plus, Endeavour va lasa pe ISS un membru de-al sau (Tim Kopra) si-l va aduce pe pamant pe japonezul Koichi Wakata, care a stat pe Statia Spatiala Internationala mai mult de trei luni.

Acesta este cel de-al 127-lea zbor facut de Endeavour in spatiu si al 29-lea catre ISS. Naveta va mai efectua inca sapte zboruri spre Statia Internationala, urmand sa fie retrasa in 2010. .