Parlamentul Portugaliei a aprobat miercuri un pachet in valoare de 4 miliarde euro propus de guvern pentru a ajuta bancile locale sa isi imbunatateasca rata capitalului, in contextul crizei financiare, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Guvernul va prelua temporar actiuni preferentiale in cadrul bancilor, in schimbul ajutorului financiar.

"Pentru a depasi criza financiara si pentru a face fata consecintelor, statul trebuie sa isi dovedeasca puterea si angajamentul", a declarat minsitrul potrughez de finante, Fernando Teixeira dos Santos.

"Masura de consolidare a capitalului este importanta pentru ca institutiile financiare sa continue sa garanteze finantarea economiei", a adaugat acesta.

Parlamentul, in cadrul caruia socialistii detin majoritatea voturilor, au aprobat, de asemenea, nationalizarea unei mici banci particulare, Banco Portugues de Negocios (BPN), unde problemele financiare au inceput inaintea crizei financiare si care este investigata de autoritati.

Pachetul guvernamental de salvare este similar celor aplicate in alte tari din Europa in ultimele saptamani.

Principalele banci portugheze, Millennium bcp, Banco Espirito Santo si Banco BPI au afisat profituri mai mici in al treilea trimestru, insa nu au inregistrat pierderi, spre deosebire de majoritatea bancilor internationale.

Analistii estimeaza ca bancile portugheze vor trece cu bine de criza financiara, multumita conditiilor stricte de creditare si faptului ca nu a existat un boom imobiliar in ultimii ani.