Barbatii expusi frecvent la un solvent care se gaseste in vopsele, precum cei care lucreaza in constructii, prezinta de 2,5 ori mai multe riscuri de a produce o cantitate mai mica de sperma "normala", potrivit unui studiu britanic publicat in Occupational and Environment Medicine, citat de Mediafax.

La studiu au participat peste 2.000 de barbati diagnosticati cu tulburari de fertilitate.

Studiul, realizat de cercetatorii de la Universitatile din Manchester si Sheffield, a avut ca obiect analizarea influentei mai multor substante chimice asupra fertilitatii.

Multi barbati care sufera de infertilitate se intreaba daca problema lor a fost provocata de expunerea la substantele chimice cu care lucreaza.

Barbatii participanti la studiu au fost chestionati in legatura cu slujbele lor, stilul de viata, potentiala expunere la substante chimice. Cercetatorii au descoperit ca barbatii expusi la solventii eteri glicoli prezentau cu 250% mai multe riscuri de probleme de motricitate a spermatozoizilor. Motricitatea spermatozoizilor este un factor important de evaluare a fertilitatii la nivel general.

Eteri glicolii sunt utilizati ca solventi pentru vopselele pe baza de apa. Profesorul Andy Povey, de la Universitatea din Manchester, a spus: "Stim cu certitudine ca anumiti eteri glicoli pot afecta fertilitatea masculina, iar utilizarea acestora s-a redus in ultimii 20 de ani".

Riscul s-a mentinut si dupa ce s-au luat in calcul factori de stil de viata precum fumatul, purtarea lenjeriei intime stramte, operatii chirurgicale la nivelul testiculelor si masturbarea.