Salvamontistii sibieni au anuntat ca riscul producerii avalanselor la peste 2.000 de metri altitudine in Muntii Fagaras este mare si ii sfatuiesc pe turisti sa evite sporturile de iarna, in ultimele 24 de ore inregistrandu-se "o avalansa de mari dimensiuni" intr-o zona in care se schiaza foarte mult.

Seful Serviciului Salvamont Sibiu, Adrian David, a declarat miercuri seara, pentru Mediafax, ca riscul producerii de avalanse in Muntii Fagaras, la peste 2.000 de metri altitudine, este mare, respectiv gradul patru pe o scara de la unu la cinci, nivel de risc care se va mentine si in zilele urmatoare.

Acesta a precizat ca, pentru prevenirea accidentelor montane, recomanda turistilor sa nu urce pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a Muntilor Fagaras si, de asemenea, sa evite practicarea sporturilor de iarna in aceasta zona.

Adrian David a precizat ca stratul de zapada la Balea Lac masoara 114 centimetri si este extrem de instabil, in ultimele 24 de ore inregistrandu-se "o avalansa de mari dimensiuni".

"In cursul zilei de ieri (marti - n.r,) in zona Balea s-a produs o avalansa care, din fericire, nu a surprins nicio persoana, dar care reprezinta un indicator important al stabilitatii stratului de zapada. Avalansa a avut loc intr-o zona in care se schiaza foarte mult. Stratul de zapada pe linia de rupere avea peste un metru si jumatate si a curs zapada pana la nivelul solului, in conditiile in care acest strat s-a incarcat cu apa prin topirea zapezii", a declarat Adrian David.

Potrivit acestuia, avalansa a pornit din partea superioara a Caldarii Balea, de pe versant, si a curs pana in zona plata, la poalele versantului, in parcare.

David a precizat ca turistii care se deplaseaza in zona montana trebuie sa fie echipati specific perioadei de iarna, dar si cu echipament de salvare din avalansa - sonda de avalansa, lopata de zapada, dispozitiv electronic de cautare in avalansa.