​Cele mai importante asociații de pacienți din România critică dur decizia Guvernului de a elimina impozitarea cu 10% a concediilor medicale doar pentru anumite categorii. „Boli cronice nu înseamnă doar cancer. La fel de invalidante sunt și alte boli, precum bolile cardiovasculare, AVC, scleroza multiplă, boli rare sau inflamatorii reumatismale. Ca să nu mai menționăm tuberculoza sau HIV/SIDA”, atrage atenția Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice. Repezentanții pacienților anunță că vor ataca „pe toate căile posibile” această lege, care reprezintă „cea mai mare discriminare din istoria recentă a României”.

Pacient in RomaniaFoto: Agerpres

La rândul său, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune acuză că „Guvernul a făcut cea mai mare discriminare din istoria recentă a României. A decis că bolile cronice în general și bolile autoimune și inflamatorii în mod particular sunt mai puțin importante decât cancerul! Astfel, bolnavii de cancer au fost scutiți de plata contribuției la asigurările de sănătate. Pacienții cu boli autoimune și inflamatorii vor plăti în continuare contribuția la asigurările de sociale de sănătate, pedepsiți încă o dată pentru suferința lor.”

Reprezentanții Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice îi amintesc premierului Marcel Ciolacu faptul că „concediile medicale nu sunt o sursă de venit! Sunt incluse în dreptul fundamental al cetățenilor acestei țări si nu pot fi tratate în alt fel!”

„Boli cronice nu înseamnă doar cancer. La fel de invalidante sunt și alte boli, precum bolile cardiovasculare, AVC, scleroza multiplă, boli rare sau inflamatorii reumatismale. Ca să nu mai menționăm tuberculoza sau HIV/SIDA. Și, din păcate, un pacient cu tuberculoză este nevoit să stea în concediu medical timp de șase luni sau doi ani. Să știti că noi, pacienții cronici nu ne-am dori să stăm în concediu medical. Ne-am dori să fim bine și activi și utili societății. Doar că uneori este imposibil”, este mesajul reprezentanților Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice pentru Marcel Ciolacu.

Un alt îndemn al reprezentanților pacienților pentru Guvern este să descopere cazurile de fraudă si „să nu pedepsiți pe toată lumea pentru că este și incorrect, și discriminatoriu”.

„Vrem să vă reamintim si faptul că în februarie ați declarat că toți pacienții cronici vor fi scuțiti, iar acum a rămas, așa cum fusese de fapt stabilit de la inceput: doar pacienții oncologici.Asa că, în al 12-lea ceas, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice vă solicită să vă țineti promisiunile, făcând ca pacienții cronici să nu fie de două ori pedepsiți. Dacă legea va ieși în această forma, ca reprezentanți ai pacientilor cu boli cronice și boli rare, o vom ataca pe toate căile posibile”, este mesajul reprezentanților Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

Guvernul a eliminat impozitul pe concedii medicale doar pentru anumite categorii

Guvernul a eliminat, joi, impozitul de 10% pe concedii medicale, introdus la 1 ianuarie, dar numai pentru anumite categorii: gravide, mame cu copii bolnavi, pacienți cu afecțiuni oncologice și cazuri de urgență, precum și pentru concediile post-natale, potrivit anunțului făcut de Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului.

„Introducem azi, prin ordonanță de urgență, scutirea de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical în cazul mamelor cu copii bolnavi, a gravidelor, a pacienților cu afecțiuni oncologice și a cazurilor de urgență. Dacă este nevoie, chemăm toată conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să lucreze azi la Guvern. Trebuie să aprobăm azi acest act, fiindcă pentru oamenii aflați în suferință fiecare zi contează enorm”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, în debutul ședinței de Guvern de joi.

Senatul a decis în februarie eliminarea impozitării cu 10% (contribuție la sănătate) a concediilor medicale. Decizia a fost luată după ce senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a depus un amendament în acest sens, care a trecut de comisii si apoi de plen.

În Camera Deputaților însă, care este for decizional, propunerea nu a ajuns la vot nici până astăzi.

USR a organizat, luni, un protest la uşa ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, pe care îl acuză că de aproape 100 de zile bagă mâna în buzunarul românilor prin „taxa pe boală”.

Potrivit USR, Guvernul Ciolacu a încasat până acum 30 de milioane de euro de pe urma acestei taxe şi va mai încasa 10 milioane de euro în luna aprilie.

Citește și: