Toamna s-a instalat de câteva zile, dar temperaturile de afară se mențin încă ridicate, depășind frecvent 30 de grade, și anunță să mai rămână așa o vreme. În această perioadă, dincolo de legumele și fructele de sezon, carnea rămâne alimentul nelipsit de pe masa multora dintre noi - se prepară foarte ușor acasă, iar în cazul în care luăm masa în oraș, la restaurant, majoritatea felurilor de mâncare din meniu conțin carne.

CarneFoto: Alexander Raths | Dreamstime.com

Ce tip de carne este însă cel mai indicat să consumăm atunci când este cald afară? Încercăm să găsim răspunsurile corecte împreună cu Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională.

Carnea de pui conține triptofan, un aminoacid care ne dă senzație de sațietate și de calm

Atunci când temperaturile de afară sunt ridicate, este bine să consumăm o carne mai ușoară, spune nutriționistul: „Știm bine că soarele produce un pic de agitație, așa că avem nevoie de un tip de carne care să conțină triptofan - un aminoacid care ne dă și pace, și sațietate, și calm. Iar aceasta este carnea de pasăre. Dacă avem posibilitatea să consumăm carne de pui crescut cu porumb, este ideal. Acest lucru îl putem face mai ales acasă, pentru că la restaurant nu putem face acest lucru.”

Lygia Alexandrescu, nutriționist / Foto: Agerpres

De asemenea, trebuie știut că nu neapărat pieptul, ci pulpa de pui aduce o cantitate mare de triptofan.

Atunci când cumpărăm carne de pui din comerț și nu avem o sursă de pui cresct în casă, este ideal să alegem pui crescut cu porumb și pe al cărui ambalaj scrie crescut în 55 sau 58 de zile: „Este o realitate, puiul se crește rapid cu furaj - care conținea, într-o vreme, și hormon estrogen, dar între timp s-a dovedit că lucrurile s-au mai schimbat un pic în bine - însă sunt agenții de afânare care îi cresc foarte repede. Înainte, un pui se creștea din martie-aprilie, de când se punea cloșcă, până în octombrie, când de abia se făcea de un kilogram și jumătate. Acum se cresc și în câteva zile, iar în 2-3 săptămâni găsim o găină de 4-5 kilograme crescută într-o lună, ceea ce nu este firesc. Este clar că sunt niște potențiatori de creștere adăugați”, arată Lygia Alexandrescu.

Putem mânca pulpă la grătar alături de salată de sfeclă roșie, salată de varză roșie, salată verde și, bineînțeles, salată de vară. „De asemenea, este bine să consumăm un carbohidrat - 30-40 de grame de pâine sub formă de cruton sau sub formă de felie sau o lingură - două de orez integral, în așa fel încât să avem toate grupele de alimente”, este sfatul nutriționistului.

Carne de pui / Foto: Nitr | Dreamstime.com

Și carnea de porc este recomandată, dacă ne oprim la cotlet și mușchiuleț

Dar dacă vorbim despre carne, recomandate sunt pulpa și pieptul de pasăre, dar și peștele gras - care ne ajută să fim protejați atunci când ne expunem la soare, explică Lygia Alexandrescu.

Cu toate că despre carnea de pește s-a spus mult timp că este cea mai sănătoasă, totuși, peștele poate conține mercur, metale grele, urme de plastic, din cauză că se hrănește din apele poluate. Lygia Alexandrescu ne învață însă un truc: „Peștele, cu cât este mai mic, cu atât este mai bun, mai sănătos. Ar fi bine să nu ne îndreptăm către rechin și ton, ci spre peștele de la începutul lanțului trofic, adică dorada, bibanul de mare, păstrăv - peștii mici și albi și de apă dulce, dacă se poate. Sigur că vorbim despre păstrăv de captură. Dar măcar este un pește alb, un pește ușor. Sigur că și somnul de Dunăre este foarte bun. Șalăul nu poate fi încărcat cu hormoni din cauză că moare.”

Carne de porc / Foto: Mypointofview | Dreamstime.com

În ceea ce privește carnea de porc, care este foarte gustoasă și este preferata multora dintre noi, și ea este o soluție chiar recomandată în această perioadă, însă trebuie să avem grijă ce parte din porc ajunge la noi în farfurie: „Și carnea de porc, deși este mai grea și mai bogată în grăsimi, este recomandată în această perioadă. Vorbim despre mușchiul de porc și cotletul de porc, care nu conțin multă grăsime, care sunt foarte potrivite pentru a fi consumate în perioadele calde ale anului.”

Foto: Dreamstime.com.