​​În timp ce angajații din Sănătate protestează joi în fața Guvernului, premierul Ciucă a anunțat că Executivul va adopta astăzi Ordonanța de urgență prin care toate categoriile profesionale atât din sănătate cât şi apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, vor avea salariile aduse la nivelul grilei din 2022.

Protest angajati din sanatateFoto: Hotnews / Alina Neagu

UPDATE (15:40) Guvernul a adoptat OUG prin care salariile de bază ale personalului din sănătate și asistență socială și din apărare, ordine publică și securitate națională se majorează, de la 1 iunie, la nivelul stabilit de Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru anul 2022.

  • ”În şedinţa de astăzi aprobăm, de asemenea şi vom lua decizia în ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă prin care vom face în aşa fel încât acele dezechilibre, prin neaplicarea integrală a legii 153 privind salarizarea să fie rezolvate şi în felul acesta toate categoriile profesionale, atât din sănătate cât şi din celelalte instituţii, inclusiv din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională vor fi beneficiare încheierii aplicării acestei legi 153”, a spus premierul în şedinţa Executivului, citat de News.ro.

Premierul a mai spus că s-a luat această decizie pentru a se crea premisele „astfel încât pe baza discuţiilor care au loc la Ministerul Muncii să finalizăm proiectul noii legi a salarizării şi în începutul sesiunii parlamentare din această toamnă să putem să o aprobăm şi să poată fi aplicată începând cu anul 2024”.

Amenințat cu noi proteste, Guvernul crește salariile polițiștilor, militarilor și angajaților din Sănătate la nivelul maxim pentru 2022

HotNews.ro a scris încă de marți că pentru a stopa valul de proteste nu doar de către profesori, ci și de polițisti și de angajații din Sănătate, Guvernul vrea să majoreze prin OUG și salariile acestora până la nivelul maxim de salarizare prevăzut în lege pentru anul 2022. Creșterile salariale s-ar aplica începând din luna iunie 2023.

Ministerul Muncii a lansat marți în consultare publică un proiect de Ordonanță de urgență prin care vrea să aducă la nivelul maxim de salarizare pentru anul 2022 prevăzut în legea cadru 153/2017 și angajații din Anexa 2 (Sănătate) și pe cei din Anexa VI (Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională).

Angajați cu salarii rămase în urmă în Sănătate: Infirmierele, brancardierii, nămolarii, spălătoresele ori îngrijitoarele

În nota de fundamentare se arată ce angajați din Sănătate au rămas în urmă cu salariile.

Este vorba de o parte din personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar din Familia ocupațională de funcții bugetare "SĂNĂTATE ŞI ASISTENŢĂ SOCIALĂ" din Anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017, respectiv, statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii, băieșii, nămolarii, spălătoresele, îngrijitoarele, care nu au atins nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă.

  • „Spre deosebire de restul personalului care este salarizat pe această anexă (medici, asistenți medicali, alt personal de specialitate cu studii superioare, etc), aceste categorii de personal sunt singurele din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 care nu au atins nivelul maxim de salarizare din grilă.
  • Având în vedere problema majoră a domeniului de asistență socială, lipsa personalului de specialitate, și ținând cont de provocările cu care se confruntă sistemele de asistență socială (pandemia COVID, criza din Ucraina, creșterea numărului persoanelor vârstnice în România, criza forței de muncă în domeniul asistenței sociale, migrarea forței de muncă în alte state membre în defavoarea României și nu numai), se propune majorarea salariilor de bază pentru personalul de specialitate din domeniul asistenței sociale la nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr.153/2017 pentru anul 2022.”, se arată în motivarea la OUG.

Și salariile polițiștilor și militarilor vor fi majorate de la 1 iunie la nivelul maxim pentru 2022

În document se precizează că ultima majorare salarizală adoptată de Guvern pentru bugetarii din Anexa 8 „Familia ocupațională de funcții bugetare «Administrație» a vizat un număr de aproximativ 8000 de angajați din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.

Astfel, s-au creat premisele unei diferențieri salariale în raport cu restul angajaților din sistem (polițiști și militari), salarizați potrivit anexei nr. VI la Legea-cadru nr.153/2017, pentru care nivelul salariului de funcție/soldei de funcție nu a fost majorat până la concurența nivelului prevăzut de lege pentru anul 2022.

Polițiștii și militarii ar rămâne singurele categorii de personal care nu ar avea salariile stabilite la nivelul respectiv.

Impact bugetar de peste 813,4 milioane de lei în 2023

Toate aceste majorări vor fi aplicate începând cu luna iunie 2023, se arată în proiectul de OUG care ar putea fi adoptat în următoarea ședință de Guvern din această săptămână.

În nota de fundamentare este prezentat și o estimare privind impactul financiar asupra bugetului general consolidat atât pe termen scurt, pe anul curent, cât și pe termen lung (pe 5 ani).

Astfel, pentru acest an, impactul bugetar este de peste 813,4 milioane de lei, urmând ca în următorii 4 ani impactul financiar să fie un minus de peste 1,5 miliarde de lei în fiecare an.