​Departamentul pentru Situații de Urgență, structură aflată sub conducerea lui Raed Arafat, care coordonează, în mare parte, sistemul medical de urgență din România, îi dă replica ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, după ce acesta și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu faptul că nu a fost consultat pe tema unui proiect de reorganizare a Ministerului Afacerilor Interne, ce prevede că atribuțiile privind coordonarea integrată a situațiilor de urgență, prim ajutor calificat și asistență medicală de urgență rămân la DSU.

Raed ArafatFoto: Hotnews

Ce prevede proiectul de reorganizare a MAI care l-a nemulțumit pe Rafila

Proiectul care l-a nemumlțumit pe Alexandru Rafila prevede, printre altele, că asistenţa medicală de urgenţă rămâne sub coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Raed Arafat:

  • ”MAI îndeplineşte, potrivit legii, următoarele atribuţii specifice domeniului afacerilor interne (...) asigură aplicarea unitară, la nivel naţional, a legislaţiei privind protecţia civilă, apărarea împotriva incendiilor şi gestionarea situaţiilor de urgenţă; asigură coordonarea integrată, la nivel naţional, a activităţilor de protecţie civilă, de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă; asigură, potrivit competenţelor, activităţi de sprijin aerian şi transport medical de urgenţă.”
  • ”Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă coordonează integrat, la nivel naţional, activităţile de protecţie civilă, prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, asigurarea resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură, necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă.”

Proiectul de reorganizare a MAI poate fi consultat integral aici.

Ministrul Sănătății susține că sa nu are legătură cu persoana medicului Raed Arafat, ci cu activitatea medicală, care este finanţată de către Ministerul Sănătăţii. „Eu sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii”, a afirmat miercuri seară Alexandru Rafila la România Tv, potrivit News.ro.

Departamentul pentru Situații de Urgență, atribuții în medicina de urgență încă de la înființare

Departamentul pentru Situații de Urgență arată, într-un comunicat: „Ca urmare a mai multor informații eronate apărute în mass-media, referitoare la faptul că un proiect de lege pentru organizarea Ministerului de Interne, pus în consultare publică fără avizul sau consultarea Ministerului Sănătății, prin care asistența medicală de urgență trece în subordinea Ministerului de Interne, contravine atât codului administrativ, cât și Legii 95, pentru corecta informare a opiniei publice, facem următoarele precizări”:

  • „Departamentul pentru Situații de Urgență are atribuții pe linia asistenței medicale de urgență.
  • Dispozițiile propuse în proiectul despre care se face referire cu privire la competențele Departamentului pentru Situații de Urgență de a asigura coordonarea integrată a asistenței medicale de urgență sunt în mod expres prevăzute și în perfect acord cu dispozițiile OUG nr. 21/2004, cu modificarile si completarile realizate prin OUG 68/2020, si art. I alin. (1) lit. a) din OUG nr. 1/2014. Astfel, conform acestor Ordonanțe de Urgență, care prevăd înființarea DSU și atribuțiile pe linie de competență, se specifică în mod clar, printre altele, următoarele :
  • “(1) În cadrul Ministerului Afacerilor Interne se înființează Departamentul pentru Situații de Urgență, denumit în continuare Departamentul, structură operațională, fără personalitate juridică, cu atribuții de:
  • a) coordonare integrată, cu caracter permanent, la nivel național, a activităților de protecție civilă, de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, de asigurare a resurselor umane, materiale, financiare și de altă natură necesare restabilirii stării provizorii de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat și asistență medicală de urgență, în cadrul unităților și compartimentelor de primire a urgențelor, denumite în continuare UPU/CPU, precum și în cadrul structurilor SMURD și serviciilor publice de ambulanță, până la internarea în spital sau externarea din UPU/CPU;”
  • Totodată , aspectele referitoare la competențele Departamentului pentru Situații de Urgență relatate mai sus conform OUG nr. 1/2014 au fost introduse și în OUG nr. 68/2020, printre care, regăsim și articolul de mai jos:
  • Art. 1, aln. 4 - “Departamentul coordonează operațional serviciile de ambulanță județene, respectiv Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, UPU/CPU, serviciile publice Salvamont și Salvaspeo și activitățile de căutare-salvare canină în domeniul situațiilor de urgență.”
  • Mai mult de atât, în urma adoptării OUG 68 din 2020, care urmărește în mod prioritar cadrul necesar pentru consolidarea și totodată îmbunătățirea constată a calității și eficientizării răspunsului în fața situațiilor de urgență din ce în ce mai complexe astăzi, de a pregăti și instrui personalul etc., în cadrul DSU s-au înființat alte 2 direcții, și anume Direcția Generală pentru Protecție Civilă, Direcția Suport Decizional, care se alătură direcției înființate acum 8 ani, respectiv Direcția Urgențe Medicale.
  • Ulterior, în urma adoptării OUG 68/2020, Parlamentul României adoptă Legea 253/2020, care confirmă legitimitatea înscrierii în domeniul propriu de activitate al Ministerului Afacerilor Interne a problematicii gestionate de către Departamentul pentru Situații de Urgență pe linia asistenței medicale de urgență.
  • Totodată, precizăm că în rândul instituțiilor avizatoare a proiectelor de ordonanțe de urgență, care ulterior au devenit OUG 1/ 2014 si OUG nr. 68/2020 SE REGĂSEȘTE și Ministerul Sănătății , aspect care validează faptul că problematica în discuție NU contravine reglementarilor gestionate pe domeniul de competență a Ministerului Sănătății sau a celor prevăzute de Legea nr.95/2006. Totodată trebuie menționat că încă din anul 2006, Legea 95 a prevăzut un rol clar și direct structurilor Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) și Inspectoratului General de Aviație al MAI (IGAv) în acordarea asistenței medicale de urgență și a primului ajutor calificat.
  • Dat fiind faptul că atribuțiile DSU și ale Ministerului Sănătății nu interferează, acesta nu a fost consultat în ceea ce privește conținutul proiectului de lege pentru organizarea Ministerului de Interne din simplul motiv că acest proiect integrează articole din actele normative în vigoare care stabilesc atribuțiile DSU încă de la înființare, respectiv acum 8 ani, și pentru care Ministerul Sănătății și-a exprimat avizul și susținerea odată cu prezentarea proiectelor de OUG, devenit OUG 1/2014 si 68/2020 în care se stabilesc în mod clar atribuțiile DSU, inclusiv pe linia asistenței medicale de urgență și modul de colaborare complementară cu Ministerul Sănătății.”

Alexandru Rafila: Coordonarea medicinei de urgență de către altcineva decât Ministerul Sănătății - „o chestiune ilogică şi aberantă”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, acuză faptul că nu a fost informat despre acest proiect, ba mai mult, ministerul pe care-l conduce nu se află pe lista instituţiilor avizatoare. Rafila susţine că opoziţia sa nu are legătură cu persoana medicului Raed Arafat, ci cu activitatea medicală, care este finanţată de către Ministerul Sănătăţii. „Eu sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii”, a afirmat Alexandru Rafila la România Tv, potrivit News.ro.

”Am fost surprins când am văzut acest proiect de lege promovat de MAI, eu nu vreau să intru în niciun fel de polemică cu nimeni în acest moment. În mod evident, asistenţa medicală de urgenţă (...) este în dreptul Ministerului Sănătăţii”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri seară, la România TV.

Potrivit ministrului, scoaterea Ministerului Sănătăţii de pe lista avizatorilor ”arată că a fost o chestiune deliberată, nu a fost o chestiune întâmplătoare”.

”Una este să coordonezi asistenţa medicală de urgenţă integrat într-o situaţie de urgenţă, de criză, de alertă şi altceva este de coordonat asistenţa medicală de urgenţă în condiţii de normalitate”, afirmă Alexandru Rafila.

În opinia ministrului Sănătății, asistenţa medicală de urgenţă este un întreg lanţ, dintre care asigurarea intervenţiei şi transportului, realizată în proporţie de 91% de Ambulanţă şi UPU sunt finanţate de Ministerul Sănătăţii. În acest lanţ intervine SMURD, care realizează 9% dintre intervenţiile la nivel naţional şi care lucrează, uneori, afirmă ministrul, cu medici din UPU.

”Mi se pare o chestiune ilogică şi aberantă de a coordona această activitate altcineva decât Ministerul Sănătăţii, asta nu se întâmplă nicăieri. Noi dăm banii pentru aceste servicii”, susține Alexandru Rafila.

”Nu e vorba despre persoane, nu e vorba despre persoana doctorului Arafat, eu cred că am fost unul dintre cei care l-au lăudat cel mai tare (...) Dânsul este un om extrem de capabil, dar aici discutăm de responsabilitate pentru asigurarea asistenţei medicale în România pe termen mediu, nu e o chestiune conjuncturală, iar domnul Arafat dacă doreşte să coordoneze această activitate să vină la Ministerul Sănătăţii, chiar în locul meu, eu nu am niciun fel de problemă”, a adăugat ministrul Sănătății.

El a ținut să sublinieze că declarațiile sale vizează această ”insistenţă legată de coordonarea unei activităţi medicale de către un alt minister decât Ministerul Sănătăţii”.

”Dacă discutăm despre o problemă de Sănătate, Ministerul Sănătății trebuie să aibă un punct de vedere. Dacă vorbim despre stingerea de incendii, evident că Ministerul de Interne trebuie consultat”, mai spune Alexandru Rafila.

Întrebat dacă există vreo variantă de a accepta această propunere, ministrul Sănătății afirmcă că: ”Eu personal nu am de ce să accept o astfel de variantă, pentru că atâta timp cât sunt ministrul Sănătăţii sunt responsabil pentru sistemul de sănătate şi, aşa cum vă spuneam mai devreme, eu sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii sau să vină ca şi secretar de stat, pentru că una este persoana şi altceva este responsabilitatea faţă de funcţionarea sistemului de sănătate pentru următorii ani. Legarea acestor chestiuni de numele unor persoane mi se pare o chestiune nepotrivită şi chiar uşor periculoasă”.

Citește și:

„„