Ministrul Sănătății ia în calcul renunțarea la tichetele de masă pentru vaccinați / Rafila: "Stimulentele financiare nu mai produc efecte"

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 8 decembrie 2021, 8:19 Actualitate | Sanatate


Oameni la vaccinare
Foto: Freepik
​Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ia în calcul renunțarea la acordarea tichetelor de masă de 100 de lei pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19, într-un moment în care numărul românilor care se vaccinează este în continuă scădere. Potrivit legii, tichetele se acordă persoanelor care se vaccinează cu schema inițială (primele două doze Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca sau doza unică Johnson&Johnson), nu și pentru doza booster (doza 3), până la data de 31 decembrie 2021.
 • Alexandru Rafila a afirmat, într-o întâlnire cu medicii de familie, că se gândește să nu mai prelungească acordarea tichetelor după 1 ianuarie 2022 și a confirmat, ulterior, informația pentru HotNews.ro, motivând că "stimulentele financiare nu mai produc efecte".
 • De cealaltă parte, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Raluca Zoițanu, unul dintre medicii care au participat la întâlnirea cu Alexandru Rafila, a declarat pentru HotNews.ro că "pentru o parte dintre pacienți aceste tichete funcționează, este ceea ce îi atrage la vaccinare".

Alexandru Rafila: Probabil trebuie căutate alte soluții care să impulsioneze vaccinarea


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a confirmat, pentru HotNews.ro, că ia în calcul renunțarea la acordarea tichetelor, motivând că acestea "nu mai produc efecte", însă a subliniat că discuția cu medicii de familie, în timpul căreia a vorbit despre această posibilitate, "a fost informală și nu a presupus luarea unor decizii".


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

"Am avut discuții cu reprezentanții medicilor de familie privind măsurile care trebuie luate urgent în această perioadă pentru creșterea acoperirii vaccinale și testării, evaluării și tratamentului pacientilor COVID în ambulator. A fost o discuție care s-a referit la necesitatea plății restanțelor pentru serviciile de vaccinare către medicii de familie și despre scăderea interesului pentru vaccinare, în ciuda acordării voucherelor de 100 de lei. Probabil trebuie căutate alte soluții care să impulsioneze vaccinarea, dacă stimulentele financiare nu mai produc efecte. Discuția a fost informală și nu a presupus luarea unor decizii", a declarat ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, pentru HotNews.ro.

Președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie: Pentru o parte dintre pacienți tichetele funcționează, este ceea ce îi atrage la vaccinare


De cealaltă parte, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Raluca Zoițanu, unul dintre medicii care au participat la întâlnirea cu Alexandru Rafila, a declarat pentru HotNews.ro că "pentru o parte dintre pacienți aceste tichete funcționează, este ceea ce îi atrage la vaccinare".

"Noi, medicii de familie care am fost în sală, chiar am spus: 'Nu știm dacă nu merg, pentru că atunci când am avut bonuri, oamenii chiar au venit la vaccinare.' Eu chiar am avut o situație - a venit o pacientă să se vaccineze, iar în aceeași zi au venit încă vreo 7 oameni de pe aceeași stradă, care aflaseră că avem tichete. Iar în ziua aceea am terminat toate tichetele pe care le aveam. Adică pentru o parte dintre pacienți funcționează, este ceea ce îi atrage la vaccinare", a explicat medicul Raluca Zoițanu pentru HotNews.ro.

Medicul Raluca Zoițanu povestește că voucherele pentru vaccinați nu au reprezentat tema principală a întâlnirii cu ministrul Sănătății, însă discuția a pornit "de la solicitarea unor colegi, medici de familie, ca aceste tichete să nu mai fie distribuite prin medicii de familie, dar nu pentru că ne-ar deranja foarte tare să le dăm pacienților, ci din cauza modului în care a fost gestionată problema în lunile acestea - s-au dat banii pentru aceste tichete cu foarte întârziere. Luna aceasta ar urma ca noi, medicii de familie, să primim tichete în cantitate mai mare - zeci, sute, în funcție de câte persoane a vaccinat fiecare - și va trebui să chemăm toți pacienții la cabinet pentru a le da tichetele, de aici a pornit solicitarea colegilor mei ca aceste tichete să nu mai fie distribuite prin medicii de familie și să se găsească o altă soluție."

Dr, Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie

"Iar în acest context, domnul ministru Rafila a spus că el oricum se gândește să le scoată - să nu le mai prelungească acordarea lor de la 1 ianuarie 2022 - deoarece nu au avut nicio eficiență. Iar noi, medicii de familie care am fost în sală, chiar am spus: 'Nu știm dacă nu merg, pentru că atunci când am avut bonuri, oamenii chiar au venit la vaccinare.' Eu chiar am avut o situație - a venit o pacientă să se vaccineze, iar în aceeași zi au venit încă vreo 7 oameni de pe aceeași stradă, care aflaseră că avem tichete. Iar în ziua aceea am terminat toate tichetele pe care le aveam. Adică pentru o parte dintre pacienți funcționează, este ceea ce îi atrage la vaccinare", arată președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

În ceea ce privește mutarea distribuirii tichetelor de la medicii de familie, medicul Raluca Zoițanu admite faptul că "este foarte greu să mai modifice acum și să mai deblocheze această situație, pentru că noi avem lista cu cei cărora le-am dat până acum bonuri și este o listă pe hârtie, și noi trebuie să verificăm cui am dat, pentru a nu le da de două ori. Am avut și colegi care au refuzat pur și simplu să le primească, iar pacienții care s-au vaccinat trebuie să se ducă pur și simplu la Direcția de Sănătate Publică, să întrebe acolo. Dar și aici este o problemă pentru că DSP-ul ar trebui să intre în Registrul de vaccinări, să verifice dacă pacientul s-a vaccinat la un medic de familie care a refuzat să primească bonurile și să își facă o evidență, adică este ceva extrem de complicat.

Care ar fi soluția? "Ideal ar fi să se aloce banii la timp, ca să poată fi cumpărate bonurile în avans, iar în momentul în care ne aduc dozele de vaccin, să ne aducă și bonurile", încheie medicul Raluca Zoițanu.

Voucherele pentru vaccinați, introduse în mandatul Ioanei Mihăilă cu scopul de a stimula vaccinarea împotriva COVID-19. Ele sunt acordate însă cu luni de zile întârziere


Românii care s-au vaccinat anti-COVID-19 începând cu 3 septembrie pot primi vouchere în valoare de 100 de lei începând de la acea dată. Voucherele se acordă sub forma a 5 tichete de masă în valoare de 20 de lei fiecare.

Tichetele au fost o măsură gândită în timpul mandatului fostului ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, în încercarea de a stimula campania de vaccinare, într-un moment în care aceasta era în cădere liberă.

De vouchere beneficiază toți cei care s-au vaccinat cu schema completă - două doze Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca sau o doză Johnson&Johnson - după momentul publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență ce stabilește beneficiarii, adică data de 3 septembrie, clarifica, în luna octombrie, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Conform legii, românii care fac acum doza 3 de vaccin, așadar au făcut primele două doze în urmă cu cel puțin 6 luni, înainte de apariția Ordonanței de Urgență, nu pot beneficia de aceste vouchere.Inițial, legea prevedea că voucherele trebuie acordate în cel mult 60 de zile de la data vaccinării. Voucherele se ridică, teoretic, din același loc unde te-ai vaccinat - din centrul de vaccinare sau din cabinetul medicului de familie.

Practic însă, după adoptarea Ordonanței de Urgență, nu au fost însă alocați și suficienți bani pentru aceste vouchere sau au fost alocați mereu cu întârziere, astfel că s-a ajuns în situația ca unii dintre românii vaccinați în luna septembrie să nu își fi primit nici până astăzi tichetele.

La începutul lunii noiembrie, Ministerul Sănătății, condus pe atunci de Cseke Attila, ministru interimar, a decis să crească la 6 luni termenul până la care se pot acorda bonurile de masă de 100 de lei, pe fondul întârzierilor apărute.

Un număr mai mare de tichete, pentru a acoperi restanțele, ar urma să fie distribuite în luna decembrie, spun medicii participanți la întâlnirea cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Doar 12.976 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore cu prima doză de vaccin împotriva COVID-19, 17.601 cu a doua doză și 24.597 cu doza 3 (booster), arată datele puse la dispoziție de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5932 vizualizari

 • -7 (23 voturi)    
  rafila e de pe planeta PSD (Miercuri, 8 decembrie 2021, 8:42)

  Francisc 1 [utilizator]

  orice au facut ceilalti inainte e prost chiar daca merge
 • +8 (12 voturi)    
  Radio Erevan (Miercuri, 8 decembrie 2021, 8:45)

  TheFreeOne [utilizator]

  Nu numai ca nu vor lua tichete, dar chiar vor si da.
 • +4 (14 voturi)    
  oricum m-am interesat (Miercuri, 8 decembrie 2021, 8:51)

  Francisc 1 [utilizator]

  ati dat bonuri pana pe 11 octombrie deci mai incet cu nu functioneaza
 • +12 (16 voturi)    
  hehe (Miercuri, 8 decembrie 2021, 9:10)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  ele nu produc efecte pentru ca...nu exista! adica nu le primesti pentru ca...nu sunt...un fel de va cautam noi sau nu cand le primim...poate uitati...asa ca despre ce vorbim?!
  • +1 (9 voturi)    
   mioritic (Miercuri, 8 decembrie 2021, 10:27)

   iuon [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

   Mam dus si eu ca fraierul ... dar astazi dam numai la cei care au facut in data cutare vacinul ... si cand vin ei, probabil li se spune altceva. Mi am pierdut timpul degeaba, deplasandu ma acolo.
   Saraca tanti statea in ghereta, in frig, habar nu avea ce si cum trebuie facut.
   Nu stiu daca a fost sau nu o idee buna, dar la noi, cand se fermenteaza prin bureocratia mioritica, orice se putrezeste.
 • -14 (20 voturi)    
  iar pomeni (Miercuri, 8 decembrie 2021, 9:17)

  Dogul [utilizator]

  Rumânu verde nu face nimic fără pomeni, nici măcar chestii ce privesc sănătatea proprie. Așa e el: neșcolit, nespălat și.. mofturos.
  • +1 (11 voturi)    
   daca iti aduci aminte (Miercuri, 8 decembrie 2021, 9:57)

   Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   una din categoriile din fata la vaccinare au fost homelessi , intelegi logica ? asa e si cu bonurile cei care au nevoie sunt aia care stau mai inghesuiti si susceptibili de a cloci covidul mai departe , nu-i lipsita de sens masura e doar prost si incomplet aplicata.
  • +5 (9 voturi)    
   Asta este (Miercuri, 8 decembrie 2021, 10:10)

   Vaka [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   O autocaracterizare? sau Autocritica Constructiva (s-ar putea sa fii mult prea mic ca sa stii ce este asta...)
  • +6 (10 voturi)    
   Las'o jos (Miercuri, 8 decembrie 2021, 10:16)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   Las'o jos ca macane! In New York dadeau burgeri cu cartofi prajiti pentru vaccinare.

   De aia are Romania o imagine asa proasta in strainatate. Nu pentru ca am fi mai rai sau mai buni ca altii ci pentru ca avem din astia ca tine care fac reclama negativa de pomana.

   https://www.cbsnews.com/news/covid-vaccine-new-york-shake-shack-fries/
 • -2 (8 voturi)    
  Incercati stimulente… (Miercuri, 8 decembrie 2021, 9:38)

  ciuma.rosie [utilizator]

  …pentru “vaccinarea la chiuveta” !
 • +5 (11 voturi)    
  Care tichete ? (Miercuri, 8 decembrie 2021, 9:42)

  A.Mugler [utilizator]

  Centrele de Vaccinare nu au aceste tichete - sun si intreb de ele din octombrie si imi spun ca nu au primit. Acum mi-au spus sa revin dupa data de 5 decembrie - in continuare nimeni nu stie nimic. Praf in ochi aceste tichete, reguli anuntate si nerespectate, o bataie de joc.
 • -1 (7 voturi)    
  . (Miercuri, 8 decembrie 2021, 9:57)

  nub [utilizator]

  eu vreau mici si carnati, nu vouchere !
 • +4 (10 voturi)    
  Exista vaccinati din Septembrie care n-au primit (Miercuri, 8 decembrie 2021, 10:02)

  Radoh [utilizator]

  oricum majoritatea celor vaccinati, vreo 80% NU au primit tichete chiar daca le-au cerut

  au fost pacalitit de guvern si de PRESA
  • -3 (5 voturi)    
   si nici (Miercuri, 8 decembrie 2021, 10:59)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

   nu ar trebui sa le primeasca vreodata
  • -1 (1 vot)    
   asa (Miercuri, 8 decembrie 2021, 16:30)

   martel55 [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

   le trebuie daca se vaccineaza pentru niste tichete, si nu pentru ca sunt convinsi de beneficiile vaccinului....
 • +2 (14 voturi)    
  of (Miercuri, 8 decembrie 2021, 10:12)

  cucuveauamov [utilizator]

  si tocmai ma hotarasem sa ma vaccinez ... mai amanam
  • -3 (7 voturi)    
   cu ce? (Miercuri, 8 decembrie 2021, 11:17)

   bcsb [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   la voi e doar sputnik disponibil?
   • 0 (2 voturi)    
    si care e faza (Miercuri, 8 decembrie 2021, 12:55)

    freestyle [utilizator] i-a raspuns lui bcsb

    daca e mai bun ca pfitzerul, baga sputnik. chestia este ca de ce sa bagam pe degeaba? nu da si guvernul de o votca mica? la mine la birt nu are decat "galbena". asta e ca benzina de 90 de pe vremuri. daca nici psd-ul nu da ceva, inseamna ca am ajuns rau.
 • +2 (6 voturi)    
  pana la urma (Miercuri, 8 decembrie 2021, 11:37)

  freestyle [utilizator]

  se da ceva? am asteptat atata sa vina psd-ul la guvernare, doar, doar o da ceva. daca nici astia nu mai dau, atunci cine? imi facusem planuri, bonurile de la vaccinuri si eu si nefasta, un ajutor modic de la primarie, faceam si eu un craciun si un revelion decent. acum trebuie sa ma duc la munca si pentru asta trebuie sa ma vaccinez pe degeaba. nu mai e trait in tara asta.
 • +4 (6 voturi)    
  momeli pentru fraieri (Miercuri, 8 decembrie 2021, 11:40)

  periscop [utilizator]

  Să fim serioși: așa se procedează și în campaniile electorale.
 • 0 (0 voturi)    
  Binenteles ca aceste vouchere functioneaza (Miercuri, 8 decembrie 2021, 21:42)

  Ochiana [utilizator]

  mai ales la acele categorii care de regula nu se vaccineaza, persoanele cu educatie si venituri scazute.
  Dar iar au inceput sa se zgarceasca.
  La sate sunt unii care dau si cu toporul pentru 100 de ron....si exact acolo trebuie tintit.Daca nu aveti 100, macar 50 ron si ar merge.
  Pacat, dar unde nu-i cap, vai de picioare.
  Atatea balbe...nici domnul Rafila, atat de titrat, nu va face mare branza daca incepe asa.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by