Barometrul de sănătate publică: Un sfert dintre români consideră că nu are rost să mergi la medic dacă nu te doare nimic / 18% se declară complet împotriva vaccinării

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 6 decembrie 2021, 14:40 Actualitate | Sanatate


Coada la medic
Foto: AGERPRES
 documente
(06 Dec 2021) PDF, 670KB
60% dintre români susțin că sursa principală de informații medicale o reprezintă medicul de familie, în timp ce 25% se informează de pe internet, 80% consideră că nu beneficiem de medicamente inovatoare în aceeași măsură ca alți europeni, un sfert dintre români cred că nu are rost să mergi la medic dacă nu te doare nimic, iar 18% se declară complet împotriva vaccinării, arată datele Barometrului de Sănătate Publică pe anul 2021.

Institutul de Științe Politice și Relații internaționale "Ion I. C. Brătianu" al Academiei Române ( ISPRI ) și Centrul de cercetări sociologice LARICS (CCSL) au lansat astăzi, în parteneriat cu Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente ( ARPIM ), a doua ediție a “Barometrului de Sănătate Publică" din România.

Barometrul de sănătate publică este un instrument anual complex de evaluare și analiză ce își propune să măsoare percepții, atitudini și viziuni legate de politica de sănătate publică a României în contextul mai amplu al pandemiei cauzate de virusul COVID-19, dar fără a se limita la aceasta.

Datele pentru realizarea Barometrului au fost culese, verificate și analizate în perioada 1 noiembrie – 19 noiembrie 2021 în București și în toate județele României, pe baza unui chestionar telefonic.

Barometrul de Sănătate Publică, ediția decembrie 2021, a fost realizat cu sprijinul ARPIM și analizează percepțiile românilor în mai multe capitole distincte printre care: Poziționarea sănătății ca domeniu de interes, Respectarea măsurilor de igienă impuse de autorități, Vaccinarea împotriva COVID-19, Telemedicina, Obiceiurile nesănătoase (fumat, consum de alcool), Informarea privind sănătatea, Conspirațiile, Accesul la aparatură și medicamente moderne, Tratamente inovatoare (genice și celulare), Screening, Asigurări de sănătate etc.

Barometru de Sănătate Publică, interpretarea sociologică a datelor:


1. Poziționarea sănătății ca domeniu de interes pentru populație


Modul de funcționare al întrebării: publicul a avut de ierarhizat cinci domenii de interes, de la 1 la 5 (1 cel mai important/ 5 cel mai puțin important). Ulterior s-au făcut statistici privind selecțiile subiecților pentru fiecare poziționare. Procentele corespunzătoare locului 1 arată o prioritate clară acordată sănătății (64,3%). Desigur, contează și contextul pandemic, dar poate tocmai acest moment poate fi și unul în care să se discute și alte probleme ale sistemului de sănătate.

Faptul că sănătatea apare mult mai jos în clasamentele de la locurile 2,3,4,5 este rezultatul faptului că majoritatea subiecților o identifică drept top priority (64,3%).


2. Respectarea măsurilor de igienă și distanțare impuse de autorități în contextul pandemiei


Întrebați dacă respectă de obicei măsurile de igienă și distanțare socială impuse de contextul pandemic, cei mai mulți români declară că da (64,7% da; 11,5% mai degrabă da). Desigur, nu putem evalua cu ce grad de strictețe respectă românii măsurile despre care discutăm, arată autorii barometrului.

19,6% au ales varianta “Le respect doar pe cele care nu mi se par absurde", 4,2% au ales nusau mai degrabă nu.

Înregistrăm deci faptul că peste 3 sferturi din populația adultă a României înțelege că este normal să fie respectate măsurile impuse de contextul pandemic. Dezinfectarea mâinilor, distanțarea fizică față de alte persoane, izolarea în casă la primele simptome sunt măsuri apreciate ca utile de peste 90% dintre respondenți. Nici purtarea măștii nu mai este atât de refuzată ca la începutul pandemiei, dacă este la interior. 83,3% consideră util portul măștii în spații închise, dar abia 34,5% consideră masca utilă în spații deschise.

3. Vaccinarea împotriva COVID-19


67% dintre români (sondajele iau ca reper populația de 18 ani și peste) aveau la momentul culegerii datelor (1-19 noiembrie) o raportare pozitivă la vaccinare și spuneau că se vor vaccina în perioada următoare, sau că au început vaccinarea, sau că erau complet vaccinați.

Desigur, cifra aceasta trebuie privită cu precauție, având în vedere că, deja, la sfârșitul lui noiembrie/începutul lui decembrie au apărut schimbări majore în discursul autorităților privind vaccinarea: certificatul verde la locul de muncă a încetat să fie o problemă presantă pentru public (cum era la jumătatea lui noiembrie); a apărut varianta Omicron a virusului, despre care autoritățile medicale spun că nu este prea bine acoperită de vaccinurile disponibile - toate acestea vor încetini vaccinarea, care probabil va fi accelerată iarăși de un eventual val 5 pandemic, în ianuarie.

Intenția, dar și rata reală de vaccinare au o dinamică extrem de contextualizată, în funcție de evoluția pandemiei, mesajele publice, episoadele de relaxare etc.

Potrivit datelor oficiale, la jumătatea lunii noiembrie, 47% dintre adulții din România erau vaccinați cu cel puțin o doză. La începutul lui decembrie, 52% erau vaccinați cu cel puțin o doză.

18% dintre adulții din România încă sunt, potrivit datelor barometrului, complet împotriva vaccinării.

4. Telemedicina


39,5% dintre români spun că au beneficiat, ei sau membrii familiei, de consultații online sau la telefon de la începutul pandemiei. Aici, respondenții au inclus, desigur, și interacțiuni cu medicul de familie. Deși, înainte, lumea medicală privea cu scepticism acest gen de consultație, necesitățile impuse de pandemie au arătat că, în anumite limite, el poate funcționa. Datele barometrului arată că majoritatea celor care au beneficiat de astfel de consultații (ei sau familiile lor) le consideră accesibile și aproape jumătate de ei și eficiente (probabil, cei care nu au apelat astfel la medic pentru probleme foarte grave).

5. De unde ne informăm privind medicamente/boli?


Întrebarea permite o singură selecție, deci privind cea mai importantă/apreciată sursă de informare.

Peste 60% se informează de la medic. Barometrul de anul trecut avea la această variantă (la o întrebare formulată identic), 50,8%. Procentul celor care spuneau că se informează prioritar de pe internet a rămas constant (în jurul valorii de 25%). Cea mai importantă pierdere față de sondajul de anul trecut o înregistrează farmacia ca sursă de informare. Apoi, “rudele, prietenii" – efectul unei relative izolări/distanțări sociale.

O importanță mai mare acordată medicului pe parcursul pandemiei l-a revalorizat pe acesta ca sursă de informație medicală pentru eventualul pacient. Concluzia: cultivarea obiceiului de a te sfătui cu medicul, chiar în cazuri minore, ar putea reduce din practica automedicației.

6. Conspiraționism


55% dintre români cred că autoritățile/medicii/industria farmaceutică ne ascund cu bună știință lucruri importante despre medicamente, boli, vaccinuri.

41,8% nu cred într-o asemenea conspirație.

Accesul la aparatură și medicamente moderne

Subiecții îl consideră cel mai important ingredient al serviciului medical, în afară de tratament, desigur. Să remarcăm că paradigma “e bun ce e ieftin" începe să se schimbe și publicul înțelege rolul tehnologiei în rezultatul medical.

Accesul la aparatură și medicamente noi era cel mai important ingredient și conform sondajului de anul trecut, dar întrebarea de atunci permitea răspunsuri multiple și diferențele dintre variantele de răspuns au fost atunci mai mici.

Formularea de anul acesta – cu un singur răspuns posibil, dar aceleași variante de răspuns ca anul trecut – a fost aleasă tocmai în ideea de a evidenția, în baza celor aflate la sondajul anterior, importanța acordată de subiecți fiecărui element din listă. Accesul la aparatură și medicamente este de departe cel mai important.

7. Cea mai mare problemă a sistemului medical românesc


Datele le confirmă pe cele de la întrebarea anterioară. Observăm că răspunsurile care trimit la interacțiunea cu spitalul (birocrația, comportamentul medicilor), deci surse tradiționale de nemulțumire pentru public, sunt plasate mai jos ca probleme decât îngrijorări generate de elemente obiective: lipsa echipamentelor, finanțarea sistemului, costul tratamentelor bune.

8. Accesul la medicamentele inovatoare


Anul acesta am optat pentru explicarea conceptului în corpul întrebării.

Două treimi din populație (68,4%) au ales variantele care cer medicamente inovatoare (prima, care arată credința că medicamentele inovatoare sunt eficiente) (a doua, care confirmă ideea că românii trebuie să aibă acces la ce e mai nou în materie de tratamente).

Varianta conservatoare (merg și medicamentele vechi) plus cea centrată pe cost (important e să avem medicamente ieftine) și cea sceptică (neîncrederea în medicamente noi) abia adună împreună o treime din opțiunile publicului (30,3%).

Ca și anul trecut, 80% dintre români consideră că nu beneficiem de medicamente inovatoare în aceeași măsură ca alți europeni (din total eșantion; nu contează aici ce părere au despre aceste medicamente).

Este o diferență însă. Această cifră de 80% este construită din cei care cred că sigur românii nu au acces la aceste medicamente în aceeași măsură ca alți europeni plus varianta mai degrabă nu au acces. Anul acesta, față de sondajul trecut, a scăzut puțin proporția celor care au ales sigur nu, procentele respective mutându-se practic la mai degrabă nu.

Cel mai probabil, faptul că România a beneficiat repede de vaccinul împotriva COVID-19 în ultimul an a făcut ca o mare parte a publicului să nu mai vadă aprovizionarea cu medicamente și dispozitive medicale chiar atât de pesimist ca anul trecut. Poți fi de acord sau nu cu vaccinul, dar nu poți spune că vaccinul nu a ajuns suficient în România.

9. Terapii celulare și genice


Deși conceptul e cel mai probabil greu de înțeles și nu știm câți dintre subiecți s-ar vedea în situația de a trebui să ia astfel de medicamente, cert este că, măcar la nivel declarativ, nu există o respingere masivă a lor. Doar 26,8% dintre subiecți resping categoric ideea.

10. Studii clinice


Românii nu agreează participarea la studii clinice. Cel mai probabil nu sunt obișnuiți cu ideea de studiu clinic și o asociază cu un experiment medical și cu ideea de medicamente periculoase.

Doar 28,7% spun clar că ar participa la un studiu clinic.

11. Screening


Datele barometrului arată că screening-ul ar putea avea mai mult succes în țara noastră dacă ar fi mai mult promovat. Accentul trebuie pus pe partea pozitivă și pe ideea că rezultatul acestui proces nu te transformă în bolnav, ci îți oferă ocazia să controlezi o problemă.

24,2% nu sunt interesați de ideea de screening pentru că sunt de părere că nu are rost să mergi la medic dacă nu te doare nimic.

18,8% nu acceptă ideea de screening pentru că o asociază cu o procedură neclară, care le poate schimba statusul din sănătos în bolnav sau care îi poate pune în situația să se trateze pentru probleme pe care ei nu cred că le au.

12. Fumat și consum de alcool


Față de sondajul de anul trecut, din răspunsurile subiecților reiese că a crescut semnificativ consumul de tutun și alcool în ultimul an.

Explicația este cel mai probabil legată de munca de acasă, asociată cu stresul, plictiseala, sedentarismul, lipsită de ocazii de socializare, lipsită și de interdicții privind fumatul în spațiile închise sau privind consumul de alcool în timpul programului etc.

13. Neîncredere în asigurările de sănătate private/abonamentele la clinici private


Deși clinicile private sunt mult mai bine văzute decât spitalele de stat, costurile asociate cu acestea sunt o nemulțumire majoră a populației.

Mai mult, românii care declară că nu au abonament/asigurări de sănătate privată spun că:

-Asigurările medicale plătite la stat sunt suficiente (47%)

-Ar plăti asigurări private dar nu își permit (29%)

-Nu au încredere în asigurările private (15,1%).Moderat de acad. Victor Voicu, Președintele Secției de Științe Medicale a Academiei Române, evenimentul de lansare a Barometrului de sănătate publică a avut loc în Aula Academiei Române in prezența invitaților: conf. univ. Dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial în Departamentul de Sănătate Publică; Dan Zaharescu, director executiv ARPIM; prof. univ. dr. Dan Dungaciu, Director ISPRI; conf. dr. Darie Cristea, director CCSL.

Dan Dungaciu, Director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale "Ion I.C. Brătianu" al Academiei Române "Epidemia de coronavirus și-a pus o amprentă puternică asupra percepției populației cu privire la vulnerabilitatea sistemului de sănătate din România. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care observăm un interes major din partea populației pentru sănătatea publică, 64, 3 %. Tocmai de aceea, factorii de decizie, în parteneriat cu toți actorii relevanți, trebuie să acorde prioritate investițiilor pe termen lung, atât în industria farmaceutică cât și în asistența medicală, și să recunoască legătura clară dintre sănătate, economie și bunăstarea populației".

Dan Zaharescu, Director ARPIM: "Ajuns la a doua ediție, Barometrul de Sănătate Publică este o evaluare detaliată a percepțiilor românilor cu privire la politicile de sănătate publică, inclusiv la accesul la tratamente inovatoare, screening și asigurări de sănătate. Observăm în premieră că cele mai mari nemulțumiri ale romanilor fac referire tocmai la aceste capitole: accesul la tratamente inovatoare și screening, lipsa echipamentelor, lipsa asigurărilor de sănătate. Aceste date vin să confirme încă o dată nevoia Pactului pentru Inovație în Sănătate , lansat de ARPIM la finalul lunii noiembrie, și nevoia implementării cât mai rapide a unor măsuri incluse în acest document de colaborare".Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1913 vizualizari

 • +4 (20 voturi)    
  18%? (Luni, 6 decembrie 2021, 14:46)

  Lucris [utilizator]

  Informație strecurată cu scopul de a induce resemnarea în cei care refuză categoric vaccinarea.
  Manipulare de joasă speță.
  O mică ajustare ar duce cifra celor refuză ferm vaccinarea, la 55%. Realistic vorbind.
  • +3 (13 voturi)    
   Gresit (Luni, 6 decembrie 2021, 15:54)

   traianw [utilizator] i-a raspuns lui Lucris

   Hotnews a realizat in ultima vreme mai multe sondaje de opinie cu privire la vaccinare si la QR-pass. Mai mult de 80% s-au declarat impotriva vaccinarii obligatorii si impotriva QR-pass, o parte dintre ei fiind deja vaccinati si avand QR-pass. Motivul? Libertatile fundamentale NU POT FI conditionate. Daca ar fi conditionate, atunci nu ar mai fi fundamentale.
 • +7 (19 voturi)    
  Nici nu te primeste la medic daca nu esti SUFERIND (Luni, 6 decembrie 2021, 14:56)

  Kivek [utilizator]

  Faceti nieste teste sa vedeti cum la STAT nici macar nu te primeste la consultatie daca nu esti in CHINURI sau nu iti curge sange pe gura si nas.

  ca sa te duci 'la medic' adica la medicul de familie ca altul nu poti sa vezi iti trebuie programare

  suni si te programeaza peste 2 saptamani si cu greu iti da trimitere la specialist

  suni dupa aia la spitalul de stat, nu raspunde nimeni si mai incerci de 20 de ori timp de 3 zile pana ti se raspunde. Dupa aia te programeaza peste o luna

  te duci peste o lunala medicul specialist si mai stai 1-2 ore la coada si cand te vede zice ca nu ai nimic si ca sa iti faci analize de sange si sa vii peste 3 luni
  • +5 (7 voturi)    
   nici in chinuri daca esti (Luni, 6 decembrie 2021, 16:20)

   jescu [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   Stiu caz concret, pensionar din Bucuresti care isi pierdea piciorul daca nu facea o interventie de urgenta la un vas de sange, piciorul incepuse deja sa sa innegreasca. Programarea la institutul C. C. Iliescu din Bucuresti a fost facuta pe cai oficiale peste 3 luni. Asta daca nu cunosti un doctor si intri in lista lui neoficiala de asteptare, in loc sa astepti in lista oficiala. Omul era cu pensie mica, nu avea relatii la nivel inalt. Nu stiu continuarea povestii, dar cel mai probabil n-a fost cu final fericit. Asta e realitatea pe care se fac ca nu o vad cei de la putere.

   In al doilea rand ce sa cauti fara probleme la noi la doctor, cand nosocomialele sunt pe toate holurile spitalelor si cabinetelor.
  • -1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 6 decembrie 2021, 16:28)

   [anonim] i-a raspuns lui Kivek

 • +4 (20 voturi)    
  doar 18% impotriiva vaccinarii?? (Luni, 6 decembrie 2021, 15:03)

  GigiKent_ro [utilizator]

  doar 18% sunt impotriva vaccinarii? pe ce lume traiti?
  cred ca suntem peste 50%... numai daca va uitati pe cei care citesc hotnews, ia sa vedeti cate likeuri iau la acest comentariu!
  • +3 (7 voturi)    
   18 sau 80? (Luni, 6 decembrie 2021, 15:57)

   traianw [utilizator] i-a raspuns lui GigiKent_ro

   E interesant ca atunci cand exista sondaje ce dau o cifra mica pentru "refuzanti", se publica un articol pe tema asta, chiar daca sondajul e facut de altcineva.
   Pe de alta parte, atunci cand repetate sondaje administrate de HotNews au aratat ca 80% sunt "refuzanti", nu a mai aparut nici un articol despre asta, chiar daca sondajele erau "de casa".
  • +2 (6 voturi)    
   mint (Luni, 6 decembrie 2021, 16:20)

   alexdrq [utilizator] i-a raspuns lui GigiKent_ro

   cu nerusinare. Si nu maniPuland rezultatele, ci maniPUland pe cine intreaba.
   Daca intrebi studenti si sclifotarzi de aia de au votat cu Clotilde, normal ca-ti ies rezultate de astea.
  • +1 (5 voturi)    
   Cred ca e vb de nuante... (Luni, 6 decembrie 2021, 16:32)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui GigiKent_ro

   probabil aia 18% sunt impotriva tuturor vaccinurilor ...si isi asuma unele lucruri ...
   Cei 50% de care vorbiti probabil sunt cei care au o problema cu vaccinurile anti Covid pentru ca au trecut prin boala cu bine sau nu vor booster din sase in sase luni in special cu technologiile noi.
 • +2 (8 voturi)    
  "Conspirationism" (Luni, 6 decembrie 2021, 16:18)

  alexdrq [utilizator]

  Goldman Sachs a tinut o prelegere deschisa publicului in care se intrebau fara ocolisuri
  "Ce rost are sa vindeci cand ies mult mai multi bani din tratamente?"

  https://www.cnbc.com/2018/04/11/goldman-asks-is-curing-patients-a-sustainable-business-model.html

  Si apoi Stiintologi (oameni ce trateaza stiinta moderna exact ca o religie) ca aceasta "zeariste" , fac spume la gura ca pulimea e conspirationista.
  Adica ca nu crede in minciunile sfruntate ale industriei farmaceutice.
  Aceeasi industrie care a adus sute, mii de medici sa declare ca fumatul nu dauneaza deloc sanatatii.
  Aceeasi industrie care decenii la rand a sustinut ca azbestul nu dauneaza cu nimic
  Aceeasi industrie care a girat plumbuirea benzinei.
 • -4 (12 voturi)    
  Concluzia (Luni, 6 decembrie 2021, 16:19)

  Dogul [utilizator]

  Concluzia e ca suntem un popor de sălbatici, dar majoritatea dintre noi se considera mari epidemiologi si specialiști in tot felul de boli
 • 0 (8 voturi)    
  Manipulare de presă (Luni, 6 decembrie 2021, 16:30)

  Tescovin [utilizator]

  „18% dintre adulții din România încă sunt, potrivit datelor barometrului, complet împotriva vaccinării.”

  Afirmația este ambiguă, dacă nu chiar frauduloasă. Fraza se găsește în paragraful referitor la vaccinarea contra Covid, deci sunt motive întemeiate să credem că cifra de 18% se referă, de fapt, la proporția celor care resping „complet” vaccinarea împotriva Covid, nu vaccinarea ca principiu. Deși știm că există un număr oarecare de „fundamentaliști” care refuză ideea oricărui vaccin (asta e, nebuni sunt peste tot), e greu de crezut că ei ar constitui 18% din populația fie și a României.

  Însă aceeași afirmație tronează, fără context, încă din titlu. Dog-whistle pentru talibanii „pro-știință”, „anti-șoșoci” sau cum și-or mai fi zicând săptămâna asta.
 • -2 (4 voturi)    
  am făcut (Luni, 6 decembrie 2021, 18:30)

  nahir [utilizator]

  niște analize post-covid și am descoperit că sufăr de insuficiență renală grad 3A. Și nu mă doare nimic. Ca să nu mai adaug și un diabet grad 2, fără a avea antecedente în familie. Și tot așa, nu mă doare/nu am niciun simptom.
  Nu cred că mai e nevoie de vreo concluzie, apropo de cei care consideră mersul la doctor doar dacă te doare ceva.
 • +1 (3 voturi)    
  OK! (Luni, 6 decembrie 2021, 19:08)

  BARBADOS [utilizator]

  De ce nu vreţi să ne obişnuim cu gândul că, astăzi, în ţara asta, sistemul medical este criminal de-a dreptul pentru omul simplu, cel fără relaţii, fără bani şi numai cu cardul de sănătate în mână şi o boală gravă sub piele? În spitalele zise de stat (căpuşate mortal de sistemul particular) medicii vin câteva ore pe zi, uneori nu văd nici un bolnav într-o zi, stau în cabinetul lor, asistentele (una la 40 de bolnavi şi o infirmieră la două etaje - indiferent de gravitatea bolii...) scriu fişele, uneori tot ele pun şi parafa doctorului, fac tratamente fără nici un respect pentru orele indicate şi trag şi ele targa pe uscat, ca cenuşăresele unui sistem. Salariul unui medic obişnuit ajunge de la 12 mii la 30 mii salariu, după specialitate şi sporuri, laboratorul şi substanţele, o parte din aparatură toate sunt folosite pentru cabinetele particulare, când nu-s luate cu totul, spitalele duc o criză acută de medicamente din care încă se fac afaceri, din mâncarea bolnavilor se fură pe rupte, cum se fură din tot ce se poate... Pe bolnav nu-l consultă doctorul zile în şir şi-i lucru mare dacă se permite familiei să fie văzut. Bolnavului îi lipsesc condiţiile unei igiene obişnuite, măcar cât avea acasă. Bolnavul obişnuit e văzut ca ciumatul care trebuie să moară, "ghinionul lui"! Toate inspecţiile care se fac din partea autorităţilor se lasă cu mângâieri pe spate şi cu "daruri" tot mai mari. Lucrurile rămân aşa în spitalele şi policlinicile de stat acestea sunt destinate celor care, în afară de a se plânge, n-au nicio putere iar elita este bine tratată deseori chiar în acelaşi spital sau în clinici particulare, de nu cumva chiar în străinătate, cu asistenţă de calitate şi cu tratamente scumpe plătite fără excepţie de aceeaşi Casă de sănătate care niciodată nu are bani pentru omul obişnuit. Dacă cineva ajuns într-o funcţie de răspundere în sistem şi spune că află acum pentru prima dată de această stare este un ipocrit fără margini şi trage şi el foloase pe de lături. Dincolo d
  • 0 (2 voturi)    
   OK! (Luni, 6 decembrie 2021, 20:19)

   BARBADOS [utilizator] i-a raspuns lui BARBADOS

   Dincolo de orice sondaj ori studiu, sistemul de sănătate de la noi nu-i nici pe departe mediul în care să ai încredere, să laşi pe cineva drag ţie, pe un copil sau pe un părinte. E un mediul criminal pentru omul simplu! A, s-a întâmplat careva dintre noi să treacă printr-un spital şi să nu moară? A avut zile, cum spune românul, şi-atâta tot. Dar stă de vorbă careva cu el? Suportă careva dintre şefi adevărul în faţă?
 • +1 (1 vot)    
  Cifre care nu înseamnă nimic (Marţi, 7 decembrie 2021, 4:37)

  Setalcott [utilizator]

  Ce e aia "împotriva vaccinarii"? E o diferența de la cer la pământ între "Nu vreau sa mă vaccinez", "Nu vreau ca tu sa te vaccinezi" și "Nu vreau ca cineva sa impună cuiva sa se vaccineze".


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by