Tulpina Omicron în 10 întrebări și răspunsuri: Când vom ști dacă vaccinurile sunt sau nu eficiente, de ce a apărut în Africa, cât de contagioasă este și ce simptome provoacă

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 30 noiembrie 2021, 18:28 Actualitate | Sanatate


Pandemie
Foto: Profimedia Images / Rana Dias / Caia Image
​Nici nu am scăpat cu bine de tulpina Delta a coronavirusului, dominantă în acest moment în lume și aflată la originea declanșării valului 5 al pandemiei în multe țări din Europa occidentală în urmă cu doar câteva zile, și deja suntem pândiți de un nou pericol: o nouă tulpină a coronavirusului - Omicron - despre care se știu în acest moment puține lucruri. Este sau nu acoperită de vaccinuri? Provoacă sau nu simptome și forme severe? Cât de ușor se transmite? În cât timp va ajunge în România? Încercăm să găsim răspunsuri la cele mai importante întrebări împreună cu Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică și unul dintre cei mai vizibil specialiști în pandemie, cunoscut ca Profu' de Sănătate publică, și cu ajutorul datelor științifice deocamdată limitate pe care le avem la dispoziție.

1. Cum se transmite noua tulpină B.1.1.159 Omicron?


Și în cazul acestei tulpini, transmiterea se face pe calea aerului, la fel ca în cazul precedentelor, astfel că este recomandat să continuăm cu purtarea măștilor, folosirea ventilației, inclusiv geamuri deschise cât se poate de des, distanțarea și, ar fi recomandat, testarea rapidă în masă, explică Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

2. Este tulpina Omicron mai contagioasă decât Delta, actuala tulpină dominantă în lume?


În acest moment, temerile specialiștilor sunt că noua tulpină Omicron este mai contagioasă chiar și decât tulpina indiană Delta, cea mai transmisibilă de până acum, considerată de aproximativ două ori mai contagioasă decât tulpina britanică Alpha, precedenta tulpină dominantă.

Varianta Omicron a fost clasificată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept o "variantă îngrijorătoare", care are un potenţial sporit de infectare, comparativ cu celelalte variante. de asemenea, persoanele care au fost deja infectate cu o tulpină de coronavirus în trecut au un risc de reinfectare mai mare, comparativ cu alte variante ale virusului.

De câte ori mai contagioasă este Omicron decât Delta (dacă este), cât de contagioasă este pentru vaccinați și cât pentru nevaccinați, vom afla în perioada următoare, pe măsură ce vom avea la dispoziție studii în acest sens.

3. Omicron provoacă simptome mai severe decât precedentele tulpini ale coronavirusului?


Infectarea cu tulpina Omicron provoacă simptome neobişnuite față de alte variante ale coronavirusului, una dintre ele fiind oboseala severă.

Întrebarea aflată pe buzele tuturor este însă dacă această nouă tulpină provoacă sau nu forme de boală mai gravă decât precedentele. Până în acest moment, pacienții care s-au infectat cu noua tulpină sud-africană Omicron nu au dezvoltat forme severe ale bolii COVID-19, a declarat pentru BBC medicul Angelique Coetzee, care conduce Asociaţia Medicală din Africa de Sud. Niciunul dintre cazurile diagnosticate până acum în Africa de Sud nu este grav.

4. Câte mutații are tulpina Omicron?


Tulpina Omicron are un număr fără precedent de mutații, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Datele pe care le avem la dispoziție în acest moment arată că noua tulpină a coronavirusului are în total 50 de mutații, mai mult de 30 dintre acestea fiind în structura proteinei Spike și 10 in RBD (receptor binding domain), structura care se leagă la receptori și față de care sunt dirijați anticorpii neutralizanți, inclusiv cei din vaccin.


5. Tulpina Omicron a ajuns în România?

Oficial, noua tulpină Omicron nu a ajuns încă în România.

Instituția care anunță oficial primele cazuri de infectare cu o nouă tulpină înregistrate pe teritoriul României este Institutul Național de Sănătate Publică. Până în acest moment, INSP nu a anunțat niciun caz de infectare cu noua tulpină pe teritoriul României.

6. Când ar putea ajunge tulpina Omicron în România și în ce țări a ajuns deja?


Nimeni nu poate spune cu precizie în acest moment dacă este o chestiune de săptămâni sau de zile.

Judecând după rapiditatea cu care s-au răspândit precedentele tulpini de coronavirus, primul caz de infectare pe teritoriul României este o chestiune de timp, în ciuda restricțiilor impuse de multe țări persoanelor care călătoresc dinspre Africa de Sud.

Tulpina Omicron a depășit deja granițele continentului african și a ajuns în câteva țări europene, precum Portugalia (lider la rata de vaccinare împotriva COVID-19 pe continent), Scoția, Austria, Cehia, Germania, Italia, Danemarca, dar și în Canada sau Australia.

7. Când vom ști dacă actualele vaccinuri sunt eficiente și în cazul tulpinii Omicron?


În acest moment, întreaga planetă așteaptă cu sufletul la gură rezultatele primelor teste privind efectul vaccinurilor asupra noii tulpini. Primele rezultate ar urma să fie disponibile în aproximativ două săptămâni, explică Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

De subliniat că întrebările privind eficiența vaccinurilor au existat la apariția fiecărei noi tulpini importante de coronavirus.

Compania Moderna a anunțat deja că, în cazul în care tulpina Omicron evită protecția vaccinurilor actuale, un vaccin complet nou, care să acopere și noua tulpină, ar putea fi gata la începutul anului 2022.

La rândul său, BioNTech a anunțat luni că a început să lucreze la un vaccin adaptat la Omicron, noua variantă îngrijorătoare a coronavirusului detectată în Africa de Sud, dar nu este încă foarte clar dacă va trebui să refacă actualul său vaccin contra COVID-19.Dezvoltarea unui vaccin adaptat face parte din procedura standard a companiei pentru noile variante, a precizat BioNTech, care produce vaccinuri împreună cu Pfizer.8. Continuăm să ne vaccinăm și să folosim certificatul verde sau punem totul pe pauză?


Are sau nu rost să continuăm să ne vaccinăm sau punem totul pe pauză până când vom ști mai multe lucruri despre eficiența vaccinurilor în cazul variantei Omicron?

Răspunsul corect este "continuăm să ne vaccinăm", afirmă Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică

În primul rând, în România și în Europa, tulpina Delta, care este acoperită de vaccinuri, este în continuare dominantă.

În al doilea rând, tulpinile suferă mutații în populația de persoane nevaccinate, iar vaccinurile reduc simptomele severe și decesele.

De asemenea, extinderea și întărirea utilizării certificatului verde sunt foarte utile pentru a proteja persoanele nevaccinate de infecție, spune Răzvan Cherecheș.

9. Actualele teste rămân eficiente în detectarea infecției cu noua tulpină?


Răspunsul este da, cel puțin în privința testelor PCR.

Testele PCR sunt în continuare eficiente în detectarea noii variante Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 şi sunt în desfăşurare investigaţii pentru a determina dacă această variantă are vreun impact asupra celorlalte tipuri de teste, în special testele antigen rapide, a anunţat duminică Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

10. De ce noua tulpină care a pus lumea pe jar a apărut în Africa?


Noua tulpină Omicron a apărut în Africa din cauză că vaccinurile împotriva COVID-19 au fost monopolizate de către țările bogate, în special din Europa, Statele Unite ale Americii și parțial din Asia, este răspunsul lui Răzvan Cherecheș.

Rata de vaccinare pe continentul african este de doar 7%.

"Distribuția vaccinurilor va trebui să fie una echitabilă la nivel global, dacă vrem să eliminăm riscurile de evadare imunologică", este avertismentul lui Răzvan Cherecheș.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16451 vizualizari

 • -8 (48 voturi)    
  Omicron (Marţi, 30 noiembrie 2021, 18:37)

  Luk [utilizator]

  Deocamdata Omicron nu provoaca decese si nici nu umple ATI-urile. "Oboseala severa" e singurul lucru negativ pe care l-au gasit "expertii", altceva nu pot spune, asa cum nu pot spune nici cate cazuri de "oboseala severa" au gasit sau care-i incidenta acestui efect care te face sa-ti rupi propriul pat. Nu dispare mirosul sau gustul, ai o tuse usoara doua sau trei zile, in schimb inlocuieste Delta care putea sa te ucida. E foarte grav.

  Astept sa citesc in media daca Omicron e un vaccin natural pe care toti trebuie sa-l facem sau e imunizarea naturala despre care vorbim degeaba de 2 ani.
  • +5 (31 voturi)    
   "Omicron e un vaccin natural" (Marţi, 30 noiembrie 2021, 22:48)

   Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Dacă citeşti propaganda antivaccinistă, SE ŞTIE că orice virus devine cu timpul mai blând / atenuat, adică practic se transformă într-un fel de "vaccin natural" (cu virus viu atenuat).
   Apoi virusurile dispar, fiindcă imunitatea naturală e nemaipomenit de eficientă.

   EXACT aşa s-a întâmplat cu toate virusurile, înainte de introducerea vaccinurilor: variola, poliomielita, rujeola, hepatita, SIDA, gripa etc.
   • -6 (14 voturi)    
    Serios? (Miercuri, 1 decembrie 2021, 3:19)

    Libanu [utilizator] i-a raspuns lui Bandolino

    Maestre, vezi ca SIDA nu e un virus, si nici nu exista vaccin pentru SIDA..SIDA e o boala, virusul care o cauzeaza se numeste HIV.
 • -7 (39 voturi)    
  Intrebarea (Marţi, 30 noiembrie 2021, 18:49)

  Luk [utilizator]

  Intrebarea la care vreau eu raspuns este daca aceasta varianta e mai usoara.
  E o intrebare simpla si n-are nicio legatura cu vaccinurile.
  • +5 (11 voturi)    
   Inca nu (Marţi, 30 noiembrie 2021, 20:12)

   Orpheus [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Inca nu se stie. Exista indicii ca da, dar inca nu s-a acumulat destula statistica. In vreo 2-3 saptamani se vor sti mai multe.
  • +4 (8 voturi)    
   Raspunsul este (Marţi, 30 noiembrie 2021, 20:25)

   PowerIon [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   ca zic unii ca vor afla peste 2 saptamani de studii pe diferite cazuri.
  • +2 (14 voturi)    
   gasesti orice raspuns (Marţi, 30 noiembrie 2021, 20:29)

   D0ru [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   la domnii Razvan Chereches si Octavian Jurma,
   sunt experti,
   eu de la ei ma informez .
  • +5 (23 voturi)    
   Domnilor antivaxxeri (Marţi, 30 noiembrie 2021, 23:44)

   Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Aveţi capacitatea să ignoraţi realitatea, şi să o substituiţi cu imaginarul:
   -"Covidul e doar o gripă"
   -"Vaccinul ucide"
   -"Covidul se îmblânzeşte şi devine vaccin natural"

   Trebuia să deveniţi scriitori de literatură sci-fi, că aveţi o imaginaţie FOARTE bogată.
  • +6 (18 voturi)    
   "daca aceasta varianta e mai usoara" (Marţi, 30 noiembrie 2021, 23:51)

   Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Ce vrei să insinuezi?
   Că variantele de până acum au fost "grele"?
   Păi nu ziceaţi voi (antivaxxerii) că "covidul e doar o gripă"?
 • -5 (37 voturi)    
  Olanda (Marţi, 30 noiembrie 2021, 18:51)

  Tokeniza. Din carne de vake. [utilizator]

  Tocmai a anuntat ca a detectat un caz omicron inainte ca anuntul sa fi venit din Africa referitor la existenta unei noi tulpini. Deci, de unde stim ca a venit din Africa? /
  • +4 (26 voturi)    
   Olanda a zis ca a detectat un caz (Marţi, 30 noiembrie 2021, 20:31)

   kokos [utilizator] i-a raspuns lui Tokeniza. Din carne de vake.

   anterior celor 13 detectate in randul pasagerilor veniti cu avionul din Africa de Sud , nu anterior anuntului referitor la noua tulpina.
   • -6 (28 voturi)    
    Yeah? (Marţi, 30 noiembrie 2021, 22:30)

    Tokeniza. Din carne de vake. [utilizator] i-a raspuns lui kokos

    "Varianta omicron, descoperită în Olanda într-un test făcut cu cinci zile înainte ca Africa de Sud să raporteze noua tulpină a coronavirusului"

    Ia citeste tu acest articol.
    • +9 (13 voturi)    
     Ia citeste tu acest articol (Marţi, 30 noiembrie 2021, 23:45)

     kokos [utilizator] i-a raspuns lui Tokeniza. Din carne de vake.

     https://www.reuters.com/world/africa/safrican-doctor-says-patients-with-omicron-variant-have-very-mild-symptoms-2021-11-28/

     Daca ai nevoie de traducere , zice ca primele persoane pozitive cu tulpina omicron au fost testate in 14 noiembrie in Africa de Sud , iar olandezii au descoperit primul caz in 19 noiembrie deci cum e ?
    • +3 (17 voturi)    
     Iar tu .... (Miercuri, 1 decembrie 2021, 1:11)

     Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Tokeniza. Din carne de vake.

     ....nu mai incerca sa judeci cu mintea proprie, ca iti merge prost.

     Si tu poti citi articolul de cate ori ai ocazia - daca nu iti explica cineva, nu vei intelege nimic.
     Prostimea nu pricepe dar, desigur, e guresa si tendentioasa.
 • +2 (30 voturi)    
  Nimeni nu a murit... (Marţi, 30 noiembrie 2021, 18:57)

  Soarele [utilizator]

  ... și nici măcar nu a ajuns la ATI cu Omicron. Nota bene, persoanele detectate erau asimptomatice, și vaccinate: așa că vaccinul are efect pozitiv până la proba contrarie.

  Așa că sper că de fapt este un pas spre normalizare, în sensul că virusul SARS-CoV-2 evoluează spre comportamentul celorlalți coronaviruși, ca de exemplu cel de ”răceală”: foarte contagioși, dar aproape inofensivi.
  • +7 (27 voturi)    
   Tragi concluzii aiurea (Marţi, 30 noiembrie 2021, 20:13)

   Orpheus [utilizator] i-a raspuns lui Soarele

   De ce vrei sa fii alt imunologist dambovitean? Nu poti inca sa ajungi la aceasta concluzie fiindca inca nu sunt suficiente date.
   • -7 (21 voturi)    
    Dar nu poti sa ajungi (Marţi, 30 noiembrie 2021, 22:31)

    Tokeniza. Din carne de vake. [utilizator] i-a raspuns lui Orpheus

    Nici la alta concluzie mai ales ca in cealalta directie nici macar nu ai date.
   • +2 (6 voturi)    
    Am scris "sper" (Marţi, 30 noiembrie 2021, 23:31)

    Soarele [utilizator] i-a raspuns lui Orpheus

    Am scris "sper" ca să arăt că asta este părerea mea. Nu sunt ”imunologist” și nici nu pretind că sunt.
    Ce am scis este logic, bazat pe datele care le avem.
    Fii calm, nu toată lumea vrea să te agreseze.
 • +8 (22 voturi)    
  Daca scapa de imunitatea deja existenta e nasol (Marţi, 30 noiembrie 2021, 19:07)

  Statisticianul [utilizator]

  Automat devine si mai contagioasa ca tulpina Delta pentru ca poate fi contractata de toata populatia.
  Ar putea fi o speranta ca cei trecuti prin boala sau vaccinati sa elimine coronavisul inactiv cum se intampla in general in cazul celorlalte tulpine.
 • -6 (30 voturi)    
  Un articol documentat (Marţi, 30 noiembrie 2021, 19:23)

  RaulR [utilizator]

  cu exceptia pct. 8 si 10.
  De unde si pana unde este asta expert ? Academician dr. ing. de renume mondial sigur nu este ?
  "tulpinile suferă mutații în populația de persoane nevaccinate"
  Dar la persoanele vaccinate nu sufera mutatii? Cum se face ca tulpina aceasta a suferit mutatii tocmai in cele 3 zone vizate de vaccin ? Poti sa raspunzi la intrebarea aceasta domnule expert ?
  "tilizării certificatului verde sunt foarte utile pentru a proteja persoanele nevaccinate de infecție" Deci asta face certificatul verde protejeaza persoanele sanatoase de vaccinati ? Va umfla voua conturile. Asta face in primul rand.
  la pct. 10. Daca Europa de vest e super-vaccinata, atunci de unde panica asta ?
  • +6 (30 voturi)    
   Ia o pauza sosoc (Marţi, 30 noiembrie 2021, 21:19)

   carvil [utilizator] i-a raspuns lui RaulR

   Mutatia a aparut in Africa, cea mai putin vaccinata zona a lumii. Si panica e datorata ca desi Europa e vaccinata relativ bine tot nu e suficient ca sa se asigure imunitatea de turma. Sunt inca zeci de milioane de nevaccinati.
  • +5 (29 voturi)    
   Ce e asa greu de inteles? (Marţi, 30 noiembrie 2021, 22:49)

   Statisticianul [utilizator] i-a raspuns lui RaulR

   Daca esti in perioada de protectie a vaccinului nu faci decat o forma usoara. Deci nu se dezvolta nici o mutatie.
   Este o persoana cu imunitatea compromisa si cu toate ca esti vaccinat faci boala atunci mergi la spital ca si Arsinel si sunt tratament si observatie medicala nu mai dezvolti nici o noua mutatie.
   Pana acum toate mutatiile au aparut exact cum au spus specialisti la persoanele nevaccinate.
   Nu mai ascultati la opiniile unor bolnavi psihici care inteleg totul pe dos.
   • -8 (16 voturi)    
    aiurea (Marţi, 30 noiembrie 2021, 23:44)

    valentin_d [utilizator] i-a raspuns lui Statisticianul

    nu poate nimeni sa spuna la ce persoana a aparut mutatia prima data. ori de cate ori se multiplica un virus pot sa apara erori si astfel apar mutatiile. statistic vorbind, intr-o persoana nevaccinata sunt sanse mai mari sa apara o mutatie pentru ca sunt sanse mai mari ca boala sa tina mai mult si virusul se multiplica de mai multe ori. dar de aici si pana la a afirma ca ‘se stie clar’ ca a aparut intr-o persoana nevaccinata este o aberatie.
    • -6 (18 voturi)    
     Corect (Miercuri, 1 decembrie 2021, 1:15)

     RaulR [utilizator] i-a raspuns lui valentin_d

     @aiurea
     Corect.
     Ce se banuieste mai mult, este ca a aparut la o persoana imuno-compromisa (HIV), care reprezinta un procent destul de mare din sudul Africii. Faptul ca are mutatii in zonele de actiune a vaccinului, poate sugera ca in mai multe verigi de mutatie au fost implicate persoane vaccinate.
     • -5 (9 voturi)    
      Nu sunt specialist, (Miercuri, 1 decembrie 2021, 10:48)

      unins [utilizator] i-a raspuns lui RaulR

      dar inteleg ca mutatiile reprezinta schimbari determinate de necesitatea de adaptare pentru supravietuire. Or in cazul nevaccinatilor, virusul gaseste un teren propice vietii si nu este fortat sa adopte schimbari. Nu tot asa este in cazul vaccinatilor, unde virusul intampina dificultati de dezvoltare, fiind nevoit sa recurga la mutatii pentru supravietuire. Acest lucru este stiut de mult timp, nu din "momentul de fata". Replicarea este un proces extrem de precis si rareori se produc defecte, care sunt determinate de anumiti factori mutageni, cum este vaccinul, de exemplu.
      Din nefericire, asta inseamna ca vaccinul exercita o presiune evolutiva asupra virusului, este o selectie artificiala, si ca atare noile variante vor fi din ce in ce mai virulente si mai grave. Realitatea arata clar ca vaccinurile NU opresc virusul sa "sara de la o persoana la alta" (vezi ce se intampla in tarile cu multi vaccinati)! Ba mai grav, vaccinatilor li s-a indus o falsa siguranta, ce le determina un comportament neglijent, crezandu-se aparati de vaccin. Si mai grav este faptul ca astfel ei au devenit principalul vector al imprastierii virusului! Un virus mutant, cu noi si periculoase capacitati. Continuand cu vaccinarea, omenirea va avea soarta puilor de gaina, (vezi boala lui Marek si felul in care vaccinul a dus la selectarea unui supervirus). Aceasta este realitatea pentru care acesti renumiti virusologi, sunt ingrijorati si trag semnalul de alarma.
      Da, in fiecare domeniu exista alarmisti (nu cu sens peiorativ) si este foarte bine asa. Dar cand numarul alarmistilor este mare si sunt oameni de incredere, experti in domeniul lor, (vezi Geert van den Bosche, Martin Kulldorf, Michael Levitt, Jay Bhattacharya, Francois Balloux, Peter McCullough, care sunt si profesori pe la Stanfort si Harvard) si spun ca vaccinarea asta in masa nu e buna, ci face mai mult rau decat bine, nu credeti ca parerea lor trebuie ascultata si respectata?
  • +6 (20 voturi)    
   Este expert fiindca are studii de profil.... (Miercuri, 1 decembrie 2021, 1:32)

   Valtran [utilizator] i-a raspuns lui RaulR

   ...spre deosebire de tine.
   Si, tot deosebit de tine, are un nivel ridicat de inteligenta nativa.
  • -4 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 decembrie 2021, 9:49)

   [anonim] i-a raspuns lui RaulR

 • -6 (30 voturi)    
  ati inebunit (Marţi, 30 noiembrie 2021, 20:23)

  Wheelwright [utilizator]

  La fel ati facut cu Delta, acum cu Omicronul asta. Nu mai inspaimantati oamenii. OK, va trece prin toti, cine va trebui, va muri, cine va ramane pe pamant o va face. Pandemia asta e zero pe langa ce era ciuma, holera pe vremuri.
 • -4 (32 voturi)    
  Tulpina africana :))) (Marţi, 30 noiembrie 2021, 21:31)

  larkinsen [utilizator]

  Hahaha.Interesant cum tulpina asta a aparut imediat dupa protestele masive din UE,proteste care au aratat ca nici vaccinul nici pasaportul verde n-au avut efectul scontat...prin urmare incepea sa li se destrame sandramaua; si chiar vaccinatii incepeau sa-si puna intrebari .Asa ca dintr-o data a aparut tulpina Botswana...cu enspe mii de mutatii secventializate de cercetatorii din Africa???Adica americanii si UE n-au reusit nici acum sa gaseasca "the golden standard sequence" in superlaboratoarele lor dotate si o tara din lumea a treia secventializeaza nu doar o mutatie ci zeci...?Pa bune?Cat de idiot sa fii sa crezi asta?Apoi reincepe nou propaganda tv cu vedetele pandemiei care ies cu fetele "ingrijorate" sa ne anunte cataclismul,prapadul ce urmeaza si evident nu uita sa transmita ca robotii binecunoscutul mesaj:vaccinati-va..cand nici ei nu stiu mai nimic despre ce poate face tulpina.De fapt stiu..ma refer la medici..Dar..cu cat un virus sufera mai multe mutatii cu atat ii scade patogenitatea..Asta am invatat in facultate si asta a zis-o si prof.rafila.Si are dreptate.Stie foarte bine ce se intampla...de aceea e evaziv cand haitele de reporteri il provoaca sa impuna restricitii..Ati vazut si voi ca ii cam inchide si nu le da raspunsul care si l-ar dori.Chiar nu va prindeti ca deja pandemia asta se prelungeste artificial la infinit ca sa tot apara vaccinuri noi?Deja Pfizer si Moderna s-au si apucat de vaccinul anti Omicron,Voltron,Megatron..O vor tine la infinit pana se tampesc oamenii.Un fost director CIA spunea:oamenii pot fi controlati prin 2 metode :frica sau speranta.Cand ai reusit sa impui una din ele aomenii devin receptivi in a accepta orice ordine.Iar frica este cea care se impune acum...cu succes.
  • +5 (21 voturi)    
   @larkinsen: n-ai preceput mai nimic din facultate (Marţi, 30 noiembrie 2021, 23:23)

   Klaus_ [utilizator] i-a raspuns lui larkinsen

   Cred ca esti printre cei care au trecut prin facultate dar au ramas in cap cu informatia citita pe Facebook.
   Altfel nu poti debita o asemenea ineptie si sa zici ca ai invatat-o la facultate: "cat un virus sufera mai multe mutatii cu atat ii scade patogenitatea". O prostie mai mare nici Șoșoaca nu poate spune.
   Ok, daca ai o tulpină foarte virulentă va avea o transmisibilitate redusă dacă gazda este prea bolnavă pentru a intra în contact cu alte potențiale gazde sănătoase. E cazul virusurilor Ebola, Marburg care au mortalitate foarte mare. Insa virusul gripal sufera mutatii in fiecare an si poate deveni grav, cum a fost acum 2 sau 3 ani cand s-a murit de gripa.
   Asa ca nu mai abera si nu te mai lauda ca ai facut Medicina. N-ai facut-o, doar ai trecut pe acolo si intamplator poate ti-au dat si o diploma.
   Prof.Rafila nu da un raspuns clar pt ca el a devenit politician mai mult decat e medic. Nu te lua dupa ce spune Rafila, ca in locul lui vorbeste Ciolacu si conducerea PSD.
   Hai pa!
   • -1 (1 vot)    
    acum, sincer vorbind ... (Joi, 2 decembrie 2021, 12:43)

    GNG [utilizator] i-a raspuns lui Klaus_

    ... nu stiu care dintre voi doi a terminat medicina. Alt exemplu, in afara de virusului gripal, poti sa aduci? Observ ca toata lumea se pricepe, mai nou, la virusi. Dupa politica si fotbal, romanul a devenit specialist in virusi. Imaginea este alta, virusul este doar un pretext.
 • -6 (32 voturi)    
  Cine credea ca OMS va recunoaste (Marţi, 30 noiembrie 2021, 22:12)

  Shoshok [utilizator]

  faltul ca vaccinul nu protejeaza in transmiterea virusului si ca fie vaccinat ori nu, tot iei Omicron :)))) Acum anunta austriecii si nemtii ca au fost practic inchisi in case degeaba, deoarece noua tulpina oricum trece granita cu sau fara aprobarea nimanui :))) Doamne, ce parodie traim. Ma bucur enorm ca nu m-am vaccinat. Astept vaccinul urmator, care o sa fie mai bun, nu are rost sa-l fac pe asta de acum.
  • +2 (30 voturi)    
   @Negrul_din_beci: nu mai astepta vaccinul urmator (Marţi, 30 noiembrie 2021, 22:55)

   Klaus_ [utilizator] i-a raspuns lui Shoshok

   Stai in beci la tine ca oricum vaccinul urmator va fi mai slab decat a treia versiune de vaccin, care a treia versiune va fi mult mai slaba decat a patra.... si tot asa. N-are rost sa te vaccinezi, mai bine stai inchis in casa... sau in beci, sau unde locuiesti tu. Inchide si internetul ca e mai natural fara. Hai pa!
  • +6 (28 voturi)    
   "vaccinul urmator, care o sa fie mai bun" (Marţi, 30 noiembrie 2021, 22:57)

   Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui Shoshok

   Aşadar Big Pharma a anunţat că URMĂTORUL vaccin:
   -NU va conţine microcip?
   -NU va induce proteina ucigaşă Spike?
   -NU va induce AVC şi infarcte?
   -NU vom deveni sterili?
   -NU ne va transforma în sclavi ai Ocultei Mondiale?
   -NU va aduce "Marea Resetare" şi "Noua Ordine Mondială"?
 • -4 (20 voturi)    
  Atunci de ce toata aceasta ISTERIE globala indusa? (Miercuri, 1 decembrie 2021, 8:44)

  Teo3000 [utilizator]

  Daca "Până în acest moment, pacienții care s-au infectat cu noua tulpină sud-africană Omicron nu au dezvoltat forme severe ale bolii COVID-19, a declarat pentru BBC medicul Angelique Coetzee, care conduce Asociaţia Medicală din Africa de Sud. Niciunul dintre cazurile diagnosticate până acum în Africa de Sud nu este grav." de ce OMS-ul si toti guvernantii si toata media globala starneste toata aceasta PANICA si ISTERIE globala referitoare la aceasta tulpina. Daca nu duce la forme grave, daca oamenii nu ajung la ATI, ci doar iau o pauza de 1-2 saptamani, aceasta tulpina ar trebui sa fie un motiv de bucurie, ar trebui ajutata sa devina dominanta.
  Jurnalisti care mai aveti un pic de creier si de coloana vertebrala, va rog incetati sa fiti uneltele unei campanii murdare de plantat ISTERIE si PANICA in randul populatiei.
 • -4 (12 voturi)    
  Care vaccinuri (Miercuri, 1 decembrie 2021, 8:58)

  galeo [utilizator]

  Doar alea americane?
  Ca doar americanii au voie sa faca bani de pe spatele nostru.
  • -2 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 decembrie 2021, 9:51)

   [anonim] i-a raspuns lui galeo

 • -1 (9 voturi)    
  N-ai cu cine... (Miercuri, 1 decembrie 2021, 11:15)

  pontex [utilizator]

  Degeaba le explici covidiotilor, ei o tin una si buna...isterie,o simpla raceala...bine fac tarile care au introdus vaccinarea obligatorie. Cu prosti nu stai la discutie.
 • +1 (7 voturi)    
  Eu unul nu am nicio (Miercuri, 1 decembrie 2021, 13:00)

  Heitarel Troleanu [utilizator]

  îndoială. Voi afla totul despre Omicron, chiar și ceva în plus, de pe acest grup de comments.

  Doar aici sunt cei mai mari specialiști (urechiști, autiști, pafariști și habarniști) din lume în toate cele.

  Mai ales ăia care țipă mai tare, discută persoane și nu idei, sau folosesc frecvent argumentul suprem "ba p-a mă-tii", mai ales ăia deci merită ascultați și urmați până-n pânzele albe.

  Adică până la victoria finală împotriva rațiunii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by