Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Vaccinați vs. nevaccinați: cine transmite mai ușor infecția cu SARS-CoV2 și de ce

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 16 noiembrie 2021, 9:13 Actualitate | Sanatate


Pandemie
Foto: Profimedia Images / Stephen Chung / Zuma Press
​Vaccinați vs. nevaccinați, o dispută tot mai întâlnită în această perioadă. Multe țări au impus mai multe restricții pentru cei din urmă, inclusiv România, opinia cel mai frecvent întâlnită în studiile medicale pe care le avem la dispoziție în acest moment fiind că nevaccinații transmit infecția cu SARS-CoV2 într-o proporție mai mare decât persoanele vaccinate. Nu este însă consensul, existând inclusiv studii care susțin contrariul, mai ales că ne aflăm încă în "copilăria" acestei boli. În așteptarea adoptării obligativității certificatului verde în România și a formei finale a legii - doar pentru anumite categorii profesionale sau pentru toți angajații - am stat de vorbă cu Radu Ciornei, medic și doctor în Imunologie, Microbiologie și Genetică Moleculară, despre utilitatea introducerii certificatului verde COVID-19 din perspectiva specialistului - cum transmit infecția vaccinații, nevaccinații și persoanele trecute prin boală, cine transmite mai mult și cine mai puțin.

Cu ce ne ajută efectiv certicatul verde? "Este foarte simplu: arma cea mai bună pe care o avem este impunerea vaccinării. Știți foarte bine că vaccinul este principala armă pe care o avem împotriva pandemiei", explică, într-un interviu acordat HotNews.ro, Radu Ciornei, doctor în Imunologie, Microbiologie și Genetică Moleculară, deputat USR și unul dintre inițiatorii amendamentului care propune ca certificatul verde să fie aplicat în România tuturor angajaților.

Radu Ciornei, doctor in Imunologie, Microbiologie și Genetică Moleculară

Radu Tudor Ciornei este medic, doctor in Imunologie, Microbiologie și Genetică Moleculară, după studiile doctorale la University of Kentucky din Lexington, continuate cu un contract de cercetător postdoctoral la University of Missouri. În 2010, a câştigat un prestigios proiect european, Marie Curie International Incoming Fellow (IIF), acordat de Comisia Europeană, implementat în cadrul Universităţii de Medicină din Viena. Radu Tudor Ciornei este în prezent cercetător asociat la proiectul European microDIAB în cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava, este deputat USR și membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

De ce vaccinații și nevaccinații nu răspândesc la fel infecția, chiar dacă există voci și studii care susțin acest lucru


Există voci și studii care susțin că vaccinații și nevaccinații răspândesc la fel infecția.

Nu este adevărat, răspunde hotărât medicul Radu Ciornei.

Care sunt însă motivele, potrivit medicului Radu Ciornei?

1. Vaccinarea conferă o imunitate mai puternică, de lungă durată, cu anticorpi neutralizanți. Există foarte multe studii care consfinţesc faptul că imunitatea dobândită prin vaccin este mult mai puternică, iar tipul de anticorpi care se dezvoltă prin vaccin este diferit. Prin vaccinare dezvoltăm anticorpi neutralizanți care sunt anti proteina spike - țepul acela pe care l-am văzut în imaginile cu virusul - așadar se dezvoltă anticorpi specifici pentru neutralizarea acelui domeniu, care facilitează intrarea virusului în celulă.

2. Concentrația de virus activ care nu are anticorpi atașați, exprimată în atmosferă de persoanele nevaccinate, este mult mai mare decât la persoanele vaccinate, astfel că oamenii care s-au vaccinat nu transmit boala la fel de mult.


Vizavi de transmitere, "studiile nu sunt încă 100% clare, pentru că încă suntem în copilăria acestei boli și nu avem toate datele, dar din ceea ce s-a studiat până acum, este clar că vaccinații transmit boala mai puțin."

În actualul context, în care anumite lucruri nu sunt încă bătute în cuie și nu sunt încă studiate până în cel mai mic amănunt, luăm însă măsurile cele mai bune în momentul de față, explică medicul.

"Dacă ești vaccinat, păstrezi normele de sănătate și normele de distanțare, eu cred că nu poate nimeni să spună că face rău cuiva", afirmă Radu Ciornei.

De ce mai am nevoie de vaccin dacă am trecut prin boală?


Circulă și ideea că am anticorpi, am făcut boala, de ce să mai am anticorpi și de la vaccin, spune medicul Radu Ciornei. "Este o tâmpenie sinistră", afirmă acesta.

De ce ai nevoie și de vaccin, chiar dacă ai trecut prin boală:

Trecând prin boală, anticorpii se dezvoltă și împotriva capsulei nucleare, anticorpi antinucleocapsidă, dar aceia nu au aceeași capacitate de neutralizare - de a împiedica intrarea virusului în celulă - precum cei post-vaccinare.

"Prea mulți anticorpi" - vaccinare + trecere prin boală - riscă să declanșeze boli autoimune? Fals


Medicul Radu Ciornei îi liniștește și pe cei care se tem că "prea mulți anticorpi" - de la trecerea prin boală și de la vaccin - ar risca să declanșeze boli autoimune.

"Noi avem capacitatea să generăm anticorpi pentru zeci, sute de milioane de antigene diferite - pentru tot ce întâlnim în jur, de la hrană, praf, alte persoane, absolut tot - și să le ținem și minte. Iar anticorpii aceia nu se calcă pe picioare, anticorpii pentru o boală sau pentru praf sunt complet diferiți. Nu se pune problema că atunci când sunt prea mulți nu au ce să facă și încep să roadă organismul, generând boli autoimune. Nu, acest lucru se poate întâmpla din niște defecte de recombinare și rearanjare a anticorpilor, nu pentru că sunt prea mulți. Asta niciodată."
Și totuși, de ce în țări cu o rată mare de vaccinare vedem o creștere a numărului de cazuri?


Și totuși, de ce vedem în această perioadă o creștere a numărului de cazuri chiar și în țări cu o rată de vaccinare mult mai mare decât a României?

Am luat exemplul concret al Germaniei, țară cu o rată de vaccinare de aproximativ 67% - cu 50% mai mare decât România. Germania se pregătește pentru noi restricții după ce a atins pragul de 50.000 de îmbolnăviri și în jur de 200 de decese pe zi, la o populație de 80 de milioane de locuitori.

Putem compara cu situația României? "Ceea ce se întâmplă la noi este incomparabil", arată medicul Radu Ciornei.

Pentru a avea aceeași rată a deceselor pe care o are România, Germania ar trebui să aibă 18.000 de decese pe zi, explică medicul.


Chiar și așa, l-am rugat pe Radu Ciornei să explice motivele pentru care numărul de cazuri crește în această perioadă, chiar și într-o țară cu 67% rată de vaccinare:

1. Vorbim și despre o evoluție sezonieră - în toate bolile cu transmitere aerogenă, vârful începe să se vadă de la mijlocul - sfârșitul lunii noiembrie, când se lasă frigul, iar activitățile încep să fie predominant în interior.

2. La rândul lor, umiditatea și frigul influențează transmiterea acelor stropi - picături nazofaringiene pe care le eliminăm în timpul vorbitului, tusei și strănutului - care răspândesc această boală cu transmitere aerogenă.

3. Vaccinul nu oferă o protecție de 100% împotriva infectării. Vaccinul ne protejează cel mai mult împotriva formelor grave de boală și a decesului și într-o proporție mai mică față de infectare.

S-a vorbit mult despre faptul că eficacitatea vaccinului nu este de 100%. Statistic, niciun tratament și nicio procedură medicală nu are eficiență 100%


O altă problemă care este scoasă în față, amintește medicul Radu Ciornei, este aceea că vaccinul nu are o eficacitate de 100%, "dar gândiți-vă mai bine că în toate terapiile pe care le facem, operațiile, pastilele pe care le luăm, nimic nu are nicio eficiență de 100%. În plus, nicio manevră medicală nu este lipsită de riscuri".

"Dar vreau să întreb așa, retoric: fiecare dintre noi cunoaște multe persoane care au pierdut lupta cu virusul. Întrebând pe toți din jurul meu dacă cunosc pe cineva care a avut o complicație post-vaccinală severă, măcar o persoană, toată lumea ridică din umeri. Numai în România s-au vaccinat peste 7 milioane de persoane cu cel puțin o doză de vaccin. Dar nu ne putem uita în jur și nu putem spune: uitați, aceste 3 persoane pe care le cunosc au suferit niște reacții post-vaccinale extraordinar de severe. Pe când, uitându-ne în jur, vedem cazuri de oameni care nu mai sunt din cauza infectării cu acest virus.""Certificatul verde nu este o invenție românească"


Obligativitatea certificatului verde nu este o invenție românească, amintește dr. Radu Ciornei, "Este un instrument european, iar țările la care ne uităm de foarte multă vreme de jos în sus și care au rată de vaccinare foarte mare au certificatul verde activ deja - uitați-vă la Italia, la Spania, la Portugalia, Olanda și multe alte țări din Uniunea Europeană."

"Problema care se pune este că în România avem un număr foarte mare de persoane care refuză vaccinul, din cauză că propaganda anti-vaccin a fost făcută mult mai bine și a pătruns mult mai ușor în mințile oamenilor care erau poate dispuși să se vaccineze, dar au ascultat primele argumente care le-au fost aduse, care le-au venit în față", mai spune medicul imunolog.

"Sistemul politic și sanitar din România nu au reușit să își protejeze cetățenii"


Radu Ciornei este de părere că "faptul că România este acum lider mondial, cap la cap cu Bulgaria, la numărul de morți la milionul de locuitori, este un lucru care era ca și anunțat. Este cronica unor morți anunțate, care știam că vor veni în valul 4. Lipsa vaccinării, în principal, și marea relaxare din vară, care ne-a făcut să lăsăm garda foarte jos, ne-au adus aici."

"Din punctul meu de vedere, al medicului și al specialistului, principalul lucru pe care trebuie să îl facă o națiune, un sistem medical, în lupta cu o pandemie este să își țină cât mai mulți oameni în viață. Din păcate, România a eșuat lamentabil la acest capitol, iar acest lucru este arătat de numărul de morți la milionul de locuitori, care este cel mai sensibil și cel mai bun indicator pentru succesul unui sistem medical de a își ține populația în viață."


El mai spune că, la finalul valului 4, "avem toate șansele să împărțim această statistică neagră, să fim primii în Europa alături de vecinii din Bulgaria la numărul de morți la milionul de locuitori, iar acest lucru se corelează fantasic de bine, din păcate, cu numărul scăzut al vaccinărilor în populația generală. Ne îndreptăm către primul loc în Europa, la egalitate cu bulgarii, la mortalitatea la milionul de locuitori."

Ce am fi putut să facem mai bine, pentru a nu ajunge aici? "Ar fi fost să facem o campanie de vaccinare mult mai bună, se putea foarte bine ca, în loc să anunțăm triumfalist victoria asupra pandemiei în vară, să ne fi unit forțele - pentru că în țările în care certificatul verde a fost introdus și vaccinarea a fost un succes, toate partidele au stat umăr lângă umăr."

"Din punctul meu de vedere, este un dezastru, iar sistemul politic și sanitar nu au reușit să își protejeze cetățenii, ceea ce ar fi fost principalul lucru pe care ar fi trebuit să îl facem ca națiune", este concluzia medicului Radu Ciornei.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

67512 vizualizari

 • +11 (137 voturi)    
  nu e nicio disputa , sunt troli si postaci! (Marţi, 16 noiembrie 2021, 9:22)

  Francisc 1 [utilizator]

  afirmatia e un nonsens folosit in heavy rotation de antivaxxeri si troli rasariteni ( se suprapun in mare masura ).
  • -15 (109 voturi)    
   sunt STUDII facute de medici care o dovedesc (Marţi, 16 noiembrie 2021, 9:59)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   chiar articolul acesta recunoste ca sunt studii care confirma ca si vaccinatii raspandesc virusul la fel
   • +12 (42 voturi)    
    Sunt studii (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:57)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Unele studii arata ca răspândesc mai putin cei vaccinați.
    Depinde cine și cum a făcut studiul și pe ce tulpina.
   • +20 (36 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:55)

    [anonim] i-a raspuns lui Gryphus

    • +11 (13 voturi)    
     Dezbina si cucereste (Marţi, 16 noiembrie 2021, 14:58)

     Qu [utilizator] i-a raspuns lui

     ....se foloseste de mii de ani, inca functioneaza.
   • -4 (22 voturi)    
    Se ridica o intrebare (Marţi, 16 noiembrie 2021, 17:07)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    De ce in tarile cu rata cea mai ridicata de vaccinare face acum prapad valul 5 ? Nu cumva vaccinarea favorizeaza o mutatie a virusului si se produce o tulpina noua, care are ca efect un nou val de inbolnaviri ? Doar o intrebare.
  • +1 (65 voturi)    
   nu ma asteptam la atceva decat minusuri (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:50)

   Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   nu ma impresionati deloc
   • +3 (35 voturi)    
    E o vorba din batarani ... (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:02)

    ZVrk [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

    Prostul nu-i destul de prost daca nu e si fudul!
    Numai cei care nu stiu nimic sunt convinsi ca stiu totul.
    • +2 (18 voturi)    
     nu te pot contrazice (Marţi, 16 noiembrie 2021, 13:05)

     Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui ZVrk

     ai perfecta dreptate
   • +3 (75 voturi)    
    Amice (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:33)

    Tokeniza. Din carne de vake. [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

    "Nu raspandesc la fel boala" sau "Raspandesc mai putin" inseamna ca un vaccinat raspandeste mai mult sau cel putin la fel (deloc) ca si un testat negativ.

    DECI, ca sa concluzionam: masurile actuale de restrictie ii avantajaza pe vaccinatii potential infectiosi (si eu fac parte din aceasta categorie) fata de nevaccinatii testati negativ. Explica-mi te rog pe principii logice acest lucru.

    ASADAR, daca vrei sa te protejezi ca INDIVID, fa vaccinul. Ti-l recomand, dar nu ti-l impun. Iar daca statul sau o institutie vrea sa previna infectia, cere TEST NEGATIV, de la oricine, vaccinat sau nu.
    • -2 (68 voturi)    
     Bravo (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:13)

     larkinsen [utilizator] i-a raspuns lui Tokeniza. Din carne de vake.

     Exact.Un vaccinat potential infectat dar fara simptome NU ESTE TESTAT si intra linsitit pe oriunde.Acolo poate raspandi lejer virusul,mai ales daca nu poarta nici masca.De partea cealalta un nevaccinat e testa obligatoriu si lasat sa intre doar daca e negativ..dar mai nou vad ca nici testul nu mai e acceptat.
     Concluzia :atat vaccinatii cat si nevaccinatii trebuie testati .Dar le e teama guvernantilor sa ii testeze pe vaccinati ca sa nu le sara in cap.Adica,domne,eu m-am vaccinat de ce ma mai testezi ca pe un om de rand (nevaccinat)...Ca din apcate s-a divizat societatea:cei vaccinati,unii nu toti,ca mai sunt si oameni cerebrali ca tine au impresia ca ne sunt superiori domne.Bravo ,pentru gandirea ta obiectiva.
     • +15 (25 voturi)    
      un vaccinat (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:54)

      noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui larkinsen

      si cu simptome uneori nu este testat
     • 0 (16 voturi)    
      Nu (Marţi, 16 noiembrie 2021, 18:24)

      krank [utilizator] i-a raspuns lui larkinsen

      Solutia nu e testarea, e ca si cum ai capul umflat cu puroi si tu iei aspirina. Solutia e vaccinarea, singura care poate opri pandemia. Cei care mor sunt nevaccinatii in marea lor parte.
    • -1 (39 voturi)    
     Oricum e o prostie (Marţi, 16 noiembrie 2021, 13:01)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui Tokeniza. Din carne de vake.

     Oricum e o prostie "nu raspandesc la fel" sau "raspandesc mai putin" nu inseamna absolut nimic. Un individ normal intra in contact cu zeci sau chiar sute de alti indivizi pe baze zilnice. Asta nu e stiinta, ci barfa si astea nu-s vaccinuri, ci tratamente profilactice de crestere temporara a imunitatii.

     Avem doua elemente de baza in discutie: primul e ca vaccinurile ii ajuta pe varstnici sa nu moara, al doilea e ca "vaccinurile" astea nu neutralizeaza nimic, ci doar te ajuta sa eviti evolutii nefavorabile ale bolii.

     Pandemia se va opri cand un numar mare de indivizi vor fi facut boala si vor avea imunitate naturala. Daca nu le-am fi botezat "vaccinuri", ci "tratamente", mult mai multa lume s-ar fi tratat.

     Asta-i tot.
     • +1 (15 voturi)    
      Profesore... (Marţi, 16 noiembrie 2021, 18:17)

      raduciornei [utilizator] i-a raspuns lui Luk

      Cind dau un interviu pentru un subiect sau am o interventie televizata incerc sa ma fac inteles de cit mai multi concetateni. In rest, imi place cum gindesti. Dar zi-ne tu, profesore, ce este acela un vaccin, in acceptiunea ta. Tot ce nu da imunitate pe viata inseamna ca e Polidin ??? Sper ca lucrezi in cercetarea imunologica, ar fi pacat sa pierdem un asemenea talent....Si daca ar fi un spray intranazal nu o injectie cred ca era mai bine. Sau o picatura, ca in cazul polio....
    • +6 (16 voturi)    
     Nicidecum (Marţi, 16 noiembrie 2021, 18:22)

     krank [utilizator] i-a raspuns lui Tokeniza. Din carne de vake.

     100 de nevaccinati raspandesc boala nestingherit la alti 100 de nevaccinati, pe cand 100 de vaccinati raspandesc mult mai putin sau deloc la 100 de vaccinati.

     Vaccinarea e sigura testele nu, nu stii daca azi s-a testat si maine ia virusul si-l da mai departe, unele teste nu sunt nici foarte precise de altfel. Nevaccinatii sunt o bomba cu ceas.
   • 0 (20 voturi)    
    Nu fi stresat de minusuri (Marţi, 16 noiembrie 2021, 14:07)

    romi74 [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

    În primăvară vine și a patra doză. Pregătește-te sufletește și emoțional din timp!
  • +14 (60 voturi)    
   Doctori "la chiuveta". (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:10)

   X-Files [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   Doctori "la chiuveta". Nu conteaza nimic din realitate (tari vaccinate 80% au cele mai multe cazuri de COVID din istoria pandemiei, mai multe decat la inceputul pandemiei, cand nu erau vaccinuri), ei o tin cu "vaccinatii nu transmit". Nu mai gasesti asa ceva nicaieri pe planeta; prin alte parti au bunul simt sa evite subiectul, sa se fereasca de un raspuns total imbecil.

   Consider ca e un noroc pentru romani ca acest doctor la chiuveta s-a apucat de politica. Sper ca nu mai prctica; nu mai omoara direct oamenii prin spitale. Dar au ramas atat de multi in sistemul medical, ca Romania e tara cu cea mai mare mortalitate COVID de pe Terra!
   • +3 (27 voturi)    
    Au cazuri pentru ca nu mai sunt restrictii (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:40)

    Vaka [utilizator] i-a raspuns lui X-Files

    De exemplu, am umblat prin Olanda, Belgia, Franta si Italia in ultima luna. Am avut la un moment dat o senzatie de raceala, un pic subfebrila, muci tuse, etc, Dar fiind "green" nu m-am testat... Nu m-a pus nimeni si din pura initiativa nu am facut-o.... Am avut, nu am avut, nu imi pasa.... Dat fiind certificatul verde, am avut libertate totala...
    q.e.d
   • +5 (23 voturi)    
    De cand nu mai conteaza mortii? (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:42)

    Denulu [utilizator] i-a raspuns lui X-Files

    De cand ne uitam numai la numarul de cazuri detectate, care a crescut foarte mult in tarile UE fata de inceputul pandemiei pentru ca ei (spre deosebire de Romania) si-au marit foarte mult capacitatea de testare?

    De ce nu ne uitam la faptul ca ei au in continuare de zece ori mai putini morti saptamanal decat Romania?
    • 0 (36 voturi)    
     Astuia ii pasa de vaccinare, nu de nr de morti (Marţi, 16 noiembrie 2021, 14:56)

     X-Files [utilizator] i-a raspuns lui Denulu

     Cand ai medici ca asta, esti campion mondial la mortalitate.

     Astuia nu-i pasa de mortalitatea romanilor, ii pasa doar de planul de vaccinare. Asta e misiunea lui. Nu vezi? Nimic despre calitatea actului medical. Nimic despre lipsa antiviralelor. Nimic despre pacientii care ingheata in saloane. Nimic despre incompetenta generala si nepasarea corpului medical. Nimic despre pacientii arsi de vii. Nimic despre sporurile lor de 100% si despre faptul ca niciun primitor de sporuri nu-i nebun sa "reduca" pandemia si sa piarda sporurile.

     Nu vezi/ nu auzi unul dintre platitii astia sa se refere la realitate. La faptul ca, spre exemplu, cel mai sarac stat din India, Uttar Pradesh, cu populatie de ~ 240 milioane, cat trei Germanii, cat 12 Romanii, a avut ieri, 15 Noiembrie, 0 (ZERO) decese. Acolo Ivermectina e in farmacii, cu indicatii de folosire; oamenii nu mai ajung in stare grava, pur si simplu.

     Asadar, poti "sa te uiti" ca unii au mai putini morti; tu vei ramane campion mondial pentru ca nu faci (aproape) nimic ca sa fie mai bine. Vaccinul e doar o mica parte a solutiei la problema asta; dar daca esti platit "pentru vaccinare", ignori orice altceva iti afecteaza coltisorul de pizza.
     • +2 (12 voturi)    
      Analfabet functional (Marţi, 16 noiembrie 2021, 17:24)

      4real [utilizator] i-a raspuns lui X-Files

      "Nu ii pasa de morti ii pasa de vaccinuri"
      Mai baiete pai vaccinurile scad mortalitatea. 90% dintre morti se inregistreaza in randul nevaccinatilor. Gandeste inainte sa scoti prostii pe gura.
   • +5 (11 voturi)    
    Citeste cu atentie. (Marţi, 16 noiembrie 2021, 18:24)

    raduciornei [utilizator] i-a raspuns lui X-Files

    In momentul de fata, din ce studii avem la indemina, SE PARE ca vaccinatii care sunt infectiosi ar putea transmite boala cu o rata mai mica decit cei nevaccinati, in aceleasi conditii. Poti sa imi spui orice. Ca sunt prost, gras, imbecil, fara scoala insa la doctor la chiuveta tragem linia. Militez pentru scoaterea din profesie si bagarea in puscarie pt multi ani a celor care fac vaccinari la chiuveta. Viteazule de internet, iti doresc o viata buna !
  • +6 (26 voturi)    
   Depinde (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:25)

   Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   Daca trolii apuseni sunt mai multi decat cei rasariteni, atunci cei rasariteni sunt neglijabili.
 • -4 (110 voturi)    
  Da, eu cunosc cazuri cu reactii grave. In familie (Marţi, 16 noiembrie 2021, 9:23)

  D-or [utilizator]

  Chiar in familia mea am cazuri de reactii grave la vaccin.

  In astfel de situatii, rudele de singe ar trebui sa primeasca "scutire" la vaccinare.
  • +1 (41 voturi)    
   nu se poate generaliza (Marţi, 16 noiembrie 2021, 9:44)

   AlinP [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Studiile realizate intr-o singura familie, nu se pot cataloga ca studii epirice. Si apoi ce inseamna familie? Vorbim de gradul 1 sau 5-10?
   • +3 (31 voturi)    
    Esantionul minim (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:57)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui AlinP

    Eșantionul minim statistic e 30. Probabil are o familie mare.
   • +1 (35 voturi)    
    Statistica (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:04)

    ZVrk [utilizator] i-a raspuns lui AlinP

    Nu cred ca te-ar face foarte fericit ca numai 5 la milion mor daca tu esti printre cei 5.
    E mai greu cu generalizarea.
    • 0 (28 voturi)    
     problema e ca sunt mai multi (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:13)

     nectarie [utilizator] i-a raspuns lui ZVrk

     Conform VAERS in iulie 2021 in EU erau 5200 de morti in urma vaccinului (fara o legatura directa demonstrata).

     Organismul similar din statele unite raporta in octombrie 9100 de morti in urma vaccinului, la o rata de vaccinare de ~60% din populatia de 333 mil, rezulta un deces la fiecare 22000 de vaccinati.
  • +1 (67 voturi)    
   Spune tot adevarul! (Marţi, 16 noiembrie 2021, 9:59)

   Emiliom [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Spune ca acolo, de unde esti, singurul vaccin e Sputnik V si din cauza asta familia ta a avut reactii grave.
   Sunt conationali de-ai tai care au avut reactii atat de grave incat au cazut de la etaj, uneori in mod repetat.
  • +9 (63 voturi)    
   Familia mea vs. restul lumii (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:36)

   Adrian Calin [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Nimeni din familia mea nu a ajuns pe Everest, concluzia: nimeni nu poate ajunge acolo. Situația poate să fie utilizată și invers: în familia mea se întâmplă ceva, înseamnă că în toată lumea asta mare (de 8 miliarde de oameni) se întâmplă la fel pentru că, nu-i așa, nu se poate ca lucrurile să se întâmple altfel la scară mondială decât se întâmplă în miniuniversul meu. Această limitare a viziunii la ceea ce se întâmplă în jurul nostru este ceea ce ne ține pe loc. O gândire îngustă de oameni care se cred buricul lumii. Eu zic să desființăm orice specializare medicală și să ne luăm doar după ce se întâmplă în familia dumitale. Ce spui? Nici nu știu de ce se mai obosesc ăștia să facă lucruri atâta timp cât există familia dumitale care poate să stabilească ce și cum trebuie să se întâmple în lumea asta (pe bază de experiență într-o familie românească, probabil că 100% tradițională, nici nu s-ar putea altfel).
  • -1 (67 voturi)    
   El zice ca vaccinatii transmit mai putin..cu 10% ? (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:37)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   1.
   "studiile nu sunt încă 100% clare"
   "este clar că vaccinații transmit boala mai puțin."

   cu ce procent mai mult? 5-10% Adica ceva care e irelevant

   2.
   "Concentrația de virus activ care nu are anticorpi atașați, exprimată în atmosferă de persoanele nevaccinate, este mult mai mare decât la persoanele vaccinate, astfel că oamenii care s-au vaccinat nu transmit boala la fel de mult. "

   Asta scoate din discutie oamenii NEvaccinati dar care au trecut prin boala si care au mai multi anticorpi decat cei vaccinati si deja se poate spune ca transmit covid MAI PUTIN decat cei vaccinati

   3. Articolul e pt ca exista acum 'dezbaterea' cu certificatul verde si vine ca o motivatie pt restrictiile, ABUZURILE si discriminarile care vor urma
  • +9 (47 voturi)    
   stim (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:39)

   andimi [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   ce inseamna reactii grave? Si eu am fost indisponibil o zi dupa doza 2, m-am simtit ca la gripa si as fi zis ca e grav, dar la 24 h dupa ma simteam ca nou! Personal, stiu o singura persoana carea trebuit sa mearga la spital pt ca a avut o reactie alergica, dar astea se pot intampla oricui si la orice medicament, si la paracetamol poti avea alergie! Nu exista medicament care sa fie sigur 100%, asta e, da beneficiile generale ale vaccinarii bat aceste reactii individuale!
   • +4 (6 voturi)    
    Complicatii grave (Marţi, 16 noiembrie 2021, 18:29)

    raduciornei [utilizator] i-a raspuns lui andimi

    Boli neurologice autoimune.

    Sindromul Guillan Barre
  • +5 (41 voturi)    
   Ce intelegi prin reactii severe? (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:40)

   feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Ca daca te-a durut nitel mai tare capul nu insemana nimic. Faptul ca nu ai dat amanunte denota ca de fapt fabulezi.
   • -1 (43 voturi)    
    dl Genetician ar trebui sa spuna si exceptiile (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:25)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

    ca sa fie credibil.

    Oricum, reactiile grave aparute in familia mea se regasesc pe prospectul vaccinului (tromboze si pareze pe cite un picior la rude diferite, materne si paterne), iar cauza e confirmata de medici.

    La un asemenea istoric familial, ar trebui maxima prudenta in a administra vaccinul celorlalti consangvini si asta trebuie stabilit legal pentru rudele pina la gradul.... aceasta fiind exact de competenta domnului dr. genetician Radu Ciornei.

    Lipsa asumarii oricarei raspunderi din partea producatorilor face ca ei sa nu fie direct interesati de limitarea reactiilor.
    Si, de asemenea, face ca neincrederea in produsele lor sa fie rezonabila.
    • -4 (18 voturi)    
     pai... (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:28)

     gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     un mare lider spunea "“Se presupune că politica este cea de a doua profesie veche a lumii. Am ajuns să-mi dau seama că ea se aseamănă foarte mult cu cea mai veche profesie a lumii” (R. Reagan). Cum dl doctor a renuntat la cariera de medic pentru cea de politician, se poate presupune, fara intentia de a ofensa ci pur si simplu logic privind lucrurile, ca parerile domniei sale vin, carevasazica, de la un practicant al mai sus mentionatei meserii...
    • +4 (6 voturi)    
     Va rog sa ma contactati (Marţi, 16 noiembrie 2021, 18:30)

     raduciornei [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     Doresc sa fac un articol despre clusterul intilnit in familia dvs.

     Ar fi un articol de top daca aveti aceasta propensitate si pe linie materna si paterna.

     Chiar va rog sa ma contactati.
    • +3 (7 voturi)    
     S-ar părea că parezele şi trombozele (Marţi, 16 noiembrie 2021, 19:09)

     Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     post-vaccinare, care au survenit într-un întreg judeţ, TOATE s-au nimerit doar în familia D-or.
     Ar trebui să fim recunoscători acestei familii, care face serviciul public de "paratrăsnet" la vaccinuri.
  • +1 (41 voturi)    
   Daca au avut reactii grave la vaccin... (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:47)

   Emma12 [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   ... imaginati-va ce reactii ar fi avut daca ar fi venit in contact cu virusul real, la nivelul cailor aeriene, nu in brat ca la vaccin.
   • -1 (27 voturi)    
    Nu am facut forma pulmonara cu febra si tuse (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:34)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Emma12

    Si nimeni dintre rudele de singe nu a facut vreo forma notabila a bolii, indiferent de virsta.
  • +2 (2 voturi)    
   pai... (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:19)

   gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   din pura curiozitate, aveti grupa sanguina AB cumva?
  • +1 (21 voturi)    
   amice (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:41)

   sile1 [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Da-le numele si adresa rudelor tale cu reactii grave la vaccin ca sa putem verifica si noi si institutiile interesate veridicitatea afirmatiilor tale.

   Altfel spusele tale suna a propaganda prosteasca antivaccinare si o dovada clara ca n-ai inteles nimic din ce iti spune un specialist in Imunologie si Genetica Moleculara.

   Apropo tu esti specialist in ceva anume ...sau esti un neica nimeni care se joaca pe taste ?
   • +1 (7 voturi)    
    D-or şi familia sa constituie un exemplu tipic (Marţi, 16 noiembrie 2021, 19:22)

    Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui sile1

    al efectului NOCEBO
    https://en.wikipedia.org/wiki/Nocebo
 • +45 (117 voturi)    
  si totusi (Marţi, 16 noiembrie 2021, 9:23)

  sentenced [utilizator]

  Daca se introduce obligativitatea vaccinarii (chiar si indirect, prin constrangeri ce incalca drepturile omului cum ar fi dreptul la munca) nu ar fi normal ca vaccinarea sa se faca pe raspunderea celui care obliga la vaccinare (in cazul de fata, a statului)? Ne aflam intr-o situatie paradoxala in care esti obligat sa te vaccinezi pe propria raspundere. Acest fapt nu inspira prea mare incredere.
  Daca statul te obliga sa te vaccinezi, atunci statul ar trebui sa fie responsabil pentru efectele adverse grave (subliniez grave, nu vorbim aici de durere / inrosire la locul injectarii, lol).
  Concret: sunt tanar fara comorbiditati, ma vaccinez si a doua zi o mierlesc, atunci familia mea care si-a pierdut stalpul (financiar mai ales) sa poata beneficia de sustinere. Si fara bullshit-uri de genul "nu a existat relatie de cauzalitate" intre vaccin si deces.
  • +22 (48 voturi)    
   corect (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:04)

   broomstick [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   Ai dreptate senteced.Incep sa cred ,din ce in ce mai mult ,ca un alt efect advers la vaccin sunt grave probleme de judecata. Se spune ceva dar realiatea este alta ( vezi Germania cu >30k , vezi UK >40K ) . Dar cu toate astea se pare ca vaccinatul cu super studii vede ca virusul iese din el cu anticorpul atasat . Vai de noi !!! In veci, doar vaccinul , nu va stopa pandemia !! Daca in pragul unui nou val nu impui restrictii si masuri de protectie ( masca , spalat maini , TESTARE ), nu avem nicio sansa. Vaccinul il faci DOAR pt tine , in speranta ca vei face o forma mai usoara .
  • -1 (53 voturi)    
   nu se poate (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:42)

   andimi [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   statul nu poate efectiv sa ii sustina pe toti, am vrea noi, dar nu se poate! Iar statul roman nici atat! Da stai linistit, nu mori de vaccin, sunt sanse de 0,001%. Daca ne luam dupa tine e ca in Ioan Creanga si drobul de sare, cade sau nu cade? Murim toti pana va hotarati voi.
  • +1 (53 voturi)    
   Corect (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:42)

   feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   Familia ta da in judecata statul si peste 15 ani primeste 5000 de euro.
   Dar invers, cine raspunde pentru sutele de morti zilnic? Ca mai mult de 2 persoane nu au murit in Romania de la vaccin. Mai multi mor ca-si fac poze pe trenuri si se curenteaza.
  • +1 (41 voturi)    
   Legiuitorul (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:45)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   are in vedere interesul general, starea de sanatate a populatiei. El are in vedere statistica, scaderea numarului de cazuri la cetatenii vaccinati, lucreaza pe "numere mari". Si, ca in orice, exceptii exista Fa o socoteala , pentru un caz exceptional de deces din cauza (dovedita!) a vaccinului - eu nu stiu nici un caz ! - sa renuntam la vaccin, sa condamnam cel putin 50.000de oameni la moarte ?
   • +13 (21 voturi)    
    ??? (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:15)

    RaulR [utilizator] i-a raspuns lui codrean

    Ce-i opreste pe aia 50.000 sa se vaccineze? Nu inteleg.
   • +1 (53 voturi)    
    nu ne-am vindecat de comunism (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:34)

    justmoi [utilizator] i-a raspuns lui codrean

    asta cu binele individului sacrificat pentru binele general era pe vremea comunismului. Si nu se pune problema sa renuntam la vaccin, ci sa se vaccineze cine vrea si cine are incredere in vaccin ca il va proteja.

    Nu este etic sa impui vaccinarea cu forta atata timp cat exista riscul unor reactii secundare grave, indiferent cat ar fi de rare aceste reactii.

    Ti se pare etic sa facem experimente medicale pe un grup restrans de oameni cu scopul de a salva o multime mare de oameni?
    • 0 (26 voturi)    
     exact, (Marţi, 16 noiembrie 2021, 13:00)

     Levellers [utilizator] i-a raspuns lui justmoi

     iar asta ma duce cu gandul la modurile in care regimurile opresive utilizau si utilizeaza statistica pentru a-si "justifica" actiunile.
    • +2 (20 voturi)    
     bati campii (Marţi, 16 noiembrie 2021, 13:20)

     andimi [utilizator] i-a raspuns lui justmoi

     Vaccinarea obligatorie pentru binele public a fost valabila si in tari democratice, nu stii ce spui. Sper sa se reintroduca, oricum cu cat tine pandemia mai mult veti vedea ca tot mai multi tari vor reveni la obligativitate. Daca nu intelegi cu binele, punem legea la treaba. Si da, obligativitatea ar fi salvat in tara zeci de mii de vieti, irosite pentru ca dati crezare la tot felul de prostii made in Sosoaca in atelierele de zvonuri de la rasarit!
    • +1 (7 voturi)    
     Tu sustii comunismul (Marţi, 16 noiembrie 2021, 17:29)

     4real [utilizator] i-a raspuns lui justmoi

     Comunismul a ucis oameni. Vaccinarea salveaza oameni. Tu sustii ca impunerea vaccinarii egal comunism, in realitate egal salvare de vieti. Nevaccinatii raspandesc moartea.
    • 0 (10 voturi)    
     Logica de doi lei (Marţi, 16 noiembrie 2021, 18:19)

     krank [utilizator] i-a raspuns lui justmoi

     Nu e etic sa impui vaccinarea dar e etic sa lasi oamenii sa moara din cauza unor imbecili nevaccinati care-si pun semenii in pericol?
     • 0 (6 voturi)    
      . (Marţi, 16 noiembrie 2021, 19:03)

      Simbad [utilizator] i-a raspuns lui krank

      Vezi că imbecili sunt și cei vaccinați, întrucât și ei își pun semenii în pericol. Și nu, nu e cazul să rumegăm aceeași gogoașă de tipul ”da, dar într-o mai mică măsură”.
    • +1 (7 voturi)    
     "nu ne-am vindecat de comunism" (Marţi, 16 noiembrie 2021, 19:46)

     Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui justmoi

     Eu aş zice că nu ne-am vindecat de FRICA OBSESIVĂ de comunism.

     Au murit de covid 18.000 de români în ultimele 2 luni.
     Asta s-a întâmplat din cauza comunismului? Din cauza "dictaturii medicale"? Din cauza impunerii obligatorii a vaccinării sau a certificatului verde?
     Ori mai degrabă s-a întâmplat din cauza politicienilor care le-au spus oamenilor ce voiau să audă? ("Am învins pandemia, putem renunţa la restricţii")
     Politicienii nu au avut curajul să impună la timp restricţii, fiindcă restricţiile sunt nepopulare şi ar fi pierdut voturi.
     Şi tot din acest motiv, politicienii nu au nici acum curajul să impună certificatul verde, aşa cum au procedat majoritatea ţărilor vest-europene.

     Comunismul NU e singurul pericol care ne paşte, deocamdată POPULISMUL se dovedeşte un pericol mai mare.
     Din păcate, oamenii care au suferit în comunism, au rămas cu această frică obsesivă de comunism, şi sunt orbi la ORICE alt pericol.
   • +9 (33 voturi)    
    Asadar (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:02)

    sentenced [utilizator] i-a raspuns lui codrean

    Cand vine vorba de a salva oamenii de covid, fiecare viata conteaza.
    Pe de alta parte, cand e vorba de vaccin, conteaza interesul general, putem accepta daune colaterale.
    Imi place cum se aplica dublul standard in functie de ce ne convine.
    • 0 (4 voturi)    
     . (Marţi, 16 noiembrie 2021, 19:04)

     Simbad [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

     Evident că dacă acele daune colaterale ar fi dintre cei dragi lor, nu ar mai fi unii așa de înverșunați.
  • +7 (29 voturi)    
   Da (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:48)

   RaulR [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   Si ar trebui sa cotizeze la acest fond toti cei care sunt pentru vaccinare obligatorie. Sunt curios ce scuze ar mai gasi.
  • +1 (41 voturi)    
   daca primarul te casatoreste, el va fi de vina... (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:52)

   Barbaneagra [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   vaccinul e ca orice iti da statul, tu o iei de buna, dar daca esuezi, statul e de vina. Luati, spre exemplu, scoala: sunt multi care dau kix, desi primesc aceeasi invatatura.
   • +1 (17 voturi)    
    Greu cu logIca asta (Marţi, 16 noiembrie 2021, 13:08)

    Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui Barbaneagra

    DA, daca primarul e tatal fetei si te obliga sub amenintarea armei (somajului, excluderii sociale, etc ) sa te insori cu ea, da, el e de vina ca ti-a distrus viata si el trebuie sa-ti dea despagubiri :) :)
  • 0 (16 voturi)    
   . (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:37)

   ximigu [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   Nu știu realist vorbind cum s-ar putea face o corelație, doar să mai studieze 5 ani de-acum încolo efectele vaccinului și apoi să-l dea populației, dar până atunci ar mai apărea 20 de tulpini și nu ar mai fi bun de nimic. Cred că trebuie să ne mulțumim cu faptul că vaccinul "în mare" e bun. Alternativa de a face Covid mi se pare mult mai înspăimântătoare.
  • +1 (13 voturi)    
   Faptul ca ai luat (Marţi, 16 noiembrie 2021, 13:39)

   GNG [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   ... nu mai putin de 64 de minusuri (la momentul cand scriu) imi arata ca fie sunt 64 care sung gata sa se sacrifice ptr fabricantii vaccinului, fie sunt 64 de ... care nu inteleg nimic din ceea ce citesc chiar daca ei sunt convinsi ca au inteles! Sau, in cel mai rau caz, sunt platiti sa faca asta , ceva in genul "noi muncim , noi nu gandim" cum se striga prin 1990 de catre "alti" inteligenti. De atunci au ramas cu "... nu gandim" .
   • -1 (7 voturi)    
    "se sacrifice ptr fabricantii vaccinului" (Marţi, 16 noiembrie 2021, 19:55)

    Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui GNG

    CORECT !
    Nu te sacrifica pt. fabricanţii vaccinului, că ăştia sunt capitalişti lacomi de profit, de la "Big Pharma".
    Mai bine sacrifică-te pt. fabricanţii de ARBIDOL, că ăştia sunt "oameni de bine" de la firma rusească "Pharmstandard" (pe ruseşte Фармстандарт)

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Arbidol
  • -1 (15 voturi)    
   Mori în accident de mașină pe străzile țării ... (Marţi, 16 noiembrie 2021, 14:25)

   Adrian Calin [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   ... țara e vinovată pentru că ea a creat infrastructura ca să evoluăm. Câte cazuri de tineri fără comorbidități care s-au vaccinat și au mierlit-o a doua zi au fost raportate la miliardele de vaccinuri făcute de toată lumea până acum? Sigur că e frumos să ne gândim la un tânăr care ar putea să pățească asta, dar un stat trebuie să ia în considerare mai multe lucruri, nu doar un tânăr fără comorbidități care ar putea să o mierlească mâine. Pe principiul ăsta nu mai facem străzi pentru că se moare în accidente de mașină pe străzi publice și nimeni nu plătește pentru acest lucru. Un tânăr fără comorbidirăți care pleacă la serviciu cu mașina poate să o mierlească mâine într-un accident de mașină și familia lui nu o să primească nimic de la nimeni. De ce acest tânăr este mai puțin important decât tânărul vaccinat? Dacă vrei să conduci o mașină ai nevoie de permis, dacă găsești un job unde trebuie să conduci o mașină ai nevoie de permis, ghici ce: dacă nu ai permis nu poți să muncești. Îți pot da o grămadă de exemple în care "constrângerile" statului sunt necesare pentru buna funcționare a societății. Nu există nici măcar o activitate care să nu producă cuiva un disconfort, de la poluarea generată de centrala electrică care-ți dă ție curent ca să ai internet până la perechea de pantaloni care a creat o problemă de sănătate unor oameni pe care nu-i cunoști. Nu oprim lumea în loc pentru că există riscul ca un tânăr fără comorbidități să o mierlească a doua zi după ce face vaccinul. Lumea este plină de drame, cele generate de vaccinare sunt infinit, dar infinit mai mici decât cele generate de nevaccinare. Aici este vorba de a alege inteligent la nivel de societate. O abilitate care pare că nu prea o avem (dacă am avut-o vreodată pare că a dispărut complet).
  • 0 (8 voturi)    
   Lasa minciunile (Marţi, 16 noiembrie 2021, 17:27)

   4real [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   Certificatul verde e perfect legal. Nu a fost declarat ilegal pe nicaieri in Europa. Doar la noi ezita politrucii sa-l aplice la angajati. Nu le pasa de oameni mai mult de voturi.
 • -7 (63 voturi)    
  Daca te duci la chirurg, sigur te opereaza de ce. (Marţi, 16 noiembrie 2021, 9:27)

  D-or [utilizator]

  Un imunolog ce altceva ar putea recomanda, decit un vaccin?
  • +19 (33 voturi)    
   doar ca... (Marţi, 16 noiembrie 2021, 9:45)

   AlinP [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   El e deputat... nu imunolog... A facut o scoala fara sa apuce sa profeseze in domeniu... ca a simtit chemarea politicii...
  • +9 (31 voturi)    
   ar putea recomanda (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:02)

   Gogu_cel_viteaz [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   in primul rand un mod de viata mai sanatos: cu odihna suficienta, miscare, o alimentatie corespunzatoare, ocazional supliment de vitamine si realizarea de analize la interval de timp regulat.
   Si da, eventual si vaccinul.
   Dar nu, la noi vaccinul e singura scapare si daca Doamne fereste nu e, cum se pare ca se dovedeste in occident, am belit-o toti.
   Am prieteni care pana la vaccinare, de frica Covidului ce-i drept, incepusera sa aibe mai multa grija de ei. Dupa vaccin s-au culcat pe o ureche si i-a durut la basca (alimentatie proasta, multe ore peste program si delasare in ce priveste celelalte masuri de preventie). Din pacate s-au infectat si nu au avut forme prea usoare.
   • 0 (14 voturi)    
    Care e legatura dintre alimentatie si vaccin? (Marţi, 16 noiembrie 2021, 13:48)

    ciprian_ [utilizator] i-a raspuns lui Gogu_cel_viteaz

    In plus in occident e invers de cum zici tu:

    Record morti pe zi pt luna Noiembrie:

    Portugalia - 10 milioane locuitori - vaccinati 85% - 15 morti pe zi
    Spania - 48 milioane locuitori - vaccinati 80% - 40 morti pe zi
    Romania - 19 milioane locuitori - vaccinati 40% - 600 morti pe zi

    Daca Spania cu o populatie de 48 milioane avea rata de vaccinare ca la noi ar fi avut 1500 morti pe zi in loc de 40.

    In plus in Occident nu se pune problema ca spitalele sa fie supraaglomerate din cauza covid incat sa nu mai poti trata bolnavii de alte boli - asa cum e la noi.

    worldometers.info/coronavirus
    ourworldindata.org/covid-vaccinations?country=OWID_WRL
    • 0 (10 voturi)    
     "legatura dintre alimentatie si vaccin" (Marţi, 16 noiembrie 2021, 20:09)

     Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui ciprian_

     Antivacciniştii pledează pentru ALTERNATIVE la vaccin, de aceea ei spun astfel de lucruri:
     -"Alimentaţia sănătoasă te apără de covid mai bine decât vaccinul"
     -"Odihna, mişcarea, slăbitul te apără de covid mai bine decât vaccinul"
     -"Vitaminele te apără de covid mai bine decât vaccinul"
     -"Arbidolul şi Ivermectina te apără de covid mai bine decât vaccinul"
     -"COVIDUL (trecerea prin boală) te apără de covid mai bine decât vaccinul"
     (Asta chiar e hilară, ei spun practic: "Hai să ne îmbolnăvim, ca să...NU ne îmbolnăvim")
 • +15 (107 voturi)    
  Incredibil (Marţi, 16 noiembrie 2021, 9:28)

  Un_cetatean_oarecare [utilizator]

  Zeci de studii si statistici publicate deja referitor la imunitatea naturala si individul asta neaga cu nerusinare.....

  Ce incredere sa ai intr-un USRist a carui existenta virtuala se afirma brusc dupa aprile 2020 cand a devenit politician?

  Inainte de apr 2020 nu exista pentru public...pacat pentru el ca nu se poate falsifica si istoricul existentei in virtual.

  Daca dai un mic search dupa orice alt doctor ii mai gasesti o cercetare, un abstract...individul acesta a aparut brusc in 2020 care un specialist al natiunii in materie de microbiologie, etc....

  Mai sa fie, unde a stat ascuns inainte sa intre brusc in politica...
  • +24 (50 voturi)    
   Acum poate intelegi (Marţi, 16 noiembrie 2021, 9:46)

   Vaka [utilizator] i-a raspuns lui Un_cetatean_oarecare

   De ce am renuntat eu la catedra si cercetare si am ales sa plec din tara:
   1. In primul rand sa nu mai am de a face cu tot felul de neica nimeni deveniti peste noapte doctori, plini de fumuri cladite pe nimic.
   2. Sa scap de politizarea invatamantului si de granturile date "cui trebuie"
   3. Nu in ultimul rand in comercial se castiga mult, mult mai bine daca esti tare.

   Si ca sa revin la exemplarul de fata, ai 101% dreptate. Omul nu exista. Sa fii DOCTOR inseamna cercetare si articole publicate. Nenea are doar UNUL, din 2020: https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=NwFtfqAAAAAJ

   @HotNews, va rog mult, documentati-va inainte de a scrie, "prestigios proiect european, Marie Curie International Incoming Fellow (IIF)" este doar o bursa de schimb de experienta pentru STUDENTI..... despre ce vorbim?
   • -1 (41 voturi)    
    :))))) (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:58)

    Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

    1) da' cand ai avut tu de-a face cu doctori? Cand le deschideai usa ?
    2) pai, de cata politizare ai avut tu parte la profesionala ? Granturi, zici ? Pai ce, exiista cheie "Grant" ?
    3) si aici puteai sa scoti zilnic de-o bere, ca doctorii simpatizeaza portarii. Sigur, conditia era sa nu scoti o vorba, ca sa nu se vada cat te duce mintea... da' daca nu stii sa te abtii...

    Ai renuntat la catedra si la cercetare ? Doaaamne, pai daca toti cercetatorii ar fi ca tine, in afara de vaca cu lapte nu s-ar mai fi inventat nimic...
    Da' cum ai renuntat tu la catedra ? Ai vazut ca esti singur in clasa ?
    Ala caruia-i raspunzi zice ca e inginer ... voi doi si hsl (fost hic sunt leones) sunteti monumente de ingamfare, incultura si lipsa de inteligenta nativa !

    Stii tu carte cam cat stiu crupierii...
    Dar ca sa nu te-ntristez, o sa inchei cu apelativul pe care singur ti l-ai ales :
    FUNCTIONALULE !
    • +2 (22 voturi)    
     Sti cum e cu cainii si ursu? (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:07)

     Vaka [utilizator] i-a raspuns lui Valtran

     Latra!
     • -2 (22 voturi)    
      Cainii latra.. (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:24)

      Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

      ... si ca miroase ursu' a prost
   • +1 (11 voturi)    
    Scholar-ul nu este unica referinta (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:20)

    radu.a [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

    Scholar nu indexeaza toate revistele, in medicina este mai relevant pubmed.

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=Ciornei+RT&cauthor_id=27173733

    Pe pagina personala scrie ca are 7 articole publicate. In mod cert, mai mult decat un articol din 2020 daca a devenit doctor in 2008.

    Marie Curie International Incoming Fellow este o bursa de schimb de experienta pentru *postdocs* finantata de Uniunea Europeana care pare dificil de obtinut.
    • +1 (13 voturi)    
     Oricum, nu e o mare diferenta (Marţi, 16 noiembrie 2021, 13:39)

     Vaka [utilizator] i-a raspuns lui radu.a

     1 aticol, 4 articole? Scuze, imunologia este un domeniu in care se publica mult, este prin excelenta medicina de laborator era un domn pe aici care poate sa confirm e ce zic eu.

     Iar programul Marie Curie, nu era asa de greu de obtinut. Stiu multi studenti care au plecat prin el. In special inainte de aderarea Romaniei la UE. Acum, intr-adevar, nu mai stiu ce mai este cu el, a ajuns pe la generatia a 7-a, 8-a
   • -5 (19 voturi)    
    Pai si? (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:32)

    Crop [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

    Ce mai cauti aici? Ai plecat, tata. Gata, hai pa. Ai renuntata Romanica. Ce te mai freaca pe tine grija de Ro? Plina tara asta de d-astia plecati dar ingrijorati de Ro. Acolo unde stai, cetatean ai devenit si tara aia sa te intereseze. Aici e politic, najpa, latra cainii, etc.
  • +7 (25 voturi)    
   sssst (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:11)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Un_cetatean_oarecare

   nu trezi septelul la realitate.lasa-i sa-si pasca portiunea de pajiste alocata,cu lantul la gat si o galeata de apa pe zi.
   laptele sa curga.
  • +6 (24 voturi)    
   nu se spunea ca Romania e in urma (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:43)

   Gogu_cel_viteaz [utilizator] i-a raspuns lui Un_cetatean_oarecare

   la toate?
   Fie s-a sosocit usr-istul si a ramas si el in urma.
   Fie ignora in mod intentionat informatiile noi si transmite stiri de acum un an in speranta ca se mai vaccineaza cativa.
 • +20 (68 voturi)    
  Teoria-i buna, practica o contrazice (Marţi, 16 noiembrie 2021, 9:28)

  D-or [utilizator]

  Teoria spunea ca la 70% imunizare (boala+vaccin), virusul dispare.
  • +3 (35 voturi)    
   nu se mai aplica (Marţi, 16 noiembrie 2021, 9:56)

   an_drei [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Aceasta teorie a fost pe varianta initiala Wuhan. Delta este cu mult mai contagioasa, asa ca pragul de 70% se duce peste 90%, iar si acolo ca sa functioneze ar cam trebui ca toti sa vaccineze deodata. Daca e diferenta mai mare de 6 luni, deja vaccinul nu mai ajuta prea mult la reducerea transmiterii.
   • 0 (16 voturi)    
    cum poti spune asa ceva? (Marţi, 16 noiembrie 2021, 13:49)

    GNG [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

    Uite ce afirma domnul doctor, cercetator si politician : "1. Vaccinarea conferă o imunitate mai puternică, de lungă durată, cu anticorpi neutralizanți." ! De lunga durata, adica aproximativ 180 zile . Daca tot va prefaceti ca nu intelegeti ce se petrece si mai ales ce vi se pregateste, cititi ce a spus CEO-ul de la Pfizer, adica sa va obisnuiti sa faceti vaccinul de 2 ori pe an, sa aiba si gura lor ce sa manance!
  • +1 (27 voturi)    
   depinde de eficienta/rapiditatea (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:21)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   cu care se raspandeste

   Am ajuns aici tocmai pentru ca pana la covid-19 varianta intitala nu a mai existat un alt virus care sa se raspandeasca asa, si suntem din ce in ce mai departe de rata de 66% pop vaccinata pe masura ce cirusl isi imbunatateste performanta.

   Normal ar fi ca sa ne apropiem de 100% pop imunizata prin vaccin
   si cred ca acum este clar ca imunizarea care sa te fereasca de forma grava a bolii nu se atinge duce ce treci prin boala
  • +2 (16 voturi)    
   imunizarea e vreo 30% (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:44)

   George1000 [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   pai si unde-s aia 70% cand in romania imunizarea e vreo 30%?
  • +2 (24 voturi)    
   Corect. (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:44)

   feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Am ajuns la 70 % imunizare globala? adica la nivelul intregii populatiiide 7 miliarde de oameni? NU. Ia vezi cum a fost cu polio...
 • -2 (86 voturi)    
  vaccinatii transmit mai mult (Marţi, 16 noiembrie 2021, 9:29)

  GigiKent_ro [utilizator]

  vaccinatii transmit mai mult pentru ca li se spune pe toate canalele ca sunt imuni si nu se mai protejeaza deloc... in vreme ce nevaccinatii se protejeaza.

  se foloseste foarte prost termenul de imunizare, si e gresit... de asemenea se spune ca vaccinul e singura iesire din pandemie si lumea crede ca daca e vaccinata poate face orice... de-aia transmit mai mult.

  pandemia nu se va termina pana nu se testeaza toata lumea regulat si se izoleaza persoanele pozitive, indiferent daca sunt vaccinati sau nu... dar, ma rog, acest guvern criminal nu vrea sa termine pandemia, vrea doar sa vanda vaccinul...
  • -17 (67 voturi)    
   Se va termina cind se va renunta la control (Marţi, 16 noiembrie 2021, 9:41)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui GigiKent_ro

   Pandemia se va termina cind se vor liberaliza tratamentele in farmacii.

   S-ar fi terminat demult daca s-ar fi vindut la liber arbidol, clorochina...

   Credeti ca intimplator a explodat cea mai mare fabrica de Hidroxiclorochina din lume?
   • +1 (23 voturi)    
    tratamentele (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:39)

    codrean [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    ar trebui sa fie mai intai descoperite !
    Ori, in cazul virusurilor nu prea avem asa ceva. Preventia ramane arma de baza !
   • +9 (23 voturi)    
    Ei, da (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:54)

    _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    In Rusia se gaseste Arbidol la liber, ia vezi cum s'a terminat pandemia in Rusia...
    Incep sa cred ca iti iei informatiile de la gigi becali, crezi cam tot ce zice ciobanul ala infect, ahtiat dupa bani, mincinos, trufas, analfabet, abject si ticalos.
    • 0 (14 voturi)    
     Este atac la persoana, ceea ce (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:16)

     Varlaam [utilizator] i-a raspuns lui _Un stelist_

     denota ca "un stelist" cauta nu adevarul, binele, frumosul, ci este fie invidios, fie are ceva personal cu Gigi Becali, care face si el ce poate.
     • 0 (12 voturi)    
      Iar tu esti capabil... (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:25)

      Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Varlaam

      .... sa apreciezi adevarul, binele si frumosul emanate de Gigi Becali...
     • +2 (6 voturi)    
      Bravo! (Marţi, 16 noiembrie 2021, 13:33)

      _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui Varlaam

      Tu il ai ca pe model pe gigi becali, eu ca antimodel.
      Nu am nimic personal cu modelul tau care face ce poate (doar pentru bani si publicitate) si nu sunt deloc invidios, doar am afirmat ceva foarte evident: Arbidolul nu termina nicio pandemie, poate doar cea de prostie prin eliminarea celor cu modele ca gigi...
  • +18 (54 voturi)    
   Ei, da (Marţi, 16 noiembrie 2021, 9:42)

   _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui GigiKent_ro

   In jurul meu tot vaccinatii se protejeaza mai bine fata de nevaccinati...
   • +1 (19 voturi)    
    In jurul meu, nu. (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:08)

    Maiko [utilizator] i-a raspuns lui _Un stelist_

    Am in jur vaccinati care s-au imbolnavit de covid si au mintit ca nu au. Am aflat ulterior ca avusesera. Si am si exemple de vaccinati cu simptome de gripa care au refuzat sugestia mea sa se testeze pe motiv ca sunt vaccinati.
    • -1 (9 voturi)    
     Foarte urat (Marţi, 16 noiembrie 2021, 13:37)

     _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui Maiko

     Sunt vaccinat, am avut si Covid si nu m'as testa deloc la primele simptome de raceala, de asta am ales sa fac vaccinul, sa nu stau cu teama de Covid. Daca am simptome ii protejez pe cei din jur la fel cum am facut'o si inainte de aparitia SarsCov2, stau acasa pana sunt bine.
     Sfatul meu e sa schimbi grupul: daca te mint cu ceva atat de serios si periculos nu are rost sa mai stai printre noi, oricat de vaccinati sau nevaccinati ar fi. Sanatate!
  • -8 (30 voturi)    
   hihihi (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:24)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui GigiKent_ro

   Nevaccinatul nici masca nu poarta ca deh...

   Vaccinatul care a inteles care sunt pericolele poarta masca si respecta distantarea
   • +10 (20 voturi)    
    hai las-o mai usor (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:14)

    Gogu_cel_viteaz [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    ca nu le-a crescut peste noapte IQ-ul si simtul civic tuturor celor care s-au vaccinat.
    Cunosc destui vaccinati care umblau pe afara dupa ce au aflat ca-s pozitivi pentruca credeau cu desavarsire ca ei nu transmit virusul.
  • -2 (12 voturi)    
   Si ce ce ar trebui sa ma intereseze? (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:14)

   adrian dg [utilizator] i-a raspuns lui GigiKent_ro

   De ce ar trebui sa imi fac eu griji daca se infecteaza altii sau nu?
 • +24 (58 voturi)    
  deputatul imunolog (Marţi, 16 noiembrie 2021, 9:33)

  AlinP [utilizator]

  De fiecare data domnul deputat reuseste sa ne spuna ca exista foarte multe studii si sa il credem pe cuvant. Dar pentru anumite teme abordate, studiile nu sunt deloc concludente, iar premisele (conform altor studii) sunt complet gresite.
  La ce ma refer? La cal mai mare studiu facut de la inceputul pandemiei in Israel (2.7 mil. oameni) care compara imunitatea naturala vs vaccin. Conform acestui studiu, lucrurile nu stau cum le prezinta domnul deputat cu privire la vaccinarea celor trecuti prin boala si rata de reinfectare. Dar ca sa fiu in tema raspunsurilor prezentate de dansul, nu voi da cifre/date concrete. Ci ma vor rezuma la a spune ca studiile sunt clare :)
  • -18 (36 voturi)    
   ma scuzati va rog... (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:43)

   Fuscus [utilizator] i-a raspuns lui AlinP

   dvs. unde v-ati facut studiile in vreun domeniu conex!? ce note aveati la statistica, biologie sau chimie organica? dadeati foaia goala la teza? treceati cu greu?
   • +15 (23 voturi)    
    ai fi surprins (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:04)

    AlinP [utilizator] i-a raspuns lui Fuscus

    Intamplarea face ca am studii intr-un domeniu "conex". Dar si asa, eu nu dau declaratii in presa de pe o pozitie de autoritate. Eu doar semnalez abaterile domnului deputat, pentru care nici macar nu ai nevoie de studii pentru ca sunt extrem de evidente.
    • -8 (16 voturi)    
     da... e clar (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:53)

     Fuscus [utilizator] i-a raspuns lui AlinP

     domeniu "conex". pana si ghilimelele spun multe. e gerus i cu punctuatia la matale si cu logica... si semnalezi abaterile, este evident. tu esti Dumnezeu. din nefericire nu poti face nimic in aceasta pandemie pentru a curma suferinta oamenilor. doar trancanesti si in felul asta chiar poti face mai mult rau ca toti covidiotii care se exhiba pe aici!
   • 0 (12 voturi)    
    Studiile se gasesc pe net (Marţi, 16 noiembrie 2021, 13:57)

    GNG [utilizator] i-a raspuns lui Fuscus

    Pentru a interpreta un grafic ai nevoie sa stii ceva matematica, analiza matematica este un bonus, adica trebuia sa termini liceul, grafice simple se fac si la generala. Nu ai nevoie de doctorat pentru a interpreta un grafic.
    • 0 (12 voturi)    
     analiza matematica...da! (Marţi, 16 noiembrie 2021, 15:00)

     Fuscus [utilizator] i-a raspuns lui GNG

     te-ai gandit tu ca suna bine: "analiza matematica". adica faci tu, covidiotu' , o analiza matematica. cool. doar ca analiza matematica se ocupa cu calculul integro-diferential. ramura care se ocupa cu astfel de date se numeste statistica. m-ai impresionat cu eruditia ta! hahahahahaaa... e clar ca esti vraiste!
  • -2 (18 voturi)    
   a zis si Gheotghita (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:45)

   fghr [utilizator] i-a raspuns lui AlinP

   acu cateva zile , daca anticorpii nu are spike ca ala de la vaccin nu e ce trebuie
   • +4 (10 voturi)    
    In nicio zi din an, orice s-ar intampla.. (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:28)

    Valtran [utilizator] i-a raspuns lui fghr

    ... anticorpii nu are nimic.
    Cel putin, nu in limba romana...
  • +1 (11 voturi)    
   Precizari (Marţi, 16 noiembrie 2021, 13:26)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui AlinP

   https://www.factcheck.org/2021/09/scicheck-instagram-post-missing-context-about-israeli-study-on-covid-19-natural-immunity/

   Sunt probleme cu studiul . Nu in sensul ca ar fi complet gresit ( exista imunitate din ambele surse si e buna ,un reinfectat vs 8 vaccinati in doua luni din toate milioanele alea inseamna tot practic zero ) ci in sensul ca se ignora faptul ca exact acelasi studiu arata ca cei ce se reinfecteaza sunt ajutati de vaccin in caz ca l-au facut .
   In rest am eu o impresie ca tot romanul care a avut o raceala si-a declarat insusi ca a avut COV si de acum incolo e imun . Sunt pline spitalele de ei .
  • -1 (11 voturi)    
   Imunitate naturala = sute de mii de morti doar in (Marţi, 16 noiembrie 2021, 13:59)

   ciprian_ [utilizator] i-a raspuns lui AlinP

   Romania.

   Unii de covid altii de alte boli asteptand pe targa la intrarea la urgente locurile deja ocupate de nevaccinatii de covid.

   Cunosc caz concret - tatal cuiva bolnav probleme cu inima neavand loc la urgente sansele i-au scazut 50% si in final a murit. Desi era vaccinat a suferit din cauza nevaccinatilor. Fiul lui era disperat.
 • +38 (62 voturi)    
  Germania vs Romania (Marţi, 16 noiembrie 2021, 9:35)

  AlinP [utilizator]

  "Pentru a avea aceeași rată a deceselor pe care o are România, Germania ar trebui să aibă 18.000 de decese pe zi, explică medicul."

  Sa inteleg ca ati ramas repetent la matematica... de mai multe ori...
  • +13 (25 voturi)    
   Comparatiile trebuie facute pe grupe de virsta (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:14)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui AlinP

   Comparatiile intre tari trebuie facute pe grupe de virsta.

   La noi, daca forta de munca a emigrat si au ramas pensionarii, e normal ca si mortalitatea e mai mare, dar nu e acelasi lucru daca e pe persoane de 30+ sau 80+.
  • +25 (35 voturi)    
   ... (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:22)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui AlinP

   o fi ramas repetent la mate dar se pricepe la minciuna prin omisiune:
   "De ce ai nevoie și de vaccin, chiar dacă ai trecut prin boală:

   Trecând prin boală, anticorpii se dezvoltă și împotriva capsulei nucleare, anticorpi antinucleocapsidă, dar aceia nu au aceeași capacitate de neutralizare - de a împiedica intrarea virusului în celulă - precum cei post-vaccinare."

   Analizele anticorpi post-covid arata si prezenta anticorpilor anti-spike. Anticorpiin anti-nucleocapsida sunt in plus fata de anti-spike.

   Mai departe scrie ca Germania are 1100 decese pe zi cand in realitate are in jur de 150-200 deci mult mai putin decat ce spune dl. "imunolog". Ca sa aibe echivalentul a ceea ce-a avut Romania in valul 4 ar trebui sa ajunga la aprox 1600 decese pe zi, nu 18000.

   Pe bune, aduceti oameni ori mai competenti, ori mai bine intentionati. Informatiile publicate sunt garbage, nu asa se face informarea publicului. Reusiti sa faceti 2/3 din treaba antivaxerilor.
  • -21 (23 voturi)    
   repetent la matematica esti tu (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:44)

   George1000 [utilizator] i-a raspuns lui AlinP

   repetent la matematica esti tu
  • +9 (15 voturi)    
   1800 (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:52)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui AlinP

   a pus un zero in plus
   • 0 (10 voturi)    
    Depinde cum (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:26)

    Vaka [utilizator] i-a raspuns lui levierul

    Ca daca l-a pus pe hartie se cheama eroare de dactilografiere, e plin si e scuzabil.
    Dar daca a spus optsprezece mii in loc de o mie opt sute, atunci e altceva.

    Si tare ma tec ca este altceva...... Nu de alta, da ma mai uit si la om...
  • +4 (6 voturi)    
   da, tebuie explicatii (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:09)

   x_dion_x [utilizator] i-a raspuns lui AlinP

   ar trebui sa explice de unde a venit cu estimarea asta.

   Daca simplificam si vorbim strict de numarul populatiei (4x, poate spre 5x in realitate),

   media ultimelor 10 zile:
   Ger 136 decese/zi
   Rou 346 decese/zi
   https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/data-daily-new-cases-covid-19-eueea-country

   Ger ar fi in situatia Rou la 346 x 4 =1 384 decese pe zi. Ei sunt deci de cel putin10 ori mai bine decat Ro scrict la nr populatiei.

   Daca mai adaugi si alti factori de ex, populatia imbatranita (evident mai vulnerabila), marile aglomerari urbane.
   Distirbutia populatiei vulnerabile in marile aglomerari urbane, etc ...

   Dar cine iti da dreptul sa spui ca esti bine si la 1 deces din cauza asta.

   Dar nevertheless, ce sugereaza docutorul e corect, ca Germania momentan e mult mai bine decat Ro.
 • +20 (46 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 16 noiembrie 2021, 9:37)

  [anonim]

  • +1 (25 voturi)    
   asta e fuga de idei (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:16)

   Fuscus [utilizator] i-a raspuns lui

   vorbim de una... o dam in alta... tipic pentru covidioti!
 • +23 (31 voturi)    
  Verificati datele inainte de publicare (Marţi, 16 noiembrie 2021, 9:40)

  _Un stelist_ [utilizator]

  "Germania se pregătește pentru noi restricții după ce a atins pragul de 50.000 de îmbolnăviri și în jur de 1.110 de decese pe zi, la o populație de 80 de milioane de locuitori."
  Complet falsa informatia ca Germania are in prezent 1110 decese pe zi, asta a fost in valul 3 poate, acum sunt la 100-200 decese pe zi (167 ieri), aveti grija ce publicati.
  • +14 (18 voturi)    
   amuzant (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:18)

   unu_de_aiurea [utilizator] i-a raspuns lui _Un stelist_

   Acum au corectat...
   Dar iti dai seama cat de relevante si corecte sunt articolele lor cand apar cifre ce pot fi foarte simplu verificate pe Google. Ca opinii, pareri si impresii poate emite oricine...
 • +15 (33 voturi)    
  Eficacitatea, hmmmm! (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:25)

  StefanV [utilizator]

  Zice specialistul: "S-a vorbit mult despre faptul că eficacitatea vaccinului nu este de 100%. Statistic, niciun tratament și nicio procedură medicală nu are eficiență 100%"
  In Norvegia sunt mai multe cazuri si maimulti spitalizati decat inainte de vaccinare. Inteleg ca vaccinul nu e eficient 100%. Bai, dar nici 20%? Nu de alta, dar, dupa numarul de cazuri norvegiene, pare ca are o eficienta de -25%.
  Si tot asa in foarte multe tari.
  • +4 (12 voturi)    
   ! (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:36)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui StefanV

   Azi in Norvegia au 128 de persoane internate si nu la ATI, deci despre ce spitalizari vorbim?
   • +5 (15 voturi)    
    Azi are 225 internati (Marţi, 16 noiembrie 2021, 13:00)

    StefanV [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

    Norvegia azi are 225 internati (ATI + restul). Acum un an, inainte de vaccinare, aveau in jur de 120-130 internati in medie. La 120 sau 130 de internati au decis sa introduca lockdownul.

    Asta este situatia reala. Nu o compar cu Romania. E prea complicat. Dar compar Norvegia inainte de vaccinare cu Norvegia de dupa vaccinare. Si ar trebui sa vad imbunatatiri evidente. Ceea ce nu e cazul.
  • 0 (18 voturi)    
   Ei, da (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:47)

   _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui StefanV

   Ai gasit repede Norvegia ca reprezentativa pentru Covid: tara cu 174 decese la milionul de locuitori (noi avem 2700+) si 40k cazuri de imbolnaviri la milion (noi avem 90K). Daca ar fi situatia lor la noi nu am avea absolut nicio restrictie si discutii despre vaccin/Covid. Au 951 de decese de la debutul pandemiei la o populatie de 3,5 ori mai mica decat a noastra, noi avem de 56 ori mai multe decese.
   Norvegienii s'au vaccinat 74% si isi vad de viata, mai moare cate 1-2 la 2-3 zile...
   |Vaccinul te protejeaza de boala grea si deces; daca iei asta in calcul ti se pare ca eficienta mai e -25%, desteptule?
   • +6 (8 voturi)    
    Asta e (Marţi, 16 noiembrie 2021, 13:09)

    StefanV [utilizator] i-a raspuns lui _Un stelist_

    Am gasit-o pentru ca aici traiesc. Si am urmarit numerele astea de mai bine de un an. In plus, e o tara super vaccinata.
    Si am comparat situatia din Norvegia de acum un an cu situatia din Norvegia de acum. Ca sa compar cu Romania e prea mult.

    Si ca sa compar si numarul de morti, in decembrie 2020, inainte de inceperea vaccinarii, mureau cam 3-4 norvegieni pe saptamana, iar acum, cu 80% vaccinatiau ajuns tot la 4 morti pe saptamana.
   • +4 (6 voturi)    
    4/zi (Marţi, 16 noiembrie 2021, 13:44)

    StefanV [utilizator] i-a raspuns lui _Un stelist_

    Pe zi, nu pe saptamana
   • -1 (15 voturi)    
    Compari Romania cu Norvegia ? (Marţi, 16 noiembrie 2021, 14:26)

    GNG [utilizator] i-a raspuns lui _Un stelist_

    Ai vazut cum arata un spital la ei? Dar langa spital, ai vazut ce centre de recuperare au? Nu iti spun cat este de curat! Noi aruncam in carca Covid tot ce moare acum, pe incompetenta medicilor (se moare la o apendicita care nu este nici macar peritonita), a bacteriilor din saloane, a alimentatiei primite de bolnavi ( ceea ce primeau la Ausw... pare meniu de 5 stele) . Nu cred ca vrei sa vezi ce este la noi in spitale, spre exemplu Spitalul Judetean din Constanta, nu mai tarziu de joi 11 nov, salon cu 3 pacienti, 2 adulti si un copil de 7 ani , lipsa dezinfectant, lipsa echipament de protectie, usa de la corpul bolnavilor de Covid larg deschisa si femeile de serviciu trecand dintr-un corp in altul fara sa poarte masca. Copilul a fost internat ptr 2 saptamani, la internare a fost testat si a fost negativ, a stat 2 saptamani in acel salon si pe 12 a fost externat, la externare a fost testat negativ. Luni 15 a fost iar testat si a iesit pozitiv. Unde s-a imbolnavit? In spital! Nu pot sa iti trimit fotografii cu ce am primit de la un prieten, plecat in Norvegia de peste zece ani si care a suferit o inflamatie a unui nerv la coloana vertebrala. A stat aproape o luna la investigatii si tratament in spital si din august sta in centrul de recuperare. La fiecare masa are de ales din 3 meniuri, TOATE au carne si carbohidrati. Curatenie luna, poti sa mananci pe jos. Salon, 2 persoane separate cu paravan sa nu deranjeze unul pe celalalt. Televizor cu internet la fiecare pat, dotat cu casti, pentru a nu deranja. Spitalul, de stat, un fel de spital universitar. Centrul de recuperare, tot de stat. Totul a fost platit de asigurarea de sanatate de stat. Se pare ca seamana cu unul din spitalele noastre? La ce conditii au, 174 de decese sunt foarte multe, acolo clar au murit DOAR de Covid! Noi abia asteptam sa avem sub ce "pres" sa ascundem mizeria!
 • -2 (52 voturi)    
  Ce inseamna un doctor inregimetrat politic.. (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:43)

  RaulR [utilizator]

  Inainte de toate, daca afirmatiile pe care le sustii aici, intr-un an de zile nu se dovedesc, ai bunul simt sa renunti la practicarea medicinei ?
  2. La 2 - Poti sa vii cu niste date, macar la niste sudii preliminare. Nu sunteti in stare sa spuneti care este concentratia de anticorpi ca sa nu te imbolnavesti, si analizati voi concentratia de virusi activi vaccinat/nevaccinat. Daca cel nevaccinat are o forma asimtomatica si cel vaccinat are o forma mai grava, tot cel nevaccinat expira mai multi virusi ?
  3. "Trecând prin boală, anticorpii se dezvoltă și împotriva capsulei nucleare, anticorpi antinucleocapsidă, dar aceia nu au aceeași capacitate de neutralizare" Deci dupa logica dumitale daca dezvolt si alti anticorpi nu numai anti-spike e mai rau. Ii incurca pe cei anti-spike sau ce?. Daca ai contact cu o alta tulpina, cu mutatie la proteina spike, si tu te bazezi numai pe anticorpi anti-spike cum te descurci ?
  4."Prea mulți anticorpi" - vaccinare + trecere prin boală - riscă să declanșeze boli autoimune? Fals"
  EI, nu zau. Atunci de ce nu facem vaccin la fiecare 1-2 luni sa fim siguri ca suntem protejati, sa avem cat mai multi anticorpi anti-spike. Altfel pentru declansare nu am studiat cazuri concrete, dar pentru agravarea respectivelor boli sunt destule cazuri.

  Numarul de morti la/mil de locuitori a fost intotdeauna mai mare la noi. La toate afectiunile. A-ti facut ceva in priviinta aceasta?
  • 0 (16 voturi)    
   "Ati facut..." se scrie legat, fara cratima (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:09)

   nscandal [utilizator] i-a raspuns lui RaulR

   Cum se numeste cel care nu stie sa scrie corect si cita credibilitate are cind posteaza ceva?
  • +1 (7 voturi)    
   trolache (Marţi, 16 noiembrie 2021, 17:41)

   cicoare [utilizator] i-a raspuns lui RaulR

   ma treci pe la scoala inainte sa dai lectii expertilor.
  • 0 (8 voturi)    
   Domnul este specialist, tu ce esti? (Marţi, 16 noiembrie 2021, 18:18)

   krank [utilizator] i-a raspuns lui RaulR

   Ce studii ai? Unde ai publicat? Ce te recomanda? Ce te faci sa crezi ca prostiile tale merita sa fie bagate in seama? Tu nu-ti vezi lungul nasului, te crezi ca Olivia Steer mai destept decat desteptii desi tu nu ai nici o urma de competenta. Penibil!
   • 0 (6 voturi)    
    Auzi domnu USR-ist (Marţi, 16 noiembrie 2021, 19:21)

    RaulR [utilizator] i-a raspuns lui krank

    Tu ai analizat cate lucruri fara nici o logica scrii pe aici?. Daca ai ceva de spus, contrazice-ma obiectiv pe ceea ce am scris mai sus.
    Voi in afara de atacuri la persoana si intimidari nu prea mai stiti?
    Asa de rau a ajuns partidul, nu mai gaseste si el niste postaci mai cu staif, macar cu un liceul terminat la zi.
 • 0 (46 voturi)    
  specialistiii nenicaaaa... (Marţi, 16 noiembrie 2021, 10:47)

  Fuscus [utilizator]

  au aparut specialistii de feisbuci sa comenteze. mama mia! in scoala treceau cu greu la materiile astea sau au facut niste scoli dubioase iar acum comenteaza parerile unui specialist. mai au si "argumente". au citit ei pe gugle. pai de ce nu va da mah gugle diplome? ati deveni si voi specialisti!
 • 0 (30 voturi)    
  Cum naiba tot Occidentul e idiot? (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:00)

  Barbaneagra [utilizator]

  Poate imi explica cineva de ce tarile occidentale merg cu vaccinarea inainte spre 80%-90%, desi, in prostia mea, cred si aceste tari au Constitutii care apara drepturile omului, iar noi, alaturi de Bulgaria, Rusia si nu mai stiu cine (a, da, Estul Germaniei :))), ma rog, unii dintre noi, avem inalta calificare si semetie de a respinge vaccinul.
  Bag sama ca, daca si PSD a cazut in genunchi si nu mai clameaza cresterea pensiei cu 40% acum si aici, le-o fi explicat Rafila ca sa mai astepte sa moara cateva sute de mii de batrani rapusi de COVID-19 si raman mai multi bani in 2-3 ani. Altfel nu imi explic cretinismul tragerii de timp...
  • -2 (10 voturi)    
   Elvetia face referendum (Marţi, 16 noiembrie 2021, 15:48)

   RaulR [utilizator] i-a raspuns lui Barbaneagra

   Elvatia face referendum pe 28 Noiembrie in priviinta certificatului verde.
   Noi de ce nu facem ?
 • -7 (25 voturi)    
  Domnule doctor, (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:01)

  nscandal [utilizator]

  eu inteleg ca sinteti foarte titrat, competent si destept, aveti un CV impresionant, dar....totusi....nimeni nu este chiar atit de inteligent, nici chiar dumneavoastra, incit sa convinga un sarac cu duhul, ca e sarac cu duhul. Uitati-va la comentarii - anti-vaccinistii vor ca statul sa le intretina familia in caz ca ei mor dupa vaccin si neaparat statul sa-si asume relatia de cauzalitate vaccin - deces. si multe alte aberatii; inca o data: dupa acest articol, UITATI-VA LA COMENTARII si spuneti sincer daca merita efortul de informare. Si aici nu sint multe aberatii si mai si. Au trecut prin gimnaziu ca gisca prin apa, nu au inteligenta si discernamint sociale, nu au empatie cu cei vulnerabili. Vorba cuiva: "...de un an jumate, in fiecare zi informeaza specialistii, de am ajuns eu doctor; ce sa le mai faca, dom'le, sa-i scarpine pe burta?". Pur si simplu ei nu inteleg relatia de inversa proportionalitate dintre circulatia virusului / posibilitatea mutatiilor si rata vaccinarii. Sint opaci la stiinta si bun-simt elementar si total permisivi la baliverne si lipsa de logica. La asta duce incultura.
 • +15 (29 voturi)    
  Cand vreau eu sa ma protejeze, sistemul nu o face (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:03)

  CezarN [utilizator]

  Ce-mi place mie la sistemul medical romanesc este ca atunci cand vreau eu sa ma protejeze, cand am simptomele unei boli si ma prezint la medic din proprie vointa, sistemul nu ma protejeaza. Ma tine pe la usi cu orele, daca ma interneaza, nu sunt medicamente sau, si mai rau, iau diverse infectii nosocomiale din spitale, infectii care nu sunt raportate pe nicaieri, etc.
  Insa cand este vorba sa faca o simpla injectie, un tratament genetic, in nici un caz vaccin, tot sistemul moare de grija mea si vrea sa ma protejeze. Cu forta daca altfel nu se poate.
  • -3 (23 voturi)    
   deci totul trebuie sa se intample... (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:57)

   Fuscus [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   cand vrea sula ta. restul nu conteaza. "eu, supremul! si dupa mine potopul!"
   • +6 (10 voturi)    
    Se intampla ca eu/noi platim aeste servicii (Marţi, 16 noiembrie 2021, 13:09)

    CezarN [utilizator] i-a raspuns lui Fuscus

    Deci, da, trebuie sa se intample cand vrem noi. Nimeni nu se duce la medic de placere, crede-ma.
  • +1 (23 voturi)    
   "tratament genetic" hahahahahaaaaa (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:07)

   Fuscus [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   in ce fel vaccinul este tratament genetic!? hahahahaaaaaa... habar nu ai ce vorbesti! de aia esti cantaret in corul covidiotilor. hahahaaaaa... hai ca am inteles ce e in nuca ta ...
   • -3 (13 voturi)    
    Asta e una din mantrele (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:36)

    Vaka [utilizator] i-a raspuns lui Fuscus

    pe care din pacate le aud zilnic. Si problema este mult mai adanca. Acum ceva timp un apropiat mi-a trimis un articol de pe un site obscur, numit Bucovina profunda. Ce an putut citi acolo, mi-a ridicat parul pe ceafa. La propriu.

    Problema este ca sunt oameni care distribuie prostiile alea si mai rau, multi omani care le cred. Si cu aia care cred este imposibil sa discuti. Incearca sa explici ca vaccinurile nu sunt definite de metoda de producere ci de efecte si rezultate. Am dat cu capul de un zid.

    Ma ocup cu biochimia de zeci de ani, si stiu sa explic lucrurile de la foarte simplu la foarte complicat. In continuare, vorbesti cu acesti oameni, le demontezi argumentele, unul cate unul cu explicatii clare si apoi surpriza, se reseteaza...... Ca un computer..... Problema este mul mai adanca.....
    • +1 (9 voturi)    
     Analizeaza si asta. (Marţi, 16 noiembrie 2021, 13:44)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

     E un cherry pick fain dar interesant.
     https://www.mdpi.com/1999-4915/13/10/2056
     Adica astia gasesc ca componeta produsa principal de vaccin este patogenica cu efecte de blocare a mecanismelor de reparare a ADN-ului. Loveste-ne cu explicatiile si implicatiile lui.
     • +3 (9 voturi)    
      Nu ... (Marţi, 16 noiembrie 2021, 15:36)

      gamma [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      Vaccinul nu produce proteina spike , nu se poate , dupa doi ani inca nu stii ca proteina e parte a virusului iar vaccinul stimuleaza producerea de anticorpi care se ataseaza la proteina spike si o neutralizeaza . Bravo moncher ...phd de facebook .
      • 0 (6 voturi)    
       Ba nu! (Marţi, 16 noiembrie 2021, 19:31)

       nemanipulabila [utilizator] i-a raspuns lui gamma

       Acest "vaccin" nu produce el proteina S, DAR invata celula umana sa produca numai proteina spike (si nu virusul intreg) deci celulele tale proprii produc proteina spike - iar sistemul imunitar va invata sa faca anticorpi care vor lupta cu (celula ta proprie care produce) aceasta proteina spike.

       P.S. Prin comparatie anticorpii naturali dupa boala invata sa lupte si impotriva altor proteine (N si poate altele) care compun virusulu intreg.
     • +1 (7 voturi)    
      Alternativa (Marţi, 16 noiembrie 2021, 16:04)

      gamma [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      Daca te preocupa proteina S produsa initial de vaccin atunci avem schizofrenie curata pentru ca infectia normala produce de zeci de mii de ori numarul respectiv de proteine S . Bagi in seama numarul mic si il ignori pe ala mare ?!
   • 0 (12 voturi)    
    E greud e numit vaccin. (Marţi, 16 noiembrie 2021, 13:42)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Fuscus

    Adica dupa ce au modificat definita vaccinului poti, dar inainte nu tare mergea ca vaccinul in definita veche poate produce imunitate la infectie sau transmisie si duce la un final la o imunitate de turma. Ori asta esueaza maxim la asta.
    Dupa noua definite vitamina C si D sunt vaccinuri ca ofera imunitate crescuta in fata bolilor. :))))))))))
   • -2 (6 voturi)    
    Serios, ai fost la scoala? (Marţi, 16 noiembrie 2021, 14:31)

    GNG [utilizator] i-a raspuns lui Fuscus

    Ai auzit de ARN? Dar de ADN? La ce ora si cum se chema lectia la care ai auzit aceste nume? Macar stii cine a fost Fuscus? Poate ai ajuns pe la ora de istorie ...
    • +2 (8 voturi)    
     ai invins bolovane (Marţi, 16 noiembrie 2021, 15:15)

     Fuscus [utilizator] i-a raspuns lui GNG

     nu , nu am auzit. nici eu si nici specialistii care elaboreaza tratamente, vaccinuri si fac studii de genetica , microbilogie, biochimie si alte discipline implicate in lupta impotriva virusurilor. te-ai nascut tu, gaura covrigului sa ne explici. nu ai solutii, ai numai pareri de sferto doct! ti-am multumi daca macar nu te-ai mai repoduce....
 • -1 (39 voturi)    
  alo, alo, alo!!!!!!! (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:10)

  hdd [utilizator]

  s-a promis herd immunity la 60-70% vaccinați :

  https://microbiologysociety.org/our-work/75th-showcasing-why-microbiology-matters/vaccines-the-global-challenge-for-microbiology/vaccination-and-herd-immunity.html

  Nu e așa, asta e clar.
  Țări cu rata 75% încă au valuri (Israel, UK, USA)

  Deci, ori:
  - vaccinul nu e eficient
  - R > 2, și atunci trebuie vaccinați mai mult de 70%

  Nu se spune câți.
  70% e clar prea puțin.

  80%?
  90%?

  Adevărul e că marii specialiști habar n-au.
  • 0 (12 voturi)    
   ce bine ca ai tu habar... (Marţi, 16 noiembrie 2021, 13:37)

   Fuscus [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   nici nu faci diferenta intre un infectat si un mort. cati de aia... cati de ailalti... citesti si nu pricepi. ce sa fie asta? caz clasic de anlfabetism functional.
  • +3 (9 voturi)    
   In Israel in ultimele zile au avut 2-3 morti pe zi (Marţi, 16 noiembrie 2021, 14:12)

   ciprian_ [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   In Spania, 48 mil locuitori - ieri si alaltaieri au avut 15 morti pe zi

   Just sayin...
  • +1 (5 voturi)    
   adevarul ca habar nu ai (Marţi, 16 noiembrie 2021, 17:39)

   cicoare [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   intre timp virusul a suferit mutatii si vaccinurile sunt mai putin eficiente. Cu cat covidiotii refuza sa se vaccineze cu atat virusl sufera mai multe mutatii.
 • +1 (37 voturi)    
  Parere mea...documentata (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:32)

  leinad79 [utilizator]

  Vaccinul protejeaza la infectie si transmitere dar in foarte mica masura. Pe de alta parte, protejeaza la forme severe si deces, intr-o porportie de aproximativ 84%- 85% (e un calcul matematic in urma tuturor informatiilor pe care le-am adunat pana acum), insa si acest procent variaza pe categorii de varsta: 60%-70% pentru cei peste 50 de ani, 85-90% pentru cei sub 50 de ani.
  Vaccinul nu e tot ce ne-am dorit dar este, cu siguranta, cea mai eficienta arma. Inteleg toate nemultumirile, disconfortul, abuzurile, etc...dar lumea uita ca suntem intr-o situatie DRAMATICA. Vaccinul te protejeaza doar pe tine dar asta e doar jumatate de adevar. Spun asta pentru ca spitalele sunt in haos fiind aglomerate intr-o masura covarsitoare de cei care au ales sa nu faca vaccinul pentru ca "it's my body, my choice".Taticu', nu e chiar asa pentru ca blochezi accesul altora in spitale, rata de mortalitate e mai mare decat cea normala pentru ca doctorii sunt coplesiti, economia e in cap, etc. Observati excesul de decese din 2020 si veti vedea si cel din 2021: mult peste decesele oficiale de COVID.
  NU PUTEM CONTINUA ASA! Trebuie ales raul cel mai mic, de infectat ne infectam toti dar cu vaccin scade semnificativ rata de mortalitate. Fara vaccin, rata de mortalitate e in mod categoric peste 1%. (deci mor 180.000 de oameni doar de COVID).
  Sunt ,ulte de spus, dar oricum nu citeste nimeni.
  • +1 (19 voturi)    
   Eu am citit si ti-am dat un PLUS :)) (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:16)

   CezarN [utilizator] i-a raspuns lui leinad79

   Eu mi-am facut si booster-ul din exact acelasi rationament.
   Insa cei care trebuie convinsi de catre altii sa se vaccineze au probleme de intelegere cand vad ca toate opiniile contrare sunt suprimate cu forta si cenzurate. Amenintarea cu demiterea si ridicarea dreptului de practica pentru medicii care au alte opinii decat cele oficiale nu da bine deloc si creaza probleme celor care vor sa persuadeze prieteni, rude, cunostinte sa se vaccineze.
   Cu atat mai mult isi pierd credibilitatea cei care impun cenzura si apoi apar la TV sa convinga oamenii sa se vaccineze pentru ca "e bine", pentru ca "toata lumea" zice ca e bine.
   • +2 (8 voturi)    
    cred ca (Marţi, 16 noiembrie 2021, 14:35)

    leinad79 [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

    Ar trebui sa avem opinii echilibrate pentru a fi credibili. E adevarat ca unii sunt de-a dreptul batuti in cap inca de la momentul T0 si nu vor crede orice le-ai explica. O mare parte din antivaccinisti sunt aceiasi care initial urlau ca NU exista COVID, apoi ca masca ucide, apoi ca spitalele sunt goale, ca nu se moare de COVID ci din alte cauze...etc. Acesti oameni au credibilitate ZERO si, din punctul meu d evedere, sunt complici directi la catastrofa umanitara.
    Pe de alta parte, daca cei pro vaccin bat campii, umfla procentele si nu explica in mod clar atat beneficiile cat si LIMITELE vaccinului...atunci isi pierd si ei din credibilitate.
    Ceea ce se intampla in Germania si Austria s-a intamplat si in ISrael in vara. Va
 • -11 (23 voturi)    
  ! (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:34)

  tudorr [utilizator]

  Am venit doar sa rad de comentariile sosoncarilor!
 • -10 (22 voturi)    
  Este exact ca in razboi (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:42)

  Mihnea_V [utilizator]

  Foarte bun articolul, clar si elocvent.
  Avem un inamic care ucide oameni. Avem spioni infiltrati care ne fac sa ne uram unii pe altii, sa nu credem ce spun cei care nu gandesc ca noi, sa nu avem incredere in ei. Cam ca la Revolutie.
  Tot ca atunci conducatorii nostri au alte planuri. Si-au protejat spatele, au pus vaccinul la dispozitie, dar nu e suficient. Lasand Sosocii sa vocifereze ce au primit de la Sputnik, in loc sa lase sa vorbeaca doar specialistii in vaccinare, imunologie, microbiologie, ei au lasat dusmanul in interiorul cetatii. Mor in prezent la fel de multi oameni ca in razboaile mondiale. Oamenii de la sate cred ca rudele lor au murit de altceva pt ca teste nu se fac. Numerele ar fi cu totul altele si politrucii PSD si PNL stiu asta.
  Cam atat, fiecare isi salveaza familia. Faceti tot ce puteti sa ii convingeti pe cei dragi sa se vaccineze.
 • +6 (22 voturi)    
  . (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:50)

  johnel [utilizator]

  Nu boala este problema ci rata deceselor. Nu trebuie sa fi imunolog sa citesti ca decesul, in urma Covid, este in proportie covarsitor mai mare la cei nevaccinati decat la cei vaccinati. Nu are nicio relevanta faptul ca se transmite mai repede sau mai incet de la unii sau altii. Important e faptul ca oamenii mor iar riscul de deces e mult mai mare la cei nevaccinati. Din pacate, atunci cand nu vezi padurea din cauza copacilor, dicutiile pe aceasta tema sunt fara sens si frizeaza ridicolul.
 • -1 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 16 noiembrie 2021, 11:57)

  [anonim]

 • -3 (17 voturi)    
  De ce ar trebui sa ma intereseze pe mine (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:11)

  adrian dg [utilizator]

  Daca transmit sau nu virusul? Eu m-am vaccinat strict ca sa nu fac o forma mai grava...ma intereseaza foarte putin spre deloc daca si cine ia virusul de la mine.
  Strict pentru mine m-am vaccinat, nu ma intereseaza de altii.
  • +2 (8 voturi)    
   Corect. (Marţi, 16 noiembrie 2021, 13:08)

   nscandal [utilizator] i-a raspuns lui adrian dg

   Plus ca ati impuscat 2 iepuri dintr-o lovitura; chiar daca nu va intereseaza de altii, vaccinindu-va, au scazut sansele de a-i infecta pe parintii si bunicii dvs. si astfel de a-i avea pe constiinta. Plus ca ati facut ceea ce a depins de dvs. sa limitati circulatia virusului si astfel i-ati diminuat sansele de a face mutatii si/sau variante. Deci de fapt sint 3 iepuri. Daca veti si pastra distanta, masca si spalatul pe miini, sansele sa vedeti spitalul sint foarte, foarte mici. Sanatate!
  • -3 (9 voturi)    
   nu te culca pe o ureche (Marţi, 16 noiembrie 2021, 14:43)

   GNG [utilizator] i-a raspuns lui adrian dg

   Daca esti vaccinat si nu ai luat virusul nu ai cum sa conosti cum s-ar fi manifestat, chiar daca nu aveai vaccinul. Organismul uman difera de la individ la individ. Poti sa nu faci vaccinul si sa stai 14 zile in casa cu o persoana virusata, fara sa iti curga nasul (cazul meu, dec anul trecut, sotia testata PCR pe 2 dec si rezultatul anuntat de 4 dec, carantina in apartament 14 zile, eu nici macar paracetamol, sotia dupa aflarea rezultatului a luat 3 zile azitromicina. Dupa 14 zile, sotia a fost retestata si a iesit negativa. A ramas negativa pana in prezent cu teste PCR facute saptamanal datorita serviciului. Coleg de serviciu, vaccinat cu ambele doze si dupa 2 luni virusat, febra, dureri, fara gust si miros, norocul lui ca nu a coborat spre plamani, cred ca tot de la azitromicina. Acum intrebarea fara raspuns: Daca Covid este un virus cum dispare la tratamentul cu antibiotic? La scoala se invata ca nu dai antibiotic la infectia cu virus! TOTUL tine de organismul fiecaruia!
   • +2 (4 voturi)    
    Nu dispare (Marţi, 16 noiembrie 2021, 16:02)

    RaulR [utilizator] i-a raspuns lui GNG

    Antibiotice iei, pt ca in caz ca faci o forma mai grava, creezi un mediu propice bacteriilor si te poti trezi cu o infectie cu ele. Bacteriile sunt in general mult mai dificil de tratat decat virusii.
   • +3 (3 voturi)    
    Nu dispare de la tratamenul cu antibiotic (Marţi, 16 noiembrie 2021, 16:56)

    RaulR [utilizator] i-a raspuns lui GNG

    Antibiotice iei sa previi o infectie secundara cu bacterii, in caz ca faci o forma mai severa de covid. Bacteriile sunt in general mult mai periculoase ca virusii.
 • -1 (29 voturi)    
  Pai e USR-ist..logic (Marţi, 16 noiembrie 2021, 12:20)

  larkinsen [utilizator]

  Hotnews,de ce nu luati interviuri unor virusologi,imunologi APOLITICI?Acest doctor normal ca are interesul sa spuna numai partile pozitive ale vaccinarii din moment ce face parte dintr-un partid care a fost initiatorul acestui poriect,deci trebuie sa promoveze agenda partidului.
  Ati vazut ca a dat-o pe ocolite cand ati insistat cu intrebarea ca de ce in tarile cu rata mare de vaccinare cresc cazurile?Cica are evolutie sezoniera...Aha..dar la noi nu are evolutie sezoniera??Noi suntem pe panta descendenta tocmai din cauza unei rate de vaccinare mai redusa.
  Asa ca domn doctor,pardon,domnule coleg NU SUNT DE ACORD CU DVS.iar ce-ati spus legat de imunitate..ca cea activa e mai puternica decat cea pasiva...wow...m-ati lasat perplex.Imunitatea naturala este cea mai buna calitativ si cantitativ.Lasati interesele organziatiei la o parte si fiti medic.Mai tineti minte juramantul lui Hipocrate?
 • -2 (12 voturi)    
  poate ar trebui sa ... (Marţi, 16 noiembrie 2021, 13:15)

  GNG [utilizator]

  ... inceapa sa se informeze din mai multe surse. O sa ramana surprins de cate o sa afle, si vorba ceea, suntem la copilaria acestei boli. Pentru un medic este suspect de autoritar in afirmatii, poate sa aduca contrargumente? Asa putem sa spunem fiecare ce credem, ceea ce afirma este doar parerea lui personala si profesionala, asta nu inseamna ca este singurul specialist de pe Terra. Mai ales in cercetarea acestui virus! Cand o sa-l analizati voi in laborator si nici atunci nu o sa puteti spune ca aveti dreptate, afirmatiile specialistilor pe aceasta tema s-au schimbat aproape saptamanal, de la aparitia virusului, aparitia vaccinurilor si pana la formele prezente de boala...
 • -2 (12 voturi)    
  Nu stiu cand (Marţi, 16 noiembrie 2021, 13:25)

  GNG [utilizator]

  ... a avut timp sa le faca pe toate, se pare insa ca in ultima perioada sta mai rau cu timpul de informare, altfel ar fi aflat ca ultimele studii facute de britanici arata ca imunitatea dobandita prin boala este mai lunga decat cea din vaccin si tine aproape 2 ani ! Macar ziarul trebuia sa-l citeasca! In schimb afirma cu tarie : "1. Vaccinarea conferă o imunitate mai puternică, de lungă durată, cu anticorpi neutralizanți." - adica taman 180 zile, chiar si matematica de la medicina ne spuna ca 180 este mai mic decat 720! Pentru un doctor si cercetator nu aduce deloc argumente, cine, cand si unde a publica ceea ce afirma ???
 • -2 (12 voturi)    
  nu stiu (Marţi, 16 noiembrie 2021, 13:30)

  martel55 [utilizator]

  cum s-a uitat nenea asta dupa cei cu efecte seucndare, dar eu pot spune ca dintre cei pe care ii stiu ca s-au vaccinat, doar vreo 25% nu au avut efecte care sa nu necesite cel putin o zi de indisponibilitate, vreo 10% au ajuns prin sptial cu probleme de coagular,e iar vreo 2 la suta s-au dus pana la capat...evident ca ncii cei ajunsi la spital, nici cei decedati nu sunt reucnsocuti nicaieri ca fiind din cauza serului....restul pana la 100% au experimentat diverse simtpme de la febra, varsaturi pana la udreri musculare pentur caetva zile....ma gandesc daca si-ar fi facut macar niste analize de sange, la cati dintre ei s-ar fi vazut modificari? dar minciuna oficiala merge inainte, impreuna cu amenintarea cu lipserea de mijloace de subzistenta impotriva celor recalcitranti...asta in timp ce Pfizer admite, in documentele trimise la FDA, ca e nevoie de 5 ani pentru a stabili riscurile pe termen lung de miocardita la grupa 5-11 ani de exemplu
 • -3 (19 voturi)    
  Prea ne-am obișnuit să corectăm minciunile (Marţi, 16 noiembrie 2021, 14:01)

  hsl [utilizator]

  „specialiștilor”, mai ales pe cele gogonate spuse de cei care au pe undeva legătură cu USR.

  1. Din contră, evidența statistică arată faptul că perioada de protecție oferită de vaccinuri este de 4-6 luni pe când perioada de protecție dată de trecerea prin boală este egală cu perioada scursă de la începerea pandemiei (adică peste 1.5 ani).
  2. Boala se dezvoltă, nu se transmite - doar virusul se transmite; concentrația nu este „mult mai mare” ci marginal mai mare și, atunci când nu știm de câtă cantitate este nevoie pentru a infecta, nu știm nici cât de diferit este impactul acelei concentrații.
  3. De unde „este clar că vaccinații transmit… mai puțin”, dacă studiile nu sunt „100% clare”?!
  4. Eu nu m-am infectat - nici nu am infectat pe alții - deși sunt nevaccinat; deci păstrez sau nu „normele”?
  5. Trecerea prin boală dezvoltă ȘI alți anticorpi…pe lângă cei similari celor dezvoltați de vaccin; nu e ca și cum vaccinul inventează alți anticorpi pe care sistemul imunitar nici măcar nu-i bănuia.
  6. Pe principiul că e bine și cu „prea mult”, haideți să băgăm în noi antibiotice la greu.
  7. 500 de decese în România = 1.000 în Germania (îmi spuneți dacă nu înțelegeți și vă explic).
  8. În RO nu e tot „sezonieră” evoluția aia pe care o vedem cum scade azi, în plin sezon?
  9. Eu nu cunosc nicio persoană care să fi „pierdut lupta” cu virusul: toate cele care au LUPTAT - ori în mod natural, ori cu ajutorul vaccinurilor - au câștigat.
  10. Haideți atunci să aplicăm CV așa cum a fost el gândit - adică doar pentru a circula între statele UE - și să nu-l mai „românizăm”.
  11. Zeci de țări (gen SUA, GB, BE) au fost pe locurile 1 la mortalitate cu rezultate mai proaste decât RO și acum vedem cum urmează altele, pentru că „virusul are o evoluție sezonieră”.

  PS: dna editor, eu folosesc doar concluzii din studii (verificabile) pe care le pun oricând alături de studiile dlui manipulator, dacă e cazul, și vedem care dintre noi este corect cu presa și cu publicul.
  • +4 (8 voturi)    
   cand spui doar jumatate din adevar (Marţi, 16 noiembrie 2021, 15:15)

   leinad79 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   Atunci spui o minciuna. Nu neg faptul ca sunt multe tampenii in articol, dar nu-s cu mult mai putine decat spui tu. Vaccinatii transmit, poate cu un procent insignifiant mai mic si intr-o perioada ceva mai scurta.
   As incepe cu extrapolarea : "Eu nu cunosc nicio persoană care să fi „pierdut lupta” cu virusul". Ei bine, eu stiu 29 de decese de cand a inceput pandemia. Oameni care au decedat din cauza ca au facut COVID, ca sa nu existe dubii si intepretari idioate. Tu incerci sa sugerezi o extrapolare care este de o nesimtire crunta,din punctul meu de vedere, stiind prin ce drame au trecut sau trec cei din jurul meu. Eu era sa-mi pierd unul din parinti, a fost la limita limitelor.
   Sunt de acord ca, statistic vorbind, pana acum, imunitatea obtina prin boala e mai de durata decat cea obtinuta prin vaccin. Asa...si ce daca? Adica, ce vrei sa sugerezi...sa trecem toti prin boala nevaccinati? Vad ca esti la curent cu studiile verificabile si statisticile oficiale. Ce ar insemna daca am trece toti prin boala, nevaccinati, in Romania? Ai idee cati oameni ar muri, de COVID sau fara COVID dar cu alte boli? Asta e solutia?
  • +3 (3 voturi)    
   Fake news (Marţi, 16 noiembrie 2021, 17:36)

   4real [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   Treci pe la Sputnik sa-ti iei plata.
 • +2 (2 voturi)    
  titlul (Marţi, 16 noiembrie 2021, 14:47)

  sput_nyk [utilizator]

  ales este nepotrivit dpdv al conflictului intrinsec generat
 • +3 (3 voturi)    
  Asa arata diferenta (Marţi, 16 noiembrie 2021, 16:21)

  Cluster [utilizator]

  https://pbs.twimg.com/media/E81KyPYWYAQCx4T?format=jpg

  Studiul aici
  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.09.28.21264262v2
 • -2 (6 voturi)    
  Greu cu aitmetiac dom' dr (Marţi, 16 noiembrie 2021, 18:59)

  ba_ma_lasi [utilizator]

  Azi Romania are 397 dece si 22 milioane de locuitori (in mare parte in viata :)) => rata descese=397/22 mil, adica 18 decese la un milion de locuitori. La aceeasi rata a deceselor, adica 18 decese la un milion de locuitori, => ca in Germania, la un numar de 80 de milioane de locuitori, numarul deceselor zilnice ar fi 18*80=1444. Pai diferenta pana la 18000 unde e? dle dr.?

  Citez din art:

  Am luat exemplul concret al Germaniei, țară cu o rată de vaccinare de aproximativ 67% - cu 50% mai mare decât România. Germania se pregătește pentru noi restricții după ce a atins pragul de 50.000 de îmbolnăviri și în jur de 200 de decese pe zi, la o populație de 80 de milioane de locuitori.

  Putem compara cu situația României? "Ceea ce se întâmplă la noi este incomparabil", arată medicul Radu Ciornei.

  Pentru a avea aceeași rată a deceselor pe care o are România, Germania ar trebui să aibă 18.000 de decese pe zi, explică medicul.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by