Fiecare asigurat trebuie să primească înaintea acordării serviciilor medicale un deviz cu costurile estimative - Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 17 iunie 2021, 23:09 Actualitate | Sanatate


Adrian Gheorghe
Foto: Hotnews
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, anunţă un proiect de contract-cadru cu furnizorii de servicii medicale private, dar şi norme de aplicare, care să prevadă clar modul în care furnizorii de servici medicale decontează sume din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate şi cer şi contribuţia personală a asiguratului pentru serviciile sanitare de care acesta beneficiază. Proiectul prevede, printre altele, ca fiecare asigurat să primească înaintea acordării serviciilor medicale un deviz cu costurile estimative, potrivit News.

„Contribuţia personală este diferenţa dintre tariful decontat din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate şi tariful perceput de un furnizor privat pentru rezolvarea unui caz de spitalizare. În acest moment, despre asta vorbim când discutăm despre contribuţie personală, conform prevederilor legale. În vigoare. De ce este nevoie să se reglementeze acest subiect? Pentru a aduce transparenţă şi predictibilitate în modul în care sunt percepute aceste sume. Şi în acest moment un asigurat se poate trata în sistemul privat şi i se poate deconta de către CNAS din Fond. Contribuţia personală nu aduce o noutate în sensul introducerii acestei posibilităţi, ea există. Diferenţa este că în acest moment un furnizor privat de servicii medicale nu poate percepe nicio sumă în plus faţă de acest tarif. Asta nu înseamnă că nu se întâmplă pe căi legale perceperea acestor sume în plus, deoarece, trebuie să recunoaştem – şi spun asta foarte răspicat – tarifele suportate din Fond sunt inferioare costurilor reale de furnizare de serviciilor, este o problemă pe care o cunoaştem. Faptul că se percep aceste sume, din nou pe căi legale, reprezintă această zonă gri pe care o invocă înşişi furnizorii de servicii private. Măsurile prevăzute pentru introducerea contribuţiei personale au rolul de a elimina această zonă gri şi de a face perfect transparent cât se poate deconta pentru rezolvarea unui caz din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate acum şi cât percepe în plus furnizorul pentru rezolvarea cazului, pe categorii de costuri”, a declarat Adrian Gheorghe joi după amiază, într-o conferinţă de presă.

Conform acestuia, proiectul de contract cadru revede un consimţământ scris al asiguratului privind furnizarea serviciilor de care va beneficia, existenţa unui deviz estimativ pe care asiguratul îl va primi înainte de furnizarea serviciilor medicale, deviz care va include „lista costurilor la care să se aştepte”, deviz valabil cinci zile lucrătoare, astfel încât asiguratul să poată căuta şi alte oferte. Nu în ultimul rând, la externare, asiguratul va primi un decont care va cuprinde tariful decontat din FNUASS şi cel plătit din contribuţia personală, pe categorii de costuri.

Proiectul de act normativ, care se află pe circuitul de avizare, prevede un model tip al estimărilor de cost.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2097 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  ///// (Joi, 17 iunie 2021, 23:32)

  GemstonesPig [utilizator]

  Estimare 567 si nota de plata 1439. ” Uuupss! ne pare rau dar unele preturi stiti ca fluctueaza destul de mult si in lume acum e o inflatie teribila monser, deci cum platiti cash sau card?”
  • -4 (4 voturi)    
   Induci în eroare. (Vineri, 18 iunie 2021, 7:41)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui GemstonesPig

   Nu vrei să știi câți bani încasează medicul, făcând nimic? Asta se va întâmpla, un medic care îți prescrie trei pastile care nu-ți fac nici bine .nici rău, nu va mai îndrăzni să umfle factura cerând CNAS bani pentru tratamentul tău.
 • +3 (5 voturi)    
  Cine controleaza firmele private din sanatate ? (Vineri, 18 iunie 2021, 10:37)

  all23 [utilizator]

  Daca mergi la Regina maria cu abonament ( ca sa ai reduceri ) nu te poti programa decat cu mari intarzieri si in intervale orare imposibile. MAi mult chiar daca ai recomandare pentru anumite investigatii, nu se fac ... De ex : recomandare RMN cu subst de contrast . Cel de la RMN : E mai bine sa nu facem substanta de contrast , si va spun eu daca se vede ceva .....
  De asemenea formula de calcul a reducerii plus decontarea de la stat este in asa fel incat iti injumatateste si contributia de la stat . Adica daca o interventie la ei este 6000 lei si tu ai abonament sa platesti 50% , iar statul deconteaza 2000 lei , nu vei plati 1000 de lei ci 2000 de lei ....
  Cat despre oamenii care sunt pe acolo .... la camera de garda nu sunt in stare sa puna o branula , iti fac venele praf !
 • +1 (1 vot)    
  Daca nu prevede (Vineri, 18 iunie 2021, 14:50)

  Tyrion.lann [utilizator]

  Un interval de maxim sa zicem +/- 20% care trebuie sa fie repectat de faptic fata de estimat si eventualele abateri nu sunt sanctionate cu amenzi, si in cazuri repetate, rezilierea contractului cu Casa de Sanatate, astfel de prevederi sunt egale cu zero barat si doar reprezinta o incercare ieftina de castigare de capital politic.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by