Programările la vaccinarea împotriva COVID-19 se vor relua începând din data de 10 februarie pentru toate categoriile incluse în etapa a doua, după ce, o perioadă, programările au fost limitate la categoriile vulnerabile, a anunțat astăzi medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Programările se vor face în centrele de vaccinare unde sunt distribuite dozele de vaccin de la Astra Zeneca - cu care se vaccinează persoane cu vârsta sub 55 de ani. O noutate a campaniei de vaccinare: în platforma de programare va fi introdusă o listă de așteptare pentru persoanele care nu găsesc loc disponibil în centrul de vaccinare selectat. Persoanele aflate pe lista de așteptare vor fi notificate în momentul în care se eliberează locuri în centrul de vaccinare pe care l-au selectat.

Valeriu GheorghitaFoto: AGERPRES
  • Câți români s-au vaccinat

661.062 de persoane s-au vaccinat până acum în România, dintre care peste 230.000 cu ambele doze, a anunțat astăzi Valeriu Gheorghiță. Dintre persoanele vaccinate în etapa a doua, 80,9% sunt persoane vulnerabile, iar 19,04% sunt persoane din categoria "esențialilor". Una dintre noutățile campaniei de vaccinare: în platforma de programare va fi introdusă o listă de așteptare. Persoanele care se află pe lista de așteptare vor fi notificate în momentul în care se eliberează locuri în centrul de vaccinare pe care l-au selectat.

În România au ajuns până acum, de la debutul campaniei de vaccinare, 1.236.449 doze de vaccin de la cele 3 companii - Pfizer, Moderna si Astra Zeneca. Dintre acestea, 981.600 de doze au fost deja distribuite, iar 254.000 de doze se află în acest moment în stoc.

În acest moment, 529.000 de persoane sunt programate pentru prima doză de vaccin, iar 883.954 sunt programate pentru rapel. Peste 25 de persoane programate la vaccinare au peste 100 de ani.

  • Ce reacții adverse s-au înregistrat la vaccin

2.489 de reacții adverse comune și minore s-au înregistrat până acum la persoanele vaccinate în țara noastră și niciun șoc anafilactic. Tipuri de reacții adverse: durere, tumefacție, erupție cutanată la locul de administrare, stare de oboseală, febră și frisoane - 53%; cefalee - 33%; dureri musculare sau articulare - 33%; 12% - reacții de tip gastro-intestinal de tip greață, vărsătură, diaree; stare de anxietate - 11%; erupții cutanate - 5%; limfadenopatii - 5%; reacții alergice - 4%; parestezii, furnicături la nivelul feței sau la nivelul membrelor - 3%; insomnie - 1,2%; nu s-au înregistrat cazuri de șoc anafilactic.

Rata de apariție a reacțiilor post-vaccinale este de 2,8 la 1.000 de doze administrate, iar o persoană poate avea mai multe tipuri de reacții adverse.

România are în acest moment un stoc de 170.879 de doze de vaccin Pfizer, alte 35.000 de doze urmează să sosească în cursul acestei seri sau cel târziu mâine dimineață. În total, România a primit până acum 1.076.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech.

În ceea ce privește vaccinul Moderna, România a primit în total până în acest moment 78.000 de doze, stocul existent fiind de 37.000 de doze.

De la Astra Zeneca au fost recepționate în total 81.600 de doze. Pe 12 februarie vor ajunge în țară încă 92.400 de doze.

  • Listă de așteptare în platforma de programare

Din data de 10 februarie, urmează să se deschidă posibilitatea de programare în platforma de programare (în acest moment se pot programa doar categoriile vulnerabile - n.red.). Una dintre noutățile campaniei de vaccinare: în platforma de programare va exista o listă de așteptare. Persoanele care se află pe lista de așteptare vor fi notificate în momentul în care se eliberează locuri în centrul de vaccinare pe care l-au ales.

"O persoană, în momentul în care își face cont în platforma de programare, își exprimă opțiunea să intre în lista de așteptare, selectează un centru de vaccinare pentru care optează și va putea vizualiza numărul de persoane care se află în așteptare pe acea listă. Când se vor elibera locuri, persoanele care sunt în lista de așteptare vor fi notificate prin SMS și e-mail, se rezervă locul în centrul pentru care a optat timp de 24 de ore. În acest interval, persoana poate opta pentru programare în centrul respectiv sau poate refuza programarea, moment în care sistemul notifică următoarele persoane aflate în așteptare", a explicat Valeriu Gheorghiță.

  • Ce tranșe de vaccinuri ajung în următoarea perioadă în România

Următoarea tranșă de vaccinuri Pfizer va ajunge în România pe 15 februarie, iar în februarie așteptăm restul de până la 720.000 de doze de vaccin de la Pfizer, a anunțat la rândul său Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea. În martie sunt așteptate peste 1,1 milioane de doze suplimentare.

167.000 de doze de vaccin Moderna ajung în România în luna februarie, iar în martie 226.000 de doze, cel mai probabil în două tranșe.

De la Astra Zeneca, pe 12 februarie este așteptată în România următoarea tranșă - aproximativ 92.000 de doze, iar până la finalul lunii până la 740.000 de doze. Alte 370.000 de doze vor ajunge în țară până la mijlocul lunii martie.

România se află pe locul 3 în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de persoane raportat la suta de de locuitori cărora li s-au administrat prima doză de vaccin. La numărul total de doze administrate suntem pe locul 6 în UE. România se află pe locul 14 la nivel internațional în ceea ce privește numărul de doze administrate la suta de locuitori.