​Femeile însărcinate, dar și femeile care alăptează, pot alege să se vaccineze împotriva COVID-19, declară, pentru HotNews.ro, medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Riscul care există prin prisma faptului că nu există date suficiente pentru a face o indicare fermă a vaccinului este cu mult mai mic față de riscul ca unele gravide să dezvolte boala COVID și complicații severe. Punând în balanță aceste două elemente, decizia înclină foarte mult către a se vaccina, în cazul în care doresc să o facă", a explicat medicul Gindrovel Dumitra, pentru HotNews.ro.

Chiar dacă, cel puțin la momentul aprobării vaccinurilor, nu existau foarte multe date disponibile pe această temă, "nu există niciun fel de mecanism patogenic care ar putea să ducă la afectarea fătului sau la afectarea gravidei", subliniază Gindrovel Dumitra: "În acest moment, lucrurile stau cam așa. În momentul în care firma producătoare a lansat produsul și a dat publicității datele, a spus în felul următor: pentru că timpul este prea scurt, nu am avut timp să testăm un timp îndelungat ce se întâmplă în cazul femeilor gravide și al celor care alăptează. Dar nu există niciun fel de mecanism patogenic care ar putea să ducă la afectarea fătului sau la afectarea gravidei. Dimpotrivă, există în continuare un risc crescut în rândul femeilor însărcinate de a dezvolta forme severe de boală în cazul în care se îmbolnăvesc de COVID-19."

Între timp, "au început să apară foarte multe date, mai ales din Statele Unite ale Americii, unde un număr foarte mare de gravide au decis că doresc să se vaccineze și s-au vaccinat", mai spune medicul.

"Astfel încât, în acest moment, avem următoarea indicație: atât gravidele, cât și femeile care alăptează, pot alege să se vaccineze. Adică, dacă dumnealor doresc, având în vedere că riscul de a dezvolta complicații, în cazul în care se îmbolnăvesc, este foarte mare, ele pot alege să se vaccineze. În cazul în care doresc să se vaccineze și se programează la un centru, noi nu trebuie să le refuzăm", este concluzia medicului Gindrovel Dumitra.

La rândul său, Ministerul Sănătății spune că imunizarea anti COVID-19 în cazul femeilor gravide, care alăptează sau care plănuiesc să rămână însărcinate este permisă. Totuși, înainte de a lua această decizie, este recomandat ca ele să consulte un medic.

Datorită mecanismului de acțiune al vaccinurilor ce utilizează ARN-ul mesager, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) consideră că este puțin probabil ca vaccinarea să prezinte un risc specific pentru femeile gravide, arată Ministerul Sănătății.

De asemenea, companiile care au dezvoltat cele două vaccinuri nu au făcut studii specifice pentru a observa efectele vaccinării la femeile gravide și la cele care alăptează. În aceste două cazuri, este recomandat ca înainte de a lua o decizie, să discutați cu medicul specialist. Acesta poate să vă ajute să evaluați o balanță risc-beneficiu, individualizată pentru fiecare pacientă în parte.

În cazul femeilor de vârstă fertilă ce plănuiesc să rămână însărcinate, comunitatea științifică medicală nu se așteaptă ca vaccinurile bazate pe tehnologia ARNm să conducă la infertilitate.

"Decizia de vaccinare vă aparține în totalitate. Vă recomandăm să cereți sfatul medicului de familie sau al medicului curant înainte să luați această hotărâre", este mesajul Ministerului Sănătății.