"Masca este o barieră imperfectă, dar reală. Împreună cu celelalte măsuri creează premisele limitării transmiterii". INTERVIU cu unul dintre cei mai cunoscuți epidemiologi români

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 19 octombrie 2020, 11:21 Actualitate | Sanatate


Doina Azoicai
Foto: AGERPRES
Obligativitatea purtării măștii în aer liber, care urmează, cel mai probabil, să fie introdusă de astăzi cel puțin în București, unde indicele de transmitere a coronavirusului a depășit 3 cazuri la mia de locuitori, este o măsură necesară, explică într-un interviu acordat HotNews.ro Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog și președintele Societății Române de Epidemiologie. "Masca este o barieră imperfectă, dar o barieră reală, care împreună cu celelalte măsuri creează premisele unei limitări a transmiterii", spune Doina Azoicăi. Ea admite însă că, după 7 luni de restricții, oamenii "deja suportă mai greu toate aceste măsuri care au, evident, caracter restrictiv, dar sunt absolut necesare".

"Populația ar trebui să fie mai cooperantă, mai conștientă de riscul acesta", subliniază președintele Societății Române de Epidemiologie.

Medicul Doina Azoicăi admite că "este însă și această reacție a oamenilor, care, după mai mult de 7 luni, deja suportă mai greu toate aceste măsuri care sunt, evident, măsuri cu caracter restrictiv, dar sunt absolut necesare".


În ceea ce privește introducerea obligativității purtării măștii în aer liber, măsură ce pare iminentă, cel puțin în București, medicul Doina Azoicăi spune că "consider necesară această măsură, pentru că, dată fiind această transmisibilitate crescută a virusului, chiar dacă este spațiu deschis, apropierea dintre persoane nu se poate realiza la distanța ideală, de 1,5 - 2 metri. Și atunci, sigur că inclusiv în spațiile deschise, unde există aglomerări de persoane, masca este utilă, dovadă că și alte țări din Europa au adoptat această decizie."

"Din păcate, respectarea regulilor depinde și de comportamentul fiecărei persoane și este foarte greu de anticipat cum se va reacționa, chiar la impactul acestor cifre, care relevă în mod evident faptul că crește zi de zi numărul de cazuri și am depășit deja pragul de 3 - 4.000 de cazuri. O să vedem ce se întâmplă și în zilele următoare", afirmă președintele Societății Române de Epidemiologie.

Creștere susținută a numărului de cazuri, în România și în Europa. Modelările matematice estimează că numărul de cazuri va continua să crească


România a avut, în ultima perioadă, "o creștere susținută" a numărului de cazuri, la fel ca o mare parte dintre țările din Europa, arată Doina Azoicăi: "Este o creștere susținută. Începând cu sfârșitul lunii august, în septembrie și, iată, se continuă și în luna octombrie, sunt creșteri ale ratei de incidență a cazurilor și a deceselor în principiu în toate țările din Europa. Toate înregistrează, cu mici excepții, aceste rate de creștere."

"Eu iau ca reper incidența la 100.000 de persoane în ultimele 14 zile. De exemplu, pe data de 12 octombrie, aceasta a fost de 168 de cazuri la suta de mii de locuitori în România, ceea ce a însemnat o creștere cu 70% față de perioada anterioară de două săptămâni. De asemenea, am avut o creștere a ratei cumulative a deceselor, tot pe 14 zile, de 25%", explică președintele Societății Române de Epidemiologie."Evident, suntem într-un trend ascendent și, în afară de câteva țări din Europa, cum ar fi Spania, care are o scădere de 30%, Israel, care are o scădere de 24% și Danemarca, cu o scădere de 22%, în general, toate țările au această creștere importantă a numărului de cazuri și chiar a deceselor. La polul opus, apropo de faptul că toată lumea dă exemplul suedez, în Suedia a crescut cu 26% rata infectărilor", adaugă medicul.

Peste tot predomină însă tendința de creștere - în Franța, în Marea Britanie, în Germania, ratele sunt în creștere. În Germania, spre exemplu, a crescut cu 50% rata infectărilor în ultimele 14 zile, mai spune Doina Azoicăi.

"Modelările matematice care se fac nu estimează că lucrurile vor fi în descreștere ci, dimpotrivă, în creștere", atrage atenția președintele Societății Române de Epidemiologie.

Ce putem face pentru ca numărul de cazuri să înceapă să scadă


Diminuarea acestei creșteri ține de fiecare dintre noi, "ideal ar fi să nu avem o creștere mare de la o zi la alta, pentru că lucrul acesta poate să influențeze răspunsul sistemului de sănătate, poate să constituie o povară pentru sistemul de sănătate", subliniază medicul Doina Azoicăi.

Ea spune că în sistemul de sănătate deja s-au luată măsuri: "Era de așteptat că o creștere mai mare va implica o mai bună organizare și o mai bună activitate în sistemul de sănătate și deja s-au luat măsuri - suplimentarea numărului de paturi în Terapiile Intensive și disponibilizarea sau stabilirea unui număr mai mare de paturi pentru pacienții COVID. Măsura a fost de urmărire, de monitorizare a asimptomaticilor pozitivi în teritoriu și de spitalizare doar a cazurilor simptomatice."

În ultima perioadă s-a văzut și o creștere a numărului de testări. De asemenea, atenție mare la sezonul rece, deoarece simptomatologie cauzată de SARS-CoV2 poate să fie confundată cu ușurință cu cea provocată de alte tipuri de infecții respiratorii, în această perioadă, avertizează Doina Azoicăi: "În paralel cu măsurile care se iau în zona spitalicească, sunt în continuare celelalte acțiuni, care vizează identificarea focarelor și încercarea ținerii sub control și stingerii cât mai rapide a acestor focare, precum și o creștere a numărului de testări, ceea ce s-a văzut în ultima perioadă, pentru a-i identifica cât mai rapid pe cei care sunt simptomatici și sunt contagioși. Mai ales că în perioada aceasta se pune problema diferențierii de alte infecții acute respiratorii. Adica simptomatologia cauzată de SARS-CoV2 poate să fie confundată cu cea provocată de alte tipuri de infecții respiratorii, în această perioadă."


"S-au luat măsuri și s-a încercat informarea populației pe toate mijloacele de comunicare în ideea limitării aglomerărilor, întâlnirilor sau organizării unei manifestări, pentru evitarea contacului persoanelor, care posibil pot fi asimptomatice, dar pot transmite virusul", spune medicul epidemiolog.

"Și, bineînțeles, măsura care a fost extinsă și în România, cum a fost și în alte țări: purtarea măștii atât în spațiile închise, cât și în spațiile deschide, atunci când sunt aglomerări de persoane. Consider necesară această măsură, pentru că, dată fiind această transmisibilitate crescută a virusului, chiar dacă este spațiu deschis, apropierea dintre persoane nu se poate realiza la distanța ideală, de 1,5 - 2 metri. Și atunci, sigur că inclusiv în spațiile deschise, unde există aglomerări de persoane, masca este utilă, dovadă că și alte țări din Europa au adoptat această decizie."

"Este foarte greu de spus cum va reacționa populația" după 7 luni de restricții


După 7 luni de restricții, "Este foarte greu de spus cum va reacționa populația" în fața unor noi măsuri, admite medicul epidemiolog Doina Azoicăi: "Sigur că nu trebuie încălcate drepturile oamenilor - de circulație, de activitate - dar condiția este ca aceste lucruri să se facă cu maximul de măsuri de siguranță pe care puteam să le aplicăm la modul real."


"Deja, purtarea măștii nu mai este o noutate, nu mai este o problemă. Deja lumea s-a lămurit în legătură cu faptul că nu aduce prejudicii stării individului. Este o barieră imperfectă, nu poate să fie 100% sigură, dar este o barieră reală, care împreună cu celelalte măsuri creează premisele unei limitări a transmiterii", adaugă Doina Azoicăi.

"Din păcate, lucrurile sunt influențate și de aceste curente care sunt împotriva nu atât a măștii cât împotriva măsurilor, a autorităților, și atunci ele se răsfrâng și asupra comportamentelor oamenilor, iar astfel de informații dăunează populației largi, care poate fi influențată de acești destabilizatori", încheie președintele Societății Române de Epidemiologie.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12887 vizualizari

 • +3 (41 voturi)    
  in orice situatie si context?! (Luni, 19 octombrie 2020, 11:36)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  -imi pot explica "stimabilii" (i)responsabili din domeniul sanatatii cum poti face de ex jogging/alergare in aer liber cu masca pe fata? inteleg ca nu e asa mare problema cu oxigenarea cand mergi sau stai, dar cand alergi ai nevoie de mult oxigez, nu mai zic ca transpiri si ti se lipeste de gura si nas...reteta perfecta pt lesinat pe afara...
  - si daca de ex alerg intr-un parc cvasi-pustiu...?!? pe cine contaminez, daca trec in fuga , cateva milisecunde, pe langa cate un trecator?!
  • 0 (36 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 octombrie 2020, 12:30)

   [anonim] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   • -3 (33 voturi)    
    aha (Luni, 19 octombrie 2020, 13:43)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui

    deci tu imi explici mie ca iutubu stie mai bine ca plamanii mei?
    ''omul de rand'' trebuie sa respire cum zice iutubu sau maria ta?
    tu mai ai uzul ratiunii?
    • +5 (29 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 octombrie 2020, 14:07)

     [anonim] i-a raspuns lui Point

     • -2 (20 voturi)    
      dap (Luni, 19 octombrie 2020, 14:21)

      Point [utilizator] i-a raspuns lui

      ai reusit sa raspunzi la ultima intrebare cu un sfat prietenesc
      nu am probleme grave tovarase Kim
      ma iertati sa traiti,am sa respir patriotic si imi voi pune doua masti pt victoria finala.
     • +2 (14 voturi)    
      din (Luni, 19 octombrie 2020, 16:11)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui

      gură ești tare la explicații.
      După cum știi, teoria ca teoria, practica te omoară.
      Pune mâna și trage la fiare într-o sală de fitness, cu masca pe figură și pe urmă să vorbești.
      Și dacă tot ești tare la cercetări științifice, spune te rog, dacă azi la 581 de cazuri în București avem 3,19 cazuri la 1000 de locuitori, câți avea Bucureștiul pe data de 14.10.2020 când au fost raporate 777 cazuri, și de ce nu s-a mai panicat nimeni?
    • 0 (20 voturi)    
     du-te in munti (Luni, 19 octombrie 2020, 14:39)

     natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Point

     si respira ozon pur
     pe noi, iarta-ne
     • +2 (24 voturi)    
      iata deci (Luni, 19 octombrie 2020, 15:31)

      Point [utilizator] i-a raspuns lui natbl73

      adevarata fata a apostolilor mastii.in capul lor nu exita alta cale,ei au intodeauna dreptate,cand sunt confruntati logic aleg calea jignirii eventual trimiterea la originile de parte feminina ale bietului interlocutor.
      ei sunt sfintii mucenici ai carpei la gura.
      aaaamiiiin
      • +2 (6 voturi)    
       Logic-logic, da' cu argumente fanteziste (Luni, 19 octombrie 2020, 17:08)

       Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Point

       Nu prea ai cum raspunde rational la argumente inventate. Un pulsoximetru costa cateva zeci de lei. Ia-ti unul si experimenteaza pe pielea ta, si vezi daca masca face vreo diferenta in privinta oxigenarii. Iti zic io, c-am facut: nu face absolut nici una.
       • +1 (3 voturi)    
        Nu stiu de ce-i o tema de dezbatere?! (Marţi, 20 octombrie 2020, 11:01)

        Luk [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

        Porti masca in multime si in spatiile inchise in care se mai afla oameni. In rest n-o porti pentru ca-i irational s-o faci.
        Masca nu-i o amuleta si nu tine departe Demonul SARS COV.

        Atat cei care refuza s-o poarte cat si cei care pretind ca trebuie purtata cand esti singur in spatii deschise sunt irationali.

        Asta-i tot.
       • -3 (3 voturi)    
        Pulsoximetrul nu-ti masoara Vo2max, tovarase (Marţi, 20 octombrie 2020, 11:42)

        xolv [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

        faci ceva pe aparatul tau magic
      • 0 (2 voturi)    
       stimabile, cred ca ati raspuns altei postari (Marţi, 20 octombrie 2020, 15:30)

       natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Point

       si pentru a va arata ca va stimez, imi exprim convingerea ca puneti mana la gura cand tusiti

       dupa care usa la magazine o deschideti tot cu mana, nu cu piciorul

       amin
       • 0 (2 voturi)    
        Da (Marţi, 20 octombrie 2020, 16:03)

        Luk [utilizator] i-a raspuns lui natbl73

        Orice individ normal tuseste doar cand iese din casa (nu inainte) si-si duce mana la gura sau la nas doar afara, niciodata in casa, corect?
        Asta ca nu mai spun ca daca matale iei SARS COV dupa ce ai pus mana pe o clanta, poate ar fi trebuit sa te speli pe maini inainte de a da sfaturi despre masti.
        Sunt chestii mult mai rele pe care le poti lua daca nu te speli pe maini, dar despre asta discutam cu alt prilej.
        • 0 (2 voturi)    
         ca toti oamenii, tusesc si stranut si in casa (Marţi, 20 octombrie 2020, 16:26)

         natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

         si mi-e clar ca unul care isi viziteaza vecina cand sotul nu e acasa stie ca se supune unui risc…

         dar totusi, care e legatura cu masca?
         ca despre spalarul non-stop pe maini cand ai treaba prin oras discutam, dupa cum ati spus, cu alt prilej
         • 0 (2 voturi)    
          Demonstratia dumitale (Marţi, 20 octombrie 2020, 16:56)

          Luk [utilizator] i-a raspuns lui natbl73

          Se baza pe faptul ca cetateanul fara masca (spre deosebire de cel cu masca) pune mana cu SARS COV pe usile oamenilor pentru ca nu poarta masca. Eu cred ca glumiti.
    • +1 (3 voturi)    
     Faptul ca respiri putin de tot mai greu ... (Luni, 19 octombrie 2020, 17:06)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Point

     ... nu inseamna ca scade saturatia de oxigen in sange, ci ca organismul tau s-a adaptat, si pompeaza mai puternic aer tocmai pentru a pastra saturatia de oxigen in sange tot acolo unde-ar pastra-o si daca n-ai purta masca.

     Vezi ce-am scris mai sus. Am masurat pe propria piele efectul mastii. E nesemnificativ. Simt in plamani la alergat diferenta dintre cu masca si fara masca, da' de ex. cand sunt pe bicicleta diferenta e atat de mica nici nu mai obosesc sa umblu la masca, chiar si cand ies din zonele aglomerate. Mai ales acuma ca s-a facut frig, masca e chiar un beneficiu - nu-mi mai ingheata nasu'.
     • +1 (3 voturi)    
      De ce ai purta masca cand esti pe bicicleta? (Marţi, 20 octombrie 2020, 12:12)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

      E un soi de concurs cu premii? O chemare la intrecere?
      Care-i ideea? La ce foloseste? Voi mai aveti discernamant sau nu?
      Asta-i la fel de desteapta ca aia cu cei doi italieni care sunt singuri intr-un sat si poarta amandoi masca "din principiu".
      Care e principiul ala, ca eu nu-l inteleg?!
      Rezumand: purtatul mastii cand esti pe bicicleta e complet irational, tine probabil de superstitie sau de "principiu", n-are despre ce stiinta sa fie vorba.
      Ar putea sa fie vorba de a "da un exemplu", dar eu as rade sa te vad cu ea pe bicicleta si mi-as face socoteala ca nu intelegi care-i utilitatea mastii in general, deci te-as incadra la "asa nu".
   • +6 (18 voturi)    
    paranoia asta e deja extrema (Luni, 19 octombrie 2020, 14:30)

    Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui

    o sa dati in schizofrenie, de atata paranoia si isterie, fratilor, nu am zis ca e inutila masca, am explicat ca o inteleg, in aglomerari, cand mergi sau stai, dar cand alergi intr-un parc in aer liber, zau daca are logica sa ti-o pui- si daca tot invocati "stiinta", pai citit nene, ca de la bun inceput a spus epidemiologul sef al Coreei de Sud ca sunt risccuri infime sa iei covidul in aer liber, in parcuri!
    Apoi, daca se putea face sport asa de bine si CU MASCA, de ce : la tenis, fotbal, ciclism etc, NU li s-a impus sa poarte masca si au fost lasati asa, sa riste contaminarea? nu deoaresce fiinca pentruca (logic) scade f.f.f mult performantele si prezinta si riscuri pt sanatatea jucatorilor? Nici in salile de fitnes nu tin masca, decat f putini, logic de ce!
    Astia care sustineti prostia asta cu tinutul mastii oriunde, oricum, oricat sunteti sigur unii care NU faceti sport, nu faceti sala, ca altfel nu ati sustine ineptia asta. Singurul sport unde se purta un fel de masca, inca dinainte de pandemia era schiul si cele asociate, sporturile de iarna, logic de ce, nu pt contaminare...pt ca acolo e nevoie de protectie impotriva frigului si vantului.
    • -1 (9 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 octombrie 2020, 16:03)

     [anonim] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

    • +3 (7 voturi)    
     Cand creste numarul de infectati ... (Luni, 19 octombrie 2020, 17:13)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

     ... masca are rost si in aer liber in zone mai putin aglomerate. Mai ales acuma c-a venit frigul, virusul supravietuieste mai mult in afara organismului. Cand mai multa lume e purtatoare, nu stii de unde culegi virusul.

     Aia cu masca care reduce performanta fizica poate are sens la jocurile olimpice. Cand te duci matale sa alergi in parc, diferenta e fix pix. Daca simti ca pe matale te afecteaza atat de grav masca, clar ai o problema cu sistemul respirator, pe care io n-as neglija-o. Inca o data: zic asta din experienta proprie.

     La competitii sportive, sportivii, oficialii, antrenorii, toti sunt testati frecvent. Aia face riscul de contaminare scazut, nu faptul ca riscul nu exista. In parc, la alergat, insa, tu ai sanse ca daca treci pe langa 100 de oameni nici unul sa nu fi fost testat. Daca rata de infectare e mare, tot prinzi pana la urma pe unu' care face nor de virus in jurul lui chiar cand treci tu pe langa el.
    • -1 (3 voturi)    
     logic.. (Marţi, 20 octombrie 2020, 10:21)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

     Ai alergat vreodata pe munte? La 2000 de metri, nivelul de oxigen scade la ~16% (de la 21%). Asta inseamna ca ai cu 25% mai putin oxigen in aerul respirabil. Multi sportivi de performanta se antreneaza fara probleme in astfel de conditii. Organismul se adapteaza rapid.
     Este mai greu sa respiri cu masca? Da. Si?.. Trebuie sa faci performanta cand alergi prin parcuri? De ce alergi? De ce te duci la sala?.. Nu pentru propria sanatate? Ce rost are sa iti risti viata si pe a celor din jur, daca poti evita acest lucru purtand o masca? Chiar daca riscul de transmitere este foarte mic la activitatile in aer liber, de ce sa risti?

     Cand este evident ca doar cateva luni de masuri consecvente de protectie (masca, evitat aglomerari, spalat bine pe maini etc.) ne pot scapa de pandemie, de ce sa nu o facem?
     • -1 (1 vot)    
      Mda (Marţi, 20 octombrie 2020, 15:41)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Hai sa cadem de acord ca masca e utila in aglomeratii chiar si in aer liber sau in orice incapere in care mai e cineva in afara de cel care poarta masca.
      Nu are nicio utilitate in celelalte situatii. Daca nu are, discutia despre oxigen si alte chestii de tipul asta ma lasa rece. Daca nu-i utila, atunci e obiect vestimentar sau recuzita si nu judec pe nimeni care se imbraca altfel decat mine sau care crede ca-i Napoleon. Face fiecare ce vrea.
      Riscul sa molipsesti pe cineva cand mergi pe bicla sau alergi de unul singur prin parc e atat de mic inca n-are nicio rost sa discutam despre el, orice om cu IQ mediu intelege atata lucru. Am indoieli mari ca un asemenea risc se poate masura, iar credinta fara ratiune se numeste superstitie. Mult mai probabil poate sa ia cineva prin contact cu ceva suprafete (o banca, o balustrada) decat sa ia prin aerosoli, pe strada, pentru ca ai mers tu pe bicla fara masca.
      Astea-s tampenii din ciclul "sa facem totul!" si le-am cam fumat pe vremea lui Cescuta.
      • 0 (2 voturi)    
       ooops....porumbelul (Marţi, 20 octombrie 2020, 16:38)

       natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

       " Mult mai probabil poate sa ia cineva prin contact cu ceva suprafete (o banca, o balustrada) decat sa ia prin aerosoli, pe strada, pentru ca ai mers tu pe bicla fara masca."

       ca despre mers cu bicicleta iarna, discutam cu alt prilej :)
       • 0 (2 voturi)    
        Ma bucur ca sunteti bine. (Marţi, 20 octombrie 2020, 16:58)

        Luk [utilizator] i-a raspuns lui natbl73

        Despre purtarea mastii pe bicicleta aveti o opinie sau erati, doar asa, in trecere?
        • -1 (1 vot)    
         incepem sa ne iubim (Marţi, 20 octombrie 2020, 23:46)

         natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

         si nu vreau asta
         da, merg pe bicicleta de la 3 ani
         dar nu iarna
         • +1 (1 vot)    
          Vorbim despre anotimuri acum? (Miercuri, 21 octombrie 2020, 10:00)

          Luk [utilizator] i-a raspuns lui natbl73

          Cand s-a schimbat subiectul discutiei?
          Ori aveti un monolog interior si eu am intervenit aiurea? :))
  • +4 (34 voturi)    
   cate-un pic.. (Luni, 19 octombrie 2020, 12:39)

   wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   cate-un strop, strop, cate-un pic, pic, pana n-o mai ramanea nimic (drepturi si libertati)! poporul obedient si fara coloana accepta tot! ma mir ca acest popor a iesit in strada pt legile justitiei si acum inghit oabsolut tot! de pensii speciale de salariile bugetarilor, de reforme nu se mai vorbeste nimic?! ne tin ocupati cu covidul pana trec alegerile pentru obtinerea ciolanului?!
   • +3 (9 voturi)    
    iesirea (Luni, 19 octombrie 2020, 14:32)

    noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

    de la legile justitiei a fost orchestrata ca sa se intample cum s-a intamplat.... Acum nu se mai ocupa nimeni si nici nu da bine la FB sa nu porti masca, sa nu stai acasa, etc....
   • -2 (16 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 octombrie 2020, 14:43)

    [anonim] i-a raspuns lui wweesstt

  • +3 (27 voturi)    
   stai calm :) (Luni, 19 octombrie 2020, 13:01)

   strategy [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   vezi ca daca gandesti si pui intrebari s-ar putea sa primesti si o amenda :) sa intelegi tu ca nu e chiar asa cum zici tu. Numai Dl. Orban stie mai bine.

   Daca intram la intrebari, totusi, care e baza stiintifica pe care se bazeaza? Ca asa toti ne dam cu parerea, si cine detine chitantierul in mana il articuleaza pe celalalt.
  • -1 (31 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 octombrie 2020, 13:31)

   [anonim] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

  • +7 (21 voturi)    
   Intrebarea e cumva gresita (Luni, 19 octombrie 2020, 13:46)

   Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Sa nu te superi, dar in loc sa ne intrebam cum putem sta cu masca cind facem aia, aia, ailalta... hai mai bine sa ne intrebam cum ne putem vedea de viata fara sa ne imbolnavim si fara sa-i imbolnavim si pe altii.

   De ex. sa alergi respirind puternic pe linga altii e un non-sens. Nu conteaza riscul. Ii sperii pe oamenii aia. Nu are rost.

   In principiu se poate alerga si cu masca. O varianta e sa reduci ritmul alergarii si al respiratiei. Problemele care apar sunt cu incalzirea si cu condensul in masca. Stiu cum e sa te incalzesti tare, pentru ca urc scarile cu masca. No problem, am supravietuit, dar nu-mi vine sa alerg pe scari in felul asta. Stiu si cum e sa-ti tii respiratia 1 minut, trecind pe linga oameni, in mers... aia e nasol! Dar am facut-o.

   Cai sunt, trebuie sa le gasim. N-are rost sa ajutam virusul.
  • +6 (14 voturi)    
   mmm (Luni, 19 octombrie 2020, 14:28)

   igorashu [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Daca tot te dai alergator, ai sti ca exista masti de efort care simuleaza antrenamentul la altitudine, in conditii de hipoxie.

   Deci poti alerga cu masca, o sa fii si mai antrenat.
   • 0 (12 voturi)    
    au fost (Luni, 19 octombrie 2020, 16:19)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui igorashu

    Il Giro și Le Tour de France. Niciunul dintre cicliști nu purta mască în timpul cursei, mama lor de inconștienți. Nu cred că ți-au aflat concluziile științifice, bandiții ăia. Și nici fotbaliștii noștri, nici măcar la nivel de națională. Niște dușmani ăștia, ai sănătății tale, nu?
    • -1 (9 voturi)    
     prostii (Luni, 19 octombrie 2020, 18:26)

     igorashu [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     Aia sunt testati inainte. Intre etape poarta masca.
     Lasa gargara ca nu tine.
    • 0 (2 voturi)    
     Inconstientii sunt in alta parte (Marţi, 20 octombrie 2020, 10:25)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     Mai intai citeste in ce conditii se participa la aceste evenimente, cat de des sunt testati sportivii si la ce numar de rezultate pozitive este eliminata toata echipa.
  • +3 (11 voturi)    
   Iti zic io cum sta treaba (Luni, 19 octombrie 2020, 17:04)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Cum lucrez de-acasa, stau singur si ma plictisesc de moarte, mai la inceput de epidemie mi-am comandat online un pulsoximetru. Dupa ce l-am primit, in primele zile, am facut tot felul de experimente cu el.

   Am alergat pe loc cu si fara masca, cu toate geamurile larg deschise (era vara devreme) si cu toate geamurile inchise, si m-am uitat ce arata pulsoximetrul la un sfert de ora de la inceperea alergarii. Respiram intr-adevar ceva mai greu cu masca pe fata, dar nu atat cat sa trebuiasca sa ma opresc, in nici un caz cat sa lesin, doar atat ca dac-as fi alergat doar foarte putin mai repede, Cu sau fara masca insa, saturatia de oxigen in sange era aceeasi. Diferente de 1-2% apareau intre toate geamurile deschise si toate geamurile inchise - cand toate geamurile erau inchise saturatia de oxigen in sange era mai scazuta.

   Am repetat experimentul in timp ce stateam pe scaun. Saturatia de oxigen in sange e mai scazuta cand stai pe scaun decat cand alergi, cel putin in cazul meu as a fost. Si tot asa, cu sau fara masca nu exista diferente, dar toate geamurile deschise sau toate geamurile inchise fac o diferenta de cateva procente.

   Nu risti sa te infectezi daca treci in fuga pe langa un purtator. Nu risti nici macar sa-l infectezi tu pe el, daca treci pe langa el in fuga, daca amandoi purtati masca. Daca nu purtati masca, e deja chestie de noroc. Mai ales cand alergi, inspiri si expiri mai repede. Volumul de aer pe care-l tragi in plamani la o singura respiratie e mai mare, si stropii pe care-i contine aerul expirat de tine sunt mai mari. Daca cel pe langa care treci in fuga tocma ce si-a suflat nasul in aer, in loc sa-l sufle in batista, ai sanse sa tragi suficienti virusi de la el cat sa te infectezi. Daca tu esti cel infectat, si expiri chiar cand treci pe langa el, fara masca, ai sanse sa lasi in urma ta un nor cu suficienti stropi mari si plini de virusi cat omul sa se umple de ei.
 • -2 (36 voturi)    
  este absolut necesara (Luni, 19 octombrie 2020, 11:44)

  maiorulmura [utilizator]

  ca sa nu observe luema ca de fapt nu facem nimic
 • +5 (33 voturi)    
  "Logic", doar focarele sunt pe strada (Luni, 19 octombrie 2020, 11:47)

  xolv [utilizator]

  nu in interior, scoli, camine de batrani, fabrici, institutii, spitale, restaurante, sali de evenimente....
 • -7 (41 voturi)    
  luați numai măsuri tâmpite (Luni, 19 octombrie 2020, 11:47)

  hdd [utilizator]

  Covid-19 este în prezent transmis de colegii de muncă, rude și prieteni.

  N-am auzit de focar în restaurante, cluburi și școli.

  Este foarte important de precizat că adulții asimptomatici NU transmit Covid-19 prin intermediul copiilor. Nici altor adulți, nici copiilor.


  Dacă întrebi cizmarul dacă ai nevoie de pantofi, o să ai o pereche pt fiecare zi din an. Dacă întrebi medicii epidemiologi, o să umblăm toți în Hazmat suit ca să fim în siguranță.

  Și când le dăm jos - ghici ce: ne pupăm cu văru' Costel.

  În plus, rata de cazuri grave este foarte mică. 95% au Covid-19, stau acasă și se fac bine cu paracetamol.
  3-5% au comoerbidități, dezvoltă forme grave și ajung la spitalele românești de unde mai ies doar în coșciug.

  Trebuie identificați și protejați prin lockdown la domiciliu exclusiv cei care au vârstă f înaintată și comorbidități.

  Pe restul, aveți grijă ce amenzi le mai dați și ce restricții le mai impuneți, că s-ar putea să răspundă cu un cocktail molotov. Restul trebuie să își urmeze activitatea normală.


  Deciziile astea nu se pot lua de medici, că ei te-ar ține doar într-o cameră sterilă.
  Se iau de politicieni competenți.

  Din păcate, la ambele capitole suntem dezastru.
  • +5 (21 voturi)    
   Si tu esti specialist... (Luni, 19 octombrie 2020, 12:45)

   renzor [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   Persoanele asimtomatice TRANSMIT virusul iar persoanele presimtomatice sunt cele mai contagioase INAINTE sa apara simtomele.
   De cand cu covidu asta s-a umplut tara de epidemiologi si specialisti in economie!
   • -2 (10 voturi)    
    Fake news (Luni, 19 octombrie 2020, 15:04)

    palatin [utilizator] i-a raspuns lui renzor

    Asimptomaticii NU transmit virusul. In schimb, bolnavii cu simptome TRANSMIT virusul prin tuse, stranut, etc. Acum e clar?
    • 0 (8 voturi)    
     Asimptomatici TRANSMIT virus&masca SCADE nr infect (Luni, 19 octombrie 2020, 17:03)

     UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui palatin

     arilor
     Chiar nu va inteleg, mintiti ca sperati sincer sa fie asa (mai bine) sau doriti sa creasca nr de infectari si sa se inchida si mai multe activitati?
    • +1 (5 voturi)    
     Nu e asa (Luni, 19 octombrie 2020, 17:24)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui palatin

     Matale nu stiu de unde te informezi. Ce zici matale e valabil pentru foarte multi virusi, da' nu pt. SARS-COV-2.

     Cu SARS-COV-2, incepi sa emiti virus la 1-3 zile dupa infectare, si simptomele se manifesta in medie abia la 5 zile dupa infectare. La vreo 2-3 zile dupa aparitia simtpomelor deja dezvolti anticorpi, infectia nu se mai manifesta in caile respiratorii superioare, ci in plamani, si aproape ca nu mai emiti virusi viabili prin respiratie.

     Asimptomaticii transmit virusul mult mai slab decat simptomaticii, dar il transmit. Sansele sa iei boala de la un asimptomatic, dat fiind ca ala produce putini virusi, sunt mai scazute - din cauza asta s-a crezut initial ca asimptomaticii nu transmit virusul. Dar din cauza ca asimptomaticii sunt mult mai multi decat simptomaticii, si umbla liberi, pentru ca n-ai cum sa-i detectezi, in functie de cat de bine sau de prost sunt respectate masurile de protectie numarul de infectii cauzat de asimptomatici poate fi si de 60% din total. Presupunerea initiala cum ca asimptomaticii nu transmit virusul a fost corectata cand au incercat unii sa modeleze matematic raspandirea luand in calcul variile masuri impuse de autoritati in mai multe locuri de prin lume. Rata de propagare a epidemiei in varii locuri de pe glob nu poate fi explicata fara a include si raspandirea virusului si de catre asimptomatici.
 • 0 (40 voturi)    
  Argument beton (Luni, 19 octombrie 2020, 11:48)

  Mazeta [utilizator]

  "... și alte țări din Europa au adoptat această decizie."
  • +2 (22 voturi)    
   Profesoara mea (Luni, 19 octombrie 2020, 12:28)

   palatin [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ... ne spunea, certându-l pe cel care făcea o faptă necugetată:

   ”Dacă cineva se aruncă de pe fereastră, o să faci și tu la fel?”

   Cam așa e și cu ”și alte țări din Europa au adoptat această decizie”. E o logică bună pentru cei care lasă gânditul pe seama altora. Halal.
   • -1 (7 voturi)    
    Depinde (Luni, 19 octombrie 2020, 17:26)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui palatin

    Daca ala de se arunca de pe geam stie ca-i la parter, si-n clasa tocma' a izbucnit un incendiu, esti cam prost daca nu faci ca el.

    Daca alte tari din Europa au adoptat aceleasi masuri, si-n tarile alea se vad rezultate, esti cam prost daca nu faci ca ele.

    Acuma, e evident pentru oricine ca noi avem o cantitate mare de oameni care fac eforturi majore sa fie prosti. Da' din fericire, chiar daca-s multi si vocali, nu-s majoritari.
    • +1 (1 vot)    
     Da? (Marţi, 20 octombrie 2020, 17:07)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

     Cam ce despre ce "rezultate" vorbim? Poate ne dati un exemplu, ca eu n-am gasit nimic.
  • -1 (23 voturi)    
   Pai se vede (Luni, 19 octombrie 2020, 13:06)

   Mayhem [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Mai toata Europa, ca si noi, e imbotnitata de jumatate de an acusica si iar sunt cazurile cu miile, sau cu zecile de mii in Italia, Franta, UK, Spania, Germania, etc.

   In SUA deja avem un studiu disponibil care arata ca vasta majoritate a celor ce s-au infectat erau purtatori de masca.

   Da, si alte tari au adoptat decizia asta. Dar nici acolo nu are vreun efect de reducere a ratei de infectie. Iar faza cu 'ne infectam ca nu se poarta masca' nu mai merge. Mergea acum 2-3 luni, acum nu.
   • +6 (18 voturi)    
    Nu e o problema mare (Luni, 19 octombrie 2020, 13:50)

    Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui Mayhem

    Masca nu e o problema asa mare.

    Eu sunt curios citi din cei care merg la dentist se spala pe dinti. Inseamna asta ca spalatul pe dinti este inutil?

    Sunt diverse nuante. Masca nu protejeaza 100%, dar nici inutila nu e. Apoi sunt masti si masti... Se folosesc inclusiv masti de pinza.
    • -3 (5 voturi)    
     lipsesc explicatiile (Luni, 19 octombrie 2020, 18:31)

     Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Gigel cu elefantii

     Masca ii protejeaza pe altii de tine foarte bine,

     Pe tine de altii de protejeaza insa intr-o masura redusa.

     Acesta este motivul pentru care purtatul mastii are eficienta doar daca o poarta toata lumea.

     ===

     Din pacate comunicarea unor asemenea lucruri practice si superclare lipseste.

     Autoritatile bombardeza populatia cu indemnuri propagandistice, dar nu livreaza nicio explicatie.
 • +2 (36 voturi)    
  Zero stiinta (Luni, 19 octombrie 2020, 11:51)

  Victtor [utilizator]

  Declaratiile sunt bazate pe argumente politice si pe foarta putina stiinta. Cercetatorii tac iar in locul lor vorbesc oameni care nu au nicio legatura cu microbiologia.
  • -4 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 octombrie 2020, 14:44)

   [anonim] i-a raspuns lui Victtor

  • -1 (7 voturi)    
   Aiurea (Luni, 19 octombrie 2020, 17:35)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   Stiinta exista. Oricine vrea sa se informeze, si e capabil s-o faca, are acces la stiinta. Faptul ca matale nu esti informat inseamna sau ca nu vrei sa fii informat sau esti incapabil sa te informezi. Aia nu inseamna ca guvernul e in aceeasi situatie ca matale.

   Masurile astea nu se iau asa, ca s-a trezit Arafat, Vela sau Tataru cu fata la cearsaf. Exista oameni care elaboreaza modele si fac simulari, si ajusteaza una-ntr-una raspunsul guvernului la epidemie. Nu musai se fac socotelile astea doar local, la noi. Oricare guvern de pe glob are una sau mai multe institutii in spate care fac asta. Mai se fac si la nivel de UE si OMS socoteli de astea.

   Nu le face musai UE sau OMS direct, sau vreun departament din vreun minister, le fac varii institute de cercetari sau universitati, si organizatiile politice doar aduna rezultatele din mai multe surse si iau decizii pe baza lor. Faptul ca matale nu stii tot ce se discuta in fiecare sedinta de guvern sau in fiecare sedinta a CNSSU nu inseamna ca informatia stiintifica e ignorata.

   Faptul ca informatia asta nu ajunge la cetateni inseamna doar ca autoritatile fac o treaba extrem de proasta pe partea de comunicare - chestie cu care-s absolut de acord. Daca are guvernul vreo responsabilitate pentru evolutia proasta a situatiei de la noi, aia e pe partea de comunicare. In rest, si-a facut treaba destul de bine, in conditiile date. Adica cu bani putini, un aparat de stat umflat inutil si incapabil, prostie multa cu care trebuie sa se lupte, sistem de sanatate slab echipat si cu personal prea putin si insuficient calificat, si-un parlament in mod deschis pus pe sabotat efortul de combatere a epidemiei. Doar ca astea-s toate probleme pe care n-ai cum sa le rezolvi in cateva luni. Sa rezolvi probleme din astea dureaza ani de zile.
   • 0 (0 voturi)    
    Imi pare rau ca nu-ti pot da decat un "-1" (Miercuri, 21 octombrie 2020, 12:03)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    Faci apel la autoritate fara sa spui chiar nimic. Nu exista decat dovezi empirice in ceea ce priveste eficienta mastilor si in niciun caz un studiu despre eficienta lor in aer liber. NIMIC! N-are rost sa adaug ca nu a incercat nimeni sa faca un studiu cu privire la eficienta mastii daca o porti pe strada cand esti singur, doar un tampit ar incerca un asemenea studiu. Masca purtata pe strada cand nu-i aglomeratie sau pe bicicleta e la fel de ridicola ca un coif de staniol impotriva extraterestrilor care citesc minti.
    Atat parlamentul cat si guvernul au facut o treaba de toata rusinea si tot asa o sa faca in continuare. .
 • +8 (30 voturi)    
  de bun simt (Luni, 19 octombrie 2020, 11:58)

  srpc [utilizator]

  din pacate, prea multi cetateni nu au acest bun simt elementar
 • -8 (32 voturi)    
  Masca protejeaza in proportie de maxim 10% (Luni, 19 octombrie 2020, 12:02)

  Gryphus [utilizator]

  nu se stie cat protejeaza masca dar e clar ca foarte putin.

  au fost facute teste pe masca chirurgicala dar au iesit atat de rau pt masca incat ele nici macar nu sunt publicate pt ca ar indemna populatia sa renunte la masca chirurgicala

  exista doar o singura optiuna pt a opri raspandirea covid: inchiderea tarii, izolarea oamenilor in case si testarea masiva + tratarea celor descoperiti


  - Romania NU are capacitatea sa testeze masiv (tara de 2 lei)
  - Sistemul sanitar romaneasc e la pamant, ultimu in Europa civilizata
  • -1 (11 voturi)    
   Este "Incurajator" ce spui (Luni, 19 octombrie 2020, 12:43)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   chiar in linia unui comentator pe Twitter ( @Marmotadecampie )
  • 0 (6 voturi)    
   Aiurea (Luni, 19 octombrie 2020, 17:44)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Nu stiu de unde-ti tragi matale informatia, daca s-au facut teste da' nu s-au publicat.

   In fapt, s-au facut studii si s-au publicat despre eficienta mastii. Treaba e cam asa:

   Masca nu opreste virusii individuali. Aia-s prea mici ca sa se opreasca in masca. Masca are insa doua efecte care sunt esentiale pentru a incetini raspandirea bolii.

   Unu la mana prinde semnificativ de multe picaturi care le emite cineva cand expira - alea-s de fapt purtatoare de virus, din nas si gura nu-ti ies virusii unu' cate unu', iti ies picaturi microscopice care poarta sute sau mii de virusi, daca stranuti sau tusesti si ies picaturi mai mari chiar zec de mii de virusi.

   Acuma, chiar si picaturile pe care nu le prinde, avand in vedere ca aerul care trece prin masca e incetinit masiv, nu ajung departe de purtator inainte de-a cadea pe pamant. Acolo, mai ales la exterior, nu supravietuiesc mult, din cauza radiatei ultraviolete - supravietuiesc mai mult iarna, da' nu cu zilele, decat poate in zile extrem de inorate.

   Asa ca daca toata lumea paorta masca, virusul nu se imprastie pe distante mari in jurul nici unui infectat, si daca toata lumea pastreaza distanta fata de orice strain, nici macar cei neinfectati nu trimit picaturi cu virus la distanta suficient de mare cat sa infecteze pe altul. In felul asta, raspandirea bolii e franata masiv.

   Da' nu total. Nu total pentru ca procesul e unul statistic. Adica chiar daca 99.9% dintre picaturile cu virus raman in jurul tau, daca esti infectat si porti masca, si nimeni nu se apropie la mai putin de 2 metri de tine, 0.1% din picaturi tot ajung pe langa cel care sta la 2 metri. Daca din toti cei ce trec pe langa tine unul dintr-o mie se infecteaza, aia ajunge ca epidemia sa nu dispara si sa continue sa se propage - dar la o viteza de propagare mult mai redusa.

   Ala-i scopul mastii, si la aia ajuta in mod hotarat: reducerea vitezei de propagare a infectiei.
  • +2 (6 voturi)    
   porti masca pentru a-i proteja pe altii de tine (Luni, 19 octombrie 2020, 18:35)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Masca ii protejeaza pe cei din jurul celui contaminat cu o eficienta foarte mare (peste 75%, depinde de mai multi factori, dar e mare oricum).

   Masca il protejeaza insa pe purtator foarte putin de cei din jurul sau.

   Daca toata lumea ar purta masca, atunci epidemia s-ar domoli foarte tare.


   ===

   Masca chirurgicala nu ii protejeaza pe chirurgi de microbii din organism, decat intr-o mica masura.

   Chirurgii poarta masca ca sa nu infecteze ei pacientii. Nu invers!
 • +4 (18 voturi)    
  In fine (Luni, 19 octombrie 2020, 12:06)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  cineva care stie ce spune si nu a devenit vedeta tv ca puiul de securist Rafila, Ara^at, Musta, Dorobat si multi altii ca ei
 • 0 (24 voturi)    
  Ce-am facut, Bobita? (Luni, 19 octombrie 2020, 12:12)

  Joro [utilizator]

  Ne-au tras clapa aia de le-am umflat barandul personal si notorietatea de la inceputul pandemiei si trebuie sa inventam repede un specialist care sa intre pe listele noastre? :) Subtire, mai baieti... sigur puteti mai bina!
 • +1 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 octombrie 2020, 12:37)

  [anonim]

 • +2 (16 voturi)    
  Zoita spagara de la Iasi (Luni, 19 octombrie 2020, 12:40)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  O spagara comunista expirata din sistemul medical iesean da lectii despre masti. Chiar daca ar fi 100% adevarat ce soune, nu are autoritatea morala sa fie ascultata de cineva. De unde ati scos-o pe madama asta, aici...la "shentru"???
  • +1 (13 voturi)    
   Fii mai precis (Luni, 19 octombrie 2020, 13:53)

   Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

   Ce inseamna ca e spagara? Ai ceva informatii concrete? Pentru ca mi se pare ciudat ca un epidemiolog sa ia spaga. Adica nu exclud, dar sunt circumspect la afirmatia asta.
   • -1 (11 voturi)    
    Ce inseamna ca e spagara? (Luni, 19 octombrie 2020, 14:21)

    n4c [utilizator] i-a raspuns lui Gigel cu elefantii

    Inseamna ca ia spaga.
   • +3 (7 voturi)    
    Uite (Luni, 19 octombrie 2020, 15:06)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Gigel cu elefantii

    https://www.obiectiv.info/mita-la-facultatea-de-medicina-din-iasi-decanul-a-primi-spaga-o-tava-si-un-ceainic-argintat_75129.html

    https://www.bzi.ro/documente-bomba-la-umf-iasi-sumele-incasate-sunt-ametitoare-500810
    • 0 (6 voturi)    
     sa fim seriosi! (Luni, 19 octombrie 2020, 18:36)

     Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

     Hai sa o lasam balta cu un ceainic "argintat"!

     Asa ceva are o valoare simbolica.

     Cu un gram de argint argintezi toata vesela.
  • +2 (8 voturi)    
   Nu esti medic daca nu iei spaga (Luni, 19 octombrie 2020, 15:33)

   Raka [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

   Daca nu iei spaga faci de rusine sistemul medical romanesc. Nu esti un medic roman adevarat. Traditia trebuie respectata cu sfintenie.
 • +2 (18 voturi)    
  "Populația ar trebui să fie mai cooperantă'' (Luni, 19 octombrie 2020, 13:07)

  Point [utilizator]

  deja inceputul m-a facut sa citesc cu mai multa atentie.
  am astep[tat cu rabdare destula parerea unui specialist...
  caaaare insaaaaa nici distinsa doamna nu spune ABSOLUT NIMIC despre celelate metode de infectare.voua mai oameni buni,nu va pute ceva???
  de ce dracului nu pomeneste si de contaminarea indirecta??
  populimea nu trebuie sa stie?

  hn,ti-ai facut din nou datoria,spalarea pe creier contiua
 • +10 (26 voturi)    
  Spania a avut mască în aer liber obligatorie... (Luni, 19 octombrie 2020, 13:35)

  NicuPandemicu [utilizator]

  ...încă de la ieșirea din carantină. E locul 1 la infectări și decese în Europa de la începutul toamnei. Asta apropo de eficiența măsurii.

  Pe de altă parte, masca era DEJA obligatorie în toate spațiile aglomerate din București, precum și în pieţe, târguri, oboare, expoziții, staţii, peroane, autogări, promenade, la 50 de metri de școli și grădinițe, în Centrul Vechi etc. Practic, oriunde era aglomerație sau ar fi putut să se producă.

  Noutatea e că acuma vor să stai și noaptea singur pe bancă în parc cu mască. E un fel de pedeapsă de la Tătucul Stat pt. copilașii cetățeni care l-au făcut de râs în fața vecinilor.

  După alegerile din decembrie o să impună mască și când stai pe wc. Găsesc milițienii lui Vela o cale să te miroasă.
  • +3 (11 voturi)    
   Masca o sa mai dureze pana la maxim 5 la mie (Luni, 19 octombrie 2020, 15:08)

   palatin [utilizator] i-a raspuns lui NicuPandemicu

   Dupa care o sa isi dea seama ca nu ne poate obliga sa purtam 2 masti suprapuse ca sa ne protejam mai bine :)
 • +5 (9 voturi)    
  Orientare (Luni, 19 octombrie 2020, 15:41)

  palatin [utilizator]

  Daca se inmultesc comentariile negative care nu apreciaza efortul depus pentru redactarea unui astfel de articol, atunci articolul va fi tras tot mai jos pana va disparea de pe prima pagina.
 • 0 (8 voturi)    
  masca (Luni, 19 octombrie 2020, 19:37)

  Dedalus [utilizator]

  Purtatul mastii ii protejeaza pe ceilalti de tine, daca esti bolnav sau doar contaminat.

  Masca impiedica stropii sa ajunga prin aer la cei din jurul tau. Cei mai multi sunt cand vorbesti, si cresc atunci cand canti sau strigi.

  Mai ies stropi si prin nas. Desi sunt mai putini, e important sa ii blocam si pe ei si de aceea masca se poarta si pe nas.

  ===

  Prin urmare, masca opreste stropii si asa ii protejeaza pe ceilalati. Cum virusl ramane activ cateva ore si pe suprafete si de acolo il putem lua pe maini, e important sa porti masca mereu. Inclusiv in aer liber.

  Probabilitatea de a fi astfel infectat e mica, dar atunci cand numarul de cazuri creste, creste si aceasta probabilitate si de aceea masca trebuie purtata si in aer liber si chiar atunci cand nu e nimeni langa tine,


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by