Centrele pentru prevenirea și controlul bolilor din SUA (CDC) au alertat marți părinții și medicii cu privire la reîntoarcerea probabilă a unei afecțiuni neurologice foarte rare numită Paralizie acută flasca, posibil cauzată de un virus și care revine misterios la fiecare doi ani, în principal la copii, potrivit AFP.

Paralizie acuta flascaFoto: Flickr

CDC prezice că „2020 va fi un alt an de vârf pentru cazurile de paralizie acută flască” sau „AFM” în engleză.

"AFM este o urgență medicală care necesită asistență medicală și monitorizare imediată", a declarat marți directorul CDC, implorând părinții să nu ezite să-și spitalizeze copilul în ciuda pandemia Covid-19.

Vârfurile bolii au apărut la fiecare doi ani, din august până în noiembrie din 2014. În 2018, au fost raportate 238 de cazuri în Statele Unite, la copii cu o vârstă medie de cinci ani.

Medicii sunt neputincioși: boala poate provoca paralizie în câteva ore sau zile și niciun tratament nu a demonstrat eficacitate.

„Din păcate, mulți copii cu AFM vor avea dizabilități permanente”, a declarat Thomas Clark, pediatru și asistent director al bolilor virale la CDC. „Este foarte important ca toți copiii afectați să înceapă repede reabilitarea”.

Autoritățile recontactează familiile afectate de epidemia din 2018 pentru a afla cum a evoluat boala la copiii infectați și câți rămân paralizați până în prezent.

Semnele de avertizare ale bolii sunt mai întâi febra și simptomele respiratorii și apoi, după o medie de șase zile, slăbiciune la nivelul brațelor sau picioarelor, uneori însoțită de dificultăți în mers, dureri în gât sau spatele, potrivit unui Raport All-Case 2018 publicat marți.

Pe lângă paralizia permanentă, poate progresa și la complicații respiratorii grave, aproape un sfert din pacienți au nevoie de ventilație.

Boala afectează sistemul nervos, în principal în măduva spinării, conform scanărilor RMN efectuate la pacienți.

Principalii suspecți sunt viruși din familia enterovirusului, în special enterovirusul D68, găsit la aproximativ 30 de pacienți, însă experții CDC nu pot exclude că un alt virus provoacă boala.