​INTERVIU

Scenariul cel mai frecvent în cazul infecției cu coronavirus: se instalează și trece ca o răceală, iar fiecare dintre noi a avut "cel puțin o dată coronavirus"

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 6 martie 2020, 8:40 Actualitate | Sanatate


Dr. Adrian Marinescu
Foto: Hotnews
​Coronavirusurile fac parte dintre "virusurile guturaiului", iar fiecare dintre noi a avut, de-a lungul vieții, "cel puțin o infecție cu coronavirus" - o formă mai veche și mai ușoară, a explicat, într-un interviu acordat HotNews.ro, Cătălin Apostolescu, medic specialist în boli infecțioase și purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș. De altfel, chiar și în cazul noului tip de coronavirus, care este "o idee mai agresiv", scenariul cel mai frecvent este cel în care infecția cu virusul "se instalează ca o răceală și trece ca o răceală - cam 95% din cazuri", confirmă, în interviul acordat HotNews.ro, și medicul Adrian Marinescu, și el specialist în boli infecțioase la Institutul Balș, cel mai mare spital de boli infecțioase din România.

Info pe scurt:

 • 99,9% dintre îmbolnăvirile cu vechile tipuri de coronavirus erau ușoare.
 • Noul tip de coronavirus este "o idee mai agresiv" - 95% sunt cazuri ușoare, iar restul de 5% sunt cazuri severe și chiar mortale, explică medicul Cătălin Apostolescu.
 • Noul tip de coronavirus, care este atât de temut, se instalează și trece "ca o răceală", acesta fiind cel mai frecvent scenariu, afirmă medicul Adrian Marinescu.
 • Spitalele din România folosesc cele mai sigure teste. Spitalele din România folosesc în acest moment cea mai sigură și mai modernă tehnică de testare pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus, dau asigurări medicii Cătălin Apostolescu și Adrian Marinescu.
 • Știrile potrivit cărora există teste rapide sunt "o gogoașă". Metoda de testare (PCR) folosită de România durează câteva ore dar este sigură, în timp ce în cazul testelor rapide, care dau rezultatele în 5 minute, precizia este foarte mică, spun cei doi medici.
 • De câte ori este testat un pacient cu coronavirus? Nimeni nu scapă fără 3 testări.
 • Cele mai multe cazuri grave apar la persoanele în vârstă, care au și alte afecțiuni, însă există și excepții, spun cei doi medici. Cel mai celebru caz este al medicului chinez de 32 de ani care "a dat primul alarma" în legătură cu virusul și care a murit.


Scenariul cel mai frecvent: Infecția cu noul coronavirus se instalează și trece ca o răceală


În cazul vechilor tipuri de coronavirus, pe care fiecare le-a avut "măcar o dată în viață", 99,9% dintre îmbolnăviri erau ușoare. Noul tip de coronavirus este "o idee mai agresiv, în sensul că vreo 95% sunt cazuri ușoare, iar restul de 5% sunt cazuri severe și chiar mortale", declară medicul Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș, pentru HotNews.ro.

Scenariul cel mai frecvent este acela în care infecția cu virusul "se instalează ca o răceală și trece ca o răceală - aici vorbim de formele ușoare și medii, cam 95% din cazuri", confirmă și medicul Adrian Marinescu, specialist în boli infecțioase la Institutul Matei Balș.

"95% sunt forme asimptomatice, ușoare sau medii. Dacă vorbim despre formele severe, ele sunt cu instalare rapidă, care este și fulminantă, în sensul că apare o afectare pulmonară, o pneumonie severă care se complică cu complicații respiratorii, cu insuficiență respiratorie severă, apare afectarea renală și, în final, vorbim de o degringoladă la nivelul organismului - practic, este vorba despre o afectare multi-organe. Asta se întâmplă în formele severe și, din păcate, duce la deces", explică medicul Adrian Marinescu.


Medicul Cătălin Apostolescu / Foto: Știința 360 - Facebook

De altfel, Cătălin Apostolescu spune că faptul că sunt foarte multe forme ușoare le pune și probleme medicilor: "Faptul că sunt foarte multe forme ușoare ne pune nouă, medicilor, o foarte mare problemă de diagnostic în a deosebi ce este noul coronavirus de ce este un guturai banal, o gripă, o rinită sau o sinuzită. Cel puțin la formele care sunt ușoare, simptomatologia este foarte nespecifică: poate fi confundată foarte ușor infecția cu coronavirus cu alte infecții mai mult decât banale."

Cele mai multe cazuri grave apar la persoanele în vârstă, care au și alte afecțiuni, potrivit medicului Adrian Marinescu: "Cu siguranță persoane în vârstă, peste 70 de ani, în primul rând, și cei care au și afecțiuni preexistente. De obicei, persoana în vârstă are mai degrabă afecțiuni preexistente - afecțiuni respiratorii, pulmonare, cardiace, hepatice și așa mai departe."

Medicul Cătălin Apostolescu atrage însă atenția că acest lucru nu reprezintă o regulă și că au existat inclusiv cazuri în care infecția cu virusul a provocat forme grave de îmbolnăvire la tineri, cel mai celebru caz fiind cel al medicului chinez de 32 de ani care "a dat primul alarma" în legătură cu virusul și care a murit: "Este adevărat că marea majoritate a cazurilor grave au apărut la persoane în vârstă, care au și alte afecțiuni, dar au fost cazuri în China, precum cazul acelui medic care a dat primul alarma, care avea 32 de ani. Și care a murit. Și la tineri pot să apară, este adevărat că frecvența este mai mică decât la bătrâni, dar și la tineri pot să apară și să fie o formă agresivă."


România folosește cea mai sigură și modernă metodă de testare


Spitalele românești folosesc, în acest moment, cea mai sigură și mai modernă tehnică de testare pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus, spun, la unison, cei doi medici de la Institutul Matei Balș.

"Varianta cea mai bună este testarea prin biologie moleculară genetică, prin intermediul PCR (Polymerase Chain Reaction). Este practic ca o viremie pentru hepatita B sau C. Testul PCR are o durată de 4 ore din momentul introducerii probelor în aparat. Intervalul de 4 ore este intervalul potrivit pentru a obține un rezultat concludent. Acest test, chiar dacă iese negativ, nu exclude cu totul infecția la pacienții cu risc mare", spune medicul Adrian Marinescu.

L-am întrebat pe medicul Cătălin Apostolescu cum decurge exact această testare: "Este cea mai sigură și cea mai modernă tehnică de testare, se numește, prescurtat, PCR (Polymerase chain reaction). Practic, se ia acud nucleic - că este ADN, că este ARN - de la microbul pe care vrem să îl identificăm și se polimerizează. Asta înseamnă că metoda este foarte precisă și permite inclusiv exprimarea de ordin cantitativ - adică nu îmi spune doar dacă un microb este sau nu este, îmi spune și cât este. Putem de exemplu face niște comparații - am microbul, i-am dat un tratament, am văzut că înainte de tratament avea, să zicem, un milion de microbi și după tratament a ajuns la 100. Metoda îmi permite atât identificarea calitativă, cât și cantitativă a microbului. Din anumite puncte de vedere, este un lucru extraordinar de bun."PCR nu este un test rapid, în schimb este cel mai precis dintre cele disponibile pe piață în acest moment. Pacienții care fac testul au însă de așteptat câteva ore bune: "Ca orice lucru bun, este și migălos și foarte sensibil. Dacă nu se lucrează cu foarte mare atenție, proba poate să dea rezultate false - fie fals pozitive, fie fals negative. Și atunci, ea durează în sine 3 ore și jumătate - 4 ore. Dar se mai întâmplă un lucru: analizele astea vin grupate în niște kituri care permit lucrarea a 10-20-30 de analize în același timp. Și atunci, ele nu se lucrează decât când se completează trusa respectivă. Nu este genul de analiză adusă la laborator care se face direct. O duci la laborator și până când nu se completează trusa nu se apucă nimeni de lucru. O altă particularitate este că atunci când lucrezi o singură probă durează 3 ore și jumătate - 4 ore dar, în momentul în care băgăm multe probe în lucru, trusa completă, timpul de lucru se duce undeva la 6 ore și jumătate - 7 ore, chiar 8 ore. Și asta face ca, cel puțin la Institutul Matei Balș, în condițiile în care oamenii noștri lucrează, săracii, la foc continuu, să avem 3 tranșe pe zi - Una dimineața, la 8:30-9:00, a doua la prânz, iar a treia seara, la ora 18:00", spune Cătălin Apostolescu.

Cătălin Apostolescu dă și un exemplu concret - cât poate avea de așteptat un pacient suspect de infecție cu coronavirus: "Dacă un pacient vine la ora 20:00, proba lui nu va intra în lucru decât a doua zi, de dimineață, iar rezultatul va fi gata după alte 6 ore. Oamenii trebuie să știe că chestia asta durează și să se înarmeze cu răbdare."

În tot acest timp, pacienții testați sunt oricum izolați, dă asigurări medicul Adrian Marinescu: "Până se face testul și avem rezultatul, pacientul este izolat, indiferent că se află la București sau că așteaptă undeva în provincie și aici au ajuns probele."

În paralel cu PCR, România mai folosește și o a doua metodă de testare, "nu la fel de high class", care se numește BioFire. Cum funcționează aceasta? Adrian Marinescu spune că "Practic, prin această metodă cauți bacterii și virusuri. Și poți să îți dai seama dacă din familia respectivă e chiar noul coronavirus. Dar PCR-ul rămâne cea mai bună variantă. Noi mergem pe varianta cea mai sigură și cea mai completă - facem în același timp și PCR, și BioFire - adică ce este mai bun posibil, în așa fel încât câștigăm timp și avem și o siguranță foarte mare. BioFire durează o oră, PCR cam 4 ore. Dacă le recoltăm împreună, în 4 ore avem rezultatul final. Aceasta este durata din momentul introducerii probelor în aparat, poate dura câteva ore și până ca probele să ajungă la București, pe drum.


De câte ori este testat un pacient suspect de coronavirus?


Dacă un pacient este testat pozitiv cu coronavirus, este foarte important ca el să fie urmărit, subliniază Adrian Marinescu: "Putem face niște testări înseriate, în așa fel încât să vedem cum funcționează lucrurile de-a lungul infecției. Dacă cineva e în carantină, la sfârșitul perioadei de 14 zile, se face o testare, iar la încă 24 de ore se mai face încă una."

Un pacient are, practic, 3 testări: una inițială, una la ieșirea din perioada de carantină (14 zile) și încă una după 24 de ore, explică medicul.


Testele rapide pentru coronavirus - "o mare gogoașă"


În lume există în acest moment și teste rapide pentru infecția cu coronavirus, care dau un rezultat în doar câteva minute, însă precizia lor lasă de dorit, explică medicii Adrian Marinescu și Cătălin Apostolescu.

Există și teste rapide, dar acestea nu aduc un beneficiu mare, este de părere Adrian Marinescu, din cauză că "pot să dea destul de frecvent rezultate false - fals pozitive sau fals negative. Pot să am un pacient fără simptome, căruia să îi fac un test rapid, să iasă negativ și să fiu convins că el nu are coronavirus. Ori, acest test rapid nu este atât de exact".Cătălin Apostolescu e chiar mai direct și vorbește despre "o mare gogoașă", atunci când vine vorba despre testele rapide: "Ce a apărut acum pe piață, știrea că ar exista niște teste rapide, care dau rezultatul în 5 minute, este o mare gogoașă: testele acestea există dar precizia lor este foarte mică, pot da rezultate false, și în plus ele nu reușesc să depisteze boala decât în stadiile avansate, tardive, abia atunci când apar anticorpii."

Spitalele din România au luat decizia, "fundamentată din punct de vedere științific", să nu folosim aceste teste rapide, subliniază Cătălin Apostolescu.

În ceea ce privește evoluția virusului în țara noastră, cei doi medici își păstrează optimismul: "Ce este important, ce ne-am dori, este să nu avem focar cum avem în Italia, sunt cazuri izolate", este concluzia medicului Adrian Marinescu.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

95900 vizualizari

 • +27 (39 voturi)    
  neclaritate (Vineri, 6 martie 2020, 8:48)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  Tot nu mi-e clar daca tuica il omoara sau nu. Ca vad ca in timp ce in alte tari mor aia pe capete la noi vine si dispare se dizolva...Ciudezno.
  • +17 (19 voturi)    
   :) (Vineri, 6 martie 2020, 9:40)

   strategy [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   pai la cate grade ziceau ca moare virusul? asteptam primavara sau gradele ardelenesti si maramuresene? :)
   • 0 (12 voturi)    
    dupa 30 grade cam mor virusii (Vineri, 6 martie 2020, 15:06)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui strategy

    Nu care cumva sa recurgi la alcool sa te tratezi de virus. Alcoolul e cvasidilatator, iti intra si mai multi virusi in organism daca bei alcool.
    • 0 (0 voturi)    
     :) (Luni, 16 martie 2020, 16:19)

     strategy [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     a se citi cu atentie si umor. Era ironic.
  • +9 (25 voturi)    
   nu inteleg de ce (Vineri, 6 martie 2020, 9:53)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   Tot mai apare cate unul care sa ne spuna ca am avut Coronavirus. Da, sintactic, e "coronavirus". Dar semantic cand se vorbeste in public de coronavirus, se vorbeste de COVID-19. Unii se bazeaza pe faptul ca au existat si alti coronavirusi si pe faptul ca noi folosim in jargon aceeasi denumire ca sa duca o discutie din rational in derizoriu. Ramaneti rationali, iar daca la inceputul propozitiei coronavirus=COVID-19, nu putem sa schimbam pe parcurs sensul cuvantului ca sa ne referim la alti coronavirusi.
  • +11 (29 voturi)    
   are dreptate, nu te omoara coronavirusul (Vineri, 6 martie 2020, 10:48)

   gic [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   la noi sunt sanse 99% sa te omoare INCOMPETENTA si nepasarea medicilor

   daca nu reusesc ei, te rezolva infectiile nosocomiale

   cand citesti cu ce nonsalanta trateaza unii subiectul, iti dai seama cam cati specialisti avem in tara asta...
 • +21 (49 voturi)    
  pff (Vineri, 6 martie 2020, 9:00)

  Captain Obvious [utilizator]

  uite fraierii aia de italieni mor pe capete de la o simpla raceala. chinezii au instaurat legea martiala ca e o simpla raceala. se anuleaza (pe buna dreptate) evenimente ca e o simpla raceala.
  • -1 (25 voturi)    
   S-a trezit si Captain Obvious (Vineri, 6 martie 2020, 11:54)

   JohnR [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

   Ia vezi capitane cate sute de mii de "fraieri" mor anual de gripa, si nu se crizeaza nimeni. Anual nu odata la 30 de ani. Daca calculam la 30 de ani sunt alte cifre.
   • +1 (13 voturi)    
    ia vezi tu (Vineri, 6 martie 2020, 16:18)

    numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui JohnR

    cati fraieri se imbolnavesc de gripa normala si cati din ei mor. Ca sa compari mere cu mere si pere cu pere. La gripa normala moare unul din 1000, aici mor 40 din 1000, in conditiile in care cei 1000 cu gripa normala stau acasa si le trece, iar cei cu coronavirus stau sub atentie medicala continuu.
    • +3 (3 voturi)    
     Sigur (Duminică, 8 martie 2020, 20:53)

     JohnR [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

     Aprox 5 milioane se imbolnavesc iar 650.000 (date WHO) mor anual de gripa si nu se panicheaza nimeni. Cifre anuale pentru gripa. Corona e un virus ce apare odata la 10-30 de ani. Avem 3700 decese in 2-3 luni. O sa avem 10.000 morti pana la venirea caldurii. Anunta-ma te rog cand ajunge si bilantul corona macar la de doua ori numarul anual de morti de gripa (1.3mil) si voi accepta ca e ceva mai periculos decat gripa la modul general. Trebuie sa ne ferim de corona la fel cum ne ferim si de gripa. Insa nu e sfarsitul lumii. E periculos pentru cei batrani, care scapa de gripa prin vacinare, insa nu si de corona. De acolo mortalitatea mai ridicata pentru ca nu exista vaccin pentru batrani. Daca verifici vei vedea ca rata de mortalitate e infima 0.2-0.4% pana la 50 de ani.
     • -4 (4 voturi)    
      Ia uite (Luni, 9 martie 2020, 11:41)

      Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui JohnR

      e lumea panicaa de pomana. nu l-au intrebat pe JohnR
  • -5 (25 voturi)    
   In italia rata deceselor (Vineri, 6 martie 2020, 12:29)

   mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

   e aproape 4% dintre cei bolnavi insa nimeni nu poate garanta ca toti cei bolnavi se vor insanatosi.

   Stati linistiti ca e doar o raceala banala cu o rata de decese de cel putin 40x mai mare decat cea de la gripa sezoniera.
  • +2 (6 voturi)    
   nu a zis ca e raceala, (Vineri, 6 martie 2020, 16:01)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

   este un guturai mai sever (iar guturaiul e mai rau decat racela).
 • +24 (42 voturi)    
  Să fim serioși! (Vineri, 6 martie 2020, 9:06)

  nghe [utilizator]

  Medicul chinez de 32 de ani, care a dat primul alarma, nu a murit din cauza virusului. Virusul a avut suport logistic din partea oficialităților.
  • +8 (8 voturi)    
   Bineinteles (Vineri, 6 martie 2020, 16:03)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui nghe

   ca a fost cu generozitate ,,ajutat'' sa moara.
   Comunistii au crezut ca daca omoara doctorul, moare si coronavirusul.
 • +14 (32 voturi)    
  Eeeeiii... Nu e deloc sigur ca medicul chinez (Vineri, 6 martie 2020, 9:32)

  Susufler0 [utilizator]

  in varsta de 32 de ani care "a dat primul alarma" in legatura cu coronavirusul a murit din cauza coronavirusului !
  Pe soptite se vorbeste ca a murit din cauza unei pneumonii galopante produse ca urmare a faptului ca trupul lui era prea cald iar glontul care a trecut prin el mult prea rece !! :))
  • +4 (10 voturi)    
   daca nu i-au placut ciupercile? (Vineri, 6 martie 2020, 13:31)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   -
   • 0 (0 voturi)    
    @inapasevedeinvers: (Marţi, 10 martie 2020, 9:34)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

    Abia acum cand dam sa sterg niste "vechituri" am vazut ca mi-ai raspuns (nu stiu cum am pierdut alerta ?!) exact asa cum trebuia raspuns pt a completa bancul !

    Vechi, vechi si cu atat mai mult, bun de tot !
 • -9 (27 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 martie 2020, 9:37)

  [anonim]

  • +4 (18 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 martie 2020, 10:47)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • -4 (20 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 martie 2020, 12:12)

    [anonim] i-a raspuns lui

  • -7 (13 voturi)    
   ai dovezi? (Vineri, 6 martie 2020, 13:18)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui

   din cate se scrie, invarteala comisa de DNA e demna de Coldea&Portocala
 • +12 (34 voturi)    
  ! (Vineri, 6 martie 2020, 9:43)

  tudorr [utilizator]

  Organizatia mondiala a sanatatii spune ca 81% au simptome mai lejere, vine puiul asta de dac si spune ca 95%... m-am oprit din cititi...
  • 0 (6 voturi)    
   diavolul e in detalii (Vineri, 6 martie 2020, 21:36)

   TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   Depinde cum masori. Mai detaliat 80% forme usoare si nu ajung la medic, 20% ajung la medic, dintre care 15% sunt trimisi acasa, si 5% sunt internati, fiind in stare critica.

   Si pe urma, dintre cei care sunt diagnosticati pozitiv, care reprezinta 5-10% din totalul real de infectati, sunt 1.6% decese. deci 0.16% real.

   Concluzie: nu e nici nevoie de panica, dar nici nu trebuie ignorat noul virus.

   Sursa informatiilor, un spital renumit din SUA:

   https://www.evergreenhealth.com/coronavirus
 • +13 (25 voturi)    
  Doar o ipoteza (Vineri, 6 martie 2020, 9:45)

  tontu [utilizator]

  Din fericire pentru noi cazurile de pana acum din Romania au facut forme usoare ale bolii, dar asta nu inseamna ca putem " sa lasam garda jos". Daca ar fi vorba de un simplu guturai China, Italia, SUA, Iran, Corea n-ar fi luat masuri atat de dure, iar numarul victimelor ar fi fost mai redus. E bine ca populatia sa nu se panicheze, dar la noi epidemia e abia la inceput...
  • +4 (8 voturi)    
   asa este! (Vineri, 6 martie 2020, 16:04)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui tontu

   Cand regimuri dictatoriale (gen China si Iran) iau masuri drastice, inseamna ca e groasa. Astfel de regimuri au in general tendinta de a ascunde gunoiul sub pres.
   • +1 (3 voturi)    
    sau invers... (Vineri, 6 martie 2020, 20:31)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    ... De a profita de panica, pentru a institui masuri drastice si de a accentua regimul dictatorial... >:
    Care - cum, dupa necesitati si dupa specificul national ;)
 • -5 (25 voturi)    
  psihoză (Vineri, 6 martie 2020, 9:50)

  periscop [utilizator]

  Da, da, nu e de joacă. Prea se insistă pe tema asta. Înseamnă că, de fapt, se petrece altceva, în spatele acestei perdele de fum.. N-ar fi prima oară când suntem intoxicați cu știri alarmiste.
 • +6 (36 voturi)    
  In China si Iran mor oamenii pe strada (Vineri, 6 martie 2020, 9:53)

  carmen_i [utilizator]

  Am vazut clipuri din Cjina si Iran unde aratau oameni care se prabusisera morti pe strada sau in statie. Si acum vin cei doi gogosari sa ne spuna ca nu e asa grav?

  E adevarat ca noul coronavirus nu este ca ciuma.dar e mult mai rau decat gripele si racelile clasice. Autoritatile de la noi sunt incapabile sa ia masuri concrete si incep sa recurga la trucuri clasice: musamalizare, dezinformare, mesaje de falsa linistire a populatiei etc.

  Pe scurt: situatia e grava si este abia inceputul.
  • +2 (18 voturi)    
   Foarte probabil manipulari (Vineri, 6 martie 2020, 11:18)

   t4v1 [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   Ca si la noi cu rafturile goale.
  • +6 (6 voturi)    
   nu se prabuseau morti (Vineri, 6 martie 2020, 16:07)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   se prabuseau si agonizau, ca nu e glont sau infarct sa ii ucida pe loc.
  • -1 (5 voturi)    
   pai stii tu precis... (Vineri, 6 martie 2020, 20:37)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   ... ca din cauza virusului se prabuseau?
   De unde stii? Ai certificatele lor medicale?
 • +13 (27 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 martie 2020, 9:58)

  [anonim]

 • +15 (35 voturi)    
  gogosi de la medici (Vineri, 6 martie 2020, 10:00)

  rmos [utilizator]

  deci, astia ne cred tampiti pe toti:
  - covid-19 este un betacoronavirus. exista mai multi virusi in grupa asta, cei mai importanti sunt sars, mers si oc43. oc43 e responsabil pentru "raceli simple" care apar in sezonul rece intr-adevar DAR, are un mecanism de infectare si evolutie total diferit de covid-19! covid-19 are un mecanism similar sars, infecteaza celula host cu ajutorul hace2, la fel ca sars. mecanismele sunt similare, nu identice, exista deosebiri importante in regiunile proteinelor spike responsabile de atasarea de hace2. oricum, mecanismul nu e foarte bine inteles si nu explica de ce covid-19 e mult mai virulent comparat cu sars. bottom line, patologia covid-19 este mai apropiata de sars, nu de oc43, care provoaca guturai. mai are rost sa amintesc cat a fost mortalitatea pentru sars?
  - testele rapide sunt o necesitate si vor fi produse. e imposibil sa astepti dupa rezultatele pcr atunci cand o sa ai de facut sute de mii de teste. for fi folosite doar pentru screening totusi.
  - avem cazuri izolate, nu avem situatia din italia, zic ei. total gresit! avem mii de oameni in carantina carora nu li s-au facut teste. avem foarte multi oameni care au intrat in tara si au declarat ca vin din spania, germania, etc. in realitate se intorceau din italia. situatia va exploda mult mai grav ca in italia in maxim o luna.
  - la noi va fi mult mai grav ca in italia, noi nu avem infrastructura medicala din italia. italienii raporteaza un procent de ~10% internari la terapie intensiva. noi nu avem astfel de posibilitati. in aprilie o sa se inmulteasca numarul de morti din cauze necunoscute
  • -2 (18 voturi)    
   rugaminte de lamuriri (Vineri, 6 martie 2020, 13:58)

   codyrocco [utilizator] i-a raspuns lui rmos

   Domnule doctor [ca doar doctor in medicina, sau asa ceva sunteti, nu?] nu vreti sa ne furnizati sursa celor afirmate de dvs.? Macar pagina aia de Wikipedia unde-ati facut facultatea, daca nu indexul stiintific, ori macar numarul de citari de pe Google Scholars... sunt sigur ca ati fi un merituos castigator al Nobelului in medicina!
   • +4 (6 voturi)    
    Las-o (Vineri, 6 martie 2020, 15:45)

    mopsu [utilizator] i-a raspuns lui codyrocco

    baltă , nu ai răbdare cateva luni? Aș vrea să-ți aflu părerea prin august , septembrie.... De vorbit putem toți .....
    • -2 (2 voturi)    
     eh (Duminică, 8 martie 2020, 14:13)

     codyrocco [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

     n-are treaba, cat timp nu invie vreunul, e bine - nu-mi trebuie shothun, de-astea. altfel, is o sumedenie de experti in medicina, cu doctorate facute pe wikipedia,care-si dau cu parerea despre [citat] bolnavii de covid19 si cum percep ei durerea :)))
   • +3 (9 voturi)    
    codypapagal (Vineri, 6 martie 2020, 16:02)

    rmos [utilizator] i-a raspuns lui codyrocco

    deci, spune-mi care din afirmatiile mele nu le intelegi sau crezi ca sunt false si iti indic imediat articolele unde poti sa le gasesti. hai, spune repede, altfel demonstrezi ca esti un papagal analfabet! si btw, cap sec, tot ce am expus eu le poate intelege un absolvent de liceu cu profil teoretic, nu trebuie sa ai premiul nobel pentru asta. biologie, chimie organica se studiaza in liceu, acum ce sa-ti fac daca tie nu-ti place cartea?! asta e, mori prost, atat poti tu
   • 0 (10 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 martie 2020, 16:27)

    [anonim] i-a raspuns lui codyrocco

 • -3 (31 voturi)    
  in sfarsit vocea ratiunii (Vineri, 6 martie 2020, 10:10)

  hanu [utilizator]

  E o raceala mai agresiva care a ajuns superstar mondial, nu am idee din ce motive. Foarte ciudat. Posibil un fenomen de isterie de masa?

  Si da, medicul chinez a fost evident "ajutat".
  • -8 (26 voturi)    
   hanu cu prosti (Vineri, 6 martie 2020, 10:45)

   rmos [utilizator] i-a raspuns lui hanu

   nu ai idee intr-adevar, ai doar certitudini. deci saracul de tine habar nu ai ce e aia o raceala. dar ai certitudinea ca medicul chinez a fost "evident" ajutat. daca ai avea "idee" despre ce este vorba, ai intelege de ce aceasta "raceala" a ajuns superstar mondial. era un cantec vechi, al trupei sarmalele reci - tara te vrea prost. ti se potriveste!
 • +5 (13 voturi)    
  din nou lipsa de logica in gindire (Vineri, 6 martie 2020, 10:27)

  icarag [utilizator]

  Deci ce sa intelegem , ca noul virus nu e mai agresiv decit cele vechi din aceasi categorie? Daca da, de ce nu se explica in articol isteria mondiala.
  Daca e mai agresiv , in ce masura ? ( procente, virsta afectata etc..)
  Sunt eu prea exigent? Sau sunt inconjurat de mediocrii?
 • +12 (24 voturi)    
  Informatii corecte si sfaturi, nu gargara (Vineri, 6 martie 2020, 10:43)

  Bogdan Andrei Popescu [anonim]

  Domnii doctori spun ca 95% din cazuri sunt usoare.

  In Italia avem (in acest moment) 351 de pacienti la terapie intensiva dintr-un total de 3296 de cazuri active, adica un pic peste 10%.

  China a facut un studiu pe mai bine de 50% din totalul pacientilor lor si au concluzionat ca aproximativ 81% din cazuri sunt usoare, restul de 19% fiind severe sau critice.

  Si atunci de unde procentul de 95%?

  Decat sa dam un fals sentiment de liniste oamenilor cu informatii gresite, mai bine spunem lucrurilor pe nume:

  Desi cea mai mare parte din pacienti vor avea o boala usoara, virusul asta nu e guturai si nu e gripa. Este infinit mai agresiv decat guturaiul si sensibil mai agresiv decat gripa.

  In acelasi timp, el poate fi oprit, iar oamenii se pot proteja. Cum?

  Ne spalam pe maini des, nu ducem mainile nespalate la fata, stranutam in servetele sau in pliul cotului, stam la >2m de cei bolnavi, evitam pe cat posibil aglomeratiile, urmam indicatiile si sfaturile autoritatilor - autoizolare, carantina etc.

  Repetitia e mama invataturii, asa ca as vrea sa vad aceste lucruri repetate cu obsesie in orice articol legat de epidemia asta.
  • +3 (11 voturi)    
   mici precizari ... (Vineri, 6 martie 2020, 11:33)

   rmos [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan Andrei Popescu

   in mare, este corect ce spui, mai putin partea cu prevenirea:
   - spalatul pe maini protejeaza din pacate doar intr-o mica masura, transmiterea sa face in special prin aerosoli. spalatul pe maini e foarte eficient in cazul bacteriilor.
   - stranutam in servetele sau in pliul cotului - asta DA, asa ar trebui sa facem dar din pacate avem foarte multe bovine care pur si simplu nu inteleg sau nu vor sa inteleaga.
   - stam la >2m de cei bolnavi - asta e cam greu de facut, mai ales ca foarte multi nu au simptome. asta e si motivul pentru care acest virus va putea fi oprit doar de un eventual vaccin. vaccin o sa existe, best case scenario in toamna-iarna dar insuficient cantitativ. daca nu o sa se reuseasca producerea unui vaccin eficient, acest virus va circula sezonier doar ca va produce semnificativ mai multe decese, comparativ cu racelile sau gripele sezoniere. ar mai fi si antiviralele, sunt in teste destule, sperante sunt, vor salva multe vieti ...
  • +9 (11 voturi)    
   nu toti din cei infectati au simptome (Vineri, 6 martie 2020, 11:34)

   marcone [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan Andrei Popescu

   Restul sunt cei care desi au fost infectati nu au avut simptome. Cum parca a fost primul caz de la noi care probabil ca daca nu ar fi fost testat probabil nici nu ar fi stiut ca are virusul.
  • +10 (16 voturi)    
   Pai si cazurile noastre nu tot din Italia vin (Vineri, 6 martie 2020, 12:00)

   JohnR [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan Andrei Popescu

   Diferenta e ca italienii sunt persoane in varsta cu bani iar romanii sunt persoane mai tinere cu pofta de munca. De asta pentru romani e o banala raceala si se vindeca in 3-4 zile iar pentru italieni bogati e sfarsitul lumii. Asta e ipoteza mea.
   • -2 (12 voturi)    
    da, noi avem 4, nu 3 c .... (Vineri, 6 martie 2020, 14:35)

    rmos [utilizator] i-a raspuns lui JohnR

    bai, esti cazut in cap? "romanii sunt persoane mai tinere cu pofta de munca" ce-a fost asta? noi nu avem persoane in varsta? sau cu afectiuni cardiace, pulmonare, renale, diabet? sper ca doar esti un troll pacalici si nu vorbesti serios, altfel imi pare rau sa te anunt ca ai retele neuronale defecte
    • +3 (7 voturi)    
     Pacat... (Vineri, 6 martie 2020, 18:36)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui rmos

     .. ca uneori nu va puteti abtine de la replici mitocanesti. Cand reusiti s-o faceti, scrieti mesaje interesante, ca acela de la 11:33, cel despre vaccin, altul mai sus etc.
     Cu speranta ca va puteti concentra pe subiect si nu pe interlocutor, v-as propune spre analiza o ipoteza.
     Virusul asta este cu totul nou (pentru om) si pare firesc sa genereze rate mari de mortalitate in aceasta perioada, in care practic nimeni nu are urma de imunitate in fata lui. Putem specula ca, in timp (nu stiu, spuneti dvs. - cinci ani, 10, 20?), aceasta imunitate se va crea si rata "naturala" de mortalitate va scadea spre valori sensibil mai mici? Eventual mai repede si mai mult in cazul aparitiei unui/unor vaccinuri?
     In fond, si gripa "normala" a avut episoade cu rate de mortalitate crunte (citeam pe undeva ca acea celebra gripa "spaniola" ar fi atins rate de mortalitate de 20%...), Ebola e pe la 50% sau mai mult, unul mai apropiat de-aces Covid 19, MERS, e si el parca pe la 10%...
     Ce vreau sa spun este ca ar fi o prostie sa tratam (ca oameni de rand, vreau sa spun, posibile victime) aceasta noua amenintare cu usuratate... dar parca si isteria asta, de sfarsitul lumii, pare exagerata.
     • 0 (0 voturi)    
      briefing (Duminică, 8 martie 2020, 11:08)

      rmos [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

      - imunitate: da, sistemul imunitar are o componenta care poate genera imunitate eficienta in anumite cazuri. din pacate, avand in vedere ca in acest caz nu avem mecanism de "proof reading", acesti virusi nenorociti sufera mutatii eficiente si practic sunt pentru sistemul imunitar virusi "noi" la o noua reinfectare. pe datele care vin din china, se pare ca foarte multi pacienti declarati vindecati, au fost reinfectati. deocamdata e prea devreme sa tragem o concluzie insa se pare, cel putin deocamdata, ca majoritatea dintre noi nu o sa dezvoltam o imunitate eficienta la covid-19.
      - e mai apropiat de sars, nu de mers. asta e si bine si rau. e bine pentru ca sars a aparut in 2002, a fost intens cercetat si daca vom reusi sa facem anul acesta vaccin, se datoreaza acestor cercetari pe sars. in plus, sars a avut mortalitate mult mai mica fata de mers. e insa rau pentru ca mers are alt mecanism de transmitere si infecta foarte greu. covid-19 se pare ca are mecanism de transmitere similar sars si e foarte contagios.
      - bottom line, sub nicio forma omenirea nu va lasa acest virus fara vaccin, total exclus! probabil ca anul asta va incepe sa fie produs prin toamna, de fapt vor fi produse pentru ca se lucreaza pe mai multe fronturi, vor fi mai multe variante de vaccin. dar anul acesta mai mult ca sigur ca nu va fi vaccin suficient pentru toata lumea. DAR, pana o sa avem vaccin, vom avea antivirale cat de cat eficiente. se lucreaza intens si suntem in faze avansate. probabil ca undeva prin mai vor apare pe piata cateva variante de antivirale pentru covid-19. pana atunci sa speram ca vor fi cat mai putine infectii cu putinta.
  • +6 (12 voturi)    
   simplu (Vineri, 6 martie 2020, 12:47)

   fl0rin [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan Andrei Popescu

   Atat chinezii cat si italienii au facut o statistica pe cei care erau deja in vizorul medicilor. Gandeste-te cati sunt infectati fara simptome, sau cu simptome foarte usoare, care nu se obosesc sa treaca pe la medic. Daca ii iei si pe astia in calcul, 95% e mai mult decat plauzibil.
 • +5 (19 voturi)    
  hahaha, (Vineri, 6 martie 2020, 11:44)

  nash pandelica [utilizator]

  de la cate rahaturi abate atentia virusu' asta, ca nu numai jurnalistii, dar mai ales politrucienii, l'ar vrea for ever.
  unii umplu pagini bune de ziare, pe hartie sau net, sau ore bune de tembelizare, iar alti isi fac jocurile in liniste.

  mana cereasca virusul asta !
  conf. specialistilor americani, mortalitatea este sub 1%.
  relatat tot de presa libera.

  ieri am fost prin mai multe pravalii in buc si ploiesti.
  lume linistita, rafturi pline. nu lipseau nici obiectele, consumabilele de igiena corporala, sapun galore.
  mai ieri se zvonea pe canalii tv cum ca lumea panicata a golit rafturile.
  nici in policlinica n'am vazut...mascati.

  toate cazurile carate in punga aia pe targa, s'au rezolvat, miraculos, cu vindecare.
  deci, stie cineva unde e si cat de mare e adevarul, sau minciuna ?!

  se zice ca ciuma rosie si holera galbena sunt mai pericuoase...
  in sensi blue rafturi pline cu toate aspirinele si piramidoanele din lume. doi, trei cumparatori.
  • -4 (12 voturi)    
   ranjet inghetat (Vineri, 6 martie 2020, 14:32)

   rmos [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   "conf. specialistilor americani, mortalitatea este sub 1%.
   relatat tot de presa libera."
   vezi ca trump a zis ca el crede ca mortalitatea <1%! deci trump e "specialisti americani" nu? vai de mama ta, termina cu face news-urile! as vrea sa vad eu acum un specialist care are curajul sa spuna ca mortalitatea cazurilor diagnosticate e <1%!

   adevarul e stiut de toata lumea medicala si de biologi, chimisti, etc, toti care lucreaza in domeniul acesta sau domeniile conexe. toti acestia sunt foarte ingrijorati. evident, e responsabilitatea lor sa nu provoace panica, dar nici nu au voie sa livreze fake-uri grosolane de genul mortalitate <1%!. btw, tu ai parinti, bunici? daca da, vezi sa nu le transmiti aceasta "raceala banala" daca iti pasa de ei. mai vorbim peste o luna, sa vedem daca mai ai curaj atunci sa razi ca protu'
   • -1 (1 vot)    
    Da, (Vineri, 6 martie 2020, 18:56)

    unins [utilizator] i-a raspuns lui rmos

    "toata lumea medicala si de biologi, chimisti, etc, toti care lucreaza in domeniul acesta sau domeniile conexe. toti acestia sunt foarte ingrijorati".
  • +3 (13 voturi)    
   e clar domnule (Vineri, 6 martie 2020, 14:35)

   hanu [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   dar nu ai cu cine.. citesti chiar si pe aici unde mai e lumea cat de cat educata, niste comentarii de te crucesti :))
   • +3 (3 voturi)    
    vrei sa zici (Sâmbătă, 7 martie 2020, 0:06)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui hanu

    lume bine ieducata... la baneasa, multi.
    dar si voluntarii noii ordini, ussr isti.
 • -5 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 martie 2020, 12:41)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   nu (Vineri, 6 martie 2020, 16:09)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui

   Are o coafura moderna, pe timpul lui Ceausescu se purta parul mai lung si chica la spate. Uita-te la inregistrari de pe timpul revolutiei sau la meciurile de la Euro 1988, sa vezi ce tunsori si ce par in cap avea lumea atunci.
   • -2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 martie 2020, 18:12)

    [anonim] i-a raspuns lui bancher

 • +1 (15 voturi)    
  mda (Vineri, 6 martie 2020, 13:16)

  SoulSearcher [utilizator]

  doar media si social media fac din coronavirus un adevarat virus HIV, pe care da il iei.. e gata, poate sa te impuste careva, ca nu mai scapi de el

  asta ca unii sa beneficieze si sa faca bani din isterie...
 • +5 (13 voturi)    
  Nu-i grav (Vineri, 6 martie 2020, 14:52)

  Mihail. [utilizator]

  Altii au murit, si n-au patit nimic.
 • +4 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 martie 2020, 15:40)

  [anonim]

  • +1 (3 voturi)    
   Nu sunt sigur ca inteleg (Vineri, 6 martie 2020, 18:39)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui

   Cele doua sfaturi dvs. le considerati bune, demne de urmat? Adica asta ar trebui sa facem toti?
 • +2 (6 voturi)    
  1. Corporatiile te vor pe plantatie, (Vineri, 6 martie 2020, 15:53)

  ww [utilizator]

  la linie, la bagat gogosari proaspeti la raft, la servit clienti, la shopping. In colonii totul paleste in fata profitului.
  2. La noi stirile si informatiile sunt "gratuite". Cum ar veni, nu platim noi pentru ce ar trebui si am vrea sa aflam, ci platesc altii (poate cei de la 1) ca sa "aflam" cam ce vor ei.

  Asadar, din partitura "tutunul si alcoolul, zaharul, carbonatatele, mancarea fast-food etc. sunt chiar bune pentru sanatate, dar gustate moderat" asteptati-va sa aflati cum de fapt, sunt specialisti care au constatat ca unii pacienti s-au tratat miraculos dupa ce au participat la intruniri cu mii de participanti sau ca de virusul ucide doar pacienti de peste 100 de ani si care oricum, dupa estimarile medicilor, ar mai fi avut una-doua zile de trait.
  Iar coronavirusul in Romania va avea soarta trista a infectiilor nosocomiale: nu va vorbi nimeni despre el si despre ravagiile pe care le va face deci, bietul, nici nu va exista.
 • 0 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 martie 2020, 22:06)

  [anonim]

 • +1 (5 voturi)    
  Articol de revista Urzica (Vineri, 6 martie 2020, 23:28)

  vulpoiul rosu [utilizator]

  Daca eram coronavirus, ocoleam Romania de frica aparatelor de ultima generatie! Pai ce, fac ravagii in China, in Italia, imi bag coada in economia mondiala, si sa vin in Romania sa fiu tratat ca o simpla raceala? Lasati-ma ca nu-mi trebuie. Vreti ca pana si o gripa banala sa rada de mine?
 • +1 (1 vot)    
  spitalele romanesti si siguranta? (Sâmbătă, 7 martie 2020, 10:46)

  revo [utilizator]

  = doua entitati paralele, pe orice palier.
  Te tii de goange, domn'doctor.
 • 0 (2 voturi)    
  covid19-vs-influenza (Luni, 9 martie 2020, 20:36)

  yosadi [utilizator]

  Conform CDC (Centers for Disease Control and Prevention), in sezonul gripal 2019-2020, in US, o tara cu sistem medical performant s-au inregistrat:
  - 15 milioane cazuri de gripa
  - 140000 de spitalizari
  - 8200 decese!!!
  ...date oficiale publicate in US. Asta in conditiile in care exista vaccin pt gripa sezoniera.
  • 0 (0 voturi)    
   eh (Joi, 12 martie 2020, 19:45)

   codyrocco [utilizator] i-a raspuns lui yosadi

   nu-ti bate gura, nu vrea nimeni sa asculte vocea ratiunii pe-aici.
   si-apoi, batez', ori traim cu totii, ori muriti cu totii - parerea mea!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by