Culmea concursului la Agenția Medicamentului: Viitorul președinte nu are nevoie să fie absolvent de Farmacie. Marius Șișu, actualul președinte interimar, a picat admiterea la Farmacie

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 22 octombrie 2019, 8:01 Actualitate | Sanatate


Marius Daniel Sisu
Foto: Facebook
 documente
(22 Oct 2019) PDF, 231KB
Ministerul Sănătății organizează concurs pentru funcțiile de președinte și două poziții de vicepreședinți al Agenției Naționale a Medicamentului, însă nu a trecut, în condițiile de înscriere la concurs, și pe aceea ca aspiranții la aceste funcții să fie absolvenți ai Facultății de Farmacie. De remarcat că actualul președinte interimar al instituției, Marius Daniel Șișu, a picat admiterea la Facultatea de Farmacie. Funcțiile de președinte și vicepreședinți ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale sunt cele mai importante 3 poziții din domeniul farmaceutic din România.

Agenția Națională a Medicamentului este una dintre cele mai tehnice instituții din domeniul medical și este cea care decide ce medicamente intră sau ies de pe piața din România. De asemenea, Agenția Națională a Medicamentului ar trebui să monitorizeze permanent stocurile de medicamente din țara noastră, în condițiile în care medicamente esențiale lipsesc adesea de pe piața din România.

Ministerul Sănătăţii a anunțat, luni, că organizează concurs pentru ocuparea urmatoarelor posturi vacante de conducere din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România: președinte, un vicepreședinte pentru activităţile specifice științifice din domeniul medicamentelor de uz uman şi dispozitivelor medicale și un vicepreședinte pentru activitățile tehnico-administrative care susţin activităţile specifice științifice.


Candidații la funcția de președinte al ANMDM trebuie sa îndeplinească urmatoarele condiții, potrivit anunțului publicat de Ministerul Sănătății:
 • 1. absolvenți de studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul medicină, economicofinanciar sau juridic;
 • 2. absolvenţi cu diplomă ai studiilor universitare de master sau doctorat în domeniul managementul sanitar, economic, resurselor umane, administrativ, psihologie sau juridic sau al unor cursuri de perfecționare în management;
 • 3. Vechime în muncă: minim 10 ani;
 • 4. Vechime în funcții de conducere: minim 5 ani.

Candidații la funcția de vicepreședinte trebuie sa îndeplinească urmatoarele condiții:

 • 1. absolvenți de studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul medicină, economicofinanciar sau juridic;
 • 2. absolvenţi cu diplomă ai studiilor universitare de master sau doctorat în domeniul managementul sanitar, economic, resurselor umane, administrativ, psihologie sau juridic sau al unor cursuri de perfectionare în domeniul management;
 • 3. Vechime în muncă: minim 5 ani;
 • 4. Vechime în funcții de conducere: minim 1 an;

Practic, viitorului președinte al Agenției și viitorilor vicepreședinți nu li se cere să aibă studii de Farmacie, cu toate că Agenția Națională a Medicamentului este una dintre cele mai tehnice instituții din domeniul medical și este cea care decide ce medicamente intră sau ies de pe piața din România.

"Fiți atenți ce nouă mârșăvie face acest guvern PSD, deși a fost deja demis! Azi au fost scoase la concurs cele mai importante 3 poziții din domeniul farmaceutic în România: președintele și vicepreședinții Agenției Naționale a Medicamentului. Condiția principală de înscriere: să ai diplomă de absolvent de medicină, economie sau drept. De Farmacie NU!!! Repet: de Farmacie NU!!! Ghici cine a picat admiterea la Facultatea de Farmacie în urmă cu 6 ani și nu are diplomă? Ați ghicit: actualul președinte interimar al Agenției Medicamentului, domnul Marius Șișu. Ați priceput cum vine logica? Deci dacă ai studii în domeniul farmaceutic nu poți conduce cea mai importantă Agenție din domeniu, dar dacă ai picat admiterea la Farmacie da. Dacă ești prieten cu cine trebuie, ți se croiesc după măsură și condițiile la concurs. IN-CRE-DI-BIL!", a scris Vlad Mixich, expert în politici de Sănătate și fost vicepreședinte al Agenției Naționale a Medicamentului, pe pagina sa de Facebook.

"Notă tehnică: pentru ca să fie permis accesul la concurs și pentru absolvenții de farmacie sau biochimie (cum e firesc în toată lumea civilizată) în anunțul de concurs trebuia să apară scris la condiții fie studii "în domeniul biologic și biomedical" (cf HG 326/2019), fie să se enumere clar inclusiv farmacia, ca să nu fie confuzii; apare însă doar "domeniul medicină", care nu include și farmacia",
adaugă Vlad Mixich.


 • Marius Daniel Șișu, actualul președinte al Agenției Medicamentului, a picat admiterea la Farmacie

Marius Daniel Șișu (36 de ani), președintele interimar al Agenției Naționale a Medicamentului, nu a reușit să treacă examenul de admitere la Facultatea de Farmacie, iar experiența lui în domeniul sănătății se limitează la falimentarea unor mici afaceri cu medicamente, scria în luna aprilie Recorder.ro. În iulie 2018, numele lui apărea pe lista candidaților respinși la examenul de admitere al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, însă instituția de învățământ a șters PDF-ul de pe site. Informația a rămas în căutările din Google, dar link-ul duce către o pagină goală. Șișu a fost evaluat la două probe, unde a luat notele 8.45 și 4.25, potrivit Recorder.ro.

Marius Daniel Șișu a fost numit la conducerea Agenției Naționale a Medicamentului în luna februarie, după ce Adriana Cotel, o apropiată a lui Darius Vâlcov, a condus timp de 4 luni instituția, fără ca CV-ul ei să fie public, la acea vreme. Nici în comunicatul care a anunțat numirea lui Marius Daniel Șișu, în februarie, la conducerea ANM nu s-a oferit vreo informație despre pregătirea lui profesională.

"Pentru a forța, totuși, intrarea la Facultatea de Farmacie a Universității din Craiova, Marius Daniel Șișu a profitat de o portiță legală care-i permite unui tânăr să devină medicinist fără să dea examenul de admitere. Universitatea din Craiova are alocate câteva locuri pentru studenții străini. Aceștia nu sunt nevoiți să dea examen de admitere, departajarea făcându-se în urma unui concurs de dosare. Regulamentul le permite, însă, și studenților români să aplice pentru aceasta categorie, la grupa cu predare în limba engleză și după achitarea taxelor de școlarizare. La Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, taxa anuală pentru studenții străini este de 5.000 de euro, de trei ori mai mare decât taxa obișnuită pe care o plătesc studenții care nu prind locuri 'la buget' ", au scris jurnaliștii de la Recorder.

Într-un răspuns adresat redacției Recorder, Ion Rogoveanu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, confirmă că: "în anul universitar 2013-2014, Șișu Marius Daniel a ocupat un loc cu taxă, destinat cetățenilor din state membre UE și SEE (n.r. - Spațiul Economic European). Ca urmare a nefrecventării activităților obligatorii prevăzute în planul de învățământ, dl. Șișu Marius Daniel a fost exmatriculat în anul 2014".

Asociația Dăruiește Viață, fondată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, care construiește din donații și sponsorizări primul spital de oncologie pediatrică din România, a inițiat în luna iunie o petiție online în care cerea demiterea președintelui Agenției Naționale a Medicamentului, Marius Daniel Șișu. Petiția este intitulată "Stop incompetenței care decide soarta noastră medicală!" și este adresată președintelui României, primului ministru și ministrului Sănătății.

"România se confruntă constant, în ultimii 30 de ani, cu crize ale medicamentelor în toate domeniile. De multe ori pacienții sunt nevoiți să-și cumpere singuri medicamentele sau dispozitivele medicale de care au nevoie pentru tratament în spital sau acasă. Medicii și spitalele nu au soluții, iar vina nu este asumată de nimeni. Mai mult, autoritățile responsabile, inclusiv ANMDM, nu caută soluții pentru remedierea situației. ANMDM este direct răspunzătoare pentru accesul la medicamente și dispozitive medicale", subliniază inițiatorii petiției.

"Profesioniștii din cadrul ANMDM sunt, în prezent, subordonați unei persoane căreia îi lipsește un minimum de competență profesională pentru o funcție cu o asemenea responsabilitate", se mai arată în textul petiției.

"Astăzi incompetența decide soarta noastră medicală. Tăcerea și neimplicarea noastră fac victime", atrag atenția inițiatorii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6841 vizualizari

 • +22 (24 voturi)    
  Tre’ sa fie pupator de c•ururi la partid (Marţi, 22 octombrie 2019, 8:27)

  fat.cat [utilizator]

  Nu farmacist. De aia avem noi acces la cele mai bune medicamente disponibile pe piata si ne putem trata cu ele la timp, nu dupa 300 de ani de la stabilirea diagnosticului.
  Dati un link la aceasta petitie, HN.
  • -15 (23 voturi)    
   Ai perfecta dreptate pisica grasa( sau fatala?) (Marţi, 22 octombrie 2019, 9:27)

   1anonim [utilizator] i-a raspuns lui fat.cat

   Doamna A. Neagu: Pentru postul de presedinte al agentiei obligatoriu este -1.o licenta in management , -2. o licenta de studii superioare de lunga durata, farmacia nu se incadreaza aici( farmacistii pe intelesul tau sint subinginerii de ieri). Daca citeai cu atentie intelegeai din prima..
   • +10 (12 voturi)    
    corect, dar fix pe dos.. (Marţi, 22 octombrie 2019, 10:16)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

    Ca bancurile de la Radio Erevan.
    1. Conditiile de concurs exclud din start un absolvent al Facultatii de Farmacie. Oare ce intelege un dorel cu diploma de management si 1 an experienta intr-o functie de conducere cand este pus sa ia decizii care vor afecta sanatatea a 20 de milioane de romani?

    2. Prin sintagma "subinginerii de ieri" presupun ca te referi la studiile superioare de scurta durata. Realitatea este ca Facultatea de Farmacie are plan de invatamant pe 5 ani. Poate confuzia se datoreaza faptului ca tu ai avut nevoie de 5 ani ca sa-ti iei o diploma de subinginer?..
    • +8 (8 voturi)    
     primii 10 ani sunt grei (Marţi, 22 octombrie 2019, 12:03)

     levierul [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     pana te inscrii in PSD si devi doctor peste noapte
   • +10 (10 voturi)    
    Anonime, (Marţi, 22 octombrie 2019, 10:43)

    fat.cat [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

    Facultatea de farmacie dureaza 5 ani. Acum daca prin asta tu intelegi “subinginer” (care n-are absolut nicio legatura cu far-ma-ci-a) si “studii de scurta durata”, atunci nu mai am nimic de spus. Daca te gandesti la inginerie chimica tre’ sa cauti in alta parte, nu la universitatile de medicina si farmacie. Iar daca te-ai documenta mai mult inainte de a te lansa pe orbita cu insulte, ai avea mai mult succes. No offense.
 • +23 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 octombrie 2019, 8:48)

  [anonim]

 • +8 (16 voturi)    
  "IN-CRE-DI-BIL!" (Marţi, 22 octombrie 2019, 8:49)

  Nevermind [utilizator]

  Tu cu cine ai fost prieten, ultragiatule? Ai fost vice-pres la aceeasi Agentie a Medicamentului si NU ai studii de farmacie.
  • +7 (9 voturi)    
   Mixich e absolvent de Medicina (Marţi, 22 octombrie 2019, 10:52)

   fat.cat [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   Si nu cred ca a fost VP sub meseriasul de mai sus, cu nume predestinat, Șișu. Asa ca are tot dreptul sa fie indignat. Ca orice cetatean al tarii asteia calcate in picioare de mafioti, Nevermind. Sau tie ti se pare ca o ducem brici cu sistemul de sanatate si avem acces la cele mai noi si eficiente medicamente si dispozitive medicale. Sau tu nu platesti taxe la sanatate si nu te intereseaza cum sunt furati/deturnati banii din aceste taxe de catre partid.
   • -5 (11 voturi)    
    so? (Marţi, 22 octombrie 2019, 11:53)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui fat.cat

    Zbiara de parca e musai sa fii absolvent de farmacie, in conditiile in care fix el nu a fost. In pozitia asta, mai repede as pune un economist/manager si consilieri sau vp farmacisti/medici. Se cam omite ca nu este pozitie de executie si sa negociezi pe taxa clawback nu se invata la farmacie, DOH. Pe logica asta, hai sa punem un sudor sef la un santier naval, ca doar 90% din treaba o reprezinta sudura, nu?

    Habar n-am ce studii are sisu sau cat de bun e, in afara ca e infipt/proptit in/de "sistem", ca alta era ideea ref indignare tip dublu-standard.
    • +1 (3 voturi)    
     Ce prost esti (Marţi, 22 octombrie 2019, 13:21)

     AlexNico [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     Ce prost esti Nevermind, probabil esti un trol frustrat. Mixich e medic cu studii de politici publice la doua dintre cele mai tari universitati din lume, omul lucreaza prin institutiile europene. Probabil din cauza unor prosti ca tine nici nu mai vrea sa se bage in cloaca de la noi. Si esti de mai multe ori prost: sigur ca e important sa fi absolvent de medicina sau farmacie ca asa sunt toti de prin institutiile similare din Europa. Si iar esti prost: nu la Agentia Medicamentului se negociaza clawback-ul, acolo se fac exact lucrurile pt care trebuie sa ai medicina sau farmacie la baza. Ce prost esti Nevermind. Prost rau de tot...
     • 0 (2 voturi)    
      mda... alta desteapta (Marţi, 22 octombrie 2019, 22:33)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui AlexNico

      Vezi exemplul cu sudorii si santierul naval. Presupun ca Mixich a profesat si are un cv solid in medicina, nu? Daca e s-o luam asa, tipul a profesat vreo 3 anisori ca "junior" la un spital (http://mixich.ro/biografie-cv-who-is/) si sunt altii care chiar au facut nu numai facultatea, ci au si profesat in domeniu, nu oengeuri. Asta nu-l face neavenit in pozitia in care a fost, dar iti arata valoarea argumentului. Chiar pe ultragiat nu l-ar recomanda studiile medicale, ci activitatea "manageriala" din domeniu. Eh, detalii, ca e greu cu ganditul
 • +14 (14 voturi)    
  Tupeu (Marţi, 22 octombrie 2019, 8:59)

  sim18 [utilizator]

  Tupeu de borfasi.. .cu vechime minim 5 ani!
 • +16 (16 voturi)    
  RUSINE!!! (Marţi, 22 octombrie 2019, 9:26)

  CetateanulRoman [utilizator]

  Toate astea pt a putea manipula si controla afacerile cu medicamente. Trec dosarele cui trebuie, ceilalti sa stea la coada. Facem inspectii unde vrem noi si cum vrem noi.
  Farmacistii au voie sa fie angajatii unor patroni interlopi.
  Cozile de totpor au dat profesia pe mina politicienilor.
  A uitat toata lumea de farmacia pt farmacisti, lanturile fac legea pt a putea masca comertul in triunghi si exporturile ilegale.
  Noi ne tratam cu ce mai ramine in tara
 • +11 (17 voturi)    
  Cu PSD inainte (Marţi, 22 octombrie 2019, 9:41)

  florinos [utilizator]

  Conteaza ca are sau nu diploma ? Si Viorica Dancila a pierdut alegerile locale in Videle si uitati este Prim Ministru de 2 ani si este candidatul la Presedintie a celui mai mare partid din tara.

  Asta vrea poporul, asta a votat si asta a primit.

  Intre timp ne plangem ca lui Dan Barna nu i-au iesit toate proiectele din prima, ca nu este un Bill Gates al Romaniei si il acuzam de frauda desi DNA le-a raspuns luna asta celor de la Rise Project ca au verificat contractele si nu au gasit nimic ilegal.
 • +10 (12 voturi)    
  PSD folosește tradiția. (Marţi, 22 octombrie 2019, 9:43)

  asavreau [utilizator]

  De aia se laudă cu tradițiile.Cele preluate de la comuniști,care puneau în funcții importante neștiutori de carte pentru-că aceștia ascultau cu sfințenie de ordinele șefului.PSD este un partid cu tradiții comuniste și arată asta în tot ce face.Și Viorica susținea că în România sunt tradiții și că UE nu ar trebui să ne întrebe ce facem.Adică să nu-i întrebe pe ei PSD-ALDE de ce fură.La ei furatul este tradiție.Scăpăm de hoți dacă nu mai votăm PSD-ALDE.
 • -3 (11 voturi)    
  imi pare rau (Marţi, 22 octombrie 2019, 12:20)

  noi2013 [utilizator]

  Dar un presedinte de orice agentie nu trebuie sa fie cel mai bun specialist din domeniul lui. Un presedinte trebuie sa dea directia si sa coordoneze activitatea foarte bine.

  In schimb, vicepresedintii sau directorii da.
  • +3 (3 voturi)    
   In Europa e intr-un fel, doar noi suntem destepti (Marţi, 22 octombrie 2019, 13:23)

   AlexNico [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   Toate agentiile medicamentului din Europa sunt conduse de medici sau farmacisti. Numai la noi sunt conduse de baieti cu facultatea de 2 lei facuta la privat si fara nicio competenta in domeniu.
 • +1 (11 voturi)    
  pfffff (Marţi, 22 octombrie 2019, 12:39)

  Toreador [utilizator]

  sincer nu cred ca e obligatoriu sa fie absolvent la Farmacie ... cei mai buni manageri din lume sunt oameni ce au absolvit cu totul alte scoli decat domeniul de activitate al firmei ... macar daca Ciolanistii PSD ar pune un om care sa aiba habar de ce trebuie facut ...
 • +3 (3 voturi)    
  Pai si ce-are asta? (Marţi, 22 octombrie 2019, 12:59)

  benicio [utilizator]

  E vreo institutie de stat in tara asta care sa fie condusa de o persoana competenta in domeniu? Nu competenta e criteriul de numire, ci OBEDIENTA. Daca mai e si santajabil, e perfect. Deci, sa recapitulam conditiile de numire in conducerea institutiilor:
  - obedient
  - curvar
  - betiv
  - cartofor
  - santajabil
  A scapat ceva?
 • +1 (1 vot)    
  Nu asta e problema (Marţi, 22 octombrie 2019, 13:18)

  Appollodor [utilizator]

  Problema este că vor pune un clasic “om de partid”, altfel managerii de agenții nu trebuie să fie licențiați în domeniu neapărat, așa este și “afară”, de altfel.
 • +3 (3 voturi)    
  ce figura si nume (Marţi, 22 octombrie 2019, 14:02)

  panduru [utilizator]

  de interlop! PSD doreste sa demonstreze ca cei care nu au fost in stare sa treaca examenul de admitere la Farmacie se pricep mai bine la medicamente decat cei care l-au trecut. Dar au ramas, asa, cu o nostalgie - daca nu am reusit sa fiu farmacist, macar sa-i invat pe altii cum sa fie.
  Fenomen generalizat, de altfel, in famiglia psd...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by