Un bărbat de 43 de ani a dăruit viață altor patru oameni, după ce a căzut de la etajul patru al unui bloc și a intrat în moarte cerebrală, iar sora lui și-a dat acordul pentru prelevarea de organe. Medicii au prelevat inima, ficatul, rinichii si corneea bărbatului, spune Agenția Națională de Transplant, citată de Mediafax.

TransplantFoto: Pixabay

În noaptea de vineri spre sâmbătă, a avut loc la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea o prelevare de organe de la un bărbat de 43 de ani care a intrat în moarte cerebrală, după ce a căzut, miercuri, de la etajul patru al unui bloc din Aleșd, județul Bihor.

Mai multe echipe de medici au prelevat inima, ficatul, rinichii și corneea bărbatului, anunță Agenția Națională de Transplant (ANT) pe pagina oficială de Facebook.

„Medicii au făcut tot ce s-a putut pentru salvarea lui, însă a doua zi (joi, n.r) s-a instalat tabloul de moarte cerebrală. Trecând peste această imensă tragedie, sora bărbatului și-a dat acordul pentru prelevarea de organe. Operația a durat mai bine de 5 ore - a început la ora 3.00 dimineața și s-a sfârșit în jurul orei 8.30”, se mai arată în informarea ANT.

Astfel, bărbatul a dăruit viață pentru trei români și un străin. Reprezentanții ANT precizează în postarea de pe pagina de Facebook faptul că ficatul merge la Institutul Clinic Fundeni, rinichii la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca, iar corneea la Spitalul Militar Central din Capitală.

„Pentru că nu s-a găsit receptor compatibil în țară, cordul a fost prelevat de o echipă de medici din Munchen, prin Eurotransplant. Plămânii nu s-au prelevat pentru că avea contuzie pulmonară”, a declarat medicul Carmen Pantiș, coordonator regional ANT, coordonator transplant SCJU Oradea.