Măsura este prevăzută în Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
Unul dintre articolele proiectului de OUG prevede că "Prin excepție de la prevederile art. 1, pot fi finanțate din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății și serviciile medicale acordate de furnizorii privați de servicii medicale din România pentru pacienții cu afecțiuni deosebit de grave pentru care se impune trimiterea la tratament în străinătate".
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, anunțase, în martie anul acesta, că are în vedere această măsură.
Sorina Pintea a anunțat atunci că ia în calcul extinderea prevederilor Ordinului 50/2004 și la furnizorii privați de servicii medicale din țară. În prezent, Ordinul 50/2014 prevede accesul pacienților la tratamente decontate în străinătate atunci când acestea nu sunt disponibile în sistemul public din țară.
Ordinul 50/2004 prevede, în prezent, că "Trimiterea bolnavilor pentru tratament în străinătate se aprobă de Ministerul Sănătății numai pentru afecțiunile care nu pot fi tratate în țară, pe baza unei documentații medicale întocmite de direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București."
- Sorina Pintea: Sistemul privat nu concurează cu cel de stat, ci se completează unul pe celălalt
Sorina Pintea mai spunea atunci că "Este o alternativă cu beneficii pentru pacienți, dar și pentru sistemul de sănătate din România. Posibilitatea de a se trata în țară oferă un confort pacientului și îl scutește de costuri suplimentare cu deplasarea și cazarea în străinătate. De asemenea, alegerea unui furnizor de servicii medicale atunci când sistemul public nu poate oferi serviciile necesare, se va face în funcție de costuri, ca și până acum. Practic, furnizorul privat din țară va putea oferi servicii medicale decontate de stat în baza Ordinului 50, în condițiile în care prețul acestor servicii va fi mai mic decât cel din ofertele din străinătate."