Proiectele ONG-urilor clasificate drept "agenti ai strainatatii" de catre justitia rusa nu vor mai primi subventii publice, acestea fiind rezervate proiectelor "patriotice", potrivit noilor reglementari decise de autoritatile de la Moscova.

Majoritatea organizatiilor de aparare a drepturilor omului nu au obtinut nicio finantare pentru proiectele lor in 2015. Astfel, principalul ONG de aparare a drepturilor omului, Memorial, Comitetul mamelor soldatilor din Sankt Petersburg, dedicat drepturilor soldatilor rusi, sau organizatia Golos, care recenzeaza fraudele electorale, si-au vazut refuzata orice subventie.

Acestea au fost inregistrate anul trecut ca "agenti ai strainatatii" de catre justitie, care a decis ca aceste ONG-uri beneficiaza de finantari din strainatate si exercita o "activitate politica".

Acest statut, care aminteste de perioada URSS, impiedica orice finantare din partea statului.

"Majoritatea subventiilor sunt destinate proiectelor patriotice", a explicat analistul independent Maria Lipman.

Astfel, o subventie de 162.000 de euro a fost acordata "Festivalului mondial al tineretului si studentilor", o suma echivalenta fiind obtinuta de miscarea "Unitate", celebra pentru tricourile sale cu slogane patriotice.

ONG-ul "Patria" va primi 195.000 de euro pentru a organiza un Forum al tineretului in Crimeea, peninsula ucraineana anexata de Rusia in martie 2014.