Emisarul american pentru pace in Orientul Mijociu, George Mitchell, si-a anuntat demisia, vineri, ridicand un nou semn de intrebare asupra eforturilor administratiei Obama de a reporni discutiile directe dintre israelieni si palestinieni. Presedintele Barack Obama a oficializat demisia lui Mitchell, numindu-l "unul dintre cei mai buni functionari publici pe care natiunea noastra i-a avut vreodata" si a anuntat ca locul sau va fi luat de catre adjunctul David Hale, informeaza Reuters.

George MitchellFoto: Reuters

In scurta scrisoare in care si-a prezentat demisia, Mitchell a precizat ca a ocupat functia de emisar pentru pace in Orientul Mijlociu timp de doi ani, asa cum promisese initial si ca "mandatul" sau se va incheia vinerea viitoare. "Am incredere ca pana saptamana viitoare este suficient timp pentru realizarea unei tranzitii eficiente", a spus Mitchell.

Presedintele Barack Obama a semnat, vineri, demisia lui Mitchell, declarand ca acesta a fost "neobosit" in actiunile sale pentru pacea din Orientul Mijlociu si ca a adus o "contributie incomensurabila".

Plecarea lui Mitchell coincide cu vizita primului-ministru israelian, Benjamin Netanyahu, la Casa Alba, programata pentru vinerea viitoare, la o zi dupa ce Barack Obama va sustine un discurs in care va prezenta strategia SUA in Orientul Mijlociu.

Mitchell, 77, a fost numit in functia de emisar pentru pace in ianuarie 2009, la inceputul mandatului lui Obama, in incercarea de a reflecta importanta pe care noua administratie o da Orientului Mijlociu.

David Hale, succesorul lui Mitchell, a fost investit in functia de ambasador al SUA in Regatul Hasemit al Iordaniei pe 2 noiembrie 2005. In perioada 2003-2005, Hale a servit ca adjunct al ambasadorului american din Amman. Anterior, a fost reprezentantul Oficiului pentru afaceri israeliano-palestiniene din cadrul Departamentului de Stat, adjunct al ambasadorului american din Beirut si asistent executiv al Secretarului de Stat.