Presedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat ca este hotarat sa se prezinte vineri la New York si sa ceara calitatea de membru cu drepturi depine ONU pentru statul Palestina, in lipsa progreselor in negocierile cu Israelul, informeaza AFP.

In urma acestei declaratii, premierul israelian Benjamin Netanyahu a plecat de urgenta spre SUA in noaptea de marti spre miercuri, hotarat sa apere pozitia tarii sale in fata ONU. Miercuri, Netanyahu il va intalni pe Barack Obama care s-a aratat ostil in fata initiativei palestiniene, in discutiile cu secretarul general al ONU Ban Ki-moon si cu presedintele francez Nicolas Sarkozy. Inaintea plecarii spre New York, Netanyahu a facut un nou apel la partea palestiniana incercand sa o convinga ca doar prin negocieri cu Israelul se poate solutiona problema si nu prin incercarea obtinerii recunoasterii internationale.

Benjamin Netanyahu se va adresa adunarii ONU vineri, in aceeasi zi in care va tine un discurs si Mahmoud Abbas. Pana acum nu exista planificata o intalnire intre adresanti, cu toate ca premierul israelian si-a exprimat o astfel de dorinta sperand sa deschida negocierile de pace chiar in New York si apoi sa le continuie la Ierusalim si Ramallah.