„Durerea si suferinta personala mi-au suflat mereu in ureche: poti nega orice, dar nu poti nega faptul ca tu simti durerea asta! Desigur, nu pot convinge pe nimeni ca «a simti» depaseste limitele materiei, pentru ca nu am argumente: este o problema de credinta. Odata acceptata aceasta credinta a durerii simtite, alte intrebari decurg in mod natural una din alta. Daca simt, ar trebui sa existe ceva care simte, nu? Daca da, ce este acel lucru care simte? Este ceva material sau nu? Poate fi localizat procesul de simtire in creier? Au localizat cercetatorii constiinta in creier? De fapt, ce spun ei ca este constiinta? Calatoria mea personala catre aceste raspunsuri trece, in cartea de fata, prin religie, fizica si neurostiinte.“ — CRISTIAN PRESURA
CRISTIAN PRESURA s-a nascut in 1971 la Voineasa si a urmat studiile facultatilor de electrotehnica si fizica. A lucrat la Institutul de Fizica Atomica, unde s-a ocupat de instalatii electrice si a studiat proprietatile laserilor cu medii active solide. In 2002 a obtinut doctoratul in fizica la Universitatea Groningen, Olanda, unde a caracterizat proprietatile optice ale sistemelor corelate de electroni. Rezultatele sale s-au concretizat in lucrari publicate in reviste de specialitate: Physical Review B, Physical Review Letters si Science. In prezent este cercetator la compania Philips, Olanda. S-a specializat in domeniul senzorilor medicali. Impreuna cu echipa sa, a inventat si introdus pe piata primul ceas capabil sa masoare pulsul sportivilor numai pe baza senzorilor optici. A publicat mai multe zeci de lucrari si brevete de inventie. Cristian Presura are o activitate intensa de popularizare a stiintei in limba romana, scriind articole pentru ziare, reviste si televiziune. Este autorul cartilor Fizica povestita (Humanitas, 2014) si O calatorie prin univers (Humanitas, 2019). Poate fi urmarit saptamanal cu un nou video pe canalul de youtube „Fizica cu Cristian Presura”.
Desi nu ai facut decat sa zici strictul ADEVAR, titlul cartii este nefericit!
Nu te-ai apucat sa il injuri sau sa il blestemi pe Cr. Presura, ca altii!
Mai mult, rasspunsul este perfect formulat pe limba unui fizician:
"cum ar fi sa masuram distanta in jouli sau densitatea in amperi"
In orice caz, il respect pe dl. Presura pentru activitatea sa de popularizare a stiintei, am in biblioteca volumul sau, foarte interesant, "Fizica povestita". Dar titlul cartii promovate aici ramane nefericit pentru ca sugereaza involuntar ca o "controversa" de nișă, neserioasa, este o mare discutie in spatiul intelectual.
Comparatia dintre un om (copilul, adultul) si o unealta banala care efectueaza activitati repetitive preprogramate (calculatorul) nu e facuta serios decat in zonele mai putin educate ale societatii, irelevante intr-o discutie serioasa. E utila doar in filmele SF de duzina in care robotii anihileaza planeta, pictati magistral prin multe efecte video si audio spectaculoase. Problematica legata de constiinta e infinit mai complexa, iar niciun intelectual cat de cat rasarit nu o trateaza intr-un spirit al materialismului de colhoz, prin simplificari brutale. E o non-problema, iar aspiratia absolut fireasca de a cauta in profunzimi, indiferent de rezultat, crescand sau nu de-a lungul drumului, putea fi prezentata altfel.
"materialismul de colhoz, prin simplificari brutale"
De muult, cand faceam scoala pe timpul comunismului, profa de filosofe ne atragea atentia ca materialismul dialectic este corect si COMPEX, spre deosebire de tentativele anterioare de materialism, ce erau primitive. Ne dadea exemplul materialismului MECANICIST, ce incerca o astfel de simplificare brutala cand declara "constiinta este doar o secretie a creierului!"
laxitatea morala de care dau unii dovada, ii descalifica si ii face irelevanti.