​​Tancul rusesc cu blindaj improvizat împotriva dronelor a devenit foarte cunoscut pe câmpul de luptă și pe Internet, în ultimele zile, scrie Forbes. Atât de cunoscut încât ucrainenii au reușit să-l localizeze cu ajutorul unui clip video și să-l distrugă în hangarul în care era ascuns.

Tancul testoasa rusesc, în misiuneFoto: Ministerul ucrainean al apararii

La aproximativ o zi-două după ce un T-72 modificat a apărut pe linia frontului din zona localității Krasnohorivka, la vest de Donețk, în estul Ucrainei, dronele ucrainene au reperat tancul de 51 de tone adăpostit într-un hangar din districtul Petrovs'kîi.

A urmat, se pare, un baraj de artilerie ucrainean care a țintit hangarul, pe care l-a distrus, împreună cu vehiculele din interior - inclusiv celebrul tanc blindat, scrie Forbes.

„Tancul-țestoasă”, așa cum a fost botezat, nu era altceva decât un model T-72 cu blindaj improvizat antidronă. Însă în timp ce multe echipaje din ambele tabere ale războiului au ales să folosească un blindaj sub formă de cuști sau lamele, echipajul „tancului-țestoasă” a montat practic un acoperiș de mari dimensiuni.

Observatorii frontului din Ucraina nu au avut o opinie pozitivă despre această improvizație. Elementele care țineau acest acoperiș împiedicau rotirea turelei mai mult de câteva grade și, de asemenea, complicau orice efort de manevră pe teren împădurit sau urban.

Mai rău, între tanc și carcasa protectoare era vizibil un spațiu foarte mare, mai mult decât suficient pentru ca una dintre sutele de mii de drone explozive ale Ucrainei să se strecoare.

Cu toate acestea, tancul țestoasă a supraviețuit debutului său în luptă, care a avut loc luni. Acesta a condus o coloană de vehicule blindate într-o acțiune rapidă sub focul ucrainean, pentru a lăsa infanteria în apropiere de Krasnohorivka, unde rușii încearcă să avanseze în cadrul ofensivei lor de iarnă-primăvară.

După aceea, tancul s-a întors în hangarul său. Problema, pentru echipaj, a fost că dronele ucrainene îl urmăreau - iar tancul țestoasă era, de acum, cunoscut în toată lumea, obiectul dezbaterilor pe rețelele sociale.

Atât de faimos devenise, încât utilizatorii rețelelor sociale au dezgropat o înregistrare video - filmată de un soldat rus, care arată în mod clar „tancul-țestoasă” în hangarul său.

Pentru ucraineni, scrie Forbes, a fost apoi destul de simplu să urmărească bizarul tanc până la baza sa de origine, să facă legătura între această bază și coordonatele identificate din videoclipul mai vechi și apoi să transmită adresa exactă către bateriile de artilerie.