Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri că „s-a pus la zid" pentru țara sa înainte de a accepta joi un acord cu UE privind acordarea de noi ajutoare Ucrainei și că a evitat riscul de a pierde fondurile UE destinate Budapestei din visteria blocului comunitar, informează Reuters.

Viktor OrbanFoto: Denes Erdos / AP / Profimedia

Liderii Uniunii Europene au convenit în unanimitate joi să ofere un pachet suplimentar de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, trimițând un mesaj Statelor Unite, unde Congresul continuă să blocheze un ajutor destinat susținerii Kievului în lupta sa împotriva invaziei Rusiei.

Acordul a venit surprinzător de rapid, după săptămâni de rezistență din partea Ungariei, care a refuzat să trimită arme Ucrainei de la începutul războiului și ale cărei relații cu Ucraina au fost afectate de tensiuni legate de tratamentul celor aproximativ 150.000 de etnici maghiari care trăiesc în vestul Ucrainei.

Guvernul ungar „a luptat să obţină şi a obţinut o garanţie" că fondurile cuvenite Ungariei „nu pot fi trimise în Ucraina", a afirmat premierul ungar Viktor Orban într-un mesaj postat joi pe Facebook, în care subliniază că Ungaria nu participă la război, nu trimite arme şi este de partea păcii, relatează MTI și Agerpres.

Orban spune că a fost un acord bun

Într-un interviu obișnuit acordat vineri la radioul de stat, unde se adresează publicului din țară, Orban a declarat că acordul încheiat joi a fost unul bun.

„M-am dus la zid", a spus Orban.

„Dacă nu s-ar fi ajuns la acest acord și Ungaria ar fi continuat să își folosească dreptul de veto, atunci 26 de state membre ar fi fost de acord să trimită banii în Ucraina... și ar fi luat fondurile alocate Ungariei și le-ar fi trimis și pe acelea în Ucraina - de ce ar fi fost bine?", a adăugat Orban.

„Noi nu trimitem arme (în Ucraina, n.r.), ne luăm banii de la Bruxelles și vom contribui la finanțarea civilă a Ucrainei".

Premierul maghiar a subliniat că preocuparea lui era ca fondurile europene care erau destinate pentru Budapesta să nu ajungă la Kiev.

„Eram preocupaţi că fondurile UE cuvenite Ungariei şi pe care ţara încă nu le-a primit de la Comisia Europeană vor ajunge mai devreme sau mai târziu în Ucraina. Şi ne temeam de asemenea că i-am oferi astfel Ucrainei finanţare pe termen lung fără niciun un fel de control", a explicat premierul ungar.

Ungaria a negociat „îndelung”

Potrivit acestuia, liderii de la summitul de joi au negociat un mecanism de supervizare pentru a asigura „utilizarea rezonabilă a fondurilor UE", iar „Ungaria a primit o garanţie că fondurile la care este îndreptăţită nu vor ajunge în Ucraina".

„Ungaria a acceptat această ofertă după îndelungate negocieri", a adăugat el.

După ce în decembrie a deblocat accesul Ungariei la unele tranșe de fonduri europene, Comisia Europeană reține în continuare aproximativ 20 de miliarde de euro de la Budapesta, din cauza acuzațiilor larg răspândite potrivit cărora Orban a afectat democrația în țară în cei 13 ani de când se află la putere. Guvernul său respinge aceste acuzații.

Orban a reiterat că ar trebui să înceapă negocierile de pace între Ucraina și Rusia, deoarece au trecut doi ani de la începutul războiului, iar „timpul a fost de partea rușilor".

Orban a fost un critic vocal al sprijinului financiar și militar al UE pentru Kiev și a menținut legături cu Kremlinul de la invazia Rusiei în Ucraina vecină în februarie 2022.

​Viktor Orban s-a opus pachetului de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina la reuniunea UE din decembrie și, de atunci și până la actualul summit UE, a tot transmis că Ungaria nu va ceda la presiunile UE și nu va face niciun compromis.

Însă, joi, nici nu a început bine întâlnirea de la Bruxelles și președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că toți cei 27 de lideri ai UE au aprobat deja ajutorul financiar pentru Ucraina.

„Pur și simplu nu a mai avut nicio altă opțiune”

Ungaria nu a primit nimic, au spus pentru The Guardian delegații unora dintre principalele state membre implicate în negocierile de joi, de dinainte de summit.

„Nu a obținut nimic", a spus unul dintre delegați. Viktor Orban „pur și simplu nu a mai avut nicio altă opțiune. A ieșit din joc", a adăugat altă sursă.

Întrebată dacă vreunul dintre lideri l-a amenințat pe liderul ungar cu repercusiuni, având în vedere discuțiile despre fie privarea sa de dreptul de vot, fie despre subminarea economiei ungare, o altă sursă a spus:

„Nu cred că trebuiau să recurgă la o mare amenințare, ultimele săptămâni au arătat o mare unitate în rândul celor 26. Așa că nu cred că cel mai mare gest de amenințare făcut în weekend [sabotarea economiei] avea sens. Dar a fost clar că era într-adevăr pe cont propriu”.